Από την Ξάνθη στην ΑΕΚ: Μια ολόκληρη 11άδα παικτών

Η πρεμιέρα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα με αντίπαλο την Ξάνθη είναι η κατάλληλη αφορμή για μία... αναδρομή στο παρελθόν και τις μεταγραφικές σχέσεις των δύο. Οι 11 ποδοσφαιριστές που έφυγαν από τους "ακρίτες" για να παίξουν στην Ένωση.

Από την Ξάνθη στην ΑΕΚ: Μια ολόκληρη 11άδα παικτών

Ο πρώτος αγώνας της ΑΕΚ στη νέα σεζόν είναι με αντίπαλο την Ξάνθη. Μια ομάδα που έχει αποτελέσει ένα από τους βασικούς "αιμοδότες" της στο πέρασμα των ετών. Η διαδρομή Ξάνθη-Αθήνα με ειδικό φύλλο πορείας προς Νέα Φιλαδέλφεια είναι σταθερή και οι ποδοσφαιριστές που την ακολούθησαν στελεχώνουν… μια ολόκληρη 11άδα.

ΜΕ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΑΕΚ-2-31  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1992-93 ΑΕΚ-ΞΑΝΘΗ 3-1
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΑΕΚ-2-31 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1992-93 ΑΕΚ-ΞΑΝΘΗ 3-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το δρόμο πρωτοάνοιξε το καλοκαίρι του 1994 ο Νίκος Κωστένογλου. Ο Καβαλιώτης αμυντικός προστέθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς μετά την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου πρωταθλήματος στις αρχές της δεκαετίας του '90. Έκτοτε οι συνδιαλλαγές πύκνωσαν, αφού τα επόμενα καλοκαίρια από αυτό του Κωστένογλου, εγκαταστάθηκαν στο "Νίκος Γκούμας" οι Χρήστος Μαλαδένης (1995), Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης (1996) και Βεριντιάνο Μαρτσέλο (1996), ο οποίος ήταν και ο πρώτος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Ένωσης.

ΣΕΜΠΟΥΕ: ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΓΩΣΕ

Τον Ιανουάριο του 1998 ήταν η σειρά του Κέλβιν Σέμπουε να… μαγέψει την ΑΕΚ, κυρίως χάρη σε ένα τακουνάκι και ένα γκολ στην εφιαλτική -για την Ένωση- ρεβάνς με την Ξάνθη στη Νέα Φιλαδέλφεια στην οποία η τότε ομάδα του Ντουμιτρίου γνώρισε τον αποκλεισμό στο κύπελλο. Ήταν προσφιλής συνήθεια, τότε, της ΑΕΚ να ενδιαφέρεται για όποιο ποδοσφαιριστή την "πλήγωνε" όταν τη συναντούσε και ο Λιβεριανός δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Εποχές παχιών αγελάδων, ούτως ή άλλως τότε, με την ιδιοκτήτρια ENIC να ρίχνει χρήμα αλλά με την κατάσταση να χάνεται στη… μετάφραση από τους διαχειριστές.

Από την Ξάνθη στην ΑΕΚ: Μια ολόκληρη 11άδα παικτών

ΖΗΚΟΣ: ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Το καλοκαίρι του 1998 η συνέχεια δόθηκε με μια από τις πιο ουσιαστικές κινήσεις που προέρχονταν από την Ξάνθη, αφού το κατώφλι των αποδυτηρίων της Νέας Φιλαδέλφειας, είχε περάσει ο Άκης Ζήκος επί εποχής Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία.

Από την Ξάνθη στην ΑΕΚ: Μια ολόκληρη 11άδα παικτών

Κάπου εκεί το πράγμα άρχισε να αραιώνει και τα πήγαινε-έλα στο Ξάνθη-Φιλαδέλφεια πάγωσαν. Στο μεταξύ η ΑΕΚ έχασε και τη Νέα Φιλαδέλφεια η οποία το 2003 μετά από την ασύλληπτη προσέγγιση του Γιάννη Γρανίτσα κατεδαφίστηκε και πέρασε στην ιστορία.

ΕΜΕΡΣΟΝ: Ο ΤΙΜΙΟΣ

Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στον Γενάρη του 2006 όταν και έγινε η επόμενη μετακίνηση παίκτη Ξάνθη-Αθήνα. Επόμενος ήταν ο Έμερσον βρίσκοντας την ΑΕΚ στα χρόνια του ΟΑΚΑ. Στα 30 ματς που πρόλαβε να παίξει ο Βραζιλιάνος για τον επόμενο1,5 χρόνο, βοήθσε -με συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ- και στη συνέχεια να πάει στην Κύπρο για τα τελευταία ένσημα με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ πριν γυρίσει στην πατρίδα του για να ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του.

Από την Ξάνθη στην ΑΕΚ: Μια ολόκληρη 11άδα παικτών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΡΙΚΚΑ: ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ

Επόμενη κίνηση, όχι και τόσο πετυχημένη, αφού ο Αντώνης Ρίκκα που αποκτήθηκε το καλοκαίρι της σεζόν 2008-09 έμελλε να είναι ο ποδοσφαιριστής που θα φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ΑΕΚ στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της που δεν ήταν άλλη από τον υποβιβασμό.

Άτυχο παιδί γιατί αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς αλλά και ποδοσφαιριστής με μια καριέρα στην οποία χώρεσαν αρκετά ευτράπελα. Ένα από αυτά ήταν και το υψηλό συμβόλαιό του το οποίο ήταν δυσανάλογο με την προσφορά του και οδήγησε κάποιον… insider που ασχολήθηκε με τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ΑΕΚ εκείνη την εποχή και έπεσε πάνω στον Ελληνογάλλο ποδοσφαιριστή στην πορεία να πει μόλις το είδε: "Δάκρυσα με το συμβόλαιο του Ρίκκα".

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΠΕΡΑΣΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ...

Ποδοσφαιριστής που ήρθε από την Ξάνθη μέσω… Κύπρου (στην οποία αγωνιζόταν ως δανεικός με τη φανέλα του Παραλιμνίου) ήταν και ο Σταύρος Σταθάκης. Ο Αλεξανδρουπολίτης κεντρικός αμυντικός ήρθε στην ΑΕΚ τη σεζόν που αγωνιζόταν στη Γ' Εθνική, υπήρξε στο παρελθόν ποδοσφαιριστής της Ξάνθης με την οποία έκανε τις μοναδικές του συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα. Τελικά δεν ακούμπησε και χαιρέτισε την επόμενη σεζόν.

ΜΑΝΤΑΛΟΣ: Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ

Από την Ξάνθη στην ΑΕΚ: Μια ολόκληρη 11άδα παικτών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πέτρος Μάνταλος ήταν το επόμενο… ακριτικό απόκτημα της ΑΕΚ μετά τον Σταθάκη παρότι ενσωματώθηκε στην ομάδα μετά από ένα χρόνο. Ο "Πετράν" ήταν αδυναμία του Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την… ικανότητά του με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και πρόλαβε τις υπόλοιπες -ανταγωνιστικές- ομάδες που έδειξαν. Τελικά όχι μόνο πέτυχε η όλη ιστορία, αλλά στην Ένωση έδωσαν στον Μάνταλο και ρόλο ηγέτη.

ΠΛΑΤΕΛΛΑΣ: Η ΚΙΝΗΣΗ ΛΥΜΠΕ

Τελευταία χρονικά προσθήκη παίκτη από την Ξάνθη είναι αυτή του Βαγγέλη Πλατέλλα. Ο βραχύσωμος εξτρέμ της Ένωσης αποτέλεσε μια από τις τελευταίες πινελιές της ΑΕΚ της Γ’ Εθνικής όταν (σε ένα φιλικό με τη Νίκη Βόλου παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη) διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που έκανε προετοιμασία στο Πήλιο υστερούσε σε δυναμικότητα.

Ο Λυμπερόπουλος πέτυχε τον Πλατέλλα στα αζήτητα της Ξάνθης η οποία δεν τον υπολόγιζε και του έδωσε μια ευκαιρία να πάρει ξανά την καριέρα του στα χέρια του.

Η συνέχεια γνωστή, αλλά στις μετακινήσεις Ξάνθη-Νέα Φιλαδέλφεια, ή Ξάνθη-Σπάτα (τώρα πια) μπήκε μια άνω τελεία το καλοκαίρι του 2013.

Από την Ξάνθη στην ΑΕΚ: Μια ολόκληρη 11άδα παικτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι πρώτες αποφάσεις: Ο Μαϊστόροβιτς αξιοποιεί τον Σαβέφσκι

News 24/7

24MEDIA NETWORK