Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2

Το 15ο Κύπελλο της ιστορίας της πανηγυρίζει η ΑΕΚ. Η Ενωση νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ με τα γκολ του Μάνταλου και του Τζεμπούρ. Μείωσε το σκορ ο Τσόρι.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2

Η εικόνα του αγώνα

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε να αγωνιστεί σχεδόν μήνα παρουσιάστηκε πιο έτοιμος στην αρχή. Η ομάδα του Σίλβα δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πάρει την κατοχή της μπάλας στα πόδια της και να ορίσει η ίδια την τύχη της αφού η ΑΕΚ βολευόταν με το ρόλο της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την μπάλα.

Στα τελευταία μέτρα όμως οι πρωταθλητές αντιμετώπισαν ζητήματα. Είτε γιατί το μαρκάρισμα των παικτών της ΑΕΚ ήταν αποτελεσματικό είτε γιατί η τελική πάσα δεν ήταν η ενδεδειγμένη, οι "ερυθρόλευκοι" δεν απειλούσαν αν και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις. Προφανώς το σουτ του Φορτούνη στο 29' δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή.

Δειλά-δειλά στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου, η Ενωση εντόπισε κάποια κενά στην αμυντική διάταξη του Ολυμπιακού κυρίως στα δεξιά. Εκεί ακριβώς ξεκίνησε η φάση του γκολ της Ενωσης. Ο Βάργκας, για πρώτη φορά στο ματς, έκανε μέτρα με την μπάλα, σέντραρε, τα στόπερ του Ολυμπιακού κόλλησαν, ο Ρομπέρτο έκανε άστοχη έξοδο και ο Μάνταλος με κεφαλιά έκανε το 0-1! Ολα αυτά στο 39'.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε ανεβάζοντας την ένταση του τέμπο και άμεσα επιχείρησε να απαντήσει αλλά ο Ανέστης απάντησε στην προβολή του Κασάμι (μετά από φάουλ του Φορτούνη) και βοήθησε την ομάδα του να πάει προηγούμενη στα αποδυτήρια.

Με την έναρξη της επανάληψης, οι "ερυθρόλευκοι" επιχείρησαν να δείξουν ότι ήταν αποφασισμένοι για την ισοφάριση και μάλιστα γρήγορα. Στην προσπάθειά τους όμως αυτή πήραν μεγάλα ρίσκα πολύ νωρίς μέσα στο ματς με συνέπεια να το πληρώσουν.

Οι δύο καλές τελικές στο πρώτο πεντάλεπτο ήταν πράγματι απειλητικές αλλά το τρανζίσιον πήγε περίπατο. Η ΑΕΚ έβγαλε υποδειγματική αντεπίθεση στη φάση του 52' και μετά από ασίστ του Βάργκας (δεύτερη στο ματς) ο Τζεμπούρ εκτέλεσε την παλιά του ομάδα για το 2-0.

Τα νέα αυτά δεδομένα ανάγκασαν τον Σίλβα να αντιδράσει γρήγορα από τον πάγκο για να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Θυσίασε έναν χαφ (Κασάμι) για να ρίξει τον Ιντέγε στη μάχη ενώ έκανε αλλαγή τον Ερνάνι με τον Πάρντο. Με τον Πουλίδο να παραμένει στο γήπεδο υποτίθεται ότι το σχήμα των πρωταθλητών γινόταν πολύ πιο επιθετικό.

Στην πράξη, η ΑΕΚ αμύνθηκε πολύ αποτελεσματικά. Φρόνισε και ο Μανωλάς γι' αυτό βάζοντας στο παιχνίδι τον Μπακάκη στη θέση του Βάργκας που πρόσφερε πολλά με τις δύο του ασίστ. Η Ενωση θωρακίστηκε στη δεξιά πτέρυγά της, ο Ολυμπιακός όσο και αν προσπαθούσε δεν μπορούσε να βρει χώρους για να απειλήσει άμεσα.

Το σουτ του Μαζουακού στο 80' στο δοκάρι όμως και πολύ περισσότερο η μείωση του σκορ από τον Τσόρι στο 85' (όταν η ΑΕΚ άφησε πολύ χώρο μπροστά από την περιοχή της) έδωσαν νέο ενδιαφέρον στο ματς. Αλλά μέχρι εκεί. Η ΑΕΚ άντεξε στην πίεση, δεν έδωσε δικαιώματα και πανηγύρισε το Κύπελλο. Το άξιζε με βάση την απόδοση και την αποφασιστικότητά της.

MVP

Ο άνθρωπος των νικών στα ντέρμπι της ΑΕΚ, ο Βάργκας, έλαμψε και πάλι. Οχι σκοράροντας αυτή τη φορά αλλά μοιράζοντας ασίστ. Και οκ η πρώτη είναι πάσα που μπορεί να βγει σχεδόν σε κάθε ματς αν προκύψει χώρος. Η δεύτερη όμως στο κενό χώρο φανέρωσε ποιότητα και κλάση. Μόλις 58 λεπτά αγωνίστηκε ο άνθρωπος αλλά τη διαφορά την έκανε και με το παραπάνω.

Αδύναμος Κρίκος

Ο Ολυμπιακός σαν σύνολο έπαιξε πολύ κάτω των δυνατοτήτων του. Το να αναζητήσει κανείς την αιτία μόνο στην αγωνιστική αποχή του τελευταίου μήνα είναι ο εύκολος δρόμος. Η πλήρης αλήθεια είναι ότι ο πρωταθλητής δεν κατάφερε να βγάλει μεγάλη ένταση και να απειλήσει με συνέπεια από την αρχή αν και είχε τη διάθεση.

Σχόλιο

Μέτρησε η θέληση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, και η επιθυμία. Οι της ΑΕΚ εκτέλεσαν σχεδόν στην εντέλεια το αμυντικό, αρχικά, πλάνο του προπονητή της για να εξουδετερώσουν τον αντίπαλο και στη συνέχεια χτύπησαν σαν κόμπρες στην επίθεση με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Τα παιδιά της Ενωσης το άξιζαν και κόπιασαν πολύ για να το κατακτήσουν κόντρα σε αντίπαλο που ναι μεν ήθελε αλλά μάλλον δεν μπορούσε όσο επιθετικά σχήματα αν δοκίμασε ο Σίλβα. Το γεγονός πάντως ότι η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους αποτελεί από μόνο του ενθαρρυντικό γεγονός για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μαζουακού, Ντα Κόστα, Μποτία, Μιλοβόγεβιτς, Κασάμι (52' Ιντέγε), Φορτούνης, Ερνάνι (52' Πάρντο), Φουστέρ (65' Τσόρι), Πουλίδο

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Αρθο, Σιμόες, Μάνταλος (81' Τζανετόπουλος), Γιόχανσον, Αραβίδης (90+1' Πέκχαρτ), Βάργκας (58' Μπακάκης) , Τζεμπούρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΓΚΟΛ:

Το 1-0:

Το 2-0:

To 2-1:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλα τα ρεπορτάζ και τα παραλειπόμενα του μεγάλου τελικού

ΤΟ LIVE

19:28
Μικροένταση τώρα στον χώρο των προσκλήσεων.
19:29

19:30

19:35
Ρομπέρτο και Κατσιμήτρος βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για ζέσταμα.
19:39
Για την ΑΕΚ, ο Μάνταλος θα βρίσκεται κανονικά στο αρχικό σχήμα παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε εσχάτως. Στον Ολυμπιακό έκπληξη είναι η παρουσία του Πουλίδο στην ενδεκάδα αντί του Ιντέγε.
19:41
Ο αριστερός μπακ της ΑΕΚ, Άρης Σοϊλέδης, ανέφερε πριν από τον τελικό στον OTE TV: "Ένα σπουδαίο παιχνίδι. Είναι όνειρο κάθε παίκτη να είναι σε τελικό. Είναι λυπηρό ότι θα γίνει χωρίς κόσμο, αλλά ελπίζω να ανταμειφθούμε από τον αγώνα. Θα είμαστε ανταγωνιστικοί, το θέλουμε πάρα, πάρα πολύ. Είναι σημαντικό να πάρουμε ένα τίτλο μετά την επάνοδο της ομάδας στην πρώτη κατηγορία. Είναι θετικό ότι έχουμε ρυθμό από τα playoffs. Ο Ολυμπιακός έχει το μειονέκτημα πως δεν έχει ρυθμό. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να έχουμε τη χαρά της νίκης".
19:41

19:43
Και οι γκολκίπερ της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο.
19:43
Τώρα βγήκαν για ζέσταμα και οι υπόλοποι ποδοσφαιριστές του Στέλιου Μανωλά.
19:48
Έντονο διάλογο είχαν οι Κώστας Καραπαπάς (Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός) με τον Βασίλη Δημητριάδη (Γενικός Αρχηγός της ΑΕΚ).
19:49
Στον αγωνιστικό χώρο για ζέσταμα και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.
19:55
Ο μέσος του Ολυμπιακού, Ανδρέας Μπουχαλάκης, δήλωσε στον OTE TV: "Από εμάς εξαρτάται, τι θα δείξουμε στον αγωνιστικό χώρο. Θα έχουμε το πάνω χέρι και θα κατακτήσουμε το τρόπαιο".
19:57
Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και εκπρόσωπος της FIFA, βρίσκεται στο ΟΑΚΑ για να δει τον τελικό. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης είπε στον OTE TV: "Να δούμε ένα ωραίο παιχνίδι. Λυπάμαι που δεν θα είναι με κόσμο. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα γινόταν με κόσμο. Θα είναι ένας άψυχος τελικός".
20:00
Εδώ και κάμποσα λεπτά έχουμε αντεγκλήσεις από τις δύο πλευρές στον χώρο των προσκλήσεων.
20:01
Συνεχίζεται δίχως πρόβλημα η προθέρμανση των δύο ομάδων.
20:07
Ολοκληρώθηκε το ζέσταμα Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Στα αποδυτήρια οι παίκτες των ομάδων.
20:09
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων ακούγονται από τα μεγάφωνα του γηπέδου.
20:11
Στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει τον τελικό βρίσκεται και ο Βασίλης Τοροσίδης.
20:16
Πέτρος Μάνταλος και Νταβίδ Φουστέρ βγήκαν με το τρόπαιο, το οποίο και τοποθέτησαν στο ειδικά διαμορφωμένο βάθρο.
20:17
Στον πάγκο για τον Ολυμπιακό οι Κατσιμήτρος, Σιόβας, Τσιμίκας, Ντομίνγκες, Καμπιάσο, Πάρντο και Ιντέγε.
20:18
Αναπληρωματικοί για την ΑΕΚ, οι Γαλανόπουλος, Ντούνης, Πέκχαρτ, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Μπουονανότε και Τζανετόπουλος.
20:21
Βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο οι δύο ομάδες.
20:24
Γκιρτζίκης, Ασλανίδης και Μαρινάκης στον αγωνιστικό χώρο για να χαιρετήσουν τους παίκτες των δύο ομάδων και τους διαιτητές.
20:28
Ξεκινάει ο τελικός
20:30
Πιέζει ο Ολυμπιακός στα πρώτα λεπτά για ένα γρήγορο γκολ
20:32

4'

Πρώτη τελική προσπάθεια στο ματς, με τον Φουστέρ να επιχειρεί μία κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα φεύγει μακριά.
20:34

6'

Σέντρα του Βάργκας από αριστερά, ο Ρομπέρτο βγαίνει σωστά και απομακρύνει, πριν γίνει απειλητικός ο Τζεμπούρ
20:35

7'

Σε θέση οφσάιντ ο Βάργκας
20:37
Εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο Ολυμπιακός, που όμως δεν έχει απειλήσει ακόμα ουσιαστικά την εστία του Ανέστη.
20:42

13'

Επικίνδυνη εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, αλλά η φάση τελειώνει λόγω επιθετικού φάουλ του Ντα Κόστα στον Άρθο.
20:44
Έχει κερδίσει μέτρα μέσα στο γήπεδο η ΑΕΚ.
20:45

17'

Στον αγωνιστικό χώρο ο Άρθο από ένα πάτημα του Πουλίδο
20:46
Σηκώνεται ο Ισπανός και συνεχίζεται κανονικά ο αγώνας.
20:51

23'

Εξαιρετικό τάκλιν του Γκάλο στην έξυπνη μπαλιά του Κασάμι για τον Ερνάνι
20:55

27'

Ο Μάνταλος γκρεμίζει τον Φορτούνη, που κερδίζει φάουλ.
20:56

28'

Κακή απομάκρυνση από τον Ντα Κόστα και κόρνερ για την ΑΕΚ
20:57
Στο 84% οι επιτυχημένες πάσες για τον Ολυμπιακό, στο 72% για την ΑΕΚ.
20:58

29'

Σέντρα του Σαλίνο από δεξιά, το σουτ στην κίνηση από τον Φορτούνη, καταλήγει μακριά από την εστία η μπάλα.
21:00

32'

Κίτρινη κάρτα στον Μιλιβόγεβιτς για μαρκάρισμα στον Βιλά
21:04
Ξεκάθαρα καλύτερη στα τελευταία λεπτά η ΑΕΚ, παίρνει σιγά-σιγά τον... αέρα του Ολυμπιακού.
21:07

38'

ΓΚΟΛ! 1-0 για την ΑΕΚ. Ο Βάργκας σεντράρει από αριστερά, ο Μάνταλος βγαίνει ανενόχλητος απέναντι από τον Ρομπέρτο και με κεφαλιά σκοράρει για την Ένωση.
21:09

41'

Εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, η μπάλα περνάει από την άμυνα και φτάνει στον Κασάμι, που παίρνει την κεφαλιά, αλλά ο Ανέστης μπλοκάρει.
21:11

43'

Κίτρινη κάρτα στον Αραβίδη. Νωρίτερα είχε δει την κάρτα και ο Σιμόες για την ΑΕΚ.
21:13
Ένα λεπτό ο έξτρα χρόνος στο πρώτο ημίχρονο.
21:14
Τέλος στο πρώτο ημίχρονο
21:16
Χωρίς να είναι πολύ καλύτερη του Ολυμπιακού, η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά στο σκορ, καθώς έχει αγωνιστεί πιο έξυπνα από τους "ερυθρόλευκους" κι έχει εκμεταλλευτεί τη μοναδική ευκαιρία που της παρουσιάστηκε.
21:19
Στις εξέδρες του ΟΑΚΑ βρίσκονται ο Γιάννης Μανιάτης και ο Βασίλης Τοροσίδης.
21:33
Ξεκίνημα στο 2ο ημίχρονο
21:34

47'

Φάουλ κερδίζει ο Φουστέρ από τον Γιόχανσον
21:35

48'

Έξυπνη εκτέλεση φάουλ από τον Φορτούνη, η μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια του Ανέστη.
21:38

50'

Γύρισμα του Τζεμπούρ από δεξιά, ο Βάργκας δεν προλαβαίνει να πάρει την μπάλα για να βγει απέναντι από τον Ρομπέρτο.
21:38

50'

Πλασέ του Κασάμι από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αποκρούει ο Ανέστης
21:40

51'

ΓΚΟΛ! 2-0 η ΑΕΚ. Στην αντεπίθεση, ο Βάργκας βρίσκει τον Τζεμπούρ, που από δεξιά μπαίνει στην περιοχή και σουτάρει κάτω από τα πόδια του Ρομπέρτο για το δεύτερο γκολ της Ένωσης.
21:41

53'

Διπλή αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Έξω ο Ερνάνι και ο Κασάμι, μέσα ο Ιντέγε και ο Πάρντο.
21:48
Μικροεπεισόδια μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και φίλων της ΑΕΚ.
21:49

62'

Χέρι από τον Βιλά, που θα δεχθεί κίτρινη κάρτα.
21:52
Δεν βρίσκει διαδρόμους ο Ολυμπιακός για να μπορέσει να φτάσει στο γκολ.
21:52

65'

Ο Ντομίνγκες στη θέση του Φουστέρ
21:54
Στο 65% η κατοχή μπάλας για τον Ολυμπιακό, αλλά χωρίς ουσία.
21:56
Έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές του ο Σίλβα. Το θέμα είναι πώς θα διαχειριστεί τώρα την υπάρχουσα ενδεκάδα για να "τρυπήσει" την άμυνα της ΑΕΚ.
21:59

71'

Σε θέση οφσάιντ ο Μπακάκης
22:02

74'

Δυνατό σουτ του Ντομίνγκες έξω από την περιοχή, η μπάλα μακριά από την εστία.
22:05

77'

Κίτρινη κάρτα στον Μποτία, για μαρκάρισμα στον Μπακάκη
22:06

78'

Απομακρύνει σε κόρνερ ο Ντα Κόστα την μπαλιά του Μάνταλου
22:08

80'

Δοκάρι για τον Ολυμπιακό! Ο Φορτούνης βρίσκει ωραία έξω από την περιοχή τον Μαζουακού, που σουτάρει δυνατά, αλλά η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι.
22:09

81'

Ο Τζανετόπουλος στη θέση του Μάνταλου
22:11
Συστάσεις στον Στέλιο Μανωλά από τον Σιδηρόπουλο.
22:13

84'

ΓΚΟΛ! Μειώνει σε 1-2 ο Ολυμπιακός. Εκπληκτική εναλλαγή της μπάλας από τον Ντομίνγκες και τον Φορτούνη, ο Αργεντίνος σουτάρει έξω από την περιοχή και νικάει τον Ανέστη.
22:15

87'

Γύρισμα του Αραβίδη από αριστερά, μπλοκάρει ο Ρομπέρτο.
22:17

90'

Γυριστό σουτ από τον Ντα Κόστα, στην αγκαλιά του Ανέστη η μπάλα.
22:18
Πέντε λεπτά οι καθυστερήσεις.
22:19

90'+1

Ο Πέκχαρτ στη θέση του Αραβίδη
22:21

90'+3

Μακρινό αδύναμο σουτ του Μαζουακού, εύκολα μαζεύει ο Ανέστης.
22:23
ΤΕΛΟΣ! Κυπελλούχος Ελλάδος η ΑΕΚ
22:24
Όπως είναι φυσικό, οι "κιτρινόμαυροι" πανηγυρίζουν έντονα την επιστροφή στα τρόπαια μετά από πέντε χρόνια, αφού την τελευταία φορά που κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδος ήταν το 2011 απέναντι στον Ατρόμητο.
22:31
Σε λίγα λεπτά θα ακολουθήσει η απονομή του τροπαίου στη νέα Κυπελλούχο Ελλάδος
22:40
Ο Πέτρος Μάνταλος παίρνει το έπαθλο του MVP
22:46
Ανεβαίνουν στα επίσημα οι παίκτες της ΑΕΚ για να σηκώσουν το τρόπαιο
22:49
Το τρόπαιο στον ουρανό του ΟΑΚΑ από τα χέρια του Αραβίδη!
22:49
Δεν λείπουν φυσικά τα πυροτεχνήματα και ο ύμνος της ΑΕΚ
22:49
Αλλά και οι απαραίτητες selfies!
22:54
Και μέσα σε αυτό το εορταστικό κλίμα για την ΑΕΚ, σας αποχαιρετούμε. Καλή σας νύχτα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK