Κίνδυνος για αποκλεισμό της Ελλάδας

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο Grexit, αφού ο Σταύρος Κοντονής δεν αποδέχθηκε το αίτημα της FIFA και της UEFA να ανακαλέσει την απόφαση για ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Κίνδυνος για αποκλεισμό της Ελλάδας
Κοντονής-Γκιρτζίκης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Άκαρπη" απέβη η συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με κλιμάκιο της FIFA και της UEFA, παρουσία της ΕΠΟ, αφού δεν βρέθηκε "χρυσή τομή" στα απαιτούμενα της παγκόσμιας ομοσπονδίας για την αποφυγή τιμωρίας.

Η συνάντηση στα γραφεία της γενικής γραμματείας αθλητισμού άρχισε περίπου στις 14:30, παρότι ήταν προγραμματισμένη για τις 13:00. Έξω από τα γραφεία, μάλιστα, περίμεναν και περίπου 20 οπαδοί της ΑΕΚ, μέλη της "Original", που σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας και μοίρασαν φέιγ βολάν, γεγονός που εκνεύρισε τους ανθρώπους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Εκ μέρους της FIFA είχε προσέλθει κλιμάκιο με τον υπεύθυνο εθνικών ομοσπονδιών της ομοσπονδίας, Πρίμο Κορβάρο, τον πρόεδρος της κυπριακός ΠΟ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ενώ από την UEFA είναι ο νομικός εκπρόσωπος της συνομπονδίας, Άτζελο Ρηγόπουλος,

Η ΕΠΟ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της, Γιώργο Γκιρτζίκη, τον εκτελεστικό διευθυντή Παυσανία Παπανικολάου και τον νομικό σύμβουλο, Δημήτρη Δαβάκη.

Παρών από πλευράς υπουργείου, πλην του υφυπουργού αθλητισμού, ήταν και ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του, Ιάκωβος Φιλιππούσης.

Κίνδυνος για αποκλεισμό της Ελλάδας
Κοντονής ACTION IMAGES PRESS AGENCY

FIFA και UEFA απαιτούν την άρση της απόφασης της Πολιτείας για ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας της φετινής σεζόν, καθώς και άλλες διατάξεις του αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και θεωρούνται παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Η μία εξ αυτών αφορά στον οικονομικό έλεγχο που έχει δικαίωμα να διενεργεί η Πολιτεία στα οικονομικά της ΕΠΟ (πλην των κρατικών επιχορηγήσεων) και η άλλη αφορά το δίπλωμα προπονητικής της Γυμναστικής Ακαδημίας, που βάσει του νόμου κρίνεται ανώτερο από το FIFA Pro.

Η συζήτηση διήρκεσε λιγότερο από 1,5 ώρα και τόσο ο κ. Κουτσοκούμνης όσο και ο κ. Γκιρτζίκης εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι στις δηλώσεις τους μετά από το τέλος της συνάντησης για την αποφυγή κυρώσεων από τις διεθνείς ομοσπονδίες, εάν δεν κάνει πίσω ο υφυπουργός αθλητισμού.

"Θα το βλέπαμε αλλιώς, αν έμπαινε λουκέτο παντού"

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες θα έβλεπαν με άλλο μάτι το θέμα, εάν η Πολιτεία διέκοπτε όλες τις διοργανώσεις και όχι μόνο το Κύπελλο Ελλάδας.

"Θα μπορούσαμε να δούμε μια απόφαση του υπουργού να διακόψει όλες τις διοργανώσεις, εφόσον υπάρχει κίνδυνος βίας. Στοχευμένα για το κύπελλο, δεν το βλέπουμε έτσι", τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, επεσήμανε: "Θα υπάρχουν συνέπειες για την Εθνική, για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και για τους Έλληνες αξιωματούχους, ενώ θα χαθεί μία θέση από το Europa League".

"Συζητήσαμε για την απόφαση του υπουργού να διακόψει το Κύπελλο, αλλά και θέματα για τη νομοθεσία. Ο υπουργός είναι διατεθειμένος να δει κάποια θέματα που ενδεχόμενα θίγουν το αυτοδιοίκητο και είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, με τη FIFA να υποδεικνύει τους όρους που παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο".

"Για το κύπελλο, ο κ. υπουργός θέτει κάποια ζητήματα εξυγίανσης στην ΕΠΟ, ως όρο για να συνεχιστεί. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από μας. Είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε εσωτερικά, αλλά μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν είναι τελεσίγραφο. Έχουμε δώσει διορία ως την 1η Απριλίου".

"Εμείς σαν επιτροπή θα αναφέρουμε στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA τι κάναμε και εκείνη θα πάρει τις αποφάσεις. Από την εμπειρία που έχουμε από τέτοιες αποστολές τα νέα δεν είναι καλά. Ίσως όχι από 1η Απριλίου, αλλά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολα. Το λέμε από την εμπειρία που έχουμε. Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά η επίσκεψή μας ήταν διαφωτιστική και εποικοδομητική από πολλές απόψεις"

"Θα πρέπει το Κύπελλο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί. Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Θα μπορούσε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ή και σε ουδέτερο γήπεδο, θα μπορούσε να γίνει ο τελικός ακόμη και με ξένο διαιτητή. Ο κ. Κοντονής τα συζητά όλα αυτά, αλλά απαιτεί πρώτα να γίνουν κάποιες ενέργειες από πλευράς ΕΠΟ. Εύχομαι να γίνουν και νέες συζητήσεις και να δοθεί μια εβδομάδα τουλάχιστον διορία, προκειμένου να αλλάξει απόφαση ο υπουργός. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό δεν θα γίνει".

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, σχολίασε: "Όσα ακούστηκαν, εκφράζουν το ποδόσφαιρο. Ο συνάδελφος της FIFA είπε όλα όσα έπρεπε να πει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Το ΣτΕ είναι κάτι άλλο, το ποδόσφαιρο και το αυτοδιοίκητο είναι κάτι άλλο. Μακάρι να εξαρτιόταν από μένα, για να είμαι αισιόδοξος. Χρυσή τομή με παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κοντονής: "Το πρόβλημα είναι της ΕΠΟ, ας το λύσει"

Ζήτησε συνάντηση με την Original ο Κοντονής

Κράξιμο ΑΕΚτζήδων σε Κοντονή-UEFA για Μαρινάκη

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK