Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)

H Ξάνθη τίθεται αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το βράδυ του Σαββάτου (24/05, 20:30) για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το Contra.gr με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός κάνει μία αναδρομή στην πορεία των Ακριτών από την πρώτη χρονιά της παρουσίας τους στα "μεγάλα σαλόνια", μέχρι και σήμερα.

Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)

Το ξεκίνημα και η άνοδος

Στην ακριτική πόλη της Θράκης, υπήρχαν δύο ομάδες με μεγάλη ιστορία για τα δεδομένα της εποχής. Ο λόγος για την Ασπίδα και τον Ορφέα. Οι κόντρες μεταξύ των δύο ομάδων ήταν επικές, ενώ κάθε αναμέτρηση τους ξεσήκωνε τον φίλαθλο κόσμο της Ξάνθης.

Οι ανάγκες της εποχής, η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων των δύο σωματείων και το γεγονός πως η πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να εκπροσωπείται από μια δυνατή ομάδα που θα είναι ικανή να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα την ίδρυση του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης το 1967.

Για 18 συναπτά έτη η Ξάνθη αγωνιζόταν με επιτυχία στη Β’ Εθνική, τερματίζοντας συνήθως στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Ύστερα από μία περιπέτεια ενός έτους στα γήπεδα της Γ’ Εθνικής ο ΑΟΞ επέστρεψε στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και έβαζε πλώρη για τα "μεγάλα σαλόνια".

Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)

Τη σεζόν 1988-1989 το όνειρο των διοικούντων και του κόσμου έγινε πραγματικότητα. Η ακριτική ομάδα εξασφάλισε την άνοδο στην Α’ Εθνική, κατακτώντας την πρώτη θέση στη βαθμολογία, έχοντας για μεγάλους πρωταγωνιστές τον Αχιλλέα Αδαμόπουλο, ο οποίος ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ με 30 γκολ και τον Βασίλη Χατζόπουλο που συνέβαλε αποφασιστικά με τα 12 τέρματά του.

Η δύσκολη αρχή, η συμφωνία "σταθμός" και η καθιέρωση

Όπως είναι λογικό, η "σταχτοπούτα" της Α’ Εθνικής συνάντησε προβλήματα την πρώτη χρονιά της στη μεγάλη κατηγορία, αλλά τελικά κατάφερε να τερματίσει 11η, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό την τελευταία αγωνιστική. Η αποφυγή του υποβιβασμού θα ήταν η απαρχή μίας σειράς ενεργειών για την αναζήτηση μίας μακροχρόνιας και βιώσιμης λύσης από τους διοικούντες το σύλλογο, με στόχο η ομάδα να μακροημερεύσει στα "μεγάλα σαλόνια" του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τελικά, οι προσπάθειες της διοίκησης απέδωσαν καρπούς, καθώς υπήρξε συμφωνία με μία από τις σημαντικότερες εταιρίες στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, την ΒΙΑΜΑΡ, η οποία ανήκε στον Χρήστο Πανόπουλο.

NewSports             16/9/2002
ªYNENTEY¥H TY¦OY ¦ANO¦OY¤Oª.
NewSports 16/9/2002 ªYNENTEY¥H TY¦OY ¦ANO¦OY¤Oª. INTIME SPORTS

Η ιστορική συμφωνία "σφραγίστηκε" στις 10 Οκτωβρίου 1991 και μια νέα σελίδα άνοιξε για την ομάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής για το ελληνικό ποδόσφαιρο συμφωνίας δεν άργησαν να φανούν. Η "ένεση" στο ταμείο της θρακιώτικης ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από τονωτική. Λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα, έφυγε ένας μεγάλος "βραχνάς" κι ξεκίνησε αμέσως μια ανοδική πορεία.

Πλέον, έχοντας μία σταθερή και στιβαρή διοίκηση, η Ξάνθη καθιερώθηκε ως μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η καλύτερη θέση που κατέλαβε ποτέ στο πρωτάθλημα ήταν η 4η, την περίοδο 2004-05, με προπονητή τον Γιάννη Μαντζουράκη.

Το ευρωπαϊκό εισιτήριο

Παρά το γεγονός πως συμμετείχε ανελλιπώς στην Α’ Εθνική από το 1989, οι Ξανθιώτες κατάφεραν να επιτύχουν το "ευρωπαϊκό όνειρο" 13 χρόνια αργότερα. Την περίοδο 2001-2002, η ακριτική ομάδα, με τον Νίκο Καραγεωργίου στον πάγκο της, κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στο πρωτάθλημα, η οποία ήταν, μέχρι εκείνη τη σεζόν, η υψηλότερη που είχε τερματίσει ποτέ.

NewSports          19/9/2002
¤ATªIO - ¥AN£H.
ªEZAP,KOP¢ONOYPHª,INZA¡KI,BA¤¤Aª,ZA¦PO¦OY¤Oª.
NewSports 19/9/2002 ¤ATªIO - ¥AN£H. ªEZAP,KOP¢ONOYPHª,INZA¡KI,BA¤¤Aª,ZA¦PO¦OY¤Oª. INTIME SPORTS

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002 η Ξάνθη αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο "Ολίμπικο" της Ρώμης τίθεται αντιμέτωπη με την Λάτσιο, η οποία επικρατεί δυσκολότερα απ’ ότι ομολογεί το τελικό 4-0. Έτσι, ο επαναληπτικός είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, αλλά παρόλα αυτά οι Ακρίτες κατάφεραν να πάρουν την ισοπαλία, με 0-0.

Δύο χρόνια αργότερα, η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μαντζουράκη, θα αγωνιστεί εκ νέου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου θα αντιμετωπίσει την αγγλική Μίντλεσμπρο. Ο αγώνας στα "Πηγάδια" θα ολοκληρωθεί στο 0-0, ενώ οι Άγγλοι θα επικρατήσουν με 2-0 στo "Ρίβερσαϊντ" και θα πάρουν την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

ΜΙΝΤΛΕΜΣΜΠΡΟ-ΞΑΝΘΗ / ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ
ΜΙΝΤΛΕΜΣΜΠΡΟ-ΞΑΝΘΗ / ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ INTIME SPORTS

Την επόμενη σεζόν αντίπαλος θα είναι η ρουμανική Ντιναμό Βουκουρεστίου που έχει νικηφόρο σερί 11 αγώνων. Ο Ντιέγκο Κιντάνα είναι αυτός που πετυχαίνει το 1ο γκολ στην ιστορία της Ξάνθης στην Ευρώπη λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου. Η συνέχεια όμως δεν είναι ανάλογη καθώς οι Ρουμάνοι κέρδισαν με 3-4 μέσα στην Ξάνθη και 4-1 στο σπίτι τους και με συνολικά τέρματα 8-4 προκρίθηκαν στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA.

Ύστερα από ένα... διάλειμμα 7 ετών, η Ξάνθη θα επιστρέψει στην Ευρώπη και –αυτή τη φορά- στο νεοσύστατο Europa League. Στο δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει την... άσημη Λίνφιλντ, την οποία θα ξεπεράσει –έστω και δύσκολα- χάρη στα εκτός έδρας γκολ. Στον επόμενο γύρο θα διασταυρώσει τα ξίφη της με την Σταντάρ Λιέγης, από την οποία θα αποκλειστεί με συνολικό σκορ 4-2 (2-1, 2-1), αποχαιρετώντας άδοξα την Ευρώπη.

Η... μάχη για την παραμονή

Σε μία πορεία 27 ετών σίγουρα πέρα από τις ευχάριστες θα υπάρξουν και οι δυσάρεστες ή για να το θέσουμε διαφορετικά, οι δύσκολες στιγμές. Για την Ξάνθη, αυτό συνέβη δύο φορές, όταν βρέθηκε στο χείλος του... υποβιβασμού, αλλά τελικά κατάφερε να επιβιώσει.

Αρχικά, τη σεζόν 2009-10 η ομάδα ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, όμως η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο τεχνικός του συλλόγου, Βόλφγκανγκ Βολφ αποχώρησε τον Σεπτέμβριο για προσωπικούς λόγους, με τον Χρήστο Πανόπουλο να αναθέτει το τιμόνι της ομάδας στον Γιάννη Μαντζουράκη, ο οποίος όμως δεν μακροημέρευσε. Στη θέση του ήρθε ο Νίκος Κεχαγιάς, που προσπάθησε να συμμαζέψει όσο μπορούσε την ομάδα, η οποία όμως κινδύνευσε ακόμη και με υποβιβασμό. Τελικά το συγκεκριμένο εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, με νίκη την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Η δεύτερη φορά που έφτασε ένα βήμα από την Football League ήταν την περυσινή σεζόν. Παρά το γεγονός πως το καλοκαίρι του 2013 αγωνιζόταν στο Europa League, η πορεία στη διάρκεια της χρονιάς ήταν μέτρια, με αποτέλεσμα να καταταγεί 16η και να κληθεί να δώσει αγώνα μπαράζ για την σωτηρία απέναντι στον 3ο της Football League, Ολυμπιακό Βόλου. Τελικά, κι αυτό το εμπόδιο ξεπεράστηκε, καθώς οι Ακρίτες επικράτησαν με 2-1, παρότι αγωνίζονταν με παίκτη λιγότερο για περίπου 45 λεπτά, λόγω αποβολής του Πέτρου Μάνταλου.

Φυτώριο... αστέρων

Πέρα από την παρουσία της στην Super League, η Ξάνθη έχει προσφέρει στο πέρασμα των χρόνων μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες αλλά και ξένους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει σ’ έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος το 1967 κατηφόρισε στην Αθήνα από την Ξάνθη (αγωνιζόταν αρχικά στην Ασπίδα Ξάνθης) για να πραγματοποιήσει μία σπουδαία καριέρα τόσο με τον Παναθηναϊκό όσο και με τον Ολυμπιακό.

Από εκεί και πέρα, στην δεκαετία του ’90 υπήρξαν αρκετές μεταγραφές για χάρη του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Η αρχή έγινε το 1992, όταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό. Επόμενος, ο Νίκος Κωστένογλου, ο οποίος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το 1994. Το ίδιο δρομολόγιο ακολούθησαν και οι Χρήστος Μαλαδένης (1995) και Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης (1996).

Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Το 1997 ο Ζήσης Βρύζας έκανε το μεγάλο βήμα, υπογράφοντας στον ΠΑΟΚ. Ο δρόμος άνοιξε και όλοι ήθελαν να αποκτήσουν πλέον ποδοσφαιριστές από την Ξάνθη. Ο Κέλβιν Σέμπουε (1998) πήγε και αυτός στην ΑΕΚ, οι Παρασκευάς Άντζας και Λουτσιάνο Ντε Σόουζα δόθηκαν το καλοκαίρι του 1998 στον Ολυμπιακό και ο Άκης Ζήκος στην ΑΕΚ. Το 1999 ο Στέλιος Βενετίδης μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Τελευταίες ξεχωριστές περιπτώσεις οι Βασίλης Τοροσίδης και Πέτρος Μάνταλος, οι οποίοι μετακινήθηκαν σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντίστοιχα.

Ο ξεχωριστός Χρήστος Πανόπουλος

Έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι και έχουν καταναλωθεί άπειρες ώρες για να περιγραφεί το φαινόμενο "Χρήστος Πανόπουλος". Ο ξεχωριστός μεγαλομέτοχος της Ξάνθης έχει δώσει ένα διαφορετικό ύφος και τόνο, μέσω των... ανακοινώσεων του, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα του πρωταθλήματος, της διαιτησίας, των ίδιων των ποδοσφαιριστών του, με χιουμοριστικό τρόπο, κερδίζοντας την... υπόκλιση όλων.

Σ’ όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησής του με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει αποκτήσει την εμπειρία για να αποφεύγει –όσο είναι δυνατόν- τις κακοτοπιές. Παρόλα αυτά, δεν θα διστάσει να βγάλει ανακοίνωση ακόμα και κατά τη διάρκεια(!) ενός αγώνα, αν θεωρήσει πως η ομάδα του ευνοείται ή αδικείται από τη διαιτησία.

Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Επιπλέον, σχολιάζει με αυτοσαρκασμό τις αμέτρητες αλλαγές προπονητών που έχει πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΕΠΙΚΗ ανακοίνωση που έβγαλε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας:

"ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Νέος, ωραίος, γνώστης της αγγλικής, πτυχιούχος γαλλικής φιλοσοφίας, απόφοιτος του Χάρβαρντ και με μεταπτυχιακό στην πυρηνική φυσική και γνωρίζοντας και λίγο από ποδόσφαιρο.

Υ.Γ.: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν βιογραφικά στην Π.Α.Ε. SKODA ΞΑΝΘΗ.

P.O. Box: 1.243.396"

Όσον αφορά το επιχειρηματικό δαιμόνιό του, οι αγοραπωλησίες που έχει κάνει όσο διάστημα κατέχει τις μετοχές της επαρχιακής ομάδας είναι αξιοζήλευτες και αποτελούν παράδειγμα και πρότυπο σωστής οικονομικής διαχείρισης.

Πέρα από το αγωνιστικό τμήμα ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, δημιούργησε δύο "στολίδια" στην πόλη. Το ένα είναι το υπερσύγχρονο γήπεδο των "Πηγαδίων" και το δεύτερο το αθλητικό κέντρο της ακριτικής ομάδας. Μάλιστα, το 2005, στα εγκαίνια του προπονητικού κέντρου παραβρέθηκε και ο σπουδαίος Πελέ, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση του Πανόπουλου και πραγματοποίησε το υπερατλαντικό ταξίδι προκειμένου να είναι αυτός που θα κόψει την κορδέλα.

Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Χαρακτηριστικά, είχε σχολιάσει:

"Όταν εγώ ήμουν παίκτης δεν είχαμε τέτοιες ανέσεις. Αυτό το αθλητικό κέντρο είναι πρότυπο και θα προτείνω στην Εθνική Βραζιλίας να το χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006. Εύχομαι στην ομάδα της Skoda Ξάνθης να έχει όλη την τύχη με το μέρος της του χρόνου στο Κύπελλο UEFA".

Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Μπορεί οι ευχές του να μην... έπιασαν τόπο, όμως αποτέλεσε τιμή για μία ελληνική ομάδα να παραβρεθεί σε μία τέτοια εκδήλωση ένας θρύλος όπως ο Πελέ.

Έφτασε τρεις φορές κοντά στην πηγή

Το Κύπελλο αποτελεί εδώ και χρόνια έναν μεγάλο στόχο για την Ξάνθη. Οι Ακρίτες βρέθηκαν τρεις φορές κοντά στην πρόκριση στον μεγάλο τελικό, αλλά και στις τρεις περιπτώσεις δεν ευτύχησαν να πανηγυρίσουν αυτό το σπουδαίο επίτευγμα.

NewSports          10/4/2002
AEK - ¥AN£H.
NewSports 10/4/2002 AEK - ¥AN£H. INTIME SPORTS

Η αρχή έγινε τη σεζόν 2001-02. Η ξανθιώτικη ομάδα τέθηκε αντιμέτωπη με την ΑΕΚ. Αποτέλεσε ένα δύσκολο εμπόδιο για την "Ένωση", η οποία προκρίθηκε, αν και χρειάστηκε το γκολ του Ίλια Ίβιτς στην παράταση, αφού και οι δύο αναμετρήσεις έληξαν στο 0-0. Επόμενη αποτυχημένη προσπάθεια το 2004-05. Ο Άρης αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο, με αποτέλεσμα να χαθεί η πρόκριση με συνολικό σκορ 3-2 (2-0, 1-2). Τελευταία απόπειρα της επαρχιακής ομάδας, την αγωνιστική περίοδο 2006-07. Αντίπαλος της ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, με συνολικό σκορ 1-0 (1-0, 0-0), με την ΑΕΛ τελικά να κατακτά το συγκεκριμένο τρόπαιο.

Ξάνθη και Πανόπουλος: Από την άνοδο έως σήμερα (PHOTOS & VIDEOS)
INTIME SPORTS

Πλέον, στην τέταρτη και... φαρμακερή η Ξάνθη πέτυχε τον στόχο της και θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ το βράδυ του Σαββάτου (24/05, 20:30), ελπίζοντας να συνδυάσει την πρώτη συμμετοχή της σε τελικό με το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας της.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΕ Ξάνθη: Τα Jumbo της Super League

News 24/7

24MEDIA NETWORK