Βάργκας: Ένας καλλιτέχνης με... γυάλινα πόδια

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του διεθνούς Βενεζουελάνου μεσοεπιθετικού, Ρόναλντ Βάργκας και το Contra.gr παρουσιάζει την περιπετειώδη καριέρα του 28χρονου άσου. Από τις μεταγραφές εκατομμυρίων στο Βέλγιο, στις δύο ρήξεις χιαστών και τον υποβιβασμό με την Μπαλικεσιρσπόρ.

Βάργκας: Ένας καλλιτέχνης με... γυάλινα πόδια

Παίκτης της ΑΕΚ είναι και επίσημα ο 28χρονος μεσοεπιθετικού, Ρόναλντ Βάργκας. Το Contra.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει την περιπετειώδη καριέρα του. Από τις μεταγραφές εκατομμυρίων στο Βέλγιο, στις δύο ρήξεις χιαστών και στον υποβιβασμό με την Μπαλικεσιρσπόρ.

Η μεταγραφή στην Μπριζ και η ατυχία

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε με την Καράκας τράβηξαν το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων, με την Μπριζ να προσφέρει 1.500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο 21χρονος -τότε- μεσοεπιθετικός υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, ενώ έγινε παράλληλα η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Καράκας. Η πρώτη σεζόν στους Βέλγους είχε θετικό πρόσημο για έναν ποδοσφαιριστή που κάνει πρώτη φορά στην καριέρα του το υπερατλαντικό ταξίδι. Σε 30 συμμετοχές σημείωσε 4 γκολ, ενώ μοίρασε και 8 ασίστ, με τους διοικούντες την ομάδα να μένουν ικανοποιημένοι από την απόδοσή του.

Τη σεζόν 2009-10 κινήθηκε στα ίδια στάνταρ. Ανέλαβε το ρόλο του "μαέστρου" στη βελγική ομάδα, ολοκληρώνοντας την αγωνιστική περίοδο με 5 γκολ και 7 ασίστ σε 34 αγώνες. Η κορυφαία σεζόν με τα χρώματα της Μπριζ ήταν η επόμενη, όταν βρέθηκε σε τρομερή φόρμα, πετυχαίνοντας 6 γκολ σε 4(!) συνεχόμενους αγώνες. Σ' αυτό βοήθησε το γεγονός πως σε μεγάλο μέρος του πρωταθλήματος αγωνίστηκε ως κεντρικός επιθετικός, αποδεικνύοντας την εκτελεστική δεινότητά του.

Όμως, η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, καθώς τις 6 Φεβρουαρίου το 2011, στον αγώνα κόντρα στην Γκενκ υπέστη ρήξη χιαστών, με συνέπεια να ολοκληρωθεί άδοξα η εκπληκτική χρονιά του (16 γκολ και 7 ασίστ σε 28 αγώνες). Πέρα από την πολύμηνη απουσία, ο Βάργκας έχασε και την ευκαιρία να βρεθεί στην αποστολή της εθνικής Βενεζουέλας για το Copa America του 2011.

Στη "μισητή" αντίπαλο Άντερλεχτ

Παρά το σοβαρό τραυματισμό, η Άντερλεχτ κινήθηκε για την απόκτησή του, καταβάλλοντας 2.500.000 ευρώ για να τον κάνει "δικό" της. Η μεταγραφή ξάφνιασε, αφού η έχθρα μεταξύ των δύο ομάδων είναι γνωστή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η τελευταία μετακίνηση, πριν από τον Βενεζουελάνο, ήταν το 2000, όταν ο Αλεξάνταρ Ίλιτς έκανε το ίδιο δρομολόγιο.

Βάργκας: Ένας καλλιτέχνης με... γυάλινα πόδια

Ο Βάργκας επέστρεψε στα γήπεδα στις 21 Σεπτεμβρίου, στον αγώνα Κυπέλλου της Άντερλεχτ απέναντι στην Λόμελ, πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολ στο 4-0 της ομάδας του. Όμως, η χαρά κράτησε μόλις ένα μήνα, καθώς στις 26 Οκτωβρίου υπέστη ξανά ρήξη χιαστών στο ίδιο πόδι, απέναντι στην Ρούπελ Μπουμ, μένοντας εκτός δράσης για ακόμη 4 μήνες.

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός θα ήταν η αρχή του τέλος για τον Βενεζουελάνο στην Άντερλεχτ, καθώς στα επόμενα δύο χρόνια δεν κατάφερε να βρει τον καλό εαυτό του, πραγματοποιώντας μόλις 30 συμμετοχές σε μία τριετία. Παρόλα αυτά, οι προτάσεις δεν έλειψαν, με τη Βασιλεία και τους Ρεντ Μπουλς της Νέα Υόρκης να εκφράζουν επίσημα το ενδιαφέρον τους.

Τα "τρελά λεφτά" της Τουρκίας

Επόμενος σταθμός η Τουρκία. Το υπέρογκο ποσό που του πρότεινε η Μπαλικεσιρσπόρ στάθηκε ικανό να πείσει τον Βάργκας να μετακινηθεί στη γειτονική χώρα, υπογράφοντας συμβόλαιο για 2 (1+1) χρόνια. Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος τα περίμενε σε ομαδικό επίπεδο.

Βάργκας: Ένας καλλιτέχνης με... γυάλινα πόδια

Η τουρκική ομάδα αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με συνέπεια να τερματίσει στην τελευταία θέση και να υποβιβαστεί. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Βάργκας αναγεννήθηκε, παίρνοντας συνεχόμενα παιχνίδια και κερδίζοντας μία θέση στην αποστολή της εθνικής Βενεζουέλας για το Copa America που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες στη Χιλή. Σε 26 αγώνες πέτυχε 6 γκολ και μοίρασε 5 ασίστ, όντας ο ηγέτης στη μεσοεπιθετική γραμμή της Μπαλικεσιρσπόρ.

Κεφάλαιο "εθνική"

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ο Βάργκας έχει πραγματοποιήσει 20 συμμετοχές με τη Βενεζουέλα, έχοντας σκοράρει 3 φορές. Έκανε το ντεμπούτο του τον Φεβρουαρίου του 2008, σε φιλική αναμέτρηση με την Αϊτή, ενώ πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορική νίκη της χώρας του με 2-0 κόντρα στην Βραζιλία τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Οι σοβαροί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να έχει βασικό ρόλο στα πλάνα του Νόελ Σανβισέντε τα προηγούμενα χρόνια, όμως ύστερα από την πολύ καλή εφετινή παρουσία, βρέθηκε μεταξύ των 23 εκλεκτών του 50χρονου τεχνικού για το Copa America. Αγωνίστηκε και στις τρεις αναμετρήσεις κόντρα σε Κολομβία, Περού και Βραζιλία, έχοντας θετική παρουσία, ειδικά στον πρώτο αγώνα κόντρα στους "καφετέρος".

Στυλ παιχνιδιού

Το αγωνιστικό στυλ του μοιάζει μ' αυτό του Πέτρου Μάνταλου, καθώς και του άσου του Παναιτωλικού, Νίκολα Μαρτίνες. Θα θέλαμε πως είναι ένα "κράμα" των δύο ποδοσφαιριστών. Ο 28χρονος άσος μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία τόσο στα άκρα της επίθεσης, όσο και πίσω από τον επιθετικό. Είναι ταχύτατος, καλός ντριμπλέρ, βλέπει γήπεδο και δουλεύει πολύ το κάθετο παιχνίδι. Παρότι είναι δεξιοπόδαρος, χρησιμοποιεί με την ίδια ικανότητα και τα δύο πόδια, ενώ δοκιμάζει συχνά σουτ από μακρινές αποστάσεις, βρίσκοντας σε μεγάλο ποσοστό εστία. Επιπλέον, αρκετές φορές κατεβαίνει χαμηλά προκειμένου να πάρει την μπάλα και να κάνει παιχνίδι για την ομάδα του, ενώ πατάει περιοχή, αγωνιζόμενος ως κρυφός κυνηγός.

Ερωτηματικά

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν πολύ ποιοτικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά για την "Ένωση", αρκεί να είναι υγιής. Βρίσκεται σε μία πολύ καλή -ποδοσφαιρικά- ηλικία, είναι διεθνής και μπορεί να καλύψει περισσότερες από μία θέσεις στην επίθεση των "κιτρινόμαυρων", δίνοντας σημαντικές λύσεις στον Τραϊανό Δέλλα. Το βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν είναι μία σημαντική παράμετρος, η οποία θα φανεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αν θα κοστίσει στην ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, οι "κιτρινόμαυροι" προσθέτουν στο "οπλοστάσιο" ένα παίκτη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο.

Για σχόλια, παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter: @ilkallonas

Διαβάστε ακόμα:

Σχόλιο Άκης Γεωργίου: H καβάτζα και το κάτι... παραπάνω

Bάργκας και επίσημα για δύο χρόνια στην ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK