Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του

Ο Ηρακλής με το βαθμό που πήρε κόντρα στην Παναχαϊκή "σφράγισε" και μαθηματικά πλέον την άνοδό του στη Super League και το Contra.gr θυμάται την Οδύσσεια της ομάδας τα τελευταία χρόνια μέχρι να βρει την ποδοσφαιρική της Ιθάκη.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του

Είναι γεγονός, ο Ηρακλής επιστρέφει στη Super League! Η είδηση που περίμεναν αγωνιωδώς να ακούσουν τα τελευταία χρόνια όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας της Θεσσαλονίκης, είναι πλέον αληθινή. Ο "Γηραιός" πήρε το βαθμό που ήθελε κόντρα στην Παναχαϊκή και έκλεισε το "δεύτερο" εισιτήριο ανόδου στην κορυφαία κατηγορία, μετά την ΑΕΚ.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του
INTIME SPORTS

Η ομάδα μπορεί να πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια, όμως κατάφερε να βγει από το σκοτεινό τούνελ και πλέον το μέλλον μόνο φωτεινό μπορεί να είναι. Με αφορμή την επιστροφή του Ηρακλή στα μεγάλα σαλόνια το Contra.gr κάνει μια αναδρομή στα δύσκολα χρόνια που πέρασε η ομάδα, μέχρι να βρει την ποδοσφαιρική της Ιθάκη και να επιστρέψει εκεί από όπου στην ουσία δεν έπεσε...

Η "μαύρη" χρονιά: Τρεις διαδοχικοί υποβιβασμοί

Τα υπέρογκα χρέη που δημιούργησαν τις προηγούμενες χρονιές οι διοικήσεις του Ηρακλή, οδήγησαν την ομάδα σε τρεις διαδοχικούς υποβιβασμούς τη σεζόν 2010-11. Η ομάδα κατέληξε από την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος στην τέταρτη, παρόλο που αγωνιστικά είχε εξασφαλίσει την παραμονή της, τερματίζοντας στην 11η θέση της βαθμολογίας.

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν χορήγησε άδεια συμμετοχής στον Ηρακλή για το πρωτάθλημα της νέας περιόδου, με αποτέλεσμα η ομάδα να υποβιβαστεί στη Β' Εθνική, ενώ παράλληλα η έφεση που άσκησαν οι Θεσσαλονικείς απορρίφθηκε.

Η πλαστή ενημερότητα

Λίγες ημέρες αργότερα, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος γνωστοποίησε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής πως ο Ηρακλής είχε καταθέσει πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ηρακλής να τιμωρηθεί με απευθείας υποβιβασμό από την Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας για δυσφήμιση του αθλήματος (άρθρο 26 του ΚΑΠ).

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΒΙΣΛΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ, επαναληπτικός A' Φάσης Κυπέλλου UEFA
ηρακλής οπαδοί MOTIONTEAM

Έτσι ο "Γηραιός" υποβιβάστηκε στη Β' και ο Αστέρας Τρίπολης που είχε τερματίσει στην 14η θέση, παρέμεινε στην κατηγορία. Η ΠΑΕ Ηρακλής κατέφυγε έπειτα στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ΕΠΟ και τη μη επικύρωση της βαθμολογίας. Το αίτημά του για τη μη επικύρωση της βαθμολογίας απορρίφθηκε, αλλά αποφασίστηκε να επανεξεταστεί ο φάκελος του από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ.

Ο Ηρακλής προχώρησε σε νέα προσφυγή στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠ, το οποίο την έκανε δεκτή και επέστρεψε την υπόθεση του υποβιβασμού του για την πλαστή ενημερότητα στην Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας. Αυτή όμως, απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα του "Γηραιού", οδηγώντας την ομάδα οριστικά στη Β'.

Αντίδραση από τους φιλάθλους

Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των φιλάθλων του Ηρακλή. Χιλιάδες οπαδοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την μεταχείριση της ομάδας.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μάλιστα, δε δίστασαν να σηκώσουν μέχρι και σημαία των Σκοπίων, ζητώντας από τους ιθύνοντες της ΠΑΕ να μετακομίσουν το σύλλογο στη γειτονική χώρα γιατί "εκεί θα τους σέβονταν".

Η "χαριστική βολή"

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Ηρακλής αποφάσισε να καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για να δικαιωθεί. Αυτή η κίνηση όμως είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ομάδα στην Γ' Εθνική, καθώς σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της Ε.Π.Ο. απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια.

Η "χαριστική βολή" για την ομάδα του Ηρακλή δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υποβίβασε τον Ηρακλή στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία, την Δ΄ Εθνική, επειδή δεν είχε καταθέσει φάκελο συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Συγχώνευση και αλλαγή σελίδας

Η 20η Ιανουαρίου 2012 πέρασε στην ιστορία ως η ημέρα που ο Ηρακλής επανήλθε στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η θεσσαλονικιώτικη ΠΑΕ κάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου εγκρίθηκε από τα μέλη του συλλόγου η παραχώρηση του σήματος και της επωνυμίας στην ΑΕ Ποντίων Κατερίνης.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του

Ως εκ τούτου, ο Ηρακλής αγωνιζόταν πλέον ως Α.Ε.Π Ηρακλής 1908 στην τρίτη κατηγορία του ποδοσφαίρου ανδρών (Football League 2, 2ος όμιλος).

Η τότε ανακοίνωση της ομάδας ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Ο Γυμναστικός Σύλλογος ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μετά την πρόσκληση των μελών του Συλλόγου σε έκτακτη γενική συνέλευση στο ξενοδοχείο Capsis στις 19:00 ημέρα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2012 και με την παρουσία της πλειοψηφίας των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του αποφάσισε:

1.Απόσυρση του τμήματος ποδοσφαίρου του Γ.Σ. Ηρακλή που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Δ' εθνικής κατηγορίας

2.Τη διατήρηση των ακαδημιών ποδοσφαίρου του Γ.Σ. Ηρακλή

3.Την παραχώρηση και χρήση σήματος και επωνυμίας του Ηρακλή προς το τμήμα αμοιβομένων ποδοσφαιριστών του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία "ΜΑΕΠ Κατερίνης" με απώτερο σκοπό την προοπτική ευρύτερης συνεργασίας.

Κατόπιν τούτου καλούμε τον κόσμο του Ηρακλή τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και ώρα 17:00 στο Καυτανζόγλειο στάδιο στον αγώνα της ομάδας μας με αντίπαλο τον Τηλυκράτη Λευκάδας.

Με εκτίμηση,

Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης"

Πρώτος προπονητής του νέου πλέον Ηρακλή, ονομάστηκε ο Λεωνίδας Μπίλης, ενώ στη συνέχεια την ομάδα ανέλαβε ο Σούλης Παπαδόπουλος, με τη σκυτάλη να παίρνει ο Γιώργος Στράτζαλης, με την ομάδα να τερματίζει στην 5η θέση μετά από μια περίεργη χρονιά και να μην παίρνει την άνοδο για τη Football League.

Άνοδος στη Football League

Το Σεπτέμβρη του 2012 το συμβούλιο της Football League-Football League 2 δέχτηκε το αίτημα της ΕΠΟ να διοργανωθεί το πρωτάθλημα με τρεις ομάδες επιπλέον με τον Ολυμπιακό Βόλου, την Καβάλα και τον Ηρακλή να καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών.

Η χρονιά ήταν μεταβατική, ενώ το ρόστερ άλλαξε ολοκληρωτικά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ομάδα αποτελούνταν μόνο από Έλληνες, ωστόσο μετά την εξασφάλιση της συμμετοχή στη Football League, αποκτήθηκαν επτά ξένοι, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η συνοχή της.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του
ηρακλής2012-2013

Χρειάστηκαν αρκετά παιχνίδια ούτως ώστε οι παίκτες να αποκτήσουν την απαραίτητη χημεία, όμως τον Ιανουάριο του 2013 η ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Γιώργο Στράτζαλη, με τη θέση του να παίρνει ο Γιώργος Χατζάρας. Η κίνηση βέβαια αυτή δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από τον κόσμο της ομάδας, με τον Έλληνα τεχνικό να υποβάλει την παραίτησή του μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Επόμενος τεχνικός ήταν ο Γιάννης Χατζηνικολάου, ο οποίος είδε την ομάδα να αλλάζε εκ νέου τον Ιανουάριο, όπου δέκα παίκτες αποχώρησαν από το έμψυχο δυναμικό και αντικαταστάθηκαν από ισάριθμους. Παρά το σερί θετικών αποτελεσμάτων στον β΄ γύρο, οι ήττες στους δύο τελευταίους αγώνες (με Ολυμπιακό Βόλου και Παναιτωλικό) στέρησαν από την ομάδα την απευθείας άνοδο, και μάλιστα οδήγησαν στη λύση της συνεργασίας με τον Χατζηνικολάου. Αντικαταστάτης του στο "τιμόνι" του Ηρακλή για τα πλέι οφ της Football League τέθηκε ο Σίνισα Γκόγκιτς, όμως η ομάδα τερμάτισε στην 2η θέση του μίνι πρωταθλήματος, πίσω από τον Παναιτωλικό, χάνοντας το εισιτήριο ανόδου.

Η μεταβατική περίοδος

Επόμενος τεχνικός του "Γηραιού" ήταν ο Αργεντινός Γκιγέρμο Όγιος, ο οποίος είχε αφήσει καλές εντυπώσεις με τη δουλειά του σε ομάδες της χώρας μας.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του
INTIME SPORTS

Όμως ούτε αυτός κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα εκ του ασφαλούς στη Super League κι έτσι τον Απρίλιο του 2014, η ΠΑΕ έλυσε την συνεργασία της μαζί του και επένδυσε στο νεαρό και φιλόδοξο, Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος νωρίτερα είχε εργαστεί μεταξύ άλλων σε Ξάνθη, Ολυμπιακό Λευκωσίας, Εθνικό Άχνας, Καβάλα και Παναχαϊκή.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του
INTIME SPORTS

Η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση του 2ου ομίλου της Football League, όμως στα πλέι οφ έμεινε στην πέμπτη θέση, δίχως να καταφέρει να εξασφαλίσει για ακόμη μια χρονιά την άνοδο.

Η εποχή Παπαθανασάκη

Το καλοκαίρι του 2014 έμελλε να είναι ιστορικό για τον Ηρακλή. Μετά από μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων, ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Σπύρος Παπαθανασάκης αγόρασε πάνω από το 80% των μετοχών του Ηρακλή και έγινε ο νέος μεγαλομέτοχος της ομάδας. Το πρώτο ΔΣ της νέας σελίδας του "Γηραιού" αποτέλεσαν οι: Σπύρος Παπαθανασάκης, Γιάννης Κακαγιάννης, Χρήστος Αντωνέλης, Εμανουήλ Παπαθανασάκης και Γιώργο Κατακαλίδης.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του

Γρήγορα ο Παπαθανασάκης γίνεται αγαπητός στους φιλάθλους του Ηρακλή, ενώ παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζε πολλά για την ομάδα, μετατρέπεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στον πιο... παθιασμένο οπαδό. Το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς αποφασίζει να αγοράσει το 99% των μετοχών του Ηρακλή, την ώρα που η ομάδα οδεύει από τη μια νίκη στην άλλη.

Η εκπληκτική πορεία και η επιστροφή

Η πορεία του "Γηραιού" στο Βόρειο όμιλο της Football League ήταν εντυπωσιακή τερματίζοντας στην πρώτη θέση με μόλις μία ήττα (την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην ΑΕΛ). Παράλληλα πραγματοποίησε και πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 9 νίκες σε 9 εκτός έδρας αγώνες μέχρι το Μάρτιο.

Στα μεγάλα συν του Ηρακλή ήταν πως κράτησε το ελληνικό του στοιχείο. Παρέμεινε ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας, Χουάντερσον, ενώ στην ομάδα ενσωμώθηκαν το καλοκαίρι του 2014 τρεις Αργεντίνοι (Ρομάνο, Περόνε, Μπαρτολίνι) οι οποίοι αμέσως κάνουν τη διαφορά.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του
INTIME SPORTS

Ο Νίκος Παπαδόπουλος δημιούργησε ένα δεμένο σύνολο και κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο. Στο δεύτερο δε ο Ηρακλής λίγο έλειψε να φτάσει μέχρι και τον τελικό, όμως η τύχη δεν ήταν μαζί του στον δεύτερο ημιτελικό κόντρα στην Ξάνθη (ήττα με 1-0 εκτός έδρας, 0-0 το πρώτο ματς).

Οι Θεσσαλονικείς απέκλεισαν στους ομίλους τον Πλατανιά και τον Εθνικό Γαζώρου, στη φάση των 16 τον Αστέρα Τρίπολης και στα προημιτελικά τον Πανιώνιο, μετά από ένα απίστευτο ματς που οδηγήθηκε στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι. Τα παιχνίδια αυτά βέβαια αποτέλεσαν την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν για την ομάδα του Ηρακλή, η οποία έδειξε έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Επιστροφή του Ηρακλή στη Super League: Η Οδύσσεια τελείωσε, βρήκε την Ιθάκη του
INTIME SPORTS

Τώρα με τον στόχο της ανόδου να έχει επιτευχθεί, η διοίκηση και το τεχνικό τιμ μπορούν να αρχίσουν να καταστρώνουν τα πλάνα τους ενόψει της νέας σεζόν πιο ήρεμοι. Ο κόσμος της ομάδας έχει αρχίσει να συσπειρώνεται, ενώ άπαντες πλέον περιμένουν πως και πως το πρώτο ματς στο "Καυτανζόγλειο" τη νέα περίοδο, όπου αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο, φέρνοντας στο μυαλό μνήμες άλλων εποχών...

Για περισσότερα θέματα σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο, τα λέμε και στο twitter

News 24/7

24MEDIA NETWORK