34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Η Ντόρτμουντ νίκησε τη Βέρντερ Βρέμης στο "αντίο" των Γίργκεν Κλοπ και Ζεμπάστιαν Κελ και εξασφάλισε θέση στο επόμενο Europa League. Το Αμβούργο θα δώσει μπαράζ για την παραμονή την ύστατη στιγμή στην Bundesliga. Φιέστα με νίκη για Μπάγερν Μονάχου.

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Πάρτι στις εξέδρες, πάρτι και στον αγωνιστικό χώρο για την Ντόρτμουντ, η οποία επικράτησε 3-2 της μέχρι πρότινος ισόβαθμης Βέρντερ Βρέμης και ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, με "εισιτήριο" στο Europa League (είτε μέσω πρωταθλήματος είτε μέσω DFB Pokal) και ένα από τα πιο εντυπωσιακά comeback στην ιστορία του rückrunde. Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στον προπονητή και τον αρχηγό της ομάδας, Γίργκεν Κλοπ και Ζεμπάστιαν Κελ, οι οποίοι αποχωρούν από τον σύλλογο και θα αναζητήσουν αλλού τις τύχες τους.

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Στο αγωνιστικό σκέλος, το 1ο ημίχρονο είχε την περισσότερη δράση και σχεδόν όλα τα γκολ. Ο Σίντζι Καγκάβα και ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ σημείωσαν δύο γρήγορα γκολ στο 15' και στο 17', ο Λεβίν Εζτουναλί μείωσε λίγο αργότερα, αλλά ο Χένριχ Μεχιταριάν διασφάλισε τις συνθήκες... γιορτής στον αγώνα πριν από τη λήξη του 1ου μέρους. Στο 2ο ημίχρονο δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ευκαιρίες, η ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (στον πάγκο) είχε τον έλεγχο και δεν τον απώλεσε παρά τη μείωση του σκορ από τον Θίοντορ Γκέμπρε Σελασιέ και η σεζόν στο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με χαμόγελα και αναμονή για τον τελικό κυπέλλου με την Βόλφσμπουργκ.

Ντόρτμουντ (4-2-3-1): Βάιντενφελερ, Ντουρμ, Σούμποτιτς, Χούμελς, Σμέλτσερ, Γιντογάν, Κελ (86' Κελ), Μεχιταριάν, Καγκάβα (81' Γιόγιτς), Ρόις (74' Ιμόμπιλε), Ομπαμεγιάνγκ

Βέρντερ Βρέμης (4-1-4-1): Καστέλς, Γκέμπρε Σελασιέ, Λουκίμια, Βέστεργκααρντ, Στέμπεργκ (87' Πρεντλ), Κρόος (75' Μακιάντι), Μπους (61' Λόρεντσεν), Μπάρτελς, Γιουνούζοβιτς, Εζτουναλί, Ντι Σάντο

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Ως είθισται κάθε σεζόν, εύκολα ή δύσκολα (ή πολύ δύσκολα) το Αμβούργο αποτελεί τη μοναδική σταθερά στην Bundesliga. Η μοναδική ομάδα που έχει αγωνιστεί σε όλες της χρονιάς του πρωταθλήματος αυτήν τη φορά τη γλίτωσε τον απευθείας υποβιβασμό στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν, με νίκη 2-0 απέναντι στη Σάλκε και τώρα καλείται να σώσει οριστικά την κατηγορία όπως και πέρυσι, στα μπαράζ με την 3η ομάδα της Zweiteliga (μία εκ των Ντάρμσταντ, Καρλσρούη, Κάιζερσλαουτερν).

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Οι παίκτες του Ρομπέρτο ντι Ματέο παρουσιάστηκαν με το μυαλό στις... διακοπές και το Αμβούργο αξιοποίησε αυτήν τη συνθήκη και με δύο γκολ στην αρχή του 2ου μέρους, έφτασε στη νίκη. Πρώτα ο Ίβιτσα Όλιτς (49') και στη συνέχεια ο Σλόμπονταν Ράικοβιτς (58') έβαλαν μπροστά το συγκρότημα του Μπρούνο Λαμπαντία που (μετά και από την ήττα της Φράιμπουργκ από το Ανόβερο, που σώθηκε με το 2-0) έφερε σε πέρας ακόμα μία αποστολή σωτηρίας, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό.

Αμβούργο (4-4-2): Άντλερ, Βέστερμαν (82' Ντίκμαϊερ), Τζουρού, Ράικοβιτς, Οστρζόλεκ, Όλιτς (88' Γίρατσεκ), Κάτσαρ, Ντίας, Ιλίτσεβιτς, Χόλτμπι, Λασογκά (27' Ρούντνεβς)

Σάλκε (4-1-4-1): Φάρμαν, Φρίντριχ, Ματίπ, Νάστασιτς, Κολάσινατς, Νόισταντερ (62' Γκορέτσκα), Φαρφάν, Χέγκερ, Μέγερ (73' Τσούπο Μότινγκ), Σανέ (57' Ντράξλερ), Χούντελααρ

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Μετά από 3 σερί νίκες δίχως βαθμολογικό αντίκτυπο, η Μπάγερν Μονάχου έκλεισε με θετική γεύση το φινάλε της σεζόν. Η νίκη με 2-0 επί της Μάιντς ήταν το κατάλληλο αποτέλεσμα για να προηγηθεί της φιέστας για τον 25ο τίτλο πρωταθλήματος που κατέκτησε. Το κοινό στις εξέδρες κρατούσε χάρτινες... σαλατιέρες με τον αριθμό 25 και περίμενε την απονομή, ωστόσο οι παίκτες εμφανίστηκαν σοβαροί αυτήν τη φορά και δεν έκαναν το... ίδιο.

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Φρόντισαν να "καθαρίσουν" από νωρίς το παιχνίδι και στο 25ο λεπτό κέρδισαν πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, σε μία ύστατη προσπάθεια να προσπεράσει τον Άλεξ Μάιερ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην κορυφή της λίστας των σκόρερ. Ο Πολωνός δεν έφτασε στο καρέ που χρειαζόταν, αλλά στο 48' σημειώθηκε ένα ιστορικό γκολ, του υπαρχηγού Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ την ημέρα που συμπλήρωσε 500 συμμετοχές με τη φανέλα των Βαυαρών. Το 2-0 έμεινε μέχρι τέλους με τον Μάνουελ Νόιερ να διατηρεί για 20ή φορά ανέπαφη την εστία του στο πρωτάθλημα (21 σύνολο, ρεκόρ) και ακολούθως άρχισε το πάρτι τη απονομής.

Μπάγερν Μονάχου (4-3-3): Νόιερ, Ραφίνια, Μπόατενγκ, Ντάντε, Μπερνάτ, Λαμ, Αλόνσο (54' Ρόντε), Σβάινσταϊγκερ, Μίλερ (46' Βάιζερ), Λεβαντόβσκι (73' Πισάρο), Γκέτσε

Μάιντς (4-4-2): Κάριους, Μπελ, Μπούνγκερτ, Νοβέσκι, Μπένγκτσον, Μπροσίνσκι (52' Οκαζάκι), Γκάις (71' Μόριτς), Μπάουμγκαρτλινγκερ, Σαμπέριο, Ντε Μπλάσις, Μάλι (71' Κλέμενς)

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Η κορυφαία ομάδα του 2ου γύρου στην Bundesliga, Γκλάντμπαχ, αποφάσισε να αρχίσει τις... διακοπές της μία αγωνιστική νωρίτερα από το κανονικό και γνώρισε εντός έδρας ήττα με 3-1 από την Άουγκσμπουργκ, με συνέπεια να τερματίσει στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα "πουλάρια" είχαν εξασφαλίσει την παρουσία τους στους ομίλους του Champions League και η αναμέτρηση είχε εορταστικό τόνο, όπως ήταν φανερό και από την εικόνα στις εξέδρες του "Μπορούσια Παρκ".

Εντός αγωνιστικού χώρου, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Το παιχνίδι ήταν κακό, δίχως φάσης, με τον Ράφαελ να ανοίγει το σκορ στο 36ο λεπτό της συνάντησης. Όλα έδειχναν να κλείνουν ιδανικά για την ομάδα του Λουσιάν Φαβρ, ωστόσο στο τελευταίο 20λεπτο, και μετά από την αποβολή του Χάβαρντ Νόρντβεϊτ που αγωνίστηκε στα στόπερ, ήρθε η κατάρρευση. Πιερ Εμίλ Χιέμπιεργκ Τιμ Μάταβζ και Σάσα Μέλντερς βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα και ολοκλήρωσαν με ιδανικό τρόπο την κορυφαία σεζόν της φετινής έκπληξης της Bundesliga, η οποία τερμάτισε στην 5η θέση και του χρόνου θα αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League.

Γκλάντμπαχ (4-4-2): Ζόμερ, Κορμπ, Μπρόουβερς, Νόρντβεϊτ, Βεντ, Χέρμαν (64' Τζόνσον), Κράμερ, Τζάκα (43' Χαν), Αζάρ (84' Τραορέ), Κρούζε, Ράφαελ

Άουγκσμπουργκ (4-2-3-1): Χιτς, Φόιλνερ, Χονγκ, Κλάβαν, Μπαμπά, Κορ (69' Μέλντερς), Μπάιερ, Έσβαϊν (59' Πάρκερ), Χιέμπιεργκ, Βέρνερ, Αλτιντόπ (53' Μάταβζ)

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Ανήμερα της κατάκτησης του ιστορικού τίτλου του 2009, η Βόλφσμπουργκ πανηγύρισε τη 2η μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, τη 2η θέση της φετινής σεζόν. Η ήττα της Γκλάντμπαχ και το 2-2 στην Κολονία διατήρησαν τους "λύκους" πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Μπάγερν, σε... τιμητική απόσταση 10 βαθμών. Το κλείσιμο της σεζόν περιελάμβανε... ψυχρολουσία στο 3ο λεπτό από το γκολ του Γιούγια Οσάκο, ωστόσο μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι παίκτες του Ντίτερ Χέκινγκ είχαν φέρει τα πάνω κάτω.

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Ο Λουίζ Γκουστάβο στο 8' ισοφάρισε σε 1-1 και ο Ιβάν Πέρισιτς στο 15' έβαλε μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους, που παρατάχθηκαν με τη βασική σύνθεση, αφού έψαχναν θετικό αποτέλεσμα και δεν έκαναν συντήρηση ενόψει τελικού κυπέλλου. Οι "τράγοι" ήθελαν να αποχαιρετήσουν με θετικό τρόπο το κοινό τους, όμως, και πίεσαν για την ισοφάριση, με συνέπεια να τη βρουν στο 61' χάρη σε αυτογκόλ του Ρόμπιν Κνόχε που έγραψε το τελικό 2-2.

Κολονία (4-4-2): Χορν, Μπρέτσκο (46' Πέσκο), Μάροχ, Βίμερ, Σβέντο, Ρίσε, Λέμαν, Γκέρχαρντ, Ναγκασάβα (70' Μάτουστσικ), Οσάκο, Ούτζα (48' Μπρέκερ)

Βόλφσμπουργκ (4-2-3-1): Γκριν, Βιεϊρίνια, Κνόχε, Κλόζε, Σάφερ, Άρνολντ (85' Γκιλαβογκί), Γκουστάβο, Πέρισιτς (74' Γιουνγκ), Ντε Μπρούινε, Καλιγκιούρι (63' Σίρλε), Ντοστ

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Δίχως βαθμολογικό κίνητρο, δίχως όρεξη και δίχως φόρμα, η Λεβερκούζεν λύγισε για 3η σερί φορά εκτός έδρας, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Το παιχνίδι άρχισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού στο 4' ο Χάρις Σεφέροβιτς άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους και δύο λεπτά αργότερα ο Καρίμ Μπελαράμπι ισοφάρισε για το συγκρότημα του Ρόγκερ Σμιντ, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

34η αγ.: Στο Europa League η Ντόρτμουντ, σώνεται το Αμβούργο (VIDEOS)

Το τέμπο μειώθηκε και το γκολ του Αλεξάντερ Μάντλουνγκ έριξε την... αυλαία στο παιχνίδι. Ο ιδύο ομάδες δεν κατάφεραν να βρουν κάποιο τέταρτο γκολ στην αναμέτρηση και το 2-1 ήταν το τελικό σκορ που έφερε τη "νεοφώτιστη" Άιντραχτ στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα και διατήρησε την ομάδα του Κυριάκου Παπαδόπουλου (εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού) στην 4η.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης (4-2-3-1): Τραπ, Τσάντλερ, Σαμπράνο, Μάντλουνγκ, Οτσπίκα, Ρους, Χασέμπε, Άιγκνερ (81' Ιγκνιόβσκι), Στεντέρα (79' Φλουμ), Βάλντσμιντ (69' Βαλντές), Σεφέροβιτς

Λεβερκούζεν (4-2-3-1): Λένο, Μπένις, Γεβντάι (87' Ρόλφες), Μπέντερ, Γουεντέλ, Ράιναρτς, Χακάν, Μπραντ (59' Κάστρο), Μπελαράμπι, Σον, Κίσλινγκ (67' Ντέρμιτς)

Σε ρυθμούς twitter

# Ο αρχηγός της Ντόρτμουντ, Ζεμπάστιαν Κελ, τιμήθηκε πριν από τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος και τελευταίο στο γήπεδο της ομάδας.

# Ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ τα έχει... 500!

# Ο Στέφανος Κάπίνο έμεινε εκτός αποστολής στην εκτός έδρας ήττα της Μάιντς με 2-0 από την Μπάγερν Μονάχου.

# Ο (δανεικός από τον Ολυμπιακό) Νίκος Ιωαννίδης αγωνίστηκε για 83 λεπτά στην εκτός έδρας ήττα της Ντόρτμουντ ΙΙ επί της Πρόισεν Μίνστερ με 2-1, στην τελευταία αγωνιστική της 3. Liga, την οποία αποχαιρέτησαν οι Βεστφαλοί.

Τα αποτελέσματα της 34ης αγωνιστικής

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

16:30 Μπάγερν Μονάχου - Μάιντς 2-0

(25' πέν. Λεβαντόβσκι, 48' Σβάινσταϊγκερ)

16:30 Ντόρτμουντ - Βέρντερ Βρέμης 3-2

(15' Καγκάβα, 17' Ομπαμεγιάνγκ, 42' Μεχιταριάν - 26' Εζτουναλί, 85' Γκέμπρε Σελασιέ)

16:30 Γκλάντμπαχ - Άουγκσμπουργκ 1-3

(36' Ράφαελ - 72' Χιέμπιεργκ, 77' Μάταβζ, 90+5' Μέλντερς)

16:30 Χόφενχαϊμ - Χέρτα 2-1

(8' Μοντέστ, 80' Φιρμίνο - 72' Μπέερενς)

16:30 Ανόβερο - Φράιμπουργκ 2-1

(3' Κιγιοτάκε, 84' αυτ. Κέρμας - 90+2' Πέτερσεν)

16:30 Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Λεβερκούζεν 2-1

(4' Σεφέροβιτς, 39' Μάντλουνγκ - 6' Μπελαράμπι)

16:30 Αμβούργο - Σάλκε 2-0

(49' Όλιτς, 57' Ράικοβιτς)

16:30 Κολονία - Βόλφσμπουργκ 2-2

(3' Οσάκο, 61' αυτ. Κνόχε - 8' Γκουστάβο, 15' Πέρισιτς)

16:30 Πάντερμπορν - Στουτγκάρδη 1-2

(4' Βουτσίνοβιτς - 36' Ντιντάβι, 72' Γκίντσεκ)

Οι συνθέσεις και τα videos των υπολοίπων αγώνων

Χόφενχαϊμ (4-1-2-1-2): Μπάουμαν, Μπεκ, Στρομπλ, Αμπραάμ, Τολτζάν, Σβέγκλερ, Ρούντι, Πολάνσκι, Φιρμίνο (87' Αμίρι), Φόλαντ, Μοντέστ (82' Ελγιουνουσί)

Χέρτα (4-2-3-1): Κραφτ, Πέκαρικ, Λάνγκαμπ, Χάιτινχα, Πλάτενχαρτ, Λούστενμπεργκερ, Σκιέλμπρεντ, Χαραγκούτσι (85' Βάγκνερ), Στόκερ (78' Χοσογκάι), Σουλτς, Καλού (64' Μπέερενς)

Ανόβερο (4-2-3-1): Τσίλερ, Σμίντεμπαχ, Μαρσέλο, Σουλτς, Αλμπορνός, Αντρεάσεν (82' Φελίπε), Σανέ, Στιντλ, Κιγιοτάκε (82' Στανκεβίτσιους), Πριμπ (34' Καραμάν), Μπριάν

Φράιμπουργκ (4-1-4-1): Μπίρκι, Μούιτζα, Κέρμας, Μίτροβιτς, Γκίντερ, Χέφλερ, Σμιντ, Γκεντέ (76' Φίλιπ), Νταρίντα (83' Φραντς), Κλάους (68' Πέτερσεν), Μεχμέντι

Πάντερμπορν (4-4-2): Κρούζε, Χάινλοτ (46' Βέμερ), Στρόντικ, Χίνεμαϊερ, Χάρτερτς, Βουτσίνοβιτς (76' Κοτζ), Βράντσιτς, Μπάκαλορτς (46' Ρουπ), Στόπελκαμπ, Κατσούνγκα, Λάκιτς

Στουτγκάρδη (4-2-3-1): Ούλραϊχ, Σβάαμπ, Μπάουμγκαρτλ, Ρίντιγκερ, Κλάιν, Ντιε, Γκέντνερ, Χάρνικ, Ντιντάβι (69' Μάξιμ, 90' Νίντερμαϊερ), Κόστιτς (90+3' Βέρνερ), Γκίντσεκ

News 24/7

24MEDIA NETWORK