Αποκάλυψη Contra.gr: Το σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Τσάρλυ αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες του σχεδίου Μελισσανίδη για την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τι ισχύει με το 40% τoy market pool, πώς θα μοιράζονται τα έσοδα του Champions League, τι θα γίνει με το Europa League, πότε θα παρουσιαστεί η πρόταση.

Αποκάλυψη Contra.gr: Το σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Μελισσανίδης-ΟΑΚΑ

Την ώρα που ιδιοκτήτες και παράγοντες ομάδων βρίσκονταν στην άτυπη σύσκεψη της Super League, στα σάιτ έβγαιναν οι ατάκες που έλεγαν μεταξύ τους. Ατάκες για "Φιλιππινέζες", διάλογοι χωρίς ουσία που πρωταγωνίστησαν οι Μελισσανίδης, Σαββίδης, Θεοδωρίδης, οι δηλώσεις χωρίς συγκροτημένη σκέψη του Σαββίδη κι η άκομψη διαμάχη σχετικά με το αν είναι Έλληνας ή όχι.

Θέμα που -όπως πολύ σωστά τόνισε στο χθεσινό Σουτ Τηλεφώνημα του Sport 24 Radio 103,3 ο Θέμης Καίσαρης- το χειρίζεται με απαράδεκτο και άκομψο τρόπο η πλευρά του Ολυμπιακού.

Τα σημαντικά, όμως, δεν είναι αυτά. Αν θέλουμε να βγάλουμε ζουμί από όλη αυτήν την ιστορία, αυτό έχει να κάνει με την πρόταση του Δημήτρη Μελισσανίδη να μοιραστούν στους μικρότερους τα λεφτά από το Champions League.

Είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει πολλές φορές εδώ και αρκετά χρόνια σε εκπομπές επικοινωνίας που έχω κάνει. Στην πράξη, όμως, στην ατζέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, άνοιξε για πρώτη φορά χθες, δια στόματος Μελισσανίδη.

Άδικη πρόταση για άδικο πρωτάθλημα

Μπορεί να φαντάζει άδικο να μοιράζονται χρήματα που κέρδισε ο πρωταθλητής, αλλά έχουμε κι ένα άδικο πρωτάθλημα για τους υπόλοιπους. Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ποδοσφαίρου μας είναι πως τα χρήματα που βγάζει ο πρώτος από το Champions League είναι απίστευτα περισσότερα, σε σχέση με τα χρήματα που μπορούν να συγκεντρώσουν οι υπόλοιπες ομάδες στη διάρκεια της σεζόν. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία δυσαναλογία, αλλά και μία ανάγκη στον ισχυρό να παίρνει το πρωτάθλημα για να μπορεί να διατηρεί μεγάλα μπατζετ και να μην "ματώνει".

Για παράδειγμα, αν ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη χάσει ένα πρωτάθλημα, την επόμενη χρονιά η ζημιά στον προϋπολογισμό θα είναι τεράστια, αν επιχειρήσει να μην ρίξει το επίπεδο του μπάτζετ.

Σε αυτήν την λογική φαντάζει ως υποχρέωση του Ολυμπιακού η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά τον εκάστοτε ισχυρό του ποδοσφαίρου μας, κάτι που αποδεικνύεται από την περίοδο της πολημετοχικότητας. Τότε στον Παναθηναϊκό, για να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα, συμμάχησαν με εχθρούς του συλλόγου. Στην ανάγκη να μην μπει σε ρίσκο ο τίτλος, στήριξαν, στηρίχτηκαν και νομιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο το σύστημα Κόκκάλη και το ίδιο παρέλαβε ο Μαρινάκης, με τις αλλαγές που φυσικά φέρνει ο χρόνος.

Τα χρήματα του market pool, όχι τα συνολικά έσοδα

Για πρώτη φορά στη χθεσινή άτυπη σύσκεψη, λοιπόν, άνοιξε μία συζήτηση που στις εκπομπές επικοινωνίας έχουμε κάνει με τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης άνοιξε το θέμα να μοιράζονται τα έσοδα από το Champions League.

Είναι το μοναδικό σοβαρό ζήτημα που μπήκε στη χθεσινή άτυπη σύσκεψη. Βέβαια, δεν πρέπει να το βάλουμε σε λάθος διάσταση. Μιλάμε μόνο για τα λεφτά που παίρνει η ομάδα από το market pool και όχι από τα συνολικά έσοδα. Ο καθένας καταλαβαίνει πως δεν μπορούν να μοιράζονται χρήματα από τα εισιτήρια ή από τους βαθμούς που κατακτά ένας σύλλογος.

Η συγκεκριμένη ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη ήταν η μοναδική που είχε ουσιαστικό χαρακτήρα και γι' αυτόν τον λόγο θεώρησα πως έπρεπε να ενημερωθώ για το ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της διοίκησης της ΑΕΚ.

Οι λεπτομέρειες της πρότασης

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε τυχαία. Στην ΑΕΚ επεξεργάζονται πλάνο που θα το παρουσιάσουν την κατάλληλη ώρα και θα έχει σαν σκοπό την αύξηση των εσόδων των υπόλοιπων, ομάδων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους, να μην υπάρξουν άλλα φαινόμενα Νίκης Βόλου, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και φυσικά να αδυνατίσουν, λίγο τη δύναμη του πρωταθλητή.

Σαν βάση φαίνεται πως ο στόχος είναι ο Ολυμπιακός, επειδή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος πρωταθλητής. Στην ΑΕΚ θεωρούν πως αυτό δεν θα συνεχιστεί για άλλα δέκα συνεχόμενα χρόνια, οπότε δεν το συγκεκριμενοποιούν. Δεν είναι πρόταση δηλαδή, που αφορά χρήματα που θα αφαιρεθούν από τον Ολυμπιακό, αλλά από τον εκάστοτε πρωταθλητή.

Στην άτυπη σύσκεψη, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αναφέρθηκε στο 40% των συνολικών εσόδων. Στην ΑΕΚ επεξεργάζονται ρεαλιστικό σχέδιο που θα το παρουσιάσουν την κατάλληλη χρονική στιγμή, με το οποίο θα σχηματοποιήσουν την πρόταση τους για το market pool και το πώς θα προστίθεται στο τηλεοπτικό συμβόλαιο για το πρωτάθλημα, με πρόβλεψη η διανομή να πηγαίνει στους "μικρούς". Εξετάζεται η πρόταση να διευρυνθεί και να αφορά το συνολικό ελληνικό market pool και από τις δύο διοργανώσεις. Δηλαδή, στην πρόταση θα μπουν και τα λεφτά του Europa League.

Συζήτηση και ο αριθμός των ομάδων

Το αν θα συμβεί και το πόσο εύκολο είναι να τελεσφορήσει η πρόταση που ετοιμάζει η ΑΕΚ, θα το δούμε στην πράξη. Η χθεσινή άτυπη σύσκεψη, όμως, άνοιξε μία ατζέντα συζήτησης, που θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες, μέχρι και την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος.

Η θέση μου είναι πως θα ήταν ευχής έργο να μπορεί να υπάρξει λύση και να δυναμώσουν με αυτόν τον τρόπο τα υπόλοιπα σωματεία. Όπως και ότι στην ατζέντα της συζήτησης θα πρέπει να μπει και ο αριθμός των ομάδων, που έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι προτάσεις του Μελισσανίδη για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου

News 24/7

24MEDIA NETWORK