Μπορούσια Ντόρτμουντ: Τα αίτια του "ναυαγίου"

Η Μπορούσια Ντόρμουντ πραγματοποιεί πορεία… υποβιβασμού και το Contra.gr αναλύει τα δεδομένα. Η "τρύπα" στην άμυνα, η "κατάρα" των τραυματισμών, οι μέτριες εμφανίσεις σημαντικών ποδοσφαιριστών και ο… αναντικατάστατος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Τα αίτια του "ναυαγίου"

Ο "εφιάλτης" της Μπορούσια Ντόρτμουντ συνεχίζεται, καθώς μετά από 9 αγωνιστικές στο γερμανικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 15η θέση της βαθμολογίας με μόλις 7 βαθμούς. Αναζητήσαμε τους λόγους που μία ομάδα πρότυπο τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα συνονθύλευμα χωρίς αγωνιστική ταυτότητα.

Το πρόβλημα στην άμυνα

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τους "Βεστφαλούς" τις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους ήταν η άψογη αμυντική λειτουργία. Τη φετινή χρονιά, αυτό φαίνεται πως είναι το τρωτό τους σημείο. Η Ντόρτμουντ σε 9 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει δεχθεί 15 γκολ. (Δείτε τα VIDEO με τις λάθος αντιδράσεις των αμυντικών της Ντόρτμουντ, που τη φετινή χρονιά είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση)

Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν προβληματίζεται μόνο για τον αριθμό των τερμάτων, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του δέχεται τα γκολ. Λάθος αντιδράσεις στην πίεση, κακές τοποθετήσεις, κανένα ίχνος ομοιογένειας, ενώ ο Ματ Χούμελς που θεωρείται ο "ηγέτης" της αμυντικής γραμμής είναι… πρωτοστάτης στα αβίαστα λάθη.

Επιπρόσθετα, ο Ρόμαν Βαϊντελφέλερ είναι “σκιά” του εαυτού του, καθώς έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στα γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα. Οι δημοσιογράφοι στη Γερμανία τονίζουν πως αρκετές φορές τη φετινή χρονιά προσπαθεί να “μιμηθεί” το Νόιερ, βγαίνοντας εκτός εστίας και προσπαθώντας να κάνει παιχνίδι από πίσω.

Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως από τα 15 γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα, τα 13 είναι εντός της μεγάλης περιοχής. Οι Ντόρτμουντ "δίνει" στους αντιπάλους τελικές προσπάθειες που έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν γκολ, "φάτσα" με το τέρμα.

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Τα αίτια του "ναυαγίου"

Η "κατάρα" των τραυματισμών

Ένα από τα φετινά προβλήματα της Ντόρτμουντ είναι και οι πάρα πολλοί και συχνοί τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών της. Ήδη από την αρχή της χρονιάς απουσιάζουν από τις υποχρεώσεις της ομάδας οι Νούρι Σαχίν, Όλιβερ Κιρχ, Γιακούμπ Μπλατσικόφσκι και το νέο μεταγραφικό απόκτημα, ο επιθετικός, Ντονγκ-Γουόν Γι.

Επίσης, o Γιούργκεν Κλοπ είχε την ατυχία να ξεκινήσει την χρονιά χωρίς τον Χούμελς που έλειψε από τις πρώτες 4 αγωνιστικές, τον Ιλκάι Γκιντογκάν -που επέστρεψε μόλις πριν από δύο βδομάδες ύστερα από το σοβαρό τραυματισμό που τον κράτησε εκτός για ένα χρόνο- και τον Μάρκο Ρόις που έλειψε από 5 αγώνες στην έναρξη του πρωταθλήματος. Τρεις ποδοσφαιριστές "κολώνες" για την Μπορούσια. Παράλληλα και οι Σεμπάστιαν Κελ, Μαρσέλ Σμέλτσερ και Χένρικ Μχιταριάν είχαν τραυματισμούς κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Αποτέλεσμα αυτών των απουσιών ήταν ο Γιούργκεν Κλοπ να καλείται κάθε εβδομάδα να "κατεβάζει" διαφορετική ενδεκάδα στους αγώνες. Η έλλειψη συνοχής είναι ένα στοιχείο της φετινής Ντόρτμουντ, ενώ τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο του Γερμανού τεχνικού.

Οι μέτριες εμφανίσεις σημαντικών ποδοσφαιριστών

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, σημαντικοί ποδοσφαιριστές της ομάδας απουσίασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αρχή της σεζόν. Ο Χούμελς δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του, με συνέπεια η ομάδα να "χωλαίνει" αμυντικά.

Ο Ιλκάι Γκιντογκάν επέστρεψε, όμως είναι εμφανής η έλλειψή αγώνων, καθώς δείχνει "βαρύς" και ανέτοιμος. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι θεωρείται η επιτομή του box-to-box παίκτη, μέχρι στιγμής δεν έχει ανεβάσματα στη μεγάλη περιοχή της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα η Ντόρτμουντ να χάνει πολλά στο οργανωτικό και δημιουργικό παιχνίδι.

Όσον αφορά τον Ρόις, σε 4 συμμετοχές έχει πετύχει μόλις 1 γκολ. Άσχημο μαντάτο για μία ομάδα που στηρίζει μεγάλο κομμάτι των επιθετικών της προσπαθειών στον Γερμανό σταρ.

Ο "αναντικατάστατος" Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Η Ντόρτμουντ είδε για ακόμα ένα καλοκαίρι την Μπάγερν Μονάχου να της "κλέβει" ένα σημαντικό στέλεχος. Μπορεί στις προηγούμενες περιπτώσεις να έβρισκε λύση, όμως η αντικατάσταση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δείχνει δύσκολη υπόθεση. Ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε να δαπανήσει περίπου 26.000.000 ευρώ για να αποκτήσει τους Άντριαν Ράμος από την Χέρτα και Τσίρο Ιμόμπιλε από την Τορίνο, ενώ πήρε κι ως ελεύθερο από την Άουγκσμπουργκ τον Ντονγκ-Γουον Γι, ο οποίος όμως βρίσκεται στα "πιτς" από την αρχή της χρονιάς.

Ο Ιμόμπιλε την περσινή χρονιά με τη φανέλα της Τορίνο πέτυχε 23 γκολ σε 34 συμμετοχές, ενώ ο Ράμος ήταν το "βαρύ πυροβολικό" της Χέρτα με 16 τέρματα σε 34 αγώνες.

Το ξεκίνημά τους όμως στην Μπορούσια δεν είναι το ιδανικότερο. Σε 9 αγώνες οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει 2 γκολ έκαστος. Δηλαδή τα 2/3 από τα περσινά γκολ του Πολωνού την ίδια χρονική περίοδο (είχε 6 γκολ στις 9 πρώτες αγωνιστικές). Ο Κλοπ είναι ικανοποιημένος από τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι ποδοσφαιριστές του, όμως υπάρχει πρόβλημα στην τελική προσπάθεια. Ο Ιμόμπιλε "χαραμίζει" πολλά σουτ στους αγώνες, ενώ ο Ράμος δημιουργεί ευκαιρίες για γκολ χωρίς να έχει καλά ποσοστά εντός εστίας.

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Τα αίτια του "ναυαγίου"

Η ευθύνη του Κλοπ

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη φετινή μέτρια πορεία της Ντόρτμουντ έχει -σύμφωνα με τους συμπατριώτες του- κι ο Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός τεχνικός είναι λάτρεις της επιθετικής τακτικής, με πίεση ψηλά, υψηλή ένταση στον αγώνα και συγχρονισμένες κινήσεις από τους ποδοσφαιριστές στο transition. Οι Γερμανοί αποκαλούν την τακτική του ως "gegenpressing". Φαίνεται όμως πως τη φετινή χρονιά με τους πολλούς τραυματισμούς και την ανομοιογένεια αυτό το σύστημα δυσκολεύει την ομάδα. Η συγκεκριμένη τακτική χρειάζεται μεγάλη χημεία μεταξύ των παικτών, που αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να υπάρξει από τη στιγμή που υπάρχουν διαρκώς αλλαγές στην ενδεκάδα.

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Τα αίτια του "ναυαγίου"

Παράλληλα, οι αντίπαλοι των "Βεστφαλών" στο γερμανικό πρωτάθλημα δείχνουν να έχουν αφομοιώσει την τακτική του Κλοπ, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τρόπους να παίρνουν βαθμούς και νίκες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως τη φετινή χρονιά η Ντόρμουντ στους εντός έδρας αγώνες έχει μία νίκη, μία ισοπαλία και τρεις ήττες, όταν όλη την περσινή σεζόν, σε 17 αγώνες, είχε τέσσερις ήττες στην έδρα της.

Είναι βέβαια αρκετά οξύμωρο το γεγονός πως στο Champions League η ομάδα έχει ξεκινήσει με 3 στα 3, παρουσιάζοντας πολύ καλά στοιχεία, τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά, πραγματοποιώντας αντιστρόφως ανάλογη πορεία με το πρωτάθλημα. Έχει πετύχει 9 γκολ (ένα λιγότερο σε σχέση με το πρωτάθλημα) και δεν έχει δεχθεί κανένα. Τα γερμανικά ΜΜΕ "δικαιολογούν" αυτή την πορεία, θεωρώντας πως οι γερμανικές ομάδες έχουν αφομοιώσει πλήρως την τακτική συμπεριφορά της Μπορούσια, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές ομάδες, που ακόμα έχουν πρόβλημα στην κατανόηση και αντιμετώπιση των "Βεστφαλών".

Επίλογος

Η Ντόρτμουντ με τις επιστροφές των τραυματιών θα βρει σιγά σιγά τα πατήματα της. Η χρονιά δύσκολα μπορεί να ανατραπεί κι έτσι στόχος στο πρωτάθλημα θα είναι η έξοδος στο Champions League. Είναι λογικό όμως, με βάση την εξαιρετική πορεία που πραγματοποιεί στην Ευρώπη να επικεντρώσει εκεί το ενδιαφέρον της και δεν θα είναι καθόλου περίεργο να πραγματοποιήσει μία παρόμοια χρονιά με αυτή του 2013, έστω κι αν στην ομάδα δεν υπάρχουν πλέον οι Γκέτσε και Λεβαντόφσκι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK