Aπό τον Τιμούρ στον... Γκουλόν!

Πέραν από τις προσφυγικές καταβολές, ΑΕΚ και Ανόρθωση που παίζουν σήμερα το απόγευμα φιλικό στην Πολωνία έχουν αρκετά κοινά σημεία. Και ορισμένους κοινούς πρωταγωνιστές όπως ο Τραϊανός Δέλλας και ο Τιμούρ Κετσπάγια.

Aπό τον Τιμούρ στον... Γκουλόν!
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ συναντά σήμερα στην Οπαλένιτσα της Πολωνίας την κυπριακή Ανόρθωση, η οποία η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο άγνωστη στην "Ένωση". Μεταγραφικά πάρε-δώσε, ποδοσφαιριστές με κοινή παρουσία στους δύο συλλόγους και ορισμένα παλαιότερα ανεπίσημα ματς, είχαν βγάλει στο παρελθόν στο δρόμο της μιας ομάδας την άλλη.

Το πρώτο πάρε-δώσε

Η πρώτη επαφή ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Ανόρθωση χρονολογείται στο 1961. Ο λόγος ήταν η μετακίνηση του μεσοεπιθετικού Δημήτρη Ζάγγυλου ο οποίος παρέμεινε στη Νέα Φιλαδέλφεια για δύο χρόνια (μέχρι το 1963) και αποχαιρέτισε -ως πρωταθλητής- την "Ένωση" εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού. Υπήρξε συμπαίκτης με μεγάλες μορφές του παρελθόντος της "Ένωσης" ( Σεραφείδης, Σκευοφύλακας, Νεστορίδης κλπ) ενώ πρόλαβε το πρώτο πέρασμα του Γιένε Τσάκναντι από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το μεγάλο deal!

Το καλοκαίρι του 1994 η Ανόρθωση εμφανίστηκε ξανά στην πραγματικότητα της ΑΕΚ για τα… μάτια του Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Γεωργιανός μαγεύει με τα μπλε χρώματα της κυπριακής ομάδας στο νησί και αναγκάζει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να ταξιδέψει ο ίδιος στο γήπεδο "Αντώνης Παπαδόπουλος" της Ανόρθωσης για να τον δει αγωνιζόμενο. Eκτός από την ΑΕΚ, Κολωνία και Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκαν τότε για την απόκτηση του άσου της Ανόρθωσης. Στη συνέχεια το "χρυσό" (όπως αποδείχτηκε) deal έκλεισε με την κυπριακή ομάδα να βάζει στα ταμεία της ένα πολύ σημαντικό ποσό για την εποχή.

Άσχετο αλλά σημαντικό: Ο Γεωργιανός στην Ανόρθωση ήταν ανακάλυψη του… παρά λίγο προπονητή της ΑΕΚ και άλλοτε ομοσπονδιακού τεχνικού, Άνχελ Ιορντανέσκου.

Εν πάση περιπτώσει ο Κετσπάγια φτάνει στην Αθήνα όπου γίνεται δεκτός με πανηγυρικό πνεύμα από χαρακτηριστικές-γνωστές φιγούρες της τότε κοινωνίας της ΑΕΚ στο αεροδρόμιο, ωστόσο παίρνει όσκαρ ατυχίας στο ντεμπούτο του με τη Ρέιντζερς στις 10 Αυγούστου του ’94 στο "Νίκος Γκούμας".

Αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Δημητριάδη στο 10ο λεπτό εκείνο το βράδυ, επανήλθε μετά από καιρό αναπληρώνοντας με το παραπάνω τον χαμένο χρόνο, αφήνοντας αναμνήσεις απίστευτης μπάλας στη Νέα Φιλαδέλφεια, όντας μέλος μιας από τις καλύτερες ΑΕΚ όλων των εποχών.

Aπό τον Τιμούρ στον... Γκουλόν!
INTIME SPORTS

Η… κυπριακή εμπειρία του Δέλλα

Στην Ανόρθωση έχει αγωνιστεί και ο σημερινός προπονητής της ΑΕΚ. Ο Τραϊανός Δέλλας είχε μετακομίσει στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2008 και ήταν μέλος της πιο "χρυσής" πορείας της Ανόρθωσης με τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League. Στη συνέχεια ο σημερινός τεχνικός της "Ένωσης" είχε επιστρέψει στην ΑΕΚ για να κλείσει την καριέρα του στα "κιτρινόμαυρα".

Aπό τον Τιμούρ στον... Γκουλόν!
INTIME SPORTS

Το κλείσιμο του καρέ

Τη λίστα των ποδοσφαιριστών με τα… πήγαινε-έλα στις δύο ομάδες συμπληρώνουν οι Γρηγόρης Μάκος, Αλεσάντρο Σοάρες, Λεωνίδας Καμπάνταης και Γιώργος Ξενίδης, οι οποίοι πρώτα έπαιξαν στην ΑΕΚ και στη συνέχεια πέρασαν από την κυπριακή ομάδα. Ο Ξενίδης μάλιστα έχει στεφθεί και πρωταθλητής με την Ανόρθωση έχοντας τον Κετσπάγια παίκτη-προπονητή! Ο Μάκος αποχώρησε από την κυπριακή ομάδα στις αρχές του καλοκαιριού μετά από δύο χρόνια παρουσία στο νησί ενώ ο Σοάρες βρέθηκε στην Κύπρο μετά τη θητεία του στην ΑΕΚ για τα τελευταία… ένσημα.

Aπό τον Τιμούρ στον... Γκουλόν!
INTIME SPORTS

Φιλικό… de ja vu

ΑΕΚ και Ανόρθωση δεν έχουν παίξει ποτέ σε επίσημο αγώνα ωστόσο έχουν βρεθεί τρεις φορές σε φιλικά ματς. Η πρώτη ήταν το 1994 στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση του Τιμούρ Κετσπάγια από την "Ένωση". Η ΑΕΚ στα καλύτερά της τότε, λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη εποχή ελληνικής ομάδας στο Champions League πέρασε νικηφόρα από την έδρα της κυπριακής ομάδας με 2-4 μπροστά σε αρκετούς φίλους της.

Aπό τον Τιμούρ στον... Γκουλόν!
INTIME SPORTS

Δέκα χρόνια μετά, στο ξεκίνημα της εποχής του Ντέμη Νικολαϊδη στα διοικητικά της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ, η ΑΕΚ επισκέπτεται ξανά για φιλική αναμέτρηση το γήπεδο "Αντώνης Παπαδόπουλος". Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος επικράτησε με 0-4 των Κυπρίων λίγες μέρες πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος. Στο συγκεκριμένο ματς έπαιξε ως αντίπαλος της ΑΕΚ και ο Τιμούρ Κετσπάγια.

Aπό τον Τιμούρ στον... Γκουλόν!
INTIME SPORTS

Τελευταίο φιλικό αντάμωμα των δύο ομάδων πριν το σημερινό, ήταν τον Αύγουστο του 2011. Στο ξεκίνημα της κακής εποχής της ΑΕΚ το οποίο οδήγησε στον υποβιβασμό του 2013, η "Ένωση" με αρκετές απουσίες, έναν… υπέρβαρο υπό δοκιμή αμυντικό που τελικά δεν αποκτήθηκε (Γκουλόν, φωτό) και με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο γνώρισε την ήττα με 3-0.

Aπό τον Τιμούρ στον... Γκουλόν!
INTIME SPORTS

News 24/7

24MEDIA NETWORK