Κλίνσμαν: Ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας

Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν γιορτάζει τα 51α γενέθλια του και το Contra.gr παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής αλλά και της σπουδαίας καριέρας του. Το "στενό μαρκάρισμα" της Μπάγερν Μονάχου, η κόντρα με το... βαυαρικό κατεστημένο, το φιλανθρωπικό ίδρυμα με την ελληνική επωνυμία και το δίπλωμα πιλότου.

Κλίνσμαν: Ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας

Ένας από τους χαρισματικότερους επιθετικούς της δεκαετίας του '80 αλλά και του '90, ο Γιούργκεν Κλίνσμαν κλείνει τα 51 του χρόνια. Ο Γερμανός παλαίμαχος άσος πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, φορώντας μεταξύ άλλων τις φανέλες των Στουτγάρδης, Ίντερ, Μονακό και Μπάγερν Μονάχου. Το Contra.gr παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής αλλά και της καριέρας του, οι οποίες αποδεικνύουν πως ο "Φλίπερ" δεν είναι ποτέ ένας συμβατικός χαρακτήρας.

Το ξεκίνημα, η σχολή φούρναρη και οι Κίκερς

Γεννημένος τις 30 Ιουλίου του 1964 στην πόλη Γκέπινγκεν της Γερμανίας, ο Κλίνσμαν έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Γκίνγκεν. Το 1974 μετακινήθηκε στην Γκέισλινγκεν στην οποία παρέμεινε μέχρι τα 14 του χρόνια. Το 1978 ο πατέρας του αγόρασε ένα φούρνο στη Στουτγάρδη, με αποτέλεσμα να μεταγραφεί στους Κίκερς, με τους οποίους πραγματοποίησε το επαγγελματικό ντεμπούτο του το 1981.

Κλίνσμαν: Ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας

Παρότι είχε ξεκινήσει την επαγγελματική καριέρα του, οι γονείς του αποφάσισαν ότι πρέπει να ολοκληρώσει τη σχολή φούρναρη που είχε ξεκινήσει προκειμένου να ασχοληθεί -κάποια στιγμή- με την οικογενειακή επιχείρηση. Που να ήξεραν...

Στην τριετία που αγωνίστηκε στους Κίκερς πέτυχε 22 γκολ σε 61 αγώνες, τραβώντας τα βλέμματα κορυφαίων ομάδων του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τελικά, η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Στουτγάρδη ήταν αυτή που κατάφερα να αποσπάσει την υπογραφή του.

"Μηχανή των γκολ" και τρομερό ψαλιδάκι κόντρα στην Μπάγερν

Το γεγονός πως δεν είχε εμπειρία σε υψηλό επίπεδο δεν τον... απέτρεψε από το να σημειώσει 15 τέρματα στην πρώτη χρονιά του με την "ερυθρόλευκη" φανέλα. Η συνέχεια ήταν ανάλογη, καθώς την επόμενη χρονιά πέτυχε 16 γκολ, όπως και τη σεζόν 1986-87. Η αυλαία της περιόδου 1987-88 τον βρήκε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 19 γκολ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το εκπληκτικό ψαλιδάκι απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη του πρωταθλήματος. Τη σεζόν 1988-89, ο Κλίνσμαν είχε καταλυτική παρουσία στην ξέφρενη πορεία της γερμανικής ομάδας προς τον τελικό του Κυπέλλου UEFA. Έχασε όμως το τρόπαιο από τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα.

"Πόρτα" στην Μπάγερν, μεταγραφή στην Ίντερ

Ύστερα από 5 χρόνια στην Στουτγάρδη, κατά τα οποία πέτυχε 79 γκολ σε 156 ματς, έρχεται η ώρα του... αποχωρισμού. Πιθανόν για κάθε άλλον Γερμανό ποδοσφαιριστή αυτού του επιπέδου το επόμενο βήμα να ήταν η Μπάγερν Μονάχου, που –τότε– τον ήθελε διακαώς, όμως ο Κλίνσμαν, όπως αποδείχθηκε και στην πορεία, δεν ήταν ένας τυπικός Γερμανός. Επιλέγει την Ίντερ και μετακομίζει στο Μιλάνο, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο.

Υπό τις οδηγίες του Τζιοβάνι Τραπατόνι θα σημειώσει 13 γκολ, ενώ το καλοκαίρι του 1990 θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Δυτική Γερμανία. Οι τίτλοι δεν έχουν... τελειωμό, αφού την επόμενη σεζόν κατακτά το Κύπελλο UEFA με τους "νερατζούρι", επικρατώντας με 2-1 της Ρόμα και παίρνοντας παράλληλα την προσωπική ρεβάνς του για τον χαμένο τελικό με την Στουτγάρδη.

Η κόντρα με τους συμπαίκτες του στη Μονακό

Επόμενος σταθμός η Μονακό, η οποία τον απέκτησε το 1992, ύστερα από το Euro. Οι Μονεγάσκοι, με τον Γερμανό στη σύνθεση τους, τερμάτισαν στη 2η θέση του γαλλικού πρωταθλήματος, όμως το σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια της Μαρσέιγ της έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στους ομίλους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η ομάδα του "Πριγκιπάτου" έφτασε μέχρι τους προημιτελικους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου κι αποκλείστηκε από τη Μίλαν.

DANIELE MASSARO (MILAN) contre JURGEN KLINSMANN (MONACO) - Milan AC / Monaco - Demi Finale- Champions League - 1993/1994 - Foot Football - largeur attitude accolade 1/2
DANIELE MASSARO (MILAN) contre JURGEN KLINSMANN (MONACO) - Milan AC / Monaco - Demi Finale- Champions League - 1993/1994 - Foot Football - largeur attitude accolade 1/2 BUZZI / PANORAMIC

Η επόμενη σεζόν δεν ήταν ιδανική, ούτε για τη Μονακό, ούτε για τον Κλίνσμαν, καθώς ένα πρόβλημα τραυματισμού τον άφησε εκτός για 2 μήνες, ενώ η ομάδα κατετάγη 9η. Το κλίμα δεν ήταν καλό μεταξύ των ποδοσφαιριστών και ο 30χρονος -τότε- επιθετικός, αποφάσισε να μιλήσει "ανοιχτά", κατηγορώντας τους συμπαίκτες του για άσχημη συμπεριφορά. Αυτή ήταν η αρχή του τέλος για τον Κλίνσμαν, καθώς οι διοικούντες τη Μονακό αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη συνεργασία τους μαζί του, ένα χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου του.

Η "αναγέννηση" στην Τότεναμ

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η αποχώρηση από τη Μονακό μόνο θετικό αντίκτυπο είχε στην καριέρα του, καθώς πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Τότεναμ. Τα 20 γκολ στο πρωτάθλημα και τα 29 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις του χάρισαν τον τίτλο του καλύτερου παίκτης των "πετεινών" της σεζόν 1994-95.

Κλίνσμαν: Ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας

Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον

Το καλοκαίρι του 1995, ο Κλίνσμαν επέστρεψε στη Γερμανία για λογαριασμό της Μπάγερν, η οποία δικαιώθηκε για την υπομονή και την επιμονή της. Στις δύο σεζόν που έμεινε στους Βαυαρούς, κατέκτησε, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, το Κύπελλο UEFA το 1996 και το γερμανικό πρωτάθλημα το 1997.

Στη συνέχεια θα έχει ένα πέρασμα από τις Σαμπντόρια και Τότεναμ, χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το τέλος εκείνης της χρονιάς (1998) θα "κρεμάσει" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, σε ηλικία 34 ετών.

Τα πήρε όλα με τη Γερμανία

Με την εθνική Γερμανίας αγωνίστηκε 108 φορές σε διάστημα 11 ετών (1987-1998) σημειώνοντας 47 γκολ. Μαζί με τον Ρούντι Φέλερ, είναι ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στα "πάντσερ", πίσω από τους Μίροσλαβ Κλόζε και Γκέρντ Μίλερ.

Κλίνσμαν: Ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας

Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, ενώ αγωνίστηκε στα Euro1988, 1992 και 1996, πετυχαίνοντας γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το 1992 η Γερμανία κατετάγη 2η ενώ το 1996 κατέκτησε το τρόπαιο. Επίσης, ο Κλίνσμαν πήρε μέρος σε τρία Μουντιάλ, (1990, 1994,1998) όπου επίσης σκόραρε σε όλα, ενώ όπως προαναφέραμε το 1990 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα γήπεδα της Ιταλίας.

Το αμερικάνικο όνειρο

Ύστερα από την αποχώρησή του από τα γήπεδα θα εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βόρεια Καλιφόρνια, όμως το 2003 θα επιστρέψει στην ενεργό δράση για χάρη της Orange County Blue Star, ομάδα 4ης κατηγορίας της Αμερικής, με την οποία αγωνίστηκε 8 φορές, με το ψευδώνυμο Γιούργκεν Γκέπινγκεν (ο τόπος γέννησής του).

Δεν συμβιβάστηκε με το "κατεστημένο"

Η Γερμανία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, έχοντας ως μοναδικό στόχο την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Γι' αυτό το λόγο οι άνθρωποι της ομοσπονδίας είχαν θέσει ως προτεραιότητα τη συμφωνία με έναν προπονητή, ο οποίος θα έχει τα δυνατότητα να οδηγήσει τα "πάντσερ" στην Γη της Επαγγελίας. Όμως, όταν οι Ότμαρ Χίτζφελντ, Γιουπ Χάινκες και Ότο Ρεχάγκελ αρνήθηκαν τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, η πρόσληψη του Κλίνσμαν ισοδυναμούσε με το απόλυτο ρίσκο. Η έλλειψη προπονητικής εμπειρίας σε συνάρτηση με την πρόθεση του να μην ακολουθήσει τις υποδείξεις του "βαυαρικού κατεστημένου" και συγκεκριμένα των Μπεκενμπάουερ, Χένες και Ρουμενίγκε, δυσκόλευαν την επίτευξη του στόχου.

Κλίνσμαν: Ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας
© REUTERS

Ο Κλίνσμαν δεν θέλησε να ακολουθήσει τις επιταγές του γερμανικού προτύπου, με συνέπεια να συγκρουστεί πολλές φορές με την ομοσπονδία, τους παίκτες ή τον Κάιζερ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά το τέλος του Μουντιάλ να αποτελέσει παρελθόν από τη "νάσιοναλ μάνσαφτ", με την οποία κατέκτησε την 3η θέση. Ακολούθησε ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Μπάγερν, ενώ την τελευταία τετραετία βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, την οποία οδήγησε στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

5 ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον Κλίνσμαν

1. Από κοινού με κάποιους επιστήθιους φίλους του έχει δημιουργήσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα με ελληνική επωνυμία, ονόματι "Αgapedia".

2. Είναι κάτοχος διπλώματος πιλότου ελικοπτέρου.

3. Ο 18χρονος γιος του, Τζόναθαν είναι τερματοφύλακας και έχει κληθεί ήδη στην K18 των ΗΠΑ.

4. Γνωρίζει άριστα 3 γλώσσες. Αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

5. Δώρισε όλα τα έσοδα (1.000.000 δολαρίων) από τον αγώνα που έγινε προς τιμήν του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά.

Δείτε τα καλύτερα γκολ της καριέρας του

Για ενστάσεις, σχόλια, παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter:

News 24/7

24MEDIA NETWORK