O μάγος με τα αναψοκοκκινισμένα... μούτρα!

O Mίροσλαβ Οκόνσκι κλείνει το 58ο έτος της ζωής του και το contra.gr θυμάται το πέρασμα του Πολωνού σταρ από την ΑΕΚ τη σεζόν 1988-89, που την οδήγησε στον πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 10 πέτρινα χρόνια! Ο "αντι-Ντέταρι" του Γιδόπουλου με τα μαγικά και τα κουσούρια του (VIDEOS)!

O μάγος με τα αναψοκοκκινισμένα... μούτρα!
Oconski

H AEK έχει παράδοση στα μεγάλα 10άρια, τόσο ντόπιας όσο και ξένης προέλευσης. Ένας από τους ποδοσφαιριστές που πήρε την «κιτρινόμαυρη» φανέλα με το 10 στο… σπίτι του, αφού μιλούσε στη μπάλα και έκανε παπάδες εντός τερέν, ήταν ο Μίροσλαβ Οκόνσκι ο οποίος σήμερα σβήνει το 58ο κεράκι της ζωής του.

Ο «Όκο» ήρθε στην ΑΕΚ το 1988 επί προεδρίας Στράτου Γιδόπουλου και αποτέλεσε το βαρύ χαρτί της ομάδας που στη συνέχεια κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας γκρεμίζοντας την «κιτρινόμαυρη» κατάρα των πέτρινων χρόνων της δεκαετίας του ’80 (τα οποία αν ήξερε κανείς τι θα ζούσε η «Ένωση» στην πορεία, πιθανόν να μην έπαιρναν ποτέ τον χαρακτηρισμό «πέτρινα»).

Ο Οκόνσκι ήταν το επικοινωνιακό και ουσιαστικό… αντίβαρο της μεταγραφής του Ντέταρι στον Ολυμπιακό. Οι πολλοί τραυματισμοί του έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στο να αφήσει τη Γερμανία και το Αμβούργο και να προσπαθήσει να πάρει τα πάνω του σε ένα πιο χαμηλής δυναμικότητας πρωτάθλημα.

Στη Μπουντεσλίγκα στο διάστημα της τριετούς παρουσίας του εκεί, πρόλαβε να ψηφιστεί ως ο καλύτερος ξένος και να… ριζώσει στις μνήμες των οπαδών του Αμβούργου, κάτι που συνέβη με το παραπάνω και στην ΑΕΚ.

Στην «Ένωση» ο «Όκο» πρόλαβε να κάνει αρκετά πράγματα με πρώτο και κυριότερη την ηγετική παρουσία του στην ομάδα που… ξόρκισε την κατάρα στη λειψυδρία των τίτλων. Οι ΑΕΚτζήδες δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ για πολλά πράγματα.

Ο συνδυασμός με τον Καραγκιοζόπουλο στο γκολ της 7ης Μαϊου του ’89 με τον Ολυμπιακό σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ξεσπάσματα της σύγχρονης ιστορίας της ΑΕΚ, το γκολ-φάουλ με τον Παναθηναϊκό στην Καλογρέζα και η ποδοσφαιροαρτίστικη αύρα, είναι μερικά από αυτά.

Την επόμενη χρονιά, ο Οκόνσκι πήρε φθίνουσα πορεία, τα έσπασε λίγο με τον Μπάγεβιτς και αποτέλεσε παρελθόν από την ΑΕΚ πριν ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Η συνέχεια τον βρήκε ξανά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κόρινθο, στην οποία έκανε 18 συμμετοχές πριν εγκαταλείψει για να πάει στην πατρίδα του και στη Λεχ Πόζναν που είναι και η τοπική αδυναμία του.

Ο Οκόνσκι είναι μια από τις περιπτώσεις της παλιάς εποχής που υπήρξαν περισσότερο ποδοσφαιριστές και λιγότερο αθλητές. Θέλει να ξέρεις πολλά καντάρια μπάλα για να το καταφέρει κανείς αυτό, αλλά αν το καταφέρει τότε είναι πολύ δύσκολο να μην τον «ερωτευτεί» η εξέδρα. Σε βαθμό που ακόμα και το κουσούρι γίνεται επιπλέον λόγος αδυναμίας του οπαδού προς τον παίκτη. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της ΑΕΚ και του «Όκο», με τα αναψοκοκκινισμένα μούτρα του να αποτελούν ακόμα καψούρα των 40ρηδων και άνω οπαδών της «Ένωσης».

Έπινε κανένα ποτηράκι παραπάνω ο Πολωνός, γούσταρε και κανένα ποντάρισμα, αλλά η ποδοσφαιρικά… καλλιτεχνική φλέβα είναι αρκετή για να σβήσει αρκετούς από τους δαίμονες και να μείνει στην επιφάνεια το καλό κομμάτι. Που δεν ήταν απλά καλό. Ήταν μαγικό!

News 24/7

24MEDIA NETWORK