Με σύμμαχο την παράδοση για την πρωτιά

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Ηρακλή σε μία αναμέτρηση που έχει άρωμα απ’ τα παλιά, είναι παραδοσιακή, ωστόσο η «Ένωση» μόνο για… θετικά πράγματα έχει να θυμάται τον γηραιό.

Με σύμμαχο την παράδοση για την πρωτιά
INTIME SPORTS

Σε ένα ματς με αρκετά πλούσια παράδοση, απέναντι στον Ηρακλή, η ΑΕΚ φιλοδοξεί να κλειδώσει και μαθηματικά την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία, αφού θέλει μόλις ένα βαθμό για να θεωρείται και τυπικά ξανά ομάδα της Σούπερ Λιγκ. Βεβαίως η Ένωση θέλει να ανέβει ως πρώτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην κερδίσει το απόγευμα τους Θεσσαλονικείς.

Η παράδοση ευνοεί την ΑΕΚ

Οι αναμετρήσεις της ΑΕΚ με τον Ηρακλή είναι λίγο-πολύ κλασικές στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όχι ότι ο «γηραιός» κατάφερε να γίνει ποτέ κακός δαίμονας της «Ένωσης» αφού σε 51 επισκέψεις του στην Αθήνα (σε Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Σμύρνη, Άνω Λιόσια και ΟΑΚΑ) για το πρωτάθλημα μέτρησε 43 ήττες, 5 ισοπαλίες και 3 νίκες.

Της... έμειναν οι δύο κολλητές ισοπαλίες

Οδυνηρές για την ΑΕΚ ήταν οι δύο συνεχόμενες ισοπαλίες που απέσπασε ο Ηρακλής στη Νέα Φιλαδέλφεια τις περιόδους 1997-98 και 1998-99 με το ίδιο σκορ. 2-2. Στις 15 Φλεβάρη 1998, οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν στο 5ο λεπτό με γκολ του Χρήστου Μαλαδένη, ο Άντον Ντόμπος διπλασίασε τα γκολ της «Ένωσης» στο 78ο λεπτό για να έρθει η απόλυτη ψυχρολουσία για την -τότε- ομάδα του Ντουμιτρίου στο τελευταίο δεκάλεπτο. Στο 83ο λεπτό ο -μετέπειτα παίκτης της ΑΕΚ- Γιώργος Ξενίδης και στο 85ο λεπτό ο Κασίμπα πάγωσαν το «Νίκος Γκούμας» και έσωσαν την παρτίδα για τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι επέστρεψαν στη βάση τους με έναν ανέλπιστο βαθμό στις αποσκευές.

Με σύμμαχο την παράδοση για την πρωτιά

Μετά από περίπου έναν χρόνο το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε. Συγκεκριμένα στις 17 Γενάρη του 1999, η ΑΕΚ του Όλεγκ Μπλαχίν θέλει να πάρει μία άνετη νίκη με τον Ηρακλή για να παραμείνει ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου. Ο Ντέμης Νικολαϊδης βάζει την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ στο 26ο λεπτό και δύο λεπτά αργότερα ο Βασίλης Λάκης κάνει το 2-0 και δημιουργεί… αίσθηση ασφαλείας στην «Ένωση». Τρία λεπτά πριν εκπνεύσει το ημίχρονο, ο Λάζαρος Σέμος μειώνει για τον Ηρακλή, ενώ ο Εμπενίζερ Χάγκαν «σκοτώνει» τους «κιτρινόμαυρους» στο 62ο λεπτό και η Φιλαδέλφεια ζει το απόλυτο -δυσάρεστο για την ΑΕΚ- de ja vug

Με σύμμαχο την παράδοση για την πρωτιά

Στην «Ένωση»… έμειναν τα δύο σερί άτυχα αποτελέσματα γιατί πραγματικά ήταν αρκετά οδυνηρά για την τότε ζωή της. Ωστόσο σε γενικότερες γραμμές ο Ηρακλής δεν της δημιούργησε μεγάλες ανησυχίες ποτέ. Ίσα-ίσα που η ΑΕΚ θα θυμάται τον «γηραιό» ως έναν αντίπαλο, κόντρα στον οποίο -τουλάχιστον στην Αθήνα- κατάφερνε να συνδυάσει γκολ και θέαμα σε πολλές αναμετρήσεις. Από το 4-1 της περιόδου 1994-95, το 6-1 της σεζόν 1996-97, το… άλλο 6-1 τον Απρίλη του 2003, το 4-0 στα Λιόσια το 2004, το 3-0 του ΟΑΚΑ της σεζόν 2006-07 και άλλα… πολλά.

Σήμερα οι δύο ομάδες συναντιούνται ξανά σε αθηναϊκό έδαφος για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αφού η τελευταία επίσκεψη του Ηρακλή στην Καλογρέζα έγινε το 2011 για ένα ματς που έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και το οποίο ήταν το τελευταίο επίσημο του «γηραιού» στην Α’ Εθνική.

News 24/7

24MEDIA NETWORK