H μέρα που έφυγε ο "παππούς"

Τριανταπέντε χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Φράντισεκ Φάντροκ ο οποίος πρόλαβε να κάνει πολλά εν ζωή σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, τόσο σε... οράνιε όσο και σε κιτρινόμαυρη απόχρωση. Το καδράκι με τον Κρόιφ και τον Μίμη, τα... βαφτίσια του Λάκη Νικολάου και το απότομο τέλος στη Λευκωσία.

H μέρα που έφυγε ο "παππούς"

Η 9η Οκτωβρίου είναι αρκετά σημαδιακή για την ΑΕΚ αφού είναι η μέρα που -το 1981- ξεκίνησε για το τελευταίο του ταξίδι ο μεγάλος τεχνικός της "Ένωσης" τη δεκαετία του ’70, Φράντισεκ Φάντροκ.

Ο Τσεχοσλοβάκος στην καταγωγή αλλά πολιτογραφημένος Ολλανδός, Φάντροκ έκανε τρομερά πράγματα στη Νέα Φιλαδέλφεια εκείνη την εποχή. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, οδήγησε την ΑΕΚ στους "4" του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1977, γεγονός το οποίο αποτελεί και την κορυφαία στιγμή της ποδοσφαιρικής ομάδας της "Ένωσης" από το 1924 μέχρι σήμερα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επί των ημερών του η Ελλάδα πρωτοέβλεπε να καθιερώνεται το τεχνητό οφσάιντ, ενώ εφάρμοσε κάτι αρκετά κοντά στο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο με τις πολλές πάσες και το ανέβασμα των πλάγιων μπακ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, καθιέρωσε και τον Λάκη Νικολάου ως κεντρικό αμυντικό, παρότι ήρθε στην ΑΕΚ από τον Ατρόμητο ως… σέντερ φορ!

Μάλιστα ο Λάκης όταν είδε για πρώτη φορά το όνομά του γραμμένο στις θέσεις της άμυνας στο σχεδιάγραμμα της 11άδας, πριν από έναν αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια, απόρησε και μετέφερε την απορία του στον βοηθό του Φάντροκ στην ΑΕΚ, Ευθύμη Καζάκη.

Τελικά ο σημερινός γιατρός της "Ένωσης" έκανε μια σπουδαία καριέρα ως στόπερ, έχοντας για πάντα πάνω του το… σημάδι του "παππού"! Άλλη μια μεγάλη έμπνευση ήταν η αλλαγή του Στεργιούδα με τον Χρηστίδη στη διαδικασία των πέναλτι της ρεβάνς-θρίλερ με την ΚΠΡ το 1977.

Έμπνευση η οποία -και αυτή- βγήκε, έμεινε στην ιστορία, ενώ συχνά-πυκνά (με το πέρασμα των δεκαετιών) ο Φάντροκ βρίσκει μιμητές όπως… ο Λουίς Φαν Χααλ.

ΤΟ ΚΑΔΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ

Το όνομα "Φάντροκ" την εποχή που ανέλαβε την ΑΕΚ ήταν… βαρέων βαρών, αφού η προϋπηρεσία του στον πάγκο της μεγάλης Εθνικής Ολλανδίας του Κρόιφ (αρχικά μόνος του και στο Μουντιάλ του 1974 ως συνεργάτης του Ρίνους Μίχελς) ήταν αρκετή για να προϊδεάσει.

Η ΑΕΚ και η Ολλανδία ήταν οι δυο μεγάλες του αγάπες, γεγονός που αποτυπωνόταν και στη μοναδική αθλητική φωτογραφία που είχε στο γραφείο του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτή απεικόνιζε τον Μίμη Παπαϊωάννου με τον Γιόχαν Κρόϊφ από έναν αγώνα ανάμεσα σε Ολλανδία και Ελλάδα.

ΠΙΚΡΙΑ ΑΛΛΑ... ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ

Ο Φάντροκ έφυγε από την ΑΕΚ στις αρχές της σεζόν 1977-78 με όχι και τόσο καλό τρόπο. Η πίεση που δημιουργεί από τη φύση της ως κλαμπ η "Ένωση" και η «κάψα» του Λουκά Μπάρλου να διορθώσει την κατάσταση αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι κάτι δεν πάει καλά, οδήγησε στην αντικατάστασή του από τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Μάλιστα ο Μπάρλος είχε καταφερθεί αρνητικά στις εφημερίδες εναντίον του Φάντροκ, ωστόσο στη συνέχεια το μετάνιωσε και του ζήτησε συγνώμη.

Ο "Τσικ" πανηγύρισε στο τέλος της χρονιάς την κατάκτηση του νταμπλ, έβαλε τη δική του πινελιά, αλλά όπως και να το δει κανείς, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι πολύ γερές βάσεις εκείνης της ομάδας, είχαν μπει από πριν επί Φάντροκ.

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟ HALL OF FAME

Το 1981 πήγε στην Κύπρο κάνοντας το χατίρι του Κύπριου επιχειρηματία, Βάσου Χατζηιωάννου τον οποίο γνώρισε στην ΑΕΚ, προκειμένου να αναλάβει τον Κεραυνό Στροβόλου που μέχρι τότε είχε ομάδα μπάσκετ, και ήθελε να κάνει κάποια ποδοσφαιρικά βήματα. Ο μόνος όρος που έβαλε στο συμβόλαιό του ο Φάντροκ στους Κυπρίους, είναι να μπορεί να φύγει σε περίπτωση που τον ζητούσε πίσω η ΑΕΚ!

Τελικά δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, αφού στις 9 Οκτωβρίου του 1981 άφησε την τελευταία του πνοή στη Λευκωσία μπροστά στα μάτια της συζύγου του.

Τεράστιο ποδοσφαιρικό μυαλό, που το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι το γεγονός ότι οι επιτυχίες της ΑΕΚ που έφτιαξε αποτελούν σημείο αναφοράς αρκετές δεκαετίες μετά, και έχουν σαν αποτέλεσμα να καθιστούν ανεξίτηλο το όνομα του Φάντροκ στο Πάνθεον της "κιτρινόμαυρης" ιστορίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK