Ρανιέρι: "Δεν είμαι μάγος" (VIDEO)

Ενόψει του αγώνα με την Φινλανδία στα προκριματικά του EURO 2016 ο Κλαούντιο Ρανιέρι θέλησε να υπερασπιστεί τη δουλειά του και ζήτησε πίστωση χρόνου για να περάσει τη δική του φιλοσοφία. Μίλησε επίσης για τη χρησιμότητας της πρόσληψης Καραγκούνη και εξήγησε τι συνέβη με τον Γκέκα.

Ρανιέρι: "Δεν είμαι μάγος" (VIDEO)

" Είναι διαφορετικό να δουλεύεις σε σύλλογο και σε Εθνική. Είναι αλλιώς να μη δουλεύεις καθημερινά με τους ποδοσφαιριστές και να περνάς τις ιδέες σου. Ειδικά στην Εθνική Ελλάδας που είχε ένα ισχυρό χαρακτήρα.

Είναι δύσκολο και θέλει χρόνο να μάθεις τους παίκτες, τις συνήθειες τους και να καταλάβεις τα στοιχεία του κάθε παίκτη. Τώρα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτεροι μετά από ένα μήνα που ήρθα πιο κοντά με τους παίκτες. Στο πρώτο ματς δεν είχαμε ρυθμό, ήταν δύσκολο.

Η Φινλανδία είναι πολύ καλή και δυνατή ομάδα. Παίζει οργανωμένο ποδόσφαιρο. Ο Πατελάινεν είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, μίλησα μαζί του στην Αγία Πετρούπολη και έχω πολύ καλή άποψη. Ο τρόπος που παίζει η Φινλανδία είναι πολύ πετυχημένος.

Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τη φιλοσοφία. Δεν είναι εδώ οι παίκτες που κατέκτησαν το EURO. Η Ελλάδα έπαιζε αμυντικά και με αντεπιθέσεις. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε σιγά - σιγά. Δεν είναι εύκολο να τα αλλάξεις όλα αμέσως. Ειδικά όταν έχεις ελάχιστες μέρες πριν από τα ματς για να δουλέψεις με τους παίκτες. Το σημαντικό είναι περάσω εγώ τη νοοτροπία που θέλω στους παίκτες.

Θέλω η ομάδα να παίξει καλύτερα, με αντοχή, με πάθος, με ταχύτητα. Η Φινλανδία όταν παίζεις αργά, όλοι επιστρέφουν πίσω από την μπάλα. Θέλω η ομάδα μου να παίξει καλά και οργανωμένα. Στα τελευταία ματς η Φινλανδία κέρδισε το 70% των προσωπικών μονομαχιών. Εγώ θέλω η Ελλάδα να κερδίσει το 51%.

Όλος ο κόσμος ξέρει τον Καραγκούνη. Είναι η κατάλληλη στιγμή όμως. Η ηλικία είναι ηλικία και είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθει δίπλα μου και να με βοηθήσει. Τον ξέρω, δίνει εμπειρία στους νέους και οι νέοι παίκτες θέλουν κάποιον να τους βοηθήσει να καταλάβουν τι είναι το ποδόσφαιρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Μίλησα μαζί του και ξέρω τι έχει κάνει στην Ελλάδα. Για μένα είναι εύκολο να μιλήσω μαζί του και να του πω τι θέλω να κάνουμε στην Εθνική. Ο Γιώργος μίλησε με συμπαίκτες του. Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει πολλά ίδια σημεία με το ελληνικό. Θέλω να παίζουμε ποδόσφαιρο και όχι μόνο να περιμένουμε.

Είναι διαφορετικό ματς. Η Φινλανδία είναι καλύτερα οργανωμένη από ότι η Ρουμανία. Παίξαμε 11 εναντίον 10 με τη Ρουμανία και η Ρουμανία έπαιζε μαζεμένα και πίσω από την άμυνα. Δεν βρήκαμε λύση. Η Φινλανδία είναι πολύ καλά οργανωμένη. Παίζουν όλοι μαζί στην άμυνα, όλοι μαζί στην επίθεση.

Ο προπονητής πρέπει να είναι έξυπνος. Πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει η ομάδα και τι ζητάει αυτός. Πρέπει να υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ εμού και των ποδοσφαιριστών.

Νομίζω ότι ο Τοροσίδης είναι διαθέσιμος. Δεν είναι εύκολο να αλλάξω το σύστημα. Είναι δύσκολο να αλλάξεις τα πάντα. Πρέπει σιγά - σιγά να γίνονται οι αλλαγές. Θέλουμε 2-3 ματς, προπονήσεις για να αρχίσουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Χρειάζεται λίγος χρόνος. Όμως τα ματς είναι σημαντικά. Θέλουμε να περάσω στους παίκτες τις ιδέες μου, αλλά με προσοχή και βάσει πάντα των όσων μπορούν να κάνουν. Δεν είμαι μάγος.

Η προεπιλογή γίνεται για τους ξένους παίκτες. Καλώ τους παίκτες γιατί πρέπει να το ξέρουν οι ομάδες και στη συνέχεια διαλέγω ποιοι τελικά θα έρθουν. Για το συγκεκριμένο ματς έκανα τις καλύτερες επιλογές με βάση τις ανάγκες της ομάδας. Κάλεσα τον Γκέκα για να του δείξω ότι δεν τον έχω ξεχάσει και παραμένει στα πλάνα μου".

Το LIVE της συνέντευξης:

18:54
Καλησπέρα σας, σε λίγο ξεκινάει η συνέντευξη Τύπου του Κλαούντιο Ρανιέρι ενόψει της αναμέτρησης με τη Φινλανδία.
18:55
Τους παίκτες θα εκπροσωπήσει ο Ανδρέας Σάμαρης.
18:59
Προηγήθηκε η συνέντευξη Τύπου του Παατελάινεν.
19:02
Σάμαρης: "Δεν ξέρω αν είναι τρικ (όσα είπε ο Παατελάινεν). Αν παίξουμε όπως πρέπει θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Τα λόγια έχουν διαφορά από την πράξη".
19:03
Σάμαρης: "Σίγουρα όχι γιατί είναι διαφορετική διοργάνωση, είναι περισσότερα τα παιχνίδια, έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια για στραβοπατήματα. Ωστόσο, μία απώλεια στο πρώτο παιχνίδι είναι άσχημη και μας φορτώνει με περισσότερο άγχος. Αυτό, όμως, πρέπει να μας κάνει να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Στόχος είναι η πρόκριση. Αύριο πηγαίνουμε για τη νίκη".
19:06
Σάμαρης: "Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τη μάχη σε όλες τις γραμμές. Για μένα είμαστε ανώτεροι αμυντικά. Από εκεί και πέρα, η μάχη του κέντρου θα είναι σκληρή. Θα φανεί αύριο αν θα την κερδίσουμε. Είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι και είμαι αισιόδοξος πως αύριο θα κερδίσουμε. Ωστόσο, τα πάντα θα φανούν στο γήπεδο. Κάθε παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο. Οι Φινλανδοί για μένα μετά τη νίκη που έκαναν με τα Νησιά Φαρόε έχουν σοβαρό προβάδισμα για να προκριθούν".
19:09
Σάμαρης: "Πιστεύω ότι δεν έχουμε αλλάξει πολύ από το Παγκόσμιο Κύπελλο, 2-3 παίκτες προστέθηκαν, οι οποίοι έχουν εγκληματιστεί στην Εθνική. Αυτό θα φαίνεται όλο και περισσότερο στη συνέχεια. Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια η ομάδα θα είναι καλύτερη αρχής γενομένης από το αυριανό παιχνίδι".
19:10
Σάμαρης: "Ισοπαλία με ισοπαλία διαφέρει, αλλά εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος. Αν ισοφαρίσουμε στο 90' ή παίζουμε με 10 παίκτες, όπως έγινε με την Ιαπωνία, τότε ίσως είναι καλό αποτέλεσμα. Εδώ έχουμε έρθει για τη νίκη και αυτός είναι ο στόχος μας. Αν δεν επιτευχθεί δεν θα είναι όλοι ικανοποιημένοι".
19:13
Σάμαρης: "Σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν είχαμε ρυθμό με τη Ρουμανία. Δεν υπάρχει αυτό πλέον. Θα έχουμε άλλο ρυθμό. Θα είμαστε πιο σφιχτοί και μία ομάδα που θα τα κάνει όλα μαζί. Θα δούμε την Εθνική περισσότερο ως ομάδα. Δεν λέω ότι δεν ήμασταν με τη Ρουμανία, αλλά το "όλοι μαζί" δεν έρχεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Ακόμα κι αυτή η παραπάνω βδομάδα που είχαμε μας βοηθήσε να έρθουμε πιο κοντά στη φιλισοφία του".
19:15
Σάμαρης: "Σίγουρα υπάρχουν διαφορές. Είναι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Σε αγωνιστικό επίπεδο δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Έχει γίνει μία αλλαγή συνολικά στη λειτουργία της ομάδας. Δεν νιώθω μεγάλη διαφορά στην ανθρώπινη επικοινωνία. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός ο κ. Ρανιέρι να δεθεί περισσότερο μαζί μας, να είναι πιο φιλικός. Τώρα είναι αρχή ακόμα. Θα ήταν και άσχημο να μπούμε σε συγκρίσεις".
19:18
Σάμαρης: "Την κριτική δεν την έζησα έντονα. Δεν πολυασχολούμαι με τον Τύπο. Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε μεταξύ μας, ξέρουμε πάνω κάτω τι γίνεται. Θεωρώ φυσιολογική την κριτική ως ένα σημείο. Μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα δέχεσαι και ανάλογη κριτική. Όταν η κριτική περνάει σε προσωπικό επίπεδο, τη ζωή και τον χαρακτήρα του ποδοσφαιριστή, για μένα είναι πολύ άσχημο, είναι ασέβεια. Δυστυχώς έχουμε αρχίσει να το συνηθίζουμε κι αυτό".
19:20
Αυτά από τον μέσο της Μπενφίκα, Ανδρέα Σάμαρη.
19:21
Θα ακολουθήσει ο Κλαούντιο Ρανιέρι.
19:23
Η ερώτηση αφορά στο πόσο διαφορετικό είναι να είναι προπονητής Εθνικής ομάδας.
19:25
Ρανιέρι: "Φυσικά και υπάρχουν διαφορές. Δεν έχεις τόσο χρόνο να δουλέψεις με την ομάδα κι αυτό είναι δύσκολο. Ακόμα περισσότερο όταν μιλάμε για την Εθνική Ελλάδας που έχει επιτυχίες. Προσπαθώ σταδιακά να περάσω όσα θέλω".
19:26
Ρανιέρι: "Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις τους παίκτες και για να καταλάβει ο προπονητής τις συνήθειες του καθενός. Επιπλέον, χρειάζεται χρόνος για να μάθουν οι παίκτες τις ιδέες του. Ωστόσο, μετά από έναν μήνα τα πάντα είναι καλύτερα".
19:29
Για τα πλεονεκτήματα της Φινλανδίας σχολιάζει ο Ρανιέρι: "Είναι μία πολύ δυνατή ομάδα που παίζει οργανωμένο ποδόσφαιρο. Έχω πολύ καλή άποψη για τον Παατελάινεν. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του στην Αγία Πετρούπολη. Η Φινλανδία είναι επιτυχμένη στον τρόπο με τον οποίο παίζει".
19:32
Ρανιέρι: "Το σημαντικό είναι να καταλαβαινόμαστε με τους παίκτες, δηλαδή τι μπορούν να κάνουν και τι θέλω εγώ. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να αλλάξεις τη νοοτροπία. Μέχρι πρότινος η Εθνική Ελλάδας αμυνόταν βαθιά και έπαιζε με αντεπιθέσεις. Είναι μία καλή στιγμή για να αλλάξουμε, αλλά να γίνει σταδιακά. Δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Πώς γίνεται, όμως, να αλλάξεις έχοντας ελάχιστες μέρες με τους παίκτες; Πρέπει να είσαι έξυπνος. Η Φιλανδία είναι μία καλή ομάδα. Αύριο θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι για μας, αλλά δύσκολο και για εκείνους".
19:35
"Θέλω να δω την ομάδα μου να παίζει ως ομάδα, να έχει αντοχή και ταχύτητα. Δεν μου αρέσει η ομάδα να παίζει με αργό ρυθμό. Η Φινλανδία κλείνει καλά τους χώρους. Αν παίζουμε αργά, τότε θα δίνουμε τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν πίσω. Επίσης, θέλω να δω καλά οργανωμένη την ομάδα μου. Σταν τελευταία παιχνίδια η Φινλανδία κέρδισε το 70% των προσωπικών μονομαχιών. Εγώ αύριο θέλω να δω να κερδίζουμε το 51%".
19:39
Ρανιέρι: "Όλοι ξέρουν τον Καραγκούνη, αλλά η ηλικία είναι η ηλικία, δεν μπορεί να τη νικήσει κανένας. Είναι καλό για εκείνον να μείνει μαζί μου και να με βοηθήσει να βελτιωθώ. Είναι ένας θρύλος στην Ελλάδα και όλοι τον ξέρουν. Θέλω την εμπειρία του. Θέλω να έχουμε νεαρούς παίκτες, αλλά εκείνοι χρειάζονται κάποιον να τους βοηθάει. Γνωρίζει το ποδόσφαιρο έχοντας παίξει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μίλησα μαζί του και του εξήγησα τι θέλω να κάνω. Εκείνος μίλησε και με τους παλιούς του συμπαίκτες. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουν οι παίκτες τη φιλοσοφία μου. Έχουμε αρκετές ομοιότητες ως Ιταλοί με το ποδόσφαιρο που παίζει η Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να αλλάξουμε λίγο αυτό. Η Φινλανδία αύριο θα μας περιμένει να επιτεθούμε".
19:41
Ρανιέρι: "Είναι διαφορετικά παιχνίδια, διαφορετικές ομάδες. Η Φινλανδία είναι λίγο καλύτερη οργανωτικά ομάδα. Με τη Ρουμανία δεχτήκαμε γκολ στο 8'. Από κάποια φάση και μετά παίζαμε με παίκτη περισσότερο και ήταν όλοι πίσω. Ήταν δύσκολο να βρούμε λύση. Η Φινλανδία έχει διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου. Είδαμε παιχνίδια και καταλάβαμε πώς παίζουν".
19:43
Ρανιέρι: "Άλλο είναι οι ιδέες του προπονητή κι άλλο το τι θα γίνει. Θέλω να κάνω κάποια πράγματα, αλλά οι παίκτες μπορεί να μπορούν άλλα. Πρέπει να συμβιβάζονται και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές".
19:45
Ρανιέρι: "Νομίζω ότι ο Τοροσίδης είναι εντάξει, έτσι ελπίζω. Θα πρέπει να το δω μετά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω το σύστημα. Είναι δύσκολο. Όταν έρχεται ένας προπονητής σε μία ομάδα πρέπει να αλλάζει σταδιακά. Δεν είμαι μάγος για να αλλάξω αμέσως τα πάντα. Χρειάζομαι λίγο χρόνο ανάμεσα στα παιχνίδια".
19:48
Ρανιέρι: "Έπρεπε να κάνω αρχικά την προεπιλογή για τους παίκτες του εξωτερικού. Ο Γκέκας σκόραρε, αλλά στη συνέχεια έπρεπε να δω τι είναι το καλύτερο για εκείνη τη στιγμή. Τον κάλεσα γιατί ήθελα να του δείξω ότι δεν τον έχω ξεχάσει, ότι τον υπολογίζω και ότι παραμένει στα πλάνα μου για το μέλλον".
19:50
Ευχαριστούμε πολύ που μείνατε μαζί μας, καλό βράδυ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK