Aνέστης, Μπαρόχα, ένστικτο και εμπιστοσύνη

Το θέμα του τερματοφύλακα είναι ένα από εκείνα που βρίσκονται συχνά στην ημερήσια διάταξη συζητήσεων στην ΑΕΚ, η προτίμηση του Πογέτ στον Μπαρόχα δεν στηρίζεται… αποκλειστικά στο ένστικτο και όλα δείχνουν ότι ο Βενεζουελάνος θα ξεκινήσει βασικός και με τον Παναθηναϊκό.

Aνέστης, Μπαρόχα, ένστικτο και εμπιστοσύνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο Γκουστάβο Πογέτ πήρε την απόφαση να επιλέξει τον Αλάιν Μπαρόχα για την υπεράσπιση της εστίας της ΑΕΚ, προκαλώντας έκπληξη λόγω της παρουσίας του Γιάννη Ανέστη στους αγώνες της "Ένωσης" το προηγούμενο διάστημα η οποία ήταν απολύτως θετική.

Κερδίζει τον Πογέτ η ικανότητα του Μπαρόχα με τη μπάλα στα πόδια

Ο Πογέτ ερωτώμενος για τη συγκεκριμένη επιλογή του στάθηκε στο ένστικτο, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και ορισμένα… αγωνιστικά παρακλάδια τα οποία στηρίζονται στα βασικά χαρακτηριστικά των παικτών. Ένα από αυτά είναι η ικανότητα του Μπαρόχα να παίξει με τη μπάλα στα πόδια το οποίο δεν είναι αμελητέο στοιχείο για τον Ουρουγουανό τεχνικό, όπως δεν ήταν και για τον Δέλλα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Ξανά Μπαρόχα στο Καυτατζόγλειο

Ο Βενεζουελάνος διεθνής γκολκίπερ της ΑΕΚ μετά το ματς με τον Ολυμπιακό πήρε γάντια βασικού και στο Καυτατζόγλειο. Αναμενόμενη εξέλιξη, αφού ο Πογέτ δεν ήθελε να συνεχίσει το ροτέισον στους τερματοφύλακες, έχοντας προφανώς στο μυαλό του κάποιο πλάνο διαχείρισης της κατάστασης.

Λίγο η μοίρα της θέσης του τερματοφύλακα, λίγο η τύχη γενικά, βοηθάνε στο να πέσει στο τραπέζι της συζήτησης θέμα τερματοφύλακα μετά από παρόμοιες επιλογές των προπονητών. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, η… μοίρα και η τύχη συμπεριλαμβάνονται στο γκολ του Ζιάμπαρη στο Καυτατζόγλειο με το οποίο ο Ηρακλής ισοφάρισε την "Ένωση" και της στέρησε δύο βαθμούς.

Φέρει ευθύνη, έχει ελαφρυντικά

Το γεγονός ότι ο Μπαρόχα φέρει ευθύνη στο γκολ που δέχτηκε η ΑΕΚ είναι αναμφισβήτητο, ωστόσο δεν είναι λογικό να κριθεί από τη συγκεκριμένη φάση ο Βενεζουελάνος με βάση τις κανονικές συνθήκες. Ο αγωνιστικός χώρος στο Καυτατζόγλειο είχε αρκετές… ιδιαιτερότητες και η φάση του γκολ του "γηραιού" ήταν αρκετά περίεργη.

Αρχικά φαινόταν αρκετά δύσκολο να καταφέρει να τελειώσει τη φάση ο Ζιάμπαρης ο οποίος έχασε την ισορροπία του και λίγο πριν πέσει προσπάθησε με… υπερπροσπάθεια να σώσει τη φάση για τον Ηρακλή. Τελικά τα κατάφερε αφού πρώτα η βρεγμένη μπάλα γλίστρησε μέσα από τα χέρια του Μπαρόχα. Κακή στιγμή, χωρίς αμφιβολία για τον Βενεζουελάνο, αλλά όπως και να το δει κανείς είναι λίγο άδικο να κριθεί αυστηρά για τη συγκεκριμένη φάση, μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Πρόλαβε να κρατήσει όρθια την ΑΕΚ

Βέβαια πριν ο Μπαρόχα γίνει… θύμα του αγωνιστικού χώρου, κράτησε όρθια την ΑΕΚ σε μία πολύ καλή προσπάθεια του Βέλλιου, με το γυριστό σουτ του Έλληνα επιθετικού μέσα στην περιοχή. Στη συγκεκριμένη φάση ο Μπαρόχα, με ελάχιστο οπτικό πεδίο μέσα από ένα… βουνό από σώματα παικτών, κατάφερε να έχει τη σωστή αντίδραση και να μπλοκάρει σε δύο χρόνους. Αρχικά απέκρουσε το σουτ του Βέλλιου και στη συνέχεια "καπάκωσε" τη μπάλα πριν προλάβουν να μπουν οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή που ακολούθησαν τη φάση με την ελπίδα για επαναφορά.

Ο βαθμός δυσκολίας της φάσης με τον Βέλλιο ήταν… τετραπλός αν λάβουμε υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Αρχικά οι λάσπες στη μικρή περιοχή του Μπαρόχα ελλόχευαν τον κίνδυνο να αλλάξει η ταχύτητα της μπάλας και να γίνει λάθος υπολογισμός της φάσης, ενώ στη συνέχεια (οι λάσπες) μπήκαν στα μάτια του Μπαρόχα δυσκολεύοντας την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Θέση… λαθών

Η ουσία είναι ότι το λάθος είναι μέσα στη ζωή των τερματοφυλάκων, δεν συμβαίνει μόνο στην ΑΕΚ αυτό, ωστόσο σε ένα ματς που ελάχιστα πράγματα μπορεί να κρατήσει κανείς σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, ο τερματοφύλακας δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε γενικές γραμμές η μέχρι τώρα παρουσία του Μπαρόχα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φέρει ευθύνη σε άλλα γκολ, όπως π.χ. αυτό από τον ΠΑΣ Γιάννενα μέσα στο ΟΑΚΑ) δεν δικαιολογεί μεγάλα παράπονα. Έκανε τις γκέλες του με την Εθνική Βενεζουέλας και είναι συνεπής γενικά με την ΑΕΚ, με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Ανέστη ο οποίος άφησε πίσω τη σοβαρή γκέλα με τον Λεβαδειακό, μεταμορφώθηκε μέσα στο 2016, έχασε τη θέση του και περιμένει ξανά την ευκαιρία του. Σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι πως ούτε ο Ανέστης, ούτε ο Μπαρόχα είναι… Σορεντίνο. Έχουν αρκετά αδύναμα σημεία, έχουν όμως και ικανότητες οι οποίες έχουν δώσει συχνά-πυκνά βαθμούς στην ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα καλύτερη εικόνα για την ετοιμότητα των δύο έχουν ο προπονητής τερματοφυλάκων της "Ένωσης", Κώστας Καμπόλης και ο Γκουστάβο Πογέτ οι οποίοι έχουν την ευθύνη να παίζει ο πιο έτοιμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποστόλης Χορτάτος: Ο Πογέτ εγγυάται ΑΕΚ επιπέδου Champions League

Επιστρέφει στην Αγγλία ο Ζουκουλίνι

News 24/7

24MEDIA NETWORK