H Ντάρμσταντ 98 είναι ο λόγος που βλέπεις μπάλα

Όσα ονειρεύεσαι να πετύχεις μια μέρα στο Football Manager, η Ντάρμσταντ 98 τα τελευταία χρόνια τα έχει πετύχει στην πραγματικότητα. Διάβασε την απίστευτη ιστορία της ομάδας που γλίτωσε στα χαρτιά την 4η κατηγορία και σε 2 χρόνια από την 3η κατηγορία Γερμανίας ανέβηκε στην Bundesliga.

H Ντάρμσταντ 98 είναι ο λόγος που βλέπεις μπάλα

Αν στο Football Manager έπαιρνες μια ομάδα από την 3η κατηγορία της Γερμανίας και την ανέβαζες σε 2 χρόνια στην Bundesliga δεν θα έβγαινες τσίτσιδος στο μπαλκόνι να το πανηγυρίσεις; Πώς θα έπρεπε να πανηγυρίσει τότε ο Ντιρκ Σούστερ -νυν προπονητής της Ντάρμσταντ 98-, ο οποίος φέτος πέτυχε την άνοδο της ομάδας του -2η συνεχόμενη- στην Βundeliga, ενώ ο μέσος όρος κοστολόγησης του ρόστερ της, σύμφωνα με το tranfermarkt.de ανερχόταν στα 12,45 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος για όλη την κατηγορία ήταν 16,51 εκατομμύρια!

H Ντάρμσταντ 98 είναι ο λόγος που βλέπεις μπάλα

Ο "υποβιβασμός" στην 4η κατηγορία

Στις 18 Μαΐου του 2013 ξεκίνησε το τρελό ταξίδι της Ντάρμσταντ 98 προς την Bundesliga. Εκείνο το Σάββατο η “ηρωίδα” του παρόντος άρθρου αντιμετώπιζε τους Κίκερς της Στουτγκάρδης στο τελευταίο ματς της σεζόν για την 3η κατηγορία της Γερμανίας. Όποια από τις δύο ομάδες έχανε το ματς, θα υποβιβαζόταν στην 4η κατηγορία. Η ισοπαλία αρκούσε για τους Κίκερς, όχι όμως για τους γηπεδούχους οι οποίοι στην συγκεκριμένη περίπτωση χρειαζόντουσαν συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν νωρίς το σκορ και κάθε λεπτό που περνούσε έστελνε τους γηπεδούχους στην 4η κατηγορία. Έξι λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα ο Έλτον Ντα Κόστα, βετεράνος Βραζιλιάνος, ισοφάρισε και γύρισε στον πάγκο για να μάθει αν το “x” αρκούσε στην ομάδα του. Ο Σούστερ τον ενημέρωσε πως τα άλλα παιχνίδια δεν πήγαιναν όπως τα ήθελαν και πως η ομάδα του χρειαζόταν τους τρεις βαθμούς της νίκης για την παραμονή.

Ο Ανατολικογερμανός έδωσε εντολή να ανέβει όλη η ομάδα ψηλά. Στα εναπομείναντα έξι λεπτά ο Ντα Κόστα παραλίγο να γίνει ήρωας, αλλά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ενώ δοκάρι έχασε και ο Σουλου. Ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη και οι παίκτες των γηπεδούχων σωριάστηκαν στο γρασίδι. Κάποιοι από αυτούς έκλαιγαν με αναφιλητά. Ο Σούστερ σαν σωστός κύριος έδωσε συγχαρητήρια στους αντιπάλους του και δεν ανέφερε πουθενά το γεγονός πως δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι για χέρι στην ομάδα του.

“Πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε δραστικές αλλαγές και να φτιάξουμε την ομάδα από την αρχή”, δήλωσε ο Σούστερ, καθιστώντας σαφές πως δεν επρόκειτο να αφήσει την ομάδα σε μια τόσο δύσκολη για αυτήν εποχή. Δέκα μέρες αργότερα ανανέωσε το συμβόλαιό του και η διοίκηση της ομάδας έβγαλε την εξής ανακοίνωση: “Θα σηκωθούμε ξανά και θα επιστρέψουμε”.

Η διοίκηση ανέφερε επίσης: "Η Ντάρμσταντ 98 πλήρωσε το γεγονός πως λειτουργεί με ακεραιότητα", αφήνοντας υπαινιγμούς για τη λειτουργία άλλων ομάδων της λίγκας και πρόσθεσε: "Έχουμε καταστήσει σαφές στις αρχές πως οι οικονομικές ατασθαλίες άλλων συλλόγων, δεν θα έπρεπε να έχουν αντίκτυπο στην ομάδα μας. Δεν θα δεχτούμε την ανισότητα".

Αυτό που στην ουσία ήθελαν να πουν οι ιθύνοντες της Ντάρμσταντ ήταν πως η ομάδα τους ήταν πολύ συνετή και νόμιμη στον τρόπο που ξόδευε τα χρήματά της, ενώ άλλες ομάδες αγόραζαν ακριβούς παίκτες αν και ήταν χρεωμένες.

Δώδεκα μέρες μετά την παραπάνω δήλωση της διοίκηση της Ντάρμσταντ, η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως οι Κίκερς του Όφενμπαχ, γνωστοί για τις πανάκριβες μεταγραφές τους, λόγω οικονομικών ατασθαλιών δεν θα έπαιρναν άδεια για να συμμετέχουν την νέα σεζόν στην τρίτη κατηγορία. Επομένως, οι Κίκερς που τερμάτισαν 4 βαθμούς πάνω από την ηρωίδα μας, υποβιβάστηκαν στην 4η κατηγορία και η "ομάδα μας" έμεινε στην κατηγορία. Η τύχη είχε κλείσει το μάτι στην ομάδα του Σούστερ και τα κλάματα και το δράμα του υποβιβασμού ανήκαν πλέον στο παρελθόν.

Ο "γκολτζής" Ντομινίκ Στρο-Ένγκελ

Το καλοκαίρι του 2013 η ομάδα απέκτησε έναν ψηλό αδύνατο στράικερ με το όνομα Ντομινίκ Στρο-Ένγκελ. Δεν χρειάστηκε να δώσει μάχη με πολλές ομάδες για να αποσπάσει την υπογραφή του, μιας και ο 27χρονος Γερμανός έπαιζε στην άσημη Βέχεν Βισμπάντεν, ενώ μετρούσε μόλις τρεις εμφανίσεις στην Bundesliga με την φανέλα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στα νιάτα του.

H Ντάρμσταντ 98 είναι ο λόγος που βλέπεις μπάλα

Το βιογραφικό του Ένγκελ έγραφε πως την τελευταία χρονιά είχε πετύχει μόλις 3 γκολ σε 34 αγώνες με την Βέχεν. Από όταν υπέγραψε στην ομάδα του Σούστερ η καριέρα του έκανε limit-up. Τη σεζόν 2013-14, δηλαδή ένα χρόνο μετά από τα 3 γκολ σε 34 αγώνες, σκόραρε 27 φορές ακόμα και αν ο ίδιος δήλωσε πως δεν ξέρει το γιατί και το πώς συνέβη αυτό: "Ό, τι και να έκανα, κατέληγε στα δίχτυα. Η τελευταία φορά που σκόραρα τόσα γκολ σε μία σεζόν ήταν στο εφηβικό πρωτάθλημα".

Τα γκολ του ψηλόλιγνου επιθετικού οδήγησαν την Ντάρμσταντ 98 στα πλέι οφ ανόδου στην 2η κατηγορία. Το τελευταίο εμπόδιο για την άνοδο άκουγε στο όνομα "Μπίλφελντ". Ο πρώτος αγώνας έγινε στο γήπεδο της Ντάρμσταντ 98 και βρήκε τους φιλοξενούμενους να φεύγουν νικητές με 1-3. Κάπου εκεί φάνηκε πως τελείωνε το όνειρο.

Το θρυλικό ματς με την Μπίλεφελντ

Τρεις μέρες αργότερα το Μπίλεφελντ είχε βάλει τα γιορτινά του και περίμενε την ομάδα του Σούστερ για να πανηγυρίσει την φιέστα της ανόδου στην 2η κατηγορία. Η παρέα της Ντάρμσταντ 98 είχε άλλη άποψη. Μετά από μια εντυπωσιακή εμφάνιση που έχει μείνει στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, με ένα ξερό σουτ του Ζερόμ Γκόντορφ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή στα τελευταία λεπτά του αγώνα, έκανε το 1-3 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί οι γηπεδούχοι είχαν το κουράγιο να σκοράρουν ξανά και να κάνουν το 2-3 στο 110'. Όμως ο θεός ήταν με τον Σούστερ και την ομάδα του και στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ο 34χρονος Έλτον Ντα Κόστα-ναι, καλά θυμάσαι, αυτός που είχε σκοράρει και στο ματς του "υποβιβασμού"- με ένα νέο σουτ εκτός περιοχής έγραψε το 2-4 και έστειλε την ομάδα του στην Zweite Liga, παρά την μεγάλη ευκαιρία της Μπίλεφελντ στο τέλος του αγώνα.

Δες το video με την μοναδική περιγραφή των τελευταίων λεπτών της παράτασης από τον Γερμανό σπίκερ:

Η άνοδος στην Bundesliga

Παρά την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία, η ομάδα δεν άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τότε. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το κράτος έδωσε χρήματα στην Ντάρμσταντ 98 για να βελτιώσει το γήπεδο της, ενόψει της συμμετοχής της στη νέα κατηγορία. Ακόμα 300.000 ευρώ πήρε από μια τοπική εταιρεία χημικών ως χορηγία. Παρόλα αυτά, ελάχιστα χρήματα πήγαν για τη βελτίωση του ρόστερ της ομάδας. Η Ντάρμσταντ 98 θα αγωνιζόταν μετά από 21 χρόνια ξανά στην 2η κατηγορία έχοντας ένα από τα μικρότερα μπάτζετ στο πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα το ρόστερ της ομάδας κοστολογούνταν από το transfermarkt.de κατά 4 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από ότι το μέσο ρόστερ μιας ομάδας της κατηγορίας. Τον Ιούλιο του 2014 το Κίκερ έγραφε: "Η Ντάρμσταντ 98 θα αγωνίζεται για την σωτηρία της μέχρι την τελευταία αγωνιστική της σεζόν". Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και το Στερν: "Οτιδήποτε πέρα από την αποφυγή του υποβιβασμού θα είναι τρομακτική επιτυχία".

Τα αρνητικά προγνωστικά δεν έριξαν το ηθικό της ομάδας του Σούστερ, αφού είχε μάθει να αγωνίζεται κόντρα σε αυτά και να τα κερδίζει. Έτσι στην 11η αγωνιστική η ομάδα του κέρδισε 3-0 την Νυρεμβέργη, που είχε πέσει την προηγούμενη σεζόν από την Bundesliga, και σκαρφάλωσε στην 4η θέση του πρωταθλήματος από την οποία ποτέ δεν έπεσε και της αποδόθηκε ο τίτλος από τα ΜΜΕ "η (ποδοσφαιρική) αγάπη των ρομαντικών".

Παρόλα αυτά, ο Σούστερ δεν μίλησε ποτέ για άνοδο. Το μόνο που έκανε ήταν να παρομοιάζει την ομάδα του με το γαλατικό χωριό του Αστερίξ. Δεν είχε καθόλου άδικο αν αναλογιστούμε πως ο Ένγκελ- ο μέχρι πρότινος δεινός σκόρερ της ομαδας- αν και σκόραρε στα 5 πρώτα ματς της σεζόν είχε μείνει "άσφαιρος" για καιρό. Χωρίς τον "Αστερίξ" της η ομάδα σκόραρε πολύ δύσκολα και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε κάποια φάση έφερε τρία απανωτά 0-0.Δεν το έβαλε, όμως, κάτω.

Οι "Lilies" όπως είναι το παρατσούκλι της Ντάρμσταντ 98 βρήκαν τον τρόπο στη συνέχεια του πρωταθλήματος να φέρουν τα κατάλληλα αποτελέσματα και αφού νίκησαν την, υποψήφια για άνοδο, Καϊσερσλάουτερν με 3-2 σκαρφάλωσαν στην 3η θέση. Μία εβδομάδα αργότερα θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην έδρα της Καρλσρούης, μιας άλλης υποψήφιας για άνοδο.

H Ντάρμσταντ 98 είναι ο λόγος που βλέπεις μπάλα

Στο 66ο λεπτό και ενώ το παιχνίδι βρισκόταν στο 0-0, οι γηπεδούχοι κέρδισαν κόρνερ. Οι "Lilies" έδιωξαν εύκολα και η μπάλα έφτασε στον Χέλερ, ο οποίος έτρεξε με την μπάλα σχεδόν όλο το γήπεδο και αφού έφτασε στην μικρή περιοχή της Καρλσρούης την "έσπασε" στον Κέμπε που έκανε το 0-1.

Και επειδή το video μιλάει καλύτερα, δείτε το συγκεκριμένο γκολ που ανέβασε την Ντάρμσταντ 98 στην 2η θέση:

Ο Κέμπε ήταν ο σκόρερ και στο επόμενο ματς κόντρα στην, επίσης υποψήφια για άνοδο, Ζανκτ Πάουλι το οποίο οδήγησε την Ντάρμσταντ 98 στην Bundesliga. Για να το κάνουμε λιανά: Μέσα σε τρεις εβδομάδες οι "Lillies" είχαν κερδίσει 3 διεκδικητές της ανόδου και μάλιστα τους 2 από αυτούς εκτός έδρας. Η άνοδος τους ανήκε δικαιωματικά. "Κατάλαβα τι είχαμε πετύχει μόνο όταν ξύπνησα το πρωί", δήλωσε ο Ζάιλερ, ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας, " την επόμενη μέρα στην πόλη επικρατούσε πανζουρλισμός".

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ για την επόμενη σεζόν, δηλώνω φανατικός οπαδός των "Lilies".

Όπως και ο MC Hammer:

Πηγή: espnfc.com

Τα καλύτερα του Contra.gr:

Τα 10 καλύτερα γκολ του Τζέραρντ

Ο Μπάλας Μέγερι στο Contra.gr: Τα είπε και έφυγε

Για περισσότερα ποδοσφαιρικά θαύματα

News 24/7

24MEDIA NETWORK