Αλήθειες και ψέματα περί αδειοδότησης!

Η χορήγηση αδειών πριν τα πλέι οφ, η ανεξαρτησία των επιτροπών, οι υπό εκκαθάριση ΠΑΕ, οι προθεσμίες, οι ρήτρες εμπιστευτικότητας, το δεδικασμένο του CAS, τα πλάνα βιωσιμότητας και οι ποινές! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αδειοδοτήσεις, σε ένα σεμινάριο από τον καθ' ύλην αρμόδιο, για τα... ψέμματα των ΠΑΕ και τα παραπληροφορημένα ΜΜΕ...

Αλήθειες και ψέματα περί αδειοδότησης!
INTIME SPORTS

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ΕΠΟ διοργάνωσε σεμινάριο προς τις ΠΑΕ της Super League και τους δημοσιογράφους, με αποκλειστικό θέμα την αδειοδότηση. Ο στόχος διπλός: Πρώτον, να ξέρουν οι ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται, ότι δεν μπορούν να κοροϊδέψουν πλέον τον κόσμο για την... δήθεν άδικη απόρριψη του φακέλου τους. Δεύτερον, για να γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι τι ακριβώς ισχύει, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από τις ΠΑΕ, ακολουθώντας τυφλά τη... “γραμμή” των ομάδων και παραπληροφορώντας και εκείνοι με τη σειρά τους το κοινό.

Μοναδικός ομιλητής του σεμιναρίου, ήταν ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου. Αναφέρθηκε σε όλα: τις αλήθειες και τα ψέμματα που κατά καιρούς “βγάζουν” προς τα έξω οι ΠΑΕ και αναπαράγουν τα ΜΜΕ. Το σκεπτικό της απόφασης του CAS για την προσφυγή του ΠΑΣ Γιάννινα το περασμένο καλοκαίρι, που αποτελεί ένα πανίσχυρο δεδικασμένο για κάθε υπόθεση. Τι ισχύει όσον αφορά τους κανονισμούς, τα κριτήρια, τις προθεσμίες κλπ.

Ένα θετικό στοιχείο του σεμιναρίου (αντίθετα με το αντίστοιχο περσινό) ήταν η παρουσία 13 εκ των 18 ΠΑΕ της Super League. Απουσίαζαν, για άγνωστους λόγους, οι ΠΑΕ Λεβαδειακός, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Πανιώνιος και Πανθρακικός.

Ξεκινώντας, ο Γιώργος Δημητρίου αναφέρθηκε σε κάποιους μύθους που κατά καιρούς διαρρέουν οι ΠΑΕ και αναφέρουν τα ΜΜΕ:

Α) Ο περίφημος έλεγχος από την UEFA

Τις άδειες τις χορηγούν οι επιτροπές αδειοδότησης της ΕΠΟ. Δεν έχει καμία συμμετοχή η UEFA. Μπορεί όμως να πραγματοποιεί ελέγχους συμμόρφωσης και να εξετάζει αν οι άδειες χορηγήθηκαν νομότυπα. Συνήθως εξετάζει αποφάσεις που ανατράπηκαν σε δεύτερο βαθμό. Οι δικές της αποφάσεις αφορούν μόνο τις διοργανώσεις της”.

Β) Η ΕΠΟ δίνει τις άδειες μέσω της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης

Οι επιτροπές είναι παντελώς ανεξάρτητες και πέρα από οποιοδήποτε έλεγχο από την ΕΠΟ. Η ΕΠΟ φέρει την ευθύνη αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του να τον στείλει σπίτι του. Δεν ευθύνεται για τις αποφάσεις”.

Γ) Προσκομίστηκαν πρόσθετα στοιχεία και ο φάκελος έγινε πλήρης

Δεν υπάρχει αυτό, διότι απαγορεύεται βάσει των προθεσμιών”.

Δ) Έχω φορολογική ενημερότητα, άρα δικαιούμαι την άδεια

Δεν παίζει ρόλο, διότι μπορεί να έχεις φορολογική ενημερότητα αλλά να συνεχίζεις να οφείλεις”.

Ε) Η ΕΠΟ δίνει άδειες με... άδειους φακέλους

Εδώ υπάρχει σύγχυση με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο Καραμπέρης του Άρη είχε δηλώσει προ ετών ότι η ΕΕΑ έδωσε πιστοποιητικό στον Άρη με άδειο φάκελο. Μην τα συγχέουμε”.

Ζ) Οι προθεσμίες είναι ενδεικτικές

Η απόφαση του CAS για τον ΠΑΣ Γιάννινα ξεκαθαρίζει το τοπίο μια για πάντα. Οι προθεσμίες είναι δεσμευτικές. Πέραν της 31ης Μαρτίου κάθε έτους, δεν γίνεται δεκτό τίποτα”.

Η) Η “Χ” ομάδα είναι βελτιωμένη – Η “Ψ” ομάδα δεν παίρνει άδεια

Αυτά λέγονται και γράφονται για να δημιουργείται κλίμα ώστε εκ προοιμίου να θεωρηθεί μια απόφαση άδικη. Τα ΜΜΕ πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από τις ΠΑΕ”.

Θ) Να ανοίξουν οι φάκελοι

Η ΕΠΟ δεν μπορεί λόγω ρήτρας εμπιστευτικότητας. Δεν μπορούμε να δώσουμε βορά στο πλήθος κάποιον ποδοσφαιριστή που μπορεί να του οφείλονται χρήματα και εξ αιτίας του δεν δόθηκε άδεια. Ανοίγει ένας φάκελος εφόσον το ζητήσει μια ΠΑΕ για τον δικό της φάκελο. Η ΕΠΟ απαλλάσσεται από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας όταν γίνονται δηλώσεις που την αδικούν, την στοχοποιούν και παράλληλα παραπληροφορείται ο κόσμος”.

“Μόνο με άδεια παίζεις πλέι οφ”!

Ο Γιώργος Δημητρίου τόνισε πως “ το τμήμα αδειοδότησης είναι σύμμαχος των ΠΑΕ διότι τους υποδεικνύουμε τι πρέπει να κάνουν για να πάρουν την άδεια. Αν θα την πάρουν τελικά, είναι άλλο θέμα. Μετά κάποιοι ανακαλύπτουν εχθρούς. Δυστυχώς οι ΠΑΕ δεν το βλέπουν ως ευκαιρία να φτιάξουν τα οικονομικά τους, αλλά σαν πρόβλημα. Το βλέπουν ευκαιριακά. Έτσι αργά ή γρήγορα θα έρθει η πτώχευση και η διάλυση. Και αυτό δεν το εύχεται κανείς να συμβαίνει”...

Σημείωσε δε, τα εξής:

1) Είναι αδιαπραγμάτευτη η ημερομηνία της 31ης Μαρτίου κάθε έτους για την κατάθεση των φακέλων.

2) Η άδεια είναι πλέον προαπαιτούμενο για συμμετοχή στα πλέι οφ της Super League. Χωρίς άδεια, δεν παίζεις πλέι οφ! “Φέτος τα πάντα θα έχουν τελειώσει πριν τα πλέι οφ. Οτιδήποτε συμβεί μετά είναι ως μη γενόμενο, δεν λαμβάνεται υπόψη”, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

3) Η κάθε ΠΑΕ οφείλει να μπορεί να αποδείξει ότι θα λειτουργεί και για τον επόμενο χρόνο. Ένα δάνειο που θέλει να πάρει, πρέπει να έχει ήδη πιστωθεί. Δεν λαμβάνεται υπόψη το... “θα πάρουμε δάνειο”! Οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να έχουν γίνει! Δεν αρκεί η εξαγγελία της αύξησης.

4) Η επιτροπή εφέσεων αδειοδότησης ΔΕΝ επανεξετάζει τους φακέλους. Ελέγχει μόνο το αν ήταν σωστή η πρωτοβάθμια απόφαση. Δεν πρόκειται για μια νέα διαδικασία που εξετάζει έναν φάκελο από το μηδέν.

Η ΑΕΚ, οι ποινές και οι... ανατροπές

Ο επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης ρωτήθηκε για τις περιπτώσεις τύπου ΑΕΚ, όπου μια ΠΑΕ διαλύεται οικειοθελώς και μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το ερώτημα ήταν αν μπορεί να αδειοδοτηθεί αμέσως με την επιστροφή της στη Super League και αν η UEFA θα της επιστρέψει να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Το τοπίο σε αυτή την περίπτωση είναι όπως γνωρίζαμε: απολύτως θολό!

Είπε ο κ. Δημητρίου: “ Η όποια συζήτηση γι' αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά πρώιμη. Τον Ιούνιο θα αλλάξει ο κανονισμός και κανείς δεν γνωρίζει τι θα προβλέπει. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για τους συλλόγους που απαλλάχθηκαν από χρέη με αυτό τον τρόπο και που αποτελούν μια απολύτως νέα νομική οντότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα τώρα γιατί όλα είναι ρευστά”.

Σύμφωνα πάντως με διάφορες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να θέσει η UEFA κάποιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτές οι περιπτώσεις δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αντίθετα, για την εγχώρια αδειοδότηση δεν αναμένεται να υπάρξει ζήτημα.

Ο Γιώργος Δημητρίου κλήθηκε να σχολιάσει και τις... ποινές-χάδια που επιβάλλονται στους μη αδειοδοτημένους, όπως ο περιορισμός στις μεταγραφές. Παρόλο που τόνισε πως αυτό είναι θέμα των λιγκών, άφησε να εννοηθεί ότι διαφωνεί κάθετα και πως το σωστό θα ήταν να επιβάλλονται βαρύτερες ποινές:

Όταν μια ομάδα δεν έχει αδειοδοτηθεί και μπορεί να κάνει π.χ. μεταγραφές τον Γενάρη, αυτό το θεωρείτε ποινή; Κατά τη γνώμη μου, με τέτοιες ποινές δυσχεραίνεται η κατάσταση των ομάδων, δεν βελτιώνεται”.

“Χωρίς άδεια δεν ανεβαίνεις”!

Αυτό που ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ (και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον), είναι πως “ τα κριτήρια για τις ομάδες που ανεβαίνουν από τη Football League είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των ομάδων της Super League. Αν δεν πληρούν τα κριτήρια, μένουν στη Football League και ανεβαίνει ο επόμενος”!

Ο Γιώργος Δημητρίου, εξάλλου, αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο όταν του τέθηκε το θέμα των αποφάσεων της επιτροπής εφέσεων αδειοδότησης, που πολλές φορές ανατρέπει τις πρωτοβάθμιες (απορριπτικές) αποφάσεις και χορηγεί άδεια. Ανατροπές, που μοιάζουν... χαριστικές, μια και όπως ειπώθηκε προηγουμένως “οι φάκελοι δεν επανεξετάζονται, ενώ δεν προσκομίζονται συμπληρωματικά στοιχεία”.

Σε σύνδεση και με το παραπάνω, ο κ. Δημητρίου ρωτήθηκε για τον περσινό αποκλεισμό του Παναθηναϊκού και του ΠΑΣ Γιάννινα από την Ευρώπη: “ Η UEFA έχει δικαιοδοσία για τις δικές της διοργανώσεις. Έβγαλε πέρυσι διαφορετική απόφαση από αυτή των επιτροπών της ΕΠΟ. Δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό. Δεν είναι στη δικαιοδοσία μου”...

Διευκρίνισε, επίσης, πως είναι άλλο πράγμα η αδειοδότηση της ΕΠΟ και άλλο το Financial Fair Play, το οποίο εξετάζει αποκλειστικά η UEFA και αφορά τις ομάδες που παίζουν στις διεθνείς διοργανώσεις.

Το CAS, ο ΠΑΣ και το δεδικασμένο

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, ο διευθυντής αδειοδότησης αναφέρθηκε και στην καλοκαιρινή απόφαση του CAS για τον ΠΑΣ Γιάννινα που δημοσιοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό αθλητικό δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, ο κ. Δημητρίου “ξεγύμνωσε” τους ισχυρισμούς του ΠΑΣ αναφερόμενος στα όσα λέει το CAS, τα οποία μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

-Ο ΠΑΣ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1,290 εκατ. ευρώ. Τα ρύθμισε σε 48 δόσεις εκ των υστέρων.

-Είχε 6 ιδιωτικά συμφωνητικά που δεν είχαν δηλωθεί, συνεπώς κρίθηκε ότι υποβλήθηκαν ανακριβείς δηλώσεις και βεβαιώσεις.

-Δεν γνωστοποίησε το πλήρες ποσό των ατομικών οφειλών.

Για τα παραπάνω, υπήρξε αντίδραση από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣ Γιάννινα, κ. Νίκου: “ Τα Γιάννινα κ.Δημητρίου είχαν απόλυτο δίκιο στο CAS. Έβγαλαν έτσι την απόφαση διότι έτσι έπρεπε να γίνει, ώστε να μην δημιουργηθεί δεδικασμένο”!

Το σκεπτικό έχει δημοσιοποιηθεί και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του”, του απάντησε ο Γιώργος Δημητρίου.

Το σεμινάριο άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, που είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ΕΠΟ ανέλαβε την πρωτοβουλία της οργάνωσης σεμιναρίου για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί τακτικά, σε ετήσια βάση, και έντονα. Στόχος είναι να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και ταλαιπωρούμαστε κάθε χρόνο. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία που υφίσταται κάθε χρόνο η ομοσπονδία...

...Η διεύθυνση αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν χορηγεί άδειες. Κάνει εισηγήσεις. Είμαστε υπερήφανοι για το τμήμα αδειοδότησης και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από ανεξάρτητες επιτροπές, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Υπάρχει ανεξάρτητη επιτροπή που αποφασίζει και η οποία δεν εξουσιάζεται και δεν την ελέγχει κανείς”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK