"Τι να περιμένουμε κι εμείς; Μια καρέκλα στη Φιλαδέλφεια"

Σε μία παλαιότερη συνέντευξή του, ο αρχηγός της ΑΕΚ τη δεκαετία του ’50, Γιάννης Κανάκης που έφυγε από τη ζωή αναφέρθηκε στον μεγάλο του καημό ο οποίος θα παραμείνει ανεκπλήρωτος: Να ξαναδεί την ομάδα να μπαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια.

"Τι να περιμένουμε κι εμείς; Μια καρέκλα στη Φιλαδέλφεια"

Η ΑΕΚ έχασε την Πέμπτη (24/03) μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές ποδοσφαιρικές μορφές της Ιστορίας της, βγαλμένη από το πρώτο στάδιο της "κιτρινόμαυρης" πορείας στον χρόνο. Ο Γιάννης Κανάκης, ο σκόρερ του πρώτου γκολ στην ιστορία της Α’ Εθνικής έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια και σύσσωμη η οικογένεια της "Ένωσης" τον αποχαιρέτισε μέσω του διαδικτύου.

O Κανάκης είχε την ατυχία να παίζει ποδόσφαιρο σε μία εποχή από την οποία δεν διασώζεται μεγάλο οπτικοακουστικό αρχείο, με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι νεότεροι σε σχέση με την παρουσία του στα γήπεδα με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Ήθελε να μπει πρώτος στο νέο γήπεδο

Λίγο καιρό πριν την παρουσίαση της "Αγιάς Σοφιάς" το 2013, ο Γιάννης Κανάκης συνάντησε τον Δημήτρη Μελισσανίδη και είχαν μια σύντομη συζήτηση, όπως είχε γράψει ο πρώτος σε ένα λεύκωμα-αφιέρωμα για το γήπεδο που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα Goal, τρία χρόνια πριν.

Μεταξύ άλλων, ο άλλοτε άσος της "Ένωσης" εξέφρασε στον "Τίγρη" την ανυπομονησία του να μπει στο νέο γήπεδο, λέγοντάς του μάλιστα ότι ήθελε να μπει πρώτος, ως ο μεγαλύτερος εν ζωή παλαίμαχος.

"Τι περιμένω λοιπόν; Αυτό το γήπεδο περιμένω. Τεράστια υπόθεση. Έχω πει στον Μελισσανίδη ότι αν φτιάξει το γήπεδο, ο πρώτος που θα μπει μέσα θα είμαι εγώ. Αυτό περιμένω. Τι να θέλουμε εμείς οι παλαίμαχοι; Μια καρέκλα στο γήπεδο… Πόσοι είμαστε που ζούμε σε αυτή την ηλικία; Ο μεγαλύτερος είμαι εγώ και περιμένω πώς και πώς να το δω να γίνεται.

"Ότι θέλεις κύριε Κανάκη" μου απάντησε ο Μελισσανίδης. "Αλίμονο! Εσύ δεν θα είσαι Μέσα; εσύ που είσαι ιστορία της ΑΕΚ; θα σου βάλω μια καρέκλα να κάθεσαι να λες σε όλους ότι αυτό το γήπεδο είναι δικό σου". Τον Μελισσανίδη τον πέτυχα και πριν από την παρουσίαση του γηπέδου. Να ξέρετε πως ότι θέλω εγώ και ο Νεστορίδης μπορούμε και πάμε και τον το βρίσκουμε και του μιλάμε. Σου δίνει την αίσθηση αυτός ο άνθρωπος ότι είναι κολλητός σου, ότι μπορείς να μιλήσεις μαζί του για τα πάντα. Αυτό θέλουμε όλοι πλέον, λοιπόν. Να γίνει το νέο γήπεδο και να μπω να φωνάξω για την ΑΕΚ και να πάρω μαζί μου και όσους ζουν από τη δική μου γενιά. Θα είναι τεράστια υπόθεση να γίνει αυτό το γήπεδο. Για την ΑΕΚ υπάρχει μόνο η Νέα Φιλαδέλφεια…".

Τελικά ο Κανάκης δεν θα προλάβει να δει την αγαπημένη του ΑΕΚ να ξαναμπαίνει στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά πάντοτε στα χώματα εκεί γύρω του θα διασώζονται κάποιοι κόκκοι ποτισμένοι από τη δικιά του -μεγάλη- προσφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Aποφασισμένη και κυρίως... παρούσα η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ στο πλευρό του Λεωνίδα Κουτσούκη

News 24/7

24MEDIA NETWORK