Τα ούρα του Τσίγκοφ, η "επανάσταση" και το πρωτάθλημα της ΑΕΛ

Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν της ΑΕΚ δεν ρισκάρει στο ελάχιστο να βαρεθεί να διαβάζοντας για τα γεγονότα -μικρά ή μεγαλύτερα- που συνέθεσαν ως σήμερα το βιβλίο της ιστορίας της.

Τα ούρα του Τσίγκοφ, η "επανάσταση" και το πρωτάθλημα της ΑΕΛ

Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν της ΑΕΚ δεν ρισκάρει στο ελάχιστο να βαρεθεί να διαβάζοντας για τα γεγονότα -μικρά ή μεγαλύτερα- που συνέθεσαν ως σήμερα το βιβλίο της ιστορίας της.

Η υπόθεση Τσίγκοφ της σεζόν 1987-88 είναι μία από τις ιστορικότερες του ελληνικού ποδοσφαίρου και από αυτές που έχουν για να διηγούνται με πίκρα οι παλιότεροι ΑΕΚτζήδες στις νεότερες γενιές.

Η Λάρισα κατέκτησε τη σεζόν εκείνη το πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της, όμως για κάθε φορά που ένα "βυσσινί" οπαδός θα αναπολεί τον τίτλο εκείνο, θα υπάρχει ένα "κιτρινόμαυρος" που θα κάνει αναφορά στα ούρα του Βούλγαρου άσου της ΑΕΛ και την κούπα που χάθηκε στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Το χρονικό που έβαψε τον τίτλο "βυσσινί"

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά... Οχτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν, η ΑΕΛ είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό με 2-1. Ο τότε προπονητής των "βυσσινί", Γιάτσεκ Γκµοχ είχε ζητήσει μετά το τέλος του αγώνα έξτρα παίκτη (εκτός από τους δύο του Παναθηναϊκού) για το καθιερωµένο αντιντόπινγκ κοντρόλ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να ζητήσει και τον Τσίγκοφ.

Ο Βούλγαρος είχε περάσει στο ματς με 23 λεπτά πριν από το τέλος, αφού όλη την προηγούμενη εβδοµάδα είχε χάσει προπονήσεις λόγω κρυολογήµατος!Το αντιβηχικό που είχε χορηγηθεί στον Τσίγκοφ περιείχε την ουσία κωδεΐνη που ήταν στις απαγορευµένες (αν και ανασταλτική) µε αποτέλεσµα στις 16 Μαρτίου του 1988 ο αθλητικός δικαστής Βασίλης Ανδρόνικος, εφαρµόζοντας τον κανονισµό να επιβάλει στη Λάρισα µηδενισµό και αφαίρεση τεσσάρων βαθµών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ανακοίνωση της ποινής στον Τσίγκοφ και την ΑΕΛ ανέφερε που εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου 1988 στις 12:55, ανέφερε: "1) στον ποδοσφαιριστή Γκ. Τσίγκοφ την ποινή αποκλεισμού από κάθε επίσημο και φιλικό αγώνα για δύο χρόνια, ανακαλώντας συγχρόνως το δελτίο της αθλητική και επαγγελματικής του ιδιότητας,2) στην ΠΑΕ Λάρισαα) ποινή μηδενισμού στον αγώνα της 27.12.1987 με την ομάδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας, τον οποίο κερδίζει η αντίπαλη ομάδα με τέρματα 2-0 και 2 βαθμούς καιβ) ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου".

Προσφυγές, "επανάσταση" και... ανατροπή

Ομάδα και παίκτης κατέθεσαν αμέσως προσφυγή στη δευτεροβάθμια επιτροπή και το βράδυ της 16ης Μαρτίου στους δρόμους βρέθηκαν περίπου 5.000 άτομα για να διαμαρτυρηθούν. Στις 11:00 το πρωί της επομένης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου το παρών έδωσαν χιλιάδες οπαδοί. Τις επόμενες ημέρες η χώρα παρέμεινε κομμένη στα δύο, γεγονός που ταρακούνησε συθέμελα την τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελικά το βράδυ της 21ης Μαρτίου 1988, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Σήφης Βαλυράκης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σωτήρη Αλημίση, τροποποίησαν την παράγραφο 12 του άρθρου 32 του ΚΑΠ. Έτσι αντικαταστάθηκε η ποινή αφαίρεσης βαθμών και μηδενισμού της ομάδας, με υψηλά χρηματικά πρόστιμα εφόσον α) αποδειχτεί από τη διαδικασία ότι ο σύλλογος τελούσε εν γνώσει της παράβασης του παίκτη ή β) βρεθούν θετικοί σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και οι δύο ποδοσφαιριστές που κληρωθούν να δώσουν δείγμα. Με την απόφαση αυτή, η ΑΕΛ πήρε πίσω τους τέσσερις βαθμούς που της είχαν αφαιρεθεί και στο τέλος κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Για την ιστορία λοιπόν, αν η ποινή είχε διατηρηθεί, η ΑΕΚ θα θα είχε θεωρητικά κατακτήσει το πρωτάθληµα αφού τερµάτισε δεύτερη µε 40 βαθµούς έναντι 43 των "βυσσινί".

News 24/7

24MEDIA NETWORK