Εθνική ομάδα: The Next Generation

Με τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας από την Κόστα Ρίκα, ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στερείται μέλλοντος. Το Contra.gr καταγράφει τις επιλογές που μπορεί να έχει στα χέρια ο επόμενος ομοσπονδιακός τεχνικός σε όλες τις θέσεις του τερέν με παίκτης στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέους, ταλαντούχους και φιλόδοξους.

Εθνική ομάδα: The Next Generation

Τερματοφύλακες

Με τον Ορέστη Καρνέζη (άσχετα αν δεν πραγματοποίησε καλή εμφάνιση στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα) η Εθνική ομάδα είναι εξασφαλισμένη για κάποια χρόνια ακόμα (τουλάχιστον 4). Από εκεί και πέρα, με τα υπάρχοντα δεδομένα η σκυτάλη φαίνεται ότι μπορεί να δοθεί στον Στέφανο Καπίνο, αν φυσικά καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του.

Στέφανος Καπίνο: Μόλις 20 χρονών με πλούσια σημαντικά προσόντα,ύψος 1.97 και μεγάλο ταλέντο. Εφέτος έπαιξε στον Παναθηναϊκό ως βασικός, κέρδισε εμπειρίες, τόνωσε την αυτοπεποίθησή του. Ταξίδεψε με την Εθνική στη Βραζιλία ως τρίτος γκολκίπερ και έχει θητεύσει σε όλες τις μικρές Εθνικές. Το μέλλον στη θέση είναι εδώ.

Εθνική ομάδα: The Next Generation

Στόπερ

Πλούσιες οι επιλογές, κανένας πονοκέφαλος για το νέο προπονητή. Το δίδυμο Μανωλά, Παπασταθόπουλου δείχνει να καθιερώνεται και να δένει πάρα πολύ καλά αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ποδοσφαιριστές νέοι ή όχι που προσφέρουν μεγάλη άνεση.

Δημήτρης Σιόβας: Είναι μέλος της Εθνικής, βασικός στα μπαράζ με τη Ρουμανία. Εχασε το ταξίδι στη Βραζιλία λόγω του τραυματισμού του μέσα στη σεζόν που τον άφησε αρκετά πίσω. Ο μοναδικός αριστεροπόδαρος στόπερ στο υψηλό επίπεδο για την Ελλάδα, θα είναι άκρως απαραίτητος στην Εθνική τα επόμενα χρόνια.

Αβράαμ Παπαδόπουλος: Ουδείς θα πρέπει να τον ξεγράψει. Στα 29 του και με τις πλούσιες εμπειρίες που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να επανέλθει στην Εθνική αν και εφόσον κερδίσει τη θέση στον Ολυμπιακό.

Κυριάκος Παπαδόπουλος: Ακόμα ένας υψηλού επιπέδου Ελληνας στόπερ με παραστάσεις από το εξωτερικό. Ο άσος της Σάλκε προφανώς και θα βρισκόταν στις επιλογές του Σάντος αν ήταν καλά τα τελευταία δύο χρόνια. Παλεύει να επανέλθει από σοβαρό τραυματισμό και εφόσον τα καταφέρει θα μπει στην ατζέντα του νέου ομοσπονδιακού.

Εθνική ομάδα: The Next Generation

Τάσος Αυλωνίτης: Το μέλλον στη θέση. Τα τελευταία δύο έξοχα χρόνια στον Πανιώνιο του έδωσαν τη δυνατότητα να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό όπου θα δώσει μάχη για να κερδίσει μία φανέλα βασικού. Αν τα καταφέρει,θα κάνει τον επόμενο ομοσπονδιακό να τον προσέξει ιδιαίτερα. Καθαρός στόπερ, γρήγορος και καλός στο ψηλό παιχνίδι.

Πλάγια μπακ

Δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία καθώς από μετά από χρόνια προέκυψε νέα γενιά πλάγιων μπακ και για τις δύο πτέρυγες. Οι δύο βασικοί στα γήπεδα της Βραζιλίας (Τοροσίδης, Χολέμπας) έχουν ακόμα ποιοτικά χρόνια μπροστά τους, οι αναπληρωματικοί τους (Βύντρα, Τζαβέλλας) υπό προϋποθέσεις μπορούν να συνεχίσουν (αν και ο Βύντρα είναι ήδη 33), έρχεται όμως από πίσω νέο αίμα.

Κώστας Γιαννούλης: Ο Φερνάντο Σάντος δεν του έκανε εφέτος τη χάρη και δεν τον κάλεσε παρά το γεγονός ότι έκανε έξοχο πρωτάθλημα με τον Ατρόμητο. Ο Μακεδόνας αριστερός μπακ όμως δεν το βάζει κάτω και θα κάνει ο,τι μπορεί για να κληθεί. Στα 26 διανύει την πιο ώριμη φάση της καριέρας του, αποκτά εμπειρία αλλά αυτό που του λείπει είναι οι παραστάσεις από το πολύ υψηλό επίπεδο.

Αλέξανδρος Κούρος: Ερχεται και αυτός από το μέλλον και από τη μεγάλη, του Πανιωνίου, σχολή. Ανδρώθηκε και πήρε παιχνίδια στα πόδια του στον Ιστορικό αλλά λόγω του οικονομικού χάους στην ομάδα, μεταγράφηκε στον Πανιώνιο. Στις μικρές Εθνικές ήταν βασικός, και αν στον Ατρόμητο καταφέρει να εκτοπίσει τον Γιαννούλη θα βρει τη δική του ευκαιρία.

Στέλιος Κίτσιου: Δεξιός μπακ αλλά και δεξιός χαφ και αμυντικό χαφ αν χρειαστεί. Στον ΠΑΟΚ, τουλάχιστον, εφέτος "ταξίδεψε" και στις τρεις θέσεις.Γρήγορος και θρασύς στο παιχνίδι του, έχει τα εχέγγυα να περάσει κάποια στιγμή το κατώφλι της Εθνικής ομάδας.

Εθνική ομάδα: The Next Generation

Γιάννης Σκόνδρας: Εχει πάρει πριν από δύο χρόνια το βάπτισμα του πυρός στο "μεγάλο" αντιπροσωπευτικό συγκρότημα χωρίς όμως να κάνει συμμετοχή. Είναι και αυτός παιδί των "μικρών" Εθνικών (αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων) και έχει τις δικές του πιθανότητες, αν βελτιώσει τις αδυναμίες του στο δημιουργικό μέρος του παιχνιδιού.

Κεντρικοί χαφ

Θα συμπεριλάβουμε στην κατηγορία και τους αμυντικογενείς και τους επιθετικογενείς για να μην πλατιάσουμε επικίνδυνα και χωρίς λόγο. Ο Γιώργος Καραγκούνης έβαλε τέλος σε μία τεράστια καριέρα στην Εθνική ομάδα ενώ ο Κώστας Κατσουράνης βαδίζει και αυτός προς τη δύση της δικής του καριέρας (συμπληρωμένα τα 35).

Ο Γιάννης Μανιάτης κέρδισε με το σπαθί του τη θέση του βασικού, ο Ανδρέας Σάμαρης έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, ο Παναγιώτης Κονέ πήγε επίσης πολύ καλά ενώ στην αποστολή του Μουντιάλ βρέθηκε και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης. Υπάρχουν όμως και άλλοι.

Κώστας Φορτούνης: Ισως ο πιο ντελικάτος χαφ που έχουμε, ένας πολύ καλός τεχνίτης και τακτικά πειθαρχημένος παίκτης. Στην Καϊζερσλάουτερν κάπου χάθηκε αλλά πρόκειται για ταλέντο που πάση θυσία η Εθνική πρέπει να εκμεταλλευτεί αν και εφόσον βέβαια ο παίκτης εξελιχθεί και παίξει. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι ήταν παρών στο Euro του 2012 σε Πολωνία και Ουκρανία.

Εθνική ομάδα: The Next Generation

Τάσος Λαγός: Ξεπετάχθηκε εφέτος στο νεανικό Παναθηναϊκό του Γιάννη Αναστασίου. Μέσος που μαρκάρει και πίεζε σ' όλο το χώρο ευθύνης του, παίκτης που δεν θα διστάσει να μπει δυναμικά στη μονομαχία για να κερδίσει εκ νέου την μπάλα. Του λείπουν οι μεγάλες εμπειρίες αλλά είναι ακόμα 22 ετών.

Πλάγιοι χαφ/περιφερειακοί επιθετικοί

Πλούσιες οι επιλογές και εδώ. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ξεδίπλωσε μέρος του ρεπερτορίου του και βρίσκεται σε ιδανική ηλικία (27). Ο Γιάννης Φετφατζίδης ανεβαίνει σιγά-σιγά και παίρνει συμμετοχές. Οι δυό τους όμως δεν παίζουν μόνοι τους.

Δημήτρης Κολοβός: Το αστέρι του μέλλοντος, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται. Λίγοι winger στην Ελλάδα ξέρουν την μπάλα που ξέρει ο πιτσιρικάς από τον Ωρωπό. Στον Ολυμπιακό πλέον, ο Ελληνας μεσοεπιθετικός (που έχει περάσει από όλες τις "μικρές" εθνικές ομάδες) καλείται να ωριμάσει και να περάσει τις πολύ δύσκολες εξετάσεις που πάντα μπαίνουν στην κορυφαία ομάδα της χώρας. Είναι μόλις 21 και με πολλή όρεξη για δουλειά.

Εθνική ομάδα: The Next Generation

Βίκτωρ Κλωναρίδης: Την ταχύτητά του η Εθνική ομάδα θα την χρειαστεί. Παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα από το πλάι, να πατήσει περιοχή και να σκοράρει. Ποδοσφαιρικά πλάστηκε στο προηγμένο Βέλγιο και πέρυσι μπήκε σε καλούπια πρωταθλητισμού παίζοντας στον Παναθηναϊκό.

Xάρης Μαυρίας: Στην Αγγλία και την Πρέμιερσιπ από πέρυσι έχει μάθει πολλά. Ο ίδιος ανέφερε προσφάτως ότι εφέτος θα είναι η σεζόν του με τη φανέλα της Σάντερλαντ στο Νησί. Δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε. Δουλεύει πολύ, είναι εξαιρετικά ταχύς και θρασύς στο παιχνίδι του, μαθαίνει γρήγορα. Στα 20 του μπορεί να ωριμάσει το παιχνίδι του και να δώσει πολλά.

Θανάσης Καραγκούνης: Τα προσόντα του σπάνια. Μπορεί να αγωνιστεί και στον άξονα, όχι μόνο στις πτέρυγες. Εξαιρετικά στημένα, καλός με το κεφάλι, αλλά λίγο άτολμος στις μονομαχίες και επιρρεπής στους τραυματισμούς. Αν λύσει αυτά τα προβλήματα και παίξει βασικός στην Τσβόλε, γιατί όχι;

Τάσος Δώνης: Δεν έχει καν κλείσει τα 18 αλλά εφέτος θα ακολουθήσει την προετοιμασία της πρώτης ομάδας της Γιουβέντους. Σούπερ ταλέντο το οποίο πληρώνεται ήδη 250.000 ευρώ ετησίως από τη "μεγάλη κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου. Φυσικά είναι μέλος της Εθνικής Νέων αλλά τον διεκδικεί πλέον και η αγγλική ομοσπονδία (αφού ο παίκτης έχει γεννηθεί στην Αγγλία).

Σέντερ φορ

Ο καλός Κώστας Μήτρογλου θα παραμείνει η πρώτη επιλογή για αρκετά χρόνια ακόμα. Ο Φάνης Γκέκας όμως βαδίζει προς το ποδοσφαιρικό τέλος, οπότε θα χρειαστεί νέο αίμα στη θέση.

Στέφανος Αθανασιάδης: Εχει εμπειρία Εθνικής ομάδας, έχει κληθεί και έχει παίξει. Εφέτος κόπηκε γιατί ο Σάντος έκρινε ότι δεν χρειάζεται και τρίτο παίκτη (μετά τους Μήτρογλου και Γκέκα) που δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί σε άλλη θέση στο γήπεδο πέρα από αυτή του καθαρού στράικερ. Στα τελειώματά του είναι φονιάς, αυτό που πρέπει να δουλέψει είναι η συμμετοχή του στο παιχνίδι.

Απόστολος Βέλλιος: Ξενιτεύτηκε πολύ μικρός για να βιώσει την αγγλική ποδοσφαιρική εμπειρία. Στην Εβερτον δεν κατάφερε να καθιερωθεί, πήρε όμως μαθήματα και παραστάσεις από το ανταγωνιστικό περιβάλλον του αγγλικού πρωταθλήματος. Πλέον είναι ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και εφόσον καθιερωθεί στο σύλλογό του, θα αποκτήσει την ευκαιρία του.

Εθνική ομάδα: The Next Generation

Νίκος Καρέλης: Τρομερά δυνατός, αριστεροπόδαρος και με ικανότητα να δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του, ο Κρητικός στράικερ του Παναθηναϊκού μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλή περίπτωση φορ για την Εθνική ομάδα.Τα προσόντα δεν του λείπουν πάντως.

News 24/7

24MEDIA NETWORK