Ο Νταμπίζας, ο Αναστασιάδης και ο... μόνιμος Τσάνας

Μετά την επισημοποίηση του τέλους με Μαρκαριάν και Καραγκούνη, η ΕΠΟ βάζει μπρος το σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Ο Νταμπίζας, ο Αναστασιάδης και ο... μόνιμος Τσάνας

Καταρχάς να πούμε ότι το "διαζύγιο" με τον Ουρουγουανό προπονητή ήταν "βελούδινο", σε αντίθεση με τον Γιώργο Καραγκούνη για τον οποίο θα υπάρξει καταγγελία σύμβασης για σπουδαίο λόγο. Για να το πούμε απλά, ο Καραγκούνης δεν ήθελε να αποχωρήσει από την Εθνική... χαριστικά. Ηθελε να διεκδικήσει τα χρήματα που του αναλογούν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα καθόταν στο συμβόλαιο. Η ΕΠΟ, όμως, το πάει στα άκρα. Θα καταγγείλει τη σύμβαση για σπουδαίο λόγο που σημαίνει, για να το πούμε όσο πιο απλά και ωμά γίνεται, ότι τον τελειώνει. Η καταγγελία σημαίνει ευθύνες στον Καραγκούνη. Σημαίνει ότι αυτός φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο για την αποτυχία και ότι δεν απέτρεψε καταστάσεις που έφεραν την Ελλάδα στο βάλτο.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα θέμα που θα έχει αρκετά επεισόδια και κυρίως είναι ένα θέμα που φέρνει σε ρήξη την ΕΠΟ και τον Καραγκούνη, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στην Εθνική ομάδα, από το πόστο του διευθυντή των εθνικών ομάδων, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Με τρόπο που δεν συνάδει με την γενικότερη προσφορά του με τη γαλανόλευκη φανέλα, με τρόπο που δεν θα συναντούσες ούτε σε κάποιον χθεσινό στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Νταμπίζας σε ρόλο Φύσσα

Τί γίνεται από δω και πέρα; Στην ΕΠΟ θέλουν να ξηλώσουν όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουν από την αρχή το οικοδόμημα. Θέλουν να φτιάξουν μια στέρεη Εθνική ομάδα που δεν θα έχει τρωτά σημεία -και δεν μιλάμε για το αγωνιστικό κομμάτι- που θα έχει οικογενειακό κλίμα και θα ξαναγίνει ένα κλαμπ με στεγανά και ανθρώπους να την προστατεύουν.

Ξεκάθαρη επιθυμία της Ομοσπονδίας είναι αυτό το ρόλο να τον αναλάβει ο Νίκος Νταμπίζας. Ο τέως τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού θεωρείται από πολλούς μέσα στην ΕΠΟ ο κατάλληλος για να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο. Να γίνει δηλαδή ο νέος Τάκης Φύσσας.

Όταν ο Φύσσας επέστρεψε στην Εθνική ομάδα, από άλλο πόστο, μετά το Euro του 2008, ο άμεσος στόχος ήταν η βελτίωση του κλίματος και να καταστήσει σε άπαντες σαφές πως η Εθνική είναι πάνω απ' όλα: πάνω από συλλόγους, κόντρες και προσωπικές αντεγκλήσεις. Η ελληνική ομάδα άρχισε να λειτουργεί ξανά στα δικά της πρότυπα, η ηρεμία επανήλθε και η κακή παρένθεση με το Euro του 2008 έκλεισε.

Αυτό ακριβώς θέλει να κάνει η ΕΠΟ και με την περίπτωση Νταμπίζα (μία περίπτωση που, ειρήσθω εν παρόδω, είχε σκεφτεί και ο Γιώργος Καραγκούνης, στο πλαίσιο του πλάνου που ετοίμαζε για να βγει η ομάδα από την κρίση).

Δεν μιλάμε για κάτι δεδομένο. Μιλάμε για την ξεκάθαρη σκέψη του Γκιρτζίκη και πολλών μέσα στην Ομοσπονδία να προτείνουν στον Νίκο Νταμπίζα τη συγκεκριμένη θέση. Κι αν αυτή γίνει αποδεκτή τότε αυτός θα είναι ο υπεύθυνος για το χτίσιμο της νέας Εθνικής. Αυτός θα εξετάσει τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Μαρκαριάν, αυτός είναι που θα προκρίνει συγκεκριμένες περιπτώσεις και αυτός θα είναι το Α και το Ω του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ο νέος ρόλος του Τσάνα

Ο Κώστας Τσάνας αναλαμβάνει προσωρινά τη θέση του Σέρχιο Μαρκαριάν, αλλά θα γίνει... μόνιμος. Οχι σε ρόλο προπονητή, αλλά σε ρόλο βοηθού, κάτι σαν team manager. Οποιος κι αν είναι ο επόμενος τεχνικός, επιθυμία της ΕΠΟ είναι να έχει τον Τσάνα στον συγκεκριμένο, επιτελικό, ρόλο για να βοηθήσει τόσο τον αντικαταστάτη του Ουρουγουανού όσο και να έχει τη γενική επίβλεψη για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Με λίγα λόγια, όποιος κι αν είναι ο επόμενος προπονητής το σίγουρο είναι ότι θα έχει τον Κώστα Τσάνα βοηθό.

Το τηλεφώνημα σε Σάντος

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με την εικόνα της Εθνικής και θέλει να αλλάξει αυτό. Είναι αποφασισμένος να τα γκρεμίσει όλα και να αρχίσει από την αρχή το χτίσιμο. Κι όταν λέμε όλα εννούμε από γυμναστές μέχρι φροντιστές. Όλα από το μηδέν.

Πριν από λίγες μέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φερνάντο Σάντος όχι για να του προτείνει θέση στον πάγκο, αλλά για να του ζητήσει τις δικές του συμβουλές. Ο Γκιρτζίκης έχει σε εκτίμηση τον Πορτογάλο προπονητή και η γνώμη του μετράει. Ο Σάντος ήταν ξεκάθαρος. Αφού πρώτα του είπε όλα όσα έγιναν στη Βραζιλία, αλλά και πως λειτουργούσε η ελληνική ομάδα πριν το Μουντιάλ και πριν φύγει ο Φύσσας, τον συμβούλευσε να κάνει αυτό που γράψαμε παραπάνω: να τα ξηλώσει όλα και να φτιάξει με προσοχή μία ομάδα που θα έχει στεγανά. Μία ομάδα που δεν θα επηρεάζεται από τους συλλόγους, με παίκτες προσηλωμένους στην Εθνική και τους γύρω να έχουν ως ξεκάθαρο στόχο να κρατήσουν το οικογενειακό κλίμα και να επαναφέρουν την γαλανόλευκη στο δρόμο των επιτυχιών.

Η περίπτωση Αναστασιάδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΠΟ έκανε μία διερευνητική επαφή προ ημερών με τον Αγγελο Αναστασιάδη. Δεν ήταν επίσημη πρόταση, αλλά ουσιαστικά μία επαφή για να δουν τις προθέσεις του πρώην τεχνικού του ΠΑΟΚ. Υπενθυμίζουμε πως ο Αναστασιάδης ήταν και στο πρόσφατο παρελθόν σε πρώτο πλάνο για τον πάγκο της Εθνικής, αλλά δεν είχε προχωρήσει η συμφωνία.

Η ΕΠΟ, λοιπόν, ρώτησε τον Αγγελο Αναστασιάδη αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συζήτηση για μία ενδεχόμενη συνεργασία, ωστόσο ο Έλληνας προπονητής φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν τον ενδιαφέρει, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτή η προοπτική. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι ο Αναστασιάδης είναι μία εξαιρετική λύση για να αλλάξει το κλίμα στην Εθνική, ακόμα και ως μεταβατική περίπτωση μέχρι να έρθει ο επόμενος που θα αναλάβει την ελληνική ομάδα για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Το σίγουρο είναι ότι τον επόμενο προπονητή θα τον επιλέξει μετά από σχετική έρευνα ο νέος... Καραγκούνης. Αν αυτός τελικά θα είναι ο Νταμπίζας, θα του δούμε -λογικά- άμεσα...

Διαβάστε ακόμα:

Φάκελος Εθνική ομάδα: Η αλήθεια

Τίτλοι τέλους για Μαρκαριάν-Καραγκούνη

News 24/7

24MEDIA NETWORK