Ντέμης Νικολαϊδης: Όταν ο πρωτοπόρος έγινε "ρουφιάνος"

Ο Άκης Γεωργίου καταγράφει όσα ριζοσπαστικά είχε κάνει ο Ντέμης Νικολαϊδης για να καταπολεμήσει το θέμα της βίας και ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει.

Ντέμης Νικολαϊδης: Όταν ο πρωτοπόρος έγινε "ρουφιάνος"

Ο ριζοσπαστικός τρόπος με τον οποίο ο Ντέμης Νικολαϊδης προσέγγισε το θέμα βία, ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα την οριστική ρήξη με τους οργανωμένους για τους οποίους παραμένει persona non grata.

Tη σεζόν 2004-05 η ΑΕΚ ζούσε την απόλυτη συσπείρωση της μετα-πρωταθληματικής εποχής. Η πρώτη σεζόν της παρουσίας του Ντέμη Νικολαϊδη στα διοικητικά της ΠΑΕ, κύλησε αρκετά ήρεμα χωρίς επεισόδια με τον τότε πρόεδρο να παρουσιάζεται -εκείνη την εποχή- αμείλικτος σε φιλολογικό -αφού δεν υπήρχε καμία αφορμή τη δεδομένη στιγμή- επίπεδο στα θέματα βίας.

Με το καλημέρα της επόμενης σεζόν (το 2005-06) σημειώθηκε το πρώτο… κρούσμα, στην πρεμιέρα της ΑΕΚ κόντρα στον νεοφώτιστο -τότε- Ατρόμητο στο γήπεδο του Περιστερίου. Οι οπαδοί του Ατρομήτου είχαν φωτογραφηθεί σε ένα πρωτοσέλιδο μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας με κουκούλες, με τη φωτογραφία να συνοδεύεται με ένα άκρως εμπρηστικό μήνυμα το οποίο απειλούσε όσους οπαδούς της "Ένωσης" είχαν σκοπό να προσεγγίσουν το γήπεδο των Δυτικών Προαστίων από τη Λεωφόρο Θηβών.

Η μεγάλη απόφαση του Ντέμη!

Οι οπαδοί της ΑΕΚ τελικά… διέσχισαν όλη τη λεωφόρο Θηβών προκειμένου να απαντήσουν στο συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο και στην αντίθετη προτροπή των οπαδών του Ατρομήτου. Οι "κιτρινόμαυροι" ήταν υπεράριθμοι και είχαν εξασφαλίσει εισιτήρια σε όλες τις θύρες του γηπέδου, κάτι που εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους για τη διεξαγωγή του ματς.

Ντέμης Νικολαϊδης: Όταν ο πρωτοπόρος έγινε "ρουφιάνος"
INTIME SPORTS

Οι -δυσοίωνες- προβλέψεις δεν έπεσαν έξω, με τους οπαδούς της ΑΕΚ και του Ατρομήτου (πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν εισχωρήσει ανάμεσα σε αυτούς και οπαδοί του Παναθηναϊκού) να πλακώνονται, αφού οι τελευταίοι μπήκαν στις θύρες των πρώτων.

Ντέμης Νικολαϊδης: Όταν ο πρωτοπόρος έγινε "ρουφιάνος"
INTIME SPORTS

Τότε, ο πρόεδρος της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ, Ντέμης Νικολαϊδης προχώρησε σε μία άκρως πρωτοφανή απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα, δίνοντας στη δημοσιότητα δύο ονόματα οπαδών της "Ένωσης" οι οποίοι αναγνωρίστηκαν και είχαν συμμετοχή στα επεισόδια. Κάπου εκεί ήρθε το μεγάλο ρήγμα με της διοίκησης με τους οργανωμένους το οποίο γιγαντώθηκε μερικούς μήνες μετά στο γήπεδο της Λιβαδειάς. Τότε μετά από επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις, τα πράγματα εκτραχύνθηκαν με αποτέλεσμα να καεί το βανάκι του Alpha και να διακοπεί η τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα.

Την επόμενη κιόλας μέρα, ο Νικολαϊδης είχε προχωρήσει σε μία ακόμα ριζοσπαστική κίνηση η οποία «σφράγισε» την οριστική ρήξη του με τους οργανωμένους καθώς η ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε καταχώρηση σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες με τις φωτογραφίες όσων συμμετείχαν στα επεισόδια και ζητούσε από όποιον αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους οπαδούς να επικοινωνήσει μαζί της.

ΟΑΚΑ και Ριζούπολη

Πέραν δύο καθοριστικών τριβών ανάμεσα στον Νικολαϊδη και στους οργανωμένους υπήρξαν και άλλες οι οποίες πήραν μικρότερη δημοσιότητα. Η πρώτη ήρθε σε έναν αγώνα στη Ριζούπολη (πριν ακόμα ετοιμαστεί το ΟΑΚΑ μετά τη χρήση του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) απέναντι στην Κέρκυρα. Δύο οπαδοί είχαν διαπληκτιστεί μεταξύ τους με τον Νικολαϊδη να αποβάλλει από το γήπεδο τον έναν εκ των δύο για τρεις αγώνες.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Νικολαϊδης απέβαλε έναν ακόμα οπαδό στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, με την Καλογρέζα να γεμίζει ασφυκτικά γεμάτη. Η αιτία αποβολής του συγκεκριμένου οπαδού από τους εντός έδρας αγώνες της "Ένωσης" είχε ως βασική αιτία ένα μπουκάλι στον -τότε παίκτη του Ολυμπιακού- Ριβάλντο.

Για επιμύθιο, θυμίζουμε πως όταν πριν από λίγα χρόνια ακούστηκε το όνομα του Ντέμη Νικολαϊδη για επιστροφή στην ΑΕΚ, πολλές φορές εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ το πανό που κατηγορούσε τον Ντέμη για "χαβιεδισμό".

Ντέμης Νικολαϊδης: Όταν ο πρωτοπόρος έγινε "ρουφιάνος"
INTIME SPORTS

Το σχόλιο του Θέμη Καίσαρη:

Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει το ριζοσπαστικό τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα της βίας και αναρωτιέται ποια θα ήταν η αντίδραση των οργανωμένων αν έκαναν κάτι αντίστοιχο οι Μαρινάκης, Αλαφούζος και Σαββίδης:

Η ιστορία "Ντέμης vs οργανωμένων οπαδών" απέδειξε πως σημασία δεν έχει το τι κάνεις, αλλά το ποιος είσαι. Κόσμος και Τύπος χωρίστηκαν τότε σε δύο στρατόπεδα.

Η μία πλευρά, με ηγέτες τα κορυφαία στελέχη του Ντεμοτεχνείου τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του Νικολαϊδη, αφού θα ήταν μαζί του ακόμα κι αν αποφάσιζε να αλλάξει χρώματα στην ΑΕΚ και να της φορέσει ερυθρόλευκα. Οι απέναντι τάχθηκαν εναντίον του, με τρεις βασικές κατηγορίες. Δεν θα έπρεπε να υποκαθιστά το έργο της αστυνομίας, είναι ρουφιάνος και υποκριτής: ο ίδιος είχε "χρησιμοποιήσει" τους οργανωμένους στο περίφημο ντου στους Θρακομακεδόνες, όταν οι παίκτες έτρεχαν για να γλιτώσουν.

Στα μάτια μου τότε ήταν σαφές πως η κάθε πλευρά έκρινε με βάση την ήδη υπάρχουσα άποψη που είχε για τον Νικολαϊδη. Η ουσία του πράγματος ήταν μάλλον ασήμαντη, ο καθένας ήταν υπέρ ή κατά αναλόγως του αν ήταν υπέρ ή κατά του ίδιου του Ντέμη.

Θαρραλέο και σωστό

Προσωπικά ήμουν 100% μαζί του, αφού η εναντίωσή μου στα πέταλα υπήρχε από τότε, δεδομένη και πάγια, ανεξαρτήτως χρωμάτων. Θεωρούσα θαρραλέο και σωστό να καταφερθεί η ίδια η ομάδα εναντίον των καλόπαιδων και δεν με ενδιέφερε καθόλου ο πρότερος βίος του Νικολαϊδη. Έστω ότι κάποτε ήταν "αδέρφια" του, έστω και πως έφτασε κάποτε να τους παροτρύνει να κάνουν ένα ντου.Και; Το ζητούμενο ήταν κάποιος επιτέλους να τα βάλει μαζί τους, να νοιώσουν έστω και μία φορά που δεν γίνεται μια ζωή να κάνουν ο,τι γουστάρουν χωρίς να την πληρώνουν ποτέ και για τίποτα. Ο Ντέμης το έκανε κι αυτό μου ήταν αρκετό και ούτε στο ελάχιστο δεν με ενδιέφερε το τατουάζ της Original στο μπράτσο.

Ντέμης Νικολαϊδης: Όταν ο πρωτοπόρος έγινε "ρουφιάνος"

Καλώς ή κακώς, το φαίνεσθαι και η επικοινωνία παίζουν ρόλο. Η κίνηση του Νικολαϊδη είχε αρκετούς πολέμιους, που προφανώς δεν ενδιαφέρονταν για το γεγονός πως κάθε φορά που γίνονταν επεισόδια ήταν εναντίον των οργανωμένων και ζητούσαν απ'τις ΠΑΕ και την Πολιτεία "να κάνουν κάτι". Όταν έγινε "κάτι", που προφανώς δεν θα έλυνε τα πάντα μονομιάς, βρήκαν χίλιους λόγους για να είναι απέναντι.

Δεν ξέρω αν θα άλλαζε κάτι αν η τότε κίνησή του είχε μεγαλύτερη αποδοχή. Ο Ντέμης μπορεί να έκανε πολλά λάθη στην ΑΕΚ, αλλά το "δώσιμο" αυτών που έκαναν επεισόδια δεν ήταν ένα απ'αυτά. Στο φινάλε, εννιά φορές στις δέκα αυτός που βρίσκεται στο στόχαστρο των οργανωμένων κάτι θα έχει κάνει καλά.

Αν έκανε κάτι ανάλογο ο Μαρινάκης;

Πέρα απ'την κίνησή του, αναγνωρίζω κάτι στον Νικολαϊδη. Ήθελε και εμπράκτως προσπάθησε να απευθυνθεί στην πλατιά μάζα των φίλων της ομάδας του, να τη μεγαλώσει μέσω αυτών, να βάλει μπροστά τα δικά τους θέλω και όχι αυτά των οργανωμένων. Δέκα χρόνια μετά, έχουμε ένα ποδόσφαιρο που η δύναμη που έχουν τα πέταλα έχει γιγαντωθεί. Στην ουσία έχουμε φτάσει στο σημείο να αποτελούν τους μοναδικούς “πελάτες” των ΠΑΕ.

Πλέον δεν κάθονται μόνο στο ένα πέταλο, αλλά παντού, πλέον συνδιοικούν, πλέον μπορούν να κάνουν μούτρα στις διοικήσεις ακόμα και για το γεγονός πως δεν τους στηρίζει στις δίκες, μπορούν να βάζουν παίκτες σε ταξί, πλέον οι πρόεδροι δίνουν συνέντευξη στα ραδιόφωνά τους και τους ακούν να απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των στελεχών της ομάδας, πλέον οι οργανωμένοι είναι το 80% όσων απέμειναν στις ομάδες. Οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία, παρακολουθούν από μακριά ή ακόμα και απέχουν εντελώς.

Η τότε αντίδραση στην κίνηση του Ντέμη ήταν να κατέβει η φωτογραφία του απ'το site της Original, υβριστικά πανό, κτλ. Πολυ light πράγματα. Άραγε, ποια θα ήταν σήμερα η αντίδραση προς Μαρινάκη, Αλαφούζο και Σαββίδη εάν έκαναν κάτι ανάλογο; Οι απαντήσεις που θα δώσετε σ'αυτήν την ερώτηση, καθρεφτίζουν το πόσο έχουν χειροτερεύσει τα πράγματα την τελευταία δεκαετία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK