Καλοκαιρινά σφάλματα, χειμωνιάτικες θύελλες

Κάθε ομάδα χτίζει τη μοίρα της το καλοκαίρι της με τη λογική που αποφασίζει να ακολουθήσει. Η ΑΕΚ αποτελεί ένα σοβαρό θύμα του παραπάνω κανόνα και η περίπτωση του Χουάν Ντίας είναι ένα απλό παράδειγμα.

Καλοκαιρινά σφάλματα, χειμωνιάτικες θύελλες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Χουάν Ντίας αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την ΑΕΚ για να στελεχώσει τον Ντίντακ Βιλά στο αριστερό άκρο της άμυνας της «Ένωσης».

Αυτή ήταν η αρχική εκδοχή, τουλάχιστον, που περιέγραφε το σκεπτικό της απόκτησης του Ουρουγουανού αριστερού μπακ, γιατί ο τίτλος που… επικράτησε στην πορεία, ήταν αυτός του αντικαταστάτη του Σοϊλέδη.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η συγκεκριμένη απόκτηση του Ντίας ήταν ενδεικτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι: Αρχικά εξέτασε την περίπτωση του Τσέικ Εμπένγκουε με γεμάτη χρονιά ως βασικός στην Α’ Γαλλίας με τη φανέλα της Ρεν (τώρα παίκτης της Σεντ Ετιέν), στη συνέχεια τσέκαρε την περίπτωση του Εμμάνουελ Ινσούα με μισογεμάτη χρονιά ως βασικός στη Νιούελς του Σκόκο (τώρα στη Ρασίνγκ), και στο τέλος κατέληξε στον Ντίας με πολύ μέτρια χρονιά στην Ρασίνγκ Κλουμπ Μοντεβιδέο (την ομάδα που τερμάτισε στην 14η θέση του πρωταθλήματος Ουρουγουάης).

Ο Ντίας έκανε και κάποιες καλές χρονιές στην καριέρα του, έχει φορέσει βαριές φανέλες όπως αυτή της Εστουδιάντες και της Ρίβερ (έστω και στη χειρότερη καμπή της ιστορίας της) ωστόσο βρίσκεται σε πολύ κακή φάση της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η ΑΕΚ τον απέκτησε πανεύκολα και οικονομικά.

ΔΕΝ ΕΨΑΞΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΝΤΙΝΤΑΚ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΣΟΪΛΕΔΗ

Το όλο ζήτημα στην ουσιαστική του πλευρά, δείχνει πως η ΑΕΚ καταμετρώντας την περασμένη σεζόν του Ντίντακ, δεν ζύγισε την κατάσταση με δεδομένο ότι βρήκε ένα σχετικά καλό αριστερό μπακ και ψάχνοντας ένα καλύτερο από αυτό που είχε για να ενισχυθεί πιο ουσιαστικά. Περισσότερο κινήθηκε με τη λογική «φεύγει ο Σοϊλέδης που δεν υπολογιζόταν, ας πάρουμε κάποιον να καλύψει το κενό του ποσοτικά».

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Όταν κάνεις κινήσεις που έχουν περισσότερο ποσοτικό αντίκρισμα, είναι μοιραίο να μειώνονται (όχι πάντα, αλλά σχεδόν πάντα) οι πιθανότητες να βρεθεί κάτι συμβατό σε αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα. Συμβατή η επιλογή του Ντίας ήταν περισσότερο στο… οικονομικό κομμάτι, δεδομένου του συγκεκριμένου μπάτζετ που διέθετε η ΑΕΚ.

Αν και σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος οι απόψεις διίστανται. Η πρώτη εκδοχή λέει ότι ο Ουρουγουανός έχει ένα συμβόλαιο της τάξης των 90-100 χιλιάδων ευρώ και η δεύτερη ότι το συμβόλαιό του είναι κοντά στα διπλά.

Το δεύτερο ενδεχόμενο συγκεντρώνει, φυσικά, πολύ μικρότερες πιθανότητες σε σχέση με το πρώτο, αφού είναι σε κάθε περίπτωση γνωστή η πολύ προσεκτική πολιτική της ΑΕΚ στα ποσά που καταβάλλει, αφού η μέχρι τώρα πορεία της δε δείχνει ότι θα πήγαινε στη λογική να χρυσοπληρώσει το -όχι απόλυτα βασικό- αριστερό μπακ της 14ης ομάδας του πρωταθλήματος Ουρουγουάης.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Ο Ντίας μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον Τιμούρ Κετσπάγια, ούτε τον Ζοζέ Μοράις με αποτέλεσμα να μετράει… μηδέν συμμετοχές στο πρωτάθλημα και μία στο Κύπελλο με την Κέρκυρα. Η εικόνα που δείχνει κυρίως στις προπονήσεις δεν μπορεί να υποστηρίξει σε καμία περίπτωση ποδοσφαιριστή που ο προπονητής μπορεί να εμπιστευτεί, αφού η διαφορά του με τον Ντίντακ είναι αρκετά μεγάλη.

Πλέον στην ΑΕΚ γίνονται κάποιες σκέψεις για την αντικατάσταση του Ουρουγουανού, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται σε ποια λογική θα κινηθεί η ομάδα σε περίπτωση που αυτό συμβεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK