Καμία ευθύνη η Νίκη για το ύποπτο με τα Ψαχνά!

Μόνο ο Ηρακλής Ψαχνών κάθεται στο εδώλιο για το –κατά την UEFA- ύποπτο προς χειραγώγηση ματς με τη Νίκη Βόλου, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Contra.gr, στο σχετικό φάκελο δεν αναφέρεται ευθύνη των Βολιωτών, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι η ομάδα της Εύβοιας κάθισε να χάσει!

Καμία ευθύνη η Νίκη για το ύποπτο με τα Ψαχνά!

Ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League θα βρεθούν το πρωί της Πέμπτης 5/6 στις 10:30 η ΠΑΕ Ηρακλής Ψαχνών, ο εκπρόσωπος της, Κ. Γκαλούφας, ο προπονητής της, Θ. Γράφας και ο ποδοσφαιριστής της, Α. Παλαιολόγος, προκειμένου να απολογηθούν κατηγορούμενοι για "προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα" και "διαστρέβλωση-αλλοίωση συνθηκών διεξαγωγής αγώνα"! Η υπόθεση αφορά το παιχνίδι της ομάδας της Εύβοιας με τη Νίκη Βόλου στις 28/5 που έληξε με νίκη των Βολιωτών με 1-2.

Η κλήση έχει κοινοποιηθεί και στη Νίκη Βόλου, καλώντας την όμως ως μάρτυρα, όπως για μάρτυρες έχουν κληθεί ο προπονητής της, Α. Βοσνιάδης και ο διαιτητής της αναμέτρησης, Α. Καλογερόπουλος.

Η εύλογη απορία που έχει δημιουργηθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και ανακοινώθηκε η κλήση σε απολογία, είναι το γιατί μαζί με τα Ψαχνά δεν κλήθηκε σε απολογία και η Νίκη, η οποία καλείται μόνο ως μάρτυρας!

Το Contra.gr είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του επίμαχου φακέλου που έστειλε η UEFA στην ΕΠΟ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτόν, η Νίκη Βόλου δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, σε αντίθεση με τον Ηρακλή Ψαχνών ο οποίος –σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- ουσιαστικά κάθισε να χάσει! Αυτός είναι και ο λόγος που σε απολογία κλήθηκαν μόνο οι Ευβοιώτες!

Συγκεκριμένα, στο φάκελο της UEFA αναφέρεται πως στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα (που είχε λήξει χωρίς τέρματα) δεν υπήρχε έντονη στοιχηματική δραστηριότητα, ενώ οι παίκτες του Ηρακλή Ψαχνών αγωνίζονταν καλά. Από την ανάπαυλα και έπειτα, ωστόσο, παρατηρήθηκε έντονη στοιχηματική δραστηριότητα με ασυνήθιστα μεγάλα πονταρίσματα στο "διπλό"! Παράλληλα με αυτό, αναφέρεται ότι στο δεύτερο ημίχρονο, η απόδοση κυρίως των αμυντικών ποδοσφαιριστών της γηπεδούχου ομάδας ήταν μειωμένη και δεν είχε καμία σχέση με την απόδοσή τους στο πρώτο μέρος. Αναφέρονται επίσης άλλα δύο στοιχεία: η αποβολή του Παλαιολόγου (που είναι επίσης κατηγορούμενος) στις καθυστερήσεις του αγώνα (με διάφορα ΜΜΕ να αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους ότι ήταν σκόπιμη), καθώς και το γεγονός ότι ο Ηρακλής Ψαχνών είναι ομάδα που έχει εμπλακεί ξανά στο παρελθόν (συγκεκριμένα το 2012) σε ύποπτα παιχνίδια.

Τι ποινές προβλέπονται και… αν θα επιβληθούν!

Ο Ηρακλής Ψαχνών έχει παραπεμφθεί να δικαστεί βάσει του άρθρου 21Β του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ περί "προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα" και βάσει του άρθρου 22 περί "διαστρέβλωσης-αλλοίωσης συνθηκών διεξαγωγής αγώνα".

Το 21 Β αναφέρει: "1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχους ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό, τιμωρείται με: α) χρηματική ποινή 20.000 έως 60.000 ευρώ, β) με δεκαετή τουλάχιστον απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και, γ) με δεκαετή τουλάχιστον απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.

2. Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.

3. Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό".

Το άρθρο 22 αναφέρει: "Οποιοσδήποτε ενεργεί με πράξεις η παραλείψεις έχοντας σκοπό τη διαστρέβλωση ή αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής ή του αποτελέσματος ενός αγώνα κατά τρόπο ασύμβατο με την αθλητική δεοντολογία και νομοθεσία και η πράξη ή η παράλειψη δεν τιμωρείται με ειδική διάταξη του παρόντος κανονισμού, τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού και χρηματική ποινή 15.000 έως 40.000 ευρώ. Επίσης, σωρευτικά θα του επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και σε ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση η ποινή αυτή θα επιβάλλεται ισοβίως. Εάν υπαίτια είναι και η ομάδα στην οποία ανήκει, τιμωρείται και αυτή με ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών και χρηματική ποινή 30.000 έως 80.000 ευρώ".

Από εκεί και πέρα το ερώτημα είναι: Μπορεί ο Ηρακλής Ψαχνών και τα φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται να τιμωρηθούν; Αν λάβουμε υπόψη μας δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί από την αθλητική δικαιοσύνη στο παρελθόν, η απάντηση είναι πως… μάλλον όχι! Μπορεί το καλοκαίρι του 2011 να καταδικάστηκαν ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα, η Ηλιούπολη, ο Αετός Σκύδρας και ο Ιωνικός, ωστόσο τότε στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονταν –εκτός των φακέλων της UEFA- και συνομιλίες. Ποτέ από την αθλητική δικαιοσύνη δεν καταδικάστηκε ομάδα για ύποπτο προς χειραγώγηση ματς, όταν το μοναδικό στοιχείο που υπήρχε ήταν ο φάκελος από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία!

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την ποινική δικαιοσύνη: θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, πέντε πρόσωπα καταδικάστηκαν και έξι ματς κρίθηκαν στημένα, με μοναδικό στοιχείο τους φακέλους της UEFA…

Ακλόνητη η Νίκη, κακώς αναβλήθηκε το μπαράζ!

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η Νίκη Βόλου δεν είναι κατηγορούμενη, τότε ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί, δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στις πρώτες θέσεις των πλέι οφ της Football League. Η ομάδα της Νέας Ιωνίας ανεβαίνει οριστικά στη Super League ως πρώτη, η Κασσιόπη την ακολουθεί ως δεύτερη και ο τρίτος Ολυμπιακός Βόλου πηγαίνει στο μπαράζ. Ούτε καν η τέταρτη θέση δεν διαταράσσεται, καθώς εκεί βρίσκεται ο ΑΟ Χανιά.

Αν αλλάξει κάτι και μόνο στην (σχεδόν απίθανη) περίπτωση που ο Ηρακλής Ψαχνών τιμωρηθεί, θα είναι από την 5η θέση και κάτω.

Βάσει των παραπάνω λοιπόν, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το μπαράζ ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Ολυμπιακό Βόλου κακώς αναβλήθηκε, μιας και ουδόλως το επηρεάζει η οποιαδήποτε απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής.

Όπως και να ’χει, πάντως, το μπαράζ αναμένεται να διεξαχθεί το αργότερο ως την Τετάρτη 11/6 προκειμένου να μην "πέσει" μέσα στο Μουντιάλ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK