Η ΑΕΚ τίμησε τη μνήμη του Μπάρλου

H ΠΑΕ ΑΕΚ τίμησε τη μνήμη του Λουκά Μπάρλου λόγω της επετείου του θανάτου του ιστορικού προέδρου, μέσω ενός κειμένου στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Η ΑΕΚ τίμησε τη μνήμη του Μπάρλου

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που η ΑΕΚ έχασε για πάντα έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της ιστορίας της. Ο «πρόεδρος των έργων και των τίτλων» Λουκάς Μπάρλος έφυγε από τη ζωή στις 20 Οκτωβρίου του 1999, στα 79 του χρόνια, έχοντας κερδίσει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των φίλων της ΑΕΚ για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο την υπηρέτησε από το 1974 έως και το 1981.

Στα χέρια του η ΑΕΚ άλλαξε επίπεδο και έζησε ίσως την πιο λαμπρή περίοδο της ιστορίας της. Ανέλαβε την ομάδα σε μια πολύ δύσκολη εποχή, την άνοιξη του 1974, και φέρνοντας σε αυτήν τους καλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές, μαζί με εξαιρετικούς προπονητές, την οδήγησε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77, στο νταμπλ του 1978 και στο Πρωτάθλημα του 1979.

Την ίδια εποχή, ήταν ο εμπνευστής των έργων επέκτασης στο παλιό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με την κατασκευή της διώροφης εξέδρας, της περίφημης «σκεπαστής». Ηταν ένα έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, καθώς μεγάλωσε τη χωρητικότητα του γηπέδου και το έκανε ακόμα πιο όμορφο και επιβλητικό. Παράλληλα, έδωσε την ευκαιρία στους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ να βρουν για πάνω από δύο δεκαετίες το δικό τους «σπίτι», την εξέδρα που έγινε θρύλος και «μεγάλωσε» γενιές και γενιές φιλάθλων.

Ο Λουκάς Μπάρλος ήταν γεννημένος το 1920 και ανήκε σε οικογένεια με καταγωγή από το Δίστομο Βοιωτίας και με μεγάλη παράδοση στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων βωξίτη στον Παρνασσό. Δεν είχε κάποια σχέση με την ΑΕΚ πριν ασχοληθεί μαζί της, όμως έγινε το μεγάλο πάθος της ζωής του και ξόδεψε εκατομμύρια για να φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς αλλά και πολύ καλούς ξένους ποδοσφαιριστές: Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, Βάγκνερ, Τσανλάιτερ, Μαύρος, Νικολούδης, Ιντζόγλου, Χρηστίδης, Μπάγεβιτς, Βιέρα, Δομάζος, Βλάντιτς και πολλοί άλλοι.

Οι περισσότεροι από αυτούς δούλεψαν υπό τις οδηγίες του μεγάλου Ολλανδοτσέχου προπονητή Φράντισεκ Φάντρονκ, ο οποίος την τριετία 1974-77 έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ομάδας που άφησε εποχή. Τον διαδέχθηκε το 1978 ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος οδήγησε την ομάδα στο νταμπλ του 1978.

Ο Μπάρλος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά τη σύστασή της το 1979. Έμεινε σε αυτή τη θέση για δύο χρόνια, οπότε και παραχώρησε τις μετοχές του στον επιχειρηματία Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.

Στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ήταν πάντα κοντά στην ΑΕΚ, η οποία απέτισε τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του ζητώντας από την ΟΥΕΦΑ να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και να φορέσουν οι παίκτες της μαύρα περιβραχιόνια στον αγώνα με την ΜΤΚ στη Βουδαπέστη, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του στις 20 Οκτωβρίου 1999. Το σύνθημα «ΑΕΚ Μπάρλος σύλλογος μεγάλος» ακούστηκε και εκεί, όπως ακουγόταν για χρόνια στα γήπεδα της Ελλάδας και της Ευρώπης τη δεκαετία του '70.

News 24/7

24MEDIA NETWORK