Γήπεδο ΑΕΚ, προσφυγές και... Δήμος

Για την προσφυγή ενός μικρού αριθμού κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του γηπέδου της ΑΕΚ, δεν εκφράζεται ανησυχία. Ωστόσο η… μπάλα θα παιχτεί εντός του επόμενου μήνα με κύριους άξονες Δήμο και Περιφέρεια.

Γήπεδο ΑΕΚ, προσφυγές και... Δήμος
INTIME SPORTS

Για το γήπεδο της ΑΕΚ έχουν χυθεί τόνοι μελανιού. Τόσο το 2003 όσο και το 2014. Όπως συμβαίνει για κάθε έργο -αθλητικό και μη- που πρόκειται να "σηκωθεί" στη σύγχρονη Ελλάδα, υπάρχουν αντιδράσεις. Κάθε άποψη είναι δεκτή, σεβαστή. Ένα πράγμα δεν είναι δεκτό και σεβαστό: Ο παραλογισμός.

Τοπικά μέσα της Νέας Φιλαδέλφειας διέδωσαν την είδηση της προσφυγής 19 ή 20 (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα) ανθρώπων κατά του γηπέδου της ΑΕΚ.

Ο αριθμός των κατοίκων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, δείχνει αφενός οι… αντί έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2003 και από 131 έχουν γίνει μόλις 19. Βεβαίως, η προσφυγή έχει περισσότερο φιλολογικό ενδιαφέρον παρά ουσιαστικό, αφού πολύ δύσκολα οι 19 αυτοί κάτοικοι θα καταφέρουν να φρενάρουν την ΑΕΚ σε οτιδήποτε.

Και νομικοί ανάμεσα σε όσους έχουν κάνει προσφυγή

Οι πληροφορίες από τη Νέα Φιλαδέλφεια αναφέρουν ότι μέσα στους 19 υπάρχουν και δικηγόροι, κάτι που σημαίνει ότι το έχουν ψάξει σε ένα βαθμό, είτε πιστεύοντας ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι, είτε για την… τιμή των όπλων.

Ενδιαφέρον έχει να δει κανείς τα πέντε σημεία της προσφυγής των κατοίκων. Αυτό που θα παρατηρήσει είναι ότι αφορούν και τα πέντε το γήπεδο της ΑΕΚ, όχι τον νόμο που έχει ψηφιστεί. Άσχετα αν το κύριο επιχείρημα όσων αντιτίθενται στην κατασκευή του γηπέδου αναφέρει ότι οι ενστάσεις δεν αφορούν την ΑΕΚ.

Τα πέντε σημεία της προσφυγής

-Αποχαρακτηρισμός οικοπέδου

-Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου οδών Φωκών & Αττάλειας

-Χρησιμοποίηση δημοτικής περιουσίας χωρίς αποζημίωση στον δήμο

-Τροποποίηση των όρων δόμησης

-Αλλαγής χρήσης γης του οικοπέδου της ΑΕΚ, από χώρο στέγασης όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων σε χρήση μόνο για ποδοσφαιρικούς αγώνες ποδοσφαίρου και επαγγελματική αξιοποίηση του οικοπέδου

Το πέμπτο σημείο, το πιο ενδεικτικό

Αν εστιάσει κανείς στο πέμπτο και τελευταίο σημείο της προσφυγής, μπορεί να συνειδητοποιήσει το χαμένο δάσος που υπάρχει ως φημολογία στη Νέα Φιλαδέλφεια του 2014. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι έχουν λόγο στα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, εκφράζοντας παράπονα για τον παραγκωνισμό των τμημάτων της από το νέο γήπεδο, τη στιγμή που το ίδιο το σωματείο εξουσιοδοτεί την εταιρία "Δικέφαλος 1924" να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.

Θα μπορούσε κανείς να πάρει στα σοβαρά το συγκεκριμένο σημείο, αν υπήρχε έστω και μία φωνή διαμαρτυρίας από την πλευρά των πολιτών τα τελευταία χρόνια, όταν τα τμήματα της ΑΕΚ ξηλώνονταν ένα-ένα από τη Νέα Φιλαδέλφεια με αποτέλεσμα να αναζητούν στέγη αλλού. Στη Γλυφάδα, στο Μενίδι, στην Κυψέλη…

Δεν υπήρξε όμως. Και καλώς δεν υπήρξε. Δεν είναι θέμα των πολιτών το πού θα παίζει το βόλεϊ της ΑΕΚ π.χ. Δεν επηρεάζει το βιοτικό τους επίπεδο, την καθημερινότητά τους. Το αν θα βρει η ΑΕΚ κλειστό για να στεγάσει το βόλεϊ αποτελεί καθαρά δικό της πρόβλημα. Όπως φυσικά και αν αποφασίσει η ΑΕΚ να κλείσει μία μέρα όλα τα τμήματά της και να πορευτεί μόνο με το ποδόσφαιρο, η τοπική κοινωνία δεν έχει λόγο. Δεν την… κόφτει!

Η ουσία

Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα κοινό που αντιτίθεται στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ για δικούς του λόγους. Άγνωστο παραμένει το αν οι συγκεκριμένοι 19 είναι κάτοικοι Νέας Φιλαδέλφειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις Το μόνο σίγουρο, είναι ότι -όπως και στον Βοτανικό στην περίπτωση του Παναθηναϊκού- υπάρχει ένα κοινό που αντιδρά για τους δικούς του λόγους. Από τη στιγμή που ο νόμος το επιτρέπει, καλά κάνει και αντιδρά όποιος θεωρεί ότι θίγεται.

Το οξύμωρο όμως είναι ότι οι ακριβείς ενστάσεις της πλευράς που αντιτίθεται στο γήπεδο δεν έχει εξακριβωθεί. Φταίει το άλσος, φταίνε οι… πυλώνες, φταίει η όχληση των κατοίκων της οδού Καππαδοκίας; Φταίει το… ξεσπίτωμα των τμημάτων; Ή απλά φταίει η ενόχληση από την ιδέα της δημιουργίας του γηπέδου της ΑΕΚ που θα… ξεβολέψει ορισμένους κατοίκους που βρήκαν την ησυχία τους και προσπαθούν να προσθέσουν κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο στην άρνηση;

Η στάση του Δήμου και τα επιχειρήματα του Δημάρχου

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας μένει εκτός της προσφυγής στο ΣτΕ. Το επικοινωνεί κιόλας. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο δρόμος για την ΑΕΚ είναι στρωμένος με ροδοπέταλα σε επίπεδο Δήμου. Στο συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχει αρκετό παρασκήνιο που ξεκινάει αρκετό καιρό πριν. Για την ακρίβεια πριν τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Να πάρει… δάνειο η Ερασιτεχνική ΑΕΚ!

Ο Άρης Βασιλόπουλος, υποψήφιος τότε, μέσω ενός μέλους του συνδυασμού του που εργάζεται στον Δήμο με παλαιότερη δράση στον συνδεσμιακό χώρο της ΑΕΚ, ζητά συνάντηση με μία πεντάδα οπαδών της "Ένωσης", αρκετά γνωστούς στην περιοχή, προκειμένου να συζητήσουν για την κατασκευή του γηπέδου. Στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Βασιλόπουλος εξήγησε τη διαφωνία του για την κατασκευή του γηπέδου από ιδιωτική εταιρεία, τονίζοντας ότι η θέση της παράταξής του ήταν να πάρει η Ερασιτεχνική ΑΕΚ δάνειο για να το κατασκευάσει αυτή.

Ανέφικτο σενάριο βάσει πραγματικότητας

Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών της Ερασιτεχνικής (το περασμένο Σαββατοκύριακο η ομάδα βόλεϊ ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη για τον αγώνα με τον τοπικό Εθνικό με… πούλμαν ενώ υπήρξε δυσκολία να πληρωθεί το γεύμα της ομάδας σε μία στάση στην Εθνική Οδό) κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί από ανέφικτο έως εξωπραγματικό.

Αλλαγή πλεύσης

Ο Βασιλόπουλος συνειδητοποιώντας ότι η συγκεκριμένη προτροπή πλήττει το προφίλ του αλλά και τις ενστάσεις του κατά του γηπέδου της ΑΕΚ, προχώρησε σε διάψευση της παραπάνω στάσης του παρά το γεγονός ότι και οι πέντε παρευρισκόμενοι επιβεβαιώνουν ενώ είναι γνωστή και η ταυτότητα του συνεργάτη του που μεσολάβησε για να γίνει η συνάντηση.

Πλέον οι ενστάσεις υφίστανται, έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο και έχουν αλλάξει κεντρικούς άξονες. Όπως το άλσος, η υψομετρική μελέτη, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση του Δήμου στο θέμα της υπογειοποίησης που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το άμεσο μέλλον θα δείξει τι πρόκειται να συμβεί στο θέμα του γηπέδου, στο οποίο καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Δήμου που αυτή τη φορά επιλέγει τη σιωπή, παρά των όσων έχουν προσφύγει.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Το γήπεδο της ΑΕΚ έχει αποτελέσει αιτία μίνι… εμφυλίου και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η μία τάση -αυτή που εκφράζεται από τους κοντινούς συνεργάτες του Τσίπρα και από τον ίδιο τον Στρατούλη- δηλώνει υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ υπάρχουν τάσεις αντίθεσης που κορυφώθηκαν μετά από μία μεμονωμένη ένταση στη Νέα Φιλαδέλφεια στην οποία ενεπλάκη ένας διψήφιος αριθμός οπαδών της ΑΕΚ. Τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά σύντομα, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η στάση της Περιφέρειας στο θέμα της καταβολής των 20 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι ότι πέραν από ευχολόγια, διαδικασίες και ανούσιες εντάσεις, αρκετές πλευρές που πρέπει να συναινέσουν για να προχωρήσει το θέμα του γηπέδου, δεν δείχνουν διατεθειμένες να μιλήσουν ξεκάθαρα για το θέμα. Ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας είναι ο μόνος που τόλμησε να το επιχειρήσει ορισμένες φορές δημόσια, ωστόσο υπήρχε μία δυσκολία στην κατανόηση των ενστάσεων.

Οι αλλαγές πλεύσης του Δημάρχου:

1. Την πρώτη μέρα μετά την εκλογή του, με δηλώσεις που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra FM, είπε: "Είμαστε θετικοί στο να συζητήσουμε με την ΑΕΚ την παραχώρηση της έκτασης που ζητάει για το γήπεδο (άρθρο 81) προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί και να αντικαταστήσει τα δέντρα εντός του άλσους".

2. Ένα μήνα μετά, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ "Στο Κόκκινο" ο Βασιλόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι είναι θετικός στο άρθρο 81 που αφορούσε το γήπεδο: "Το άρθρο 81 στην ουσία είναι το γήπεδο της ΑΕΚ. Αφορά τα 6 στρέμματα για το οικόπεδό της και τον περιβάλλοντα χώρο, να βγουν από την ΑΕΚ να πουν ότι τους ενδιαφέρει μόνο αυτό και όχι τα υπόλοιπα άρθρα".

3. Μερικές μέρες αργότερα –σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα "Βήμα" με αφορμή τους καταδικαστέους διαπληκτισμούς που σημειώθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια- ανάμεσα σε μερίδα οπαδών της ΑΕΚ και αντιφρονούντων, το οποίο δεν διαψεύστηκε, γράφτηκε: "Ο Βασιλόπουλος πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ να σκληρύνει τη στάση του στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ". Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι ο Βασιλόπουλος μιλώντας σε συνεδρίαση τόνισε χαρακτηριστικά: "Παλαιός δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ μου έχει πει ότι στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας δεν κόπηκαν δένδρα στην κατοχή όταν ο κόσμος πέθαινε από το κρύο. Εγώ ως αριστερός δήμαρχος, δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσω δάσος σήμερα".

4. Μία εβδομάδα αργότερα μιλώντας στην ιστοσελίδα Vice, ο Άρης Βασιλόπουλος αναίρεσε τα όσα είπε για το άρθρο 81: "Το άρθρο 81 αποτελεί την κερκόπορτα του άλσους".

News 24/7

24MEDIA NETWORK