TOP 10: Η greek dream team, ο Ατρόμητος κι ο Μήτσιος

Ο Ολυμπιακός "δυσκοίλιος" και χωρίς rotation, o Παναθηναϊκός κακός και ο Δασκαλόπουλος που δίδασκε. Η greek dream team του Πανιωνίου που κάνει θαύματα και ο Ατρόμητος του Νιόπλια και της ταχύτητας. Ο ένας μικρός Μήτσιος, η γκολάρα του Καπετάνου και η άδεια Τούμπα. Όλα στο Top10 της 26ης αγωνιστικής.

TOP 10: Η greek dream team, ο Ατρόμητος κι ο Μήτσιος

10. Για πεντάδα ή όχι

Το ματς με τον Πλατανιά έμοιαζε μ' αυτό κόντρα στον Παναιτωλικό. Ο ΠΑΣ μπήκε άσχημα στο ματς, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που είχαν τις ευκαιρίες για να πάρουν προβάσισμα. Όμως, η ομάδα του Πετράκη βρήκε το 1-0, με άλλο ένα φετινό γκολ από στημένη φάση. Είχε ευκαιρίες και για άλλα γκολ, μέχρι που έφτασε στο φινάλε να απειλείται και να γλιτώνει την ισοφάριση στο 93'. Μήπως επειδή δεν καίγεται για την πεντάδα, εκεί που βρέθηκε μετά το 1-0 με τον Πλατανιά;

9. Το πρώτο διπλό

Αναμενόμενο. Ο Πανθρακικός ήταν η μοναδική ομάδα της κατηγορίας απ' αυτές που συνεχίζουν που δεν είχε νίκη μακριά απ' την έδρα του. Αυτός και ο Πανιώνιος είχαν μείνει, οι Νεοσμυρνιώτες το πέτυχαν στα Γιάννενα και η ομάδα του Ρόκα "έπρεπε" να το κάνει κόντρα στον ΟΦΗ, στις τέλειες συνθήκες. Όπερ και εγένετο, με Κάσες-Ρομέου να θυμίζουν κάτι απ' τον καλό τους εαυτό και τον Ίγκορ να εκτελεί.

8. Τραγική Βέροια

Η κατρακύλα της Βέροιας συνεχίζεται. Η ομάδα του Γκρανέρο, που δύσκολα θα κρατήσει τη θέση του, έχει μόλις δύο νίκες στα τελευταία 14 ματς και τρέχει ένα 2-4-8, με τέρματα 17-31. Στη Νέα Σμύρνη προηγήθηκε αλλά για μία ακόμη φορά είχε τραγική αμυντική λειτουργία και δέχθηκε 4 γκολ για τρίτη φορά στα τελευταία 4 ματς.

Ο μοναδικός που μοιάζει να παίζει όπως πριν είναι ο Καλτσάς, που ακόμα και σ' ένα ματς που είδε τον Τασουλή να τον περιορίζει, βρήκε τον τρόπο να φτιάξει τα δύο γκολ της Βέροιας και πλέον μετράει 12 γκολ και 6 ασίστ.

7. Ένας μικρός Μήτσιος

Ο ΟΦΗ δεν φτάνει που έπεσε και κάθε αγωνιστική παίζει με 13-14 παίκτες, έχει και τους διαιτητές να τον σφυρίζουν λες και χαίρονται για την ταλαιπωρία που περνάει. Στην Κέρκυρα ο Καλογερόπουλος έδωσε τρία πέναλτι σε κάθε εύκολη πτώση και έβγαλε δεύτερη κίτρινη στον Ροβύθη για μαρκάρισμα που δεν τη δικαιολογούσε.

Με τον Πανθρακικό ήταν η σειρά του γνωστού και μη εξαιρετέου Μήτσιου. Ο ΟΦΗ χάνει 0-1, ο Τζάνης φεύγει μόνος του, με τον Μπολάκη να τον κυνηγάει. Ο αμυντικός του ΟΦΗ κολλάει στιγμιαία τα χέρια του στην πλάτη του Τζάνη, τα βγάζει αμέσως και ο επιθετικός του Πανθρακικού σουτάρει άουτ και μετά πέφτει. Σφύριγμα ο Μήτσιος, φάουλ και δεύτερη κίτρινη στον Μπολάκη.

Ας του εξηγήσει κάποιος πως αν θέλει σώνει και ντε αφήσει τον ΟΦΗ με 10 για ένα άγγιγμα, τότε το φάουλ σε παίκτη που είναι σε προφανή θέση για γκολ είναι απευθείας κόκκινη, όχι κίτρινη.

6. Το πρόβλημα της Τούμπας δεν είναι τωρινό

Με τον Εργοτέλης ο ΠΑΟΚ έκοψε 3.574 εισιτήρια, αρνητικό ρεκόρ εισιτηρίων με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι. Αναλύσεις και συζητήσεις έγιναν για το γεγονός πως ο κόσμος είναι φουλ ξενερωμένος και γυρίζει την πλάτη στην ομάδα, εμφανώς απογοητευμένος απ' το ίδιο έργο για τρίτη σερί χρονιά. Ναι, αλλά όχι. Όχι γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο και σίγουρα εξηγήσιμο.

Αυτό που θα προβλημάτιζε αν ήμουν στη διοίκηση της ομάδας είναι το γεγονός με τον Πανθρακικό, την Κέρκυρα και τον Πανιώνιο δεν πήγαν στην Τούμπα ούτε 8.000 άνθρωποι. Τότε που η ομάδα ήταν μέσα σ' όλα, τότε που είχε τα πρώτα στραβοπατήματα εκτός έδρας, έβγαζε τα πρώτα αγωνιστικά προβλήματα και είχε την ανάγκη νίκης στην Τούμπα, ήθελε τη στήριξη του κόσμου.

5. Στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο ρέφερι

Πριν το ματς συζητούσαμε το πως θα τα βγάλει πέρα η άμυνα του Παναθηναϊκού με την ταχύτητα της επίθεσης του Ατρομήτου. Δεν τα έβγαλε και γενικώς δεν κατάφερε να βρει απαντήσεις στο σχέδιο των γηπεδούχων που εξηγούμε πιο αναλυτικά πιο κάτω. Στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο ρέφερι που είναι να απορεί κανείς πως είδε πέναλτι στον Λαζαρίδη.

Πέναλτι σε βουτιές σε γρήγορη φάση δίνονται παντού στον κόσμο. Πέναλτι σε τόσο αργή φάση, με τον Ταυλαρίδη να βρίσκει καθαρά την μπάλα και τον Λαζαρίδη να μη βουτάει καν, μόνο ο Δασκαλόπουλος μπορεί να μας διδάξει το πως.

Δίκαιη ήττα του Παναθηναϊκού, έμεινε και η αφαίρεση βαθμών, η ομάδα του Αναστασίου πάει για τα play off και πλέον θα πρέπει να ενσωματώσει περισσότερο Νίνη και Μαυρία. Α, και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον Πέτριτς ως δεκάρι απέναντι σε ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα του πρωταθλήματος.

4. Χωρίς rotation, χωρίς διαφορά στην εικόνα

Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός δεν έφτασε μέχρι το 57' για να ανοίξει το σκορ, όπως με την Ξάνθη, αλλά ούτε αυτό τον βοήθησε να έχει μια καλύτερη εικόνα κόντρα στον Αστέρα. Η ομάδα του Βεργέτη βρήκε καλά διαστήματα ανάμεσα στα δύο γκολ του Ολυμπιακού, απείλησε με τον Ιγκλέσιας στα στημένα και σίγουρα θα ήταν πιο επικίνδυνος στην κόντρα αν οι επόπτες δεν είχαν πάθει αγκύλωση.

Απορίας άξιον το γιατί ο Περέιρα δεν έκανε ροτέισον ούτε στο ελάχιστο και ξεκίνησε τους ίδιους που έπαιξαν με την Ξάνθη και είδε αρκετούς παίκτες να κουράζονται γρήγορα. Απορίας άξιον το γιατί δεν πήρε ούτε αυτή τη φορά φανέλα βασικού ο Φορτούνης, που συνεχίζει πάντως να προσπαθεί και να σκοράρει έστω και ως αλλαγή.

Όταν ανοίγαμε το "μαύρο κουτί" του Ολυμπιακού, μιλούσαμε για "επίθεση Ζαρντίμ" και τελικά οι ερυθρόλευκοι κατέληξαν εκεί. Να κερδίζουν χωρίς να ενθουσιάζουν κανέναν.

3. Επιτέλους άσος με "όργια" Κλέιτον-Καπετάνου

Δεν είχε λογική να είναι η Ξάνθη χωρίς νίκη στα Πηγάδια για 6 αγώνες και τελευταίος άσος της να είναι αυτός με τον Παναθηναϊκό στις 18 Δεκεμβρίου. Η ομάδα του Λουτσέσκου κινδύνευσε να βρεθεί πίσω στο σκορ στην αρχή του ματς με τον Παναιτωλικό, αλλά βρήκε το 1-0 από στημένη φάση και μετά όλα έγιναν εύκολα στην αντεπίθεση.

Η Ξάνθη δεν πτοήθηκε απ' την απώλεια πέναλτι του Κλέιτον με το ματς στο 1-0 και είδε τον Βραζιλιάνο να κάνει το 2-0 με κίνηση φορ που δεν μας έχει συνηθίσει και τον Καπετάνο να βάζει το κερασάκι με γκολάρα.

2. Με ταχύτητα και σχέδιο για την πεντάδα

Ακριβώς όπως το προλογίσαμε, ο Νιόπλιας δεν επανέλαβε το λάθος που είχε κάνει στην Τρίπολη, όταν στερήθηκε την ταχύτητα της τριάδας Μαρσελίνιο, Ούμπιδες, Ναπολεόνι για χάρη του Παπάζογλου. Τους έβαλε και τους τρεις και όπως μας εξήγησε ο Θανάσης Κολιτσιδάκης στη SUPER BALL, το πλάνο ήταν διπλό. Χωρίς την μπάλα, ο Ατρόμητος έστειλε παίκτες πάνω στον Πέτριτς, "έγειρε" δεξιά για να κλείσει τον Νάνο και άφησε χώρο στην άλλη πλευρά στον "ακίνδυνο" Τριανταφυλλόπουλο. Με την μπάλα, έκανε ακριβώς το ανάποδο και θέλησε να στοχεύσει γρήγορα στην πλευρά του αργού δεξιού μπακ του Παναθηναϊκού.

Το πιστώθηκε με ένα ακόμη ωραίο γκολ του Μαρσελίνιο και με καλή αμυντική λειτουργία στην περιοχή, όπου σύμφωνα με τον Κολιτσιδάκη, η οδηγία προς τον Νάστο ήταν να μη βγαίνει στο πλάι, να αφήνει τον Νάνο στους μέσους, για να έχει ο Ατρόμητος όσο το δυνατόν περισσότερα κορμιά στο χώρο δράσης των φορ του Παναθηναϊκού.

Έχω γράψει αρκετές φορές πως η φετινή χρονιά του Ατρομήτου δεν αξίζει θέση στην πεντάδα, όμως τώρα στο τέλος φαίνεται πως η εμπειρία και οι προσθήκες του Μαρσελίνιο και του Κατσουράνη μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μαζί με τις επιλογές του Νιόπλια που έχει πάρει 4 νίκες με ταχύτητα στην επίθεση. Την έκρινα αρνητικά την επιλογή του απ' τον Σπανό και το ξεκίνημά του με διαψεύδει.

1. Greek dream team

Δεν είναι μόνο το τι, είναι και το πως. Ο Μπουμάλ ήταν εκτός αποστολής, ο Ιμπαγάσα στον πάγκο. Ο Πανιώνιος υποδέχθηκε τη Βέροια με έντεκα Έλληνες στη σύνθεσή του. Και μπορεί να μην είμαι απ'αυτούς που θέλουν σώνει και ντε όλες τις ομάδες να παίζουν με πολλούς Έλληνες (αρκεί να έχουν ποιοτικούς ξένους), αλλά δεν μπορεί κανείς παρά να χειροκροτήσει όταν βλέπει τέσσερα γκολ από επιθετική τετράδα Μπακασέτα, Κολοβού, Φούντα, Γιάννου.

Αξίζει να πέσουν τα φώτα στην ενέργεια του Κολοβού πριν το τέταρτο γκολ που φτιάξαμε σε GIF. Ο Πανιώνιος έχει παράδοση δεκαετιών στην παραγωγή ταλέντων, το θέμα με το Απήλιο έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία για τη συνέχιση της παράδοσης, αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί πως στην πλατεία "ανασταίνονται" ή "χτίζονται" καριέρες Ελλήνων παικτών όπως αυτών στην επίθεσης, του Μητρόπουλου, του Τασουλή, κτλ;

News 24/7

24MEDIA NETWORK