Ο κανονισμός φέρνει σε δράση την… πιτσιρικαρία!

Πως το νέο κριτήριο για τις αδειοδοτήσεις, που καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή δύο νεαρών επαγγελματιών σε 5 επίσημα ματς, φέρνει στην πόρτα της ενδεκάδας (και) τους μικρούς του ΠΑΟ, εν όψει του ματς με τον Ηρακλή. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Contra.gr.

Ο κανονισμός φέρνει σε δράση την… πιτσιρικαρία!
bouzoukis ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στον αγώνα Κυπέλλου της Πέμπτης (27/10) με τον Ηρακλή στο «Απόστολος Νικολαΐδης», οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα έχουν την ευκαιρία να δουνliveγια πρώτη φορά και το νέο «αίμα» της ομάδας. Όχι μόνο λόγω του (φυσιολογικού)rotationπου σκοπεύει να κάνει ο Αντρέα Στραματσόνι, για να δώσει «ανάσες» στους βασικούς του, αλλά και λόγω του νέου κανονισμού αδειοδοτήσεων, ο οποίος έχει σκοπό την «προώθηση» των ταλέντων της κάθε ομάδας.

Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τι ισχύει με τον… παλιό «κανόνα» Κυπέλλου, αλλά και τον νέο των αδειοδοτήσεων: Στην «πράσινη» αποστολή που θα ανακοινώσει ο Στραματσόνι το απόγευμα της Τετάρτης (26/10), αλλά και στην τελική 18άδα του αγώνα με τον Γηραιό -με βάση τον κανονισμό που έχει παγιωθεί στο Κύπελλο τα τελευταία χρόνια- ο Ιταλός τεχνικός (και κατ’ επέκταση ο Παναθηναϊκός) υποχρεούται να έχει μέσα τουλάχιστον δύο παίκτες κάτω των 20 ετών. Φέτος το όριο αφορά ποδοσφαιριστές γεννημένους απ’ την 1Ιανουαρίου 1997 και μετά.

Αυτός είναι ο πρώτος κανονισμός που επί της ουσίας «υποχρεώνει» τον Παναθηναϊκό (αλλά κι όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στον θεσμό του Κυπέλλου) να έχουν μέσα στην 18άδα των κυπελλικών αγώνων τους -τουλάχιστον- δύο «μικρούς», για να μπορούν να παίρνουν ευκαιρίες σε επίσημα ματς και οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές.

ΟΡΙΟ ΩΣ ΤΗΝ 31ΜΑΡΤΙΟΥ

Υπάρχει ωστόσο κι ένας δεύτερος κανονισμός, ως βασικό κριτήριο αδειοδότησης πλέον, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ και έχει γίνει γνωστός στις ομάδες απ’ το εφετινό καλοκαίρι. Κανονισμός που «ακουμπάει» στην ουσία και τα ματς των ομάδων στο Κύπελλο, για τον οποίο ελάχιστα έχουν γραφτεί ως τώρα, αλλά είναι σίγουρο πως θα τον βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα.

Το προβλέπει; Για να πάρει μία ομάδα αδειοδότηση την επόμενη αγωνιστική περίοδο, είναι υποχρεωμένη μέχρι την 31Μαρτίου (κι όχι αργότερα) να χρησιμοποιήσει δύο νεαρούς παίκτες, τους οποίους έκανε επαγγελματίες το περασμένο καλοκαίρι, σε 5 επίσημους αγώνες της (σε πρωτάθλημα, Κύπελλο ή Ευρώπη) από 70 λεπτά τουλάχιστον στο κάθε ματς! Όχι συνολικά 70 λεπτά και στα 5 ματς, αλλά τουλάχιστον 70 αγωνιστικά λεπτά σε κάθε αγώνα που υα συμμετάσχουν!

Όπως γίνεται κατανοητό, τα ματς που θεωρούνται πολύ πιο «εύκολα» για να ρίξει ένας προπονητής απ’ την αρχή σε δράση έναν «μικρό», είναι αυτά του Κυπέλλου (ο Παναθηναϊκός, όπως κι όλες οι άλλες ομάδες θα δώσουν σε πρώτη φάση 3 παιχνίδια στη φάση των ομίλων), αφού πάντοτε (ειδικά στο ξεκίνημα του θεσμού) χρησιμοποιούνται ως αγώνες-ευκαιρία για τις «ρεζέρβες» και τους μικρότερους παίκτες.

ΣΤΑ… ΟΠΛΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ

Ως εκ τούτου, στον αγώνα της Πέμπτης με τον Ηρακλή, θα πρέπει να θεωρείται πάρα πολύ πιθανό να δούμε για πολύ ώρα στο γήπεδο, δύο απ’ τους «πράσινους» πιτσιρικάδες που έγιναν επαγγελματίες το εφετινό καλοκαίρι ( Χατζηγιοβάννης, Μπουζούκης, Μίγγος, Ξενόπουλος, αλλά και οι Παπανικολάου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλόπουλος, Σερβιλάκης και Ξηρός), προκειμένου να αρχίσει να «καλύπτεται» λίγο-λίγο και το συγκεκριμένο κριτήριο αδειοδότησης.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥΣ

Αξίζει τέλος να επισημάνουμε -για να γίνει απολύτως κατανοητό- πως ο συγκεκριμένος κανονισμός αδειοδότησης, αφορά παίκτες που υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο στην τελευταία, καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Όπως π.χ. ο Χατζηγιοβάννης, ο οποίος έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής και στο προ ημερών φιλικό στην Ελευσίνα, με τον Στραματσόνι να τον «επιβραβεύει» με σταθερή παρουσία στην ανδρική ομάδα. Αντίθετα, στην εν λόγω λίστα δεν περιλαμβάνονται παίκτες οι οποίοι έγιναν επαγγελματίες το καλοκαίρι του ’15 όπως π.χ. ο Ευαγγέλου ή ο Αγγελόπουλος…

News 24/7

24MEDIA NETWORK