Έλενα Κόστα: Η γυναίκα ορόσημο στο ποδόσφαιρο

Στον πατέρα της δεν άρεσε το ποδόσφαιρο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την Έλενα Κόστα να ασχοληθεί με το άθλημα και στα 36 της να γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει χρέη προπονητή σε επαγγελματική ομάδα ανδρών στη Γαλλία. Διαβάστε τις δηλώσεις της ίδιας, καθώς και το σχόλιο του Ζεπ Μπλάτερ για το επίτευγμά της.

Έλενα Κόστα: Η γυναίκα ορόσημο στο ποδόσφαιρο

"Είναι ιστορική μέρα. Και νομίζω πως αυτό είναι κάτι περισσότερο από το ότι η Έλενα Κόστα είναι προπονητής. Είναι πολύ καλό για όλες τις γυναίκες στον αθλητισμό, ειδικά στο ποδόσφαιρο φυσικά. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Και ελπίζω αυτό να είναι μόνο το πρώτο βήμα. Άνοιξα μια πόρτα σήμερα και οι περισσότερες γυναίκες θα με ακολουθήσουν. Αυτό ελπίζω", δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους "New York Times" η Κόστα, η οποία στο παρελθόν είχε καθίσει στον πάγκο των γυναικείων εθνικών ομάδων του Κατάρ και του Ιράν.

Επιπλέον, είχε αναμειχθεί και στην ανδρική εκδοχή του αθλήματος, διατελώντας μέλος της ομάδας σκάουτινγκ της Σέλτικ από το 2008 μέχρι το 2011, ενώ έχει δουλέψει και με τους μικρούς της Μπενφίκα.

Στη συνέχεια επεσήμανε: "Πάντα το ονειρευόμουν. Προπονούσα αγόρια και άντρες για πολύ καιρό στην Πορτογαλία και το είχα αυτό ως στόχο μου. Δεν ήταν κάτι καινούργιο, αλλά ήξερα πως ήταν σχεδόν αδύνατο να το πετύχω. Ξέρω όλες τις αντιλήψεις και τις προκαταλήψεις που έχουν όλες οι χώρες του κόσμου".

Το μεγάλο της κατόρθωμα όμως είναι το γεγονός πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα προπονητής σε μία από τις δύο μεγάλες κατηγορίες, ενός από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Ακόμη και στην Αμερική, που η παρουσία γυναικών στο ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.

Το γεγονός σχολίασε και ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: "Φανταστικά νέα για τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο σήμερα".

Τέλος, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κλερμόν δήλωσε: "Εγώ διαλέγω τον προπονητή και είναι λίγο πολυτέλεια να μπορείς να αποφασίζεις μόνος σου. Κανείς δεν γνώριζε την απόφασή μου και είπα 'Θα το κάνουμε έτσι'".

News 24/7

24MEDIA NETWORK