Από το Λίβερπουλ στην Ελλάδα... 13 παίκτες δρόμος

Με αφορμή τη μεταγραφή του Νταβίντ Ενγκόγκ στον Πανιώνιο, το Contra.gr παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Λίβερπουλ προτού αγωνιστούν σε ελληνική ομάδα.

Από το Λίβερπουλ στην Ελλάδα... 13 παίκτες δρόμος

Το μεσημέρι της Τρίτης (30/08) ο Πανιώνιος ολοκλήρωσε το "μπαμ", ανακοινώνοντας την απόκτηση του Γάλλου επιθετικού, Νταβίντ Ενγκόγκ. Ο 27χρονος άσος έχει διαγράψει μία αξιόλογη καριέρα στην Αγγλία και τη Γαλλία, αγωνιζόμενος, μεταξύ άλλων, με τη φανέλα της Λίβερπουλ.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί πρώην "κόκκινοι" έχουν κάνει το δρομολόγιο για την Ελλάδα, δημιουργώντας μία... παράδοση. Γι' αυτό το λόγο, το Contra.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει όλους τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Λίβερπουλ προτού μεταγραφούν σε ελληνικό σύλλογο.

ΙΓΚΟΡ ΜΠΙΣΤΣΑΝ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Από το Λίβερπουλ στην Ελλάδα... 13 παίκτες δρόμος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O ποδοσφαιριστής που άνοιξε την... πόρτα για τους πρώην παίκτες της Λίβερπουλ στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2005, η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήθελε ένα δυνατό "μπαμ" για να ενθουσιάσει τον κόσμο της ομάδας και το βρήκε στο πρώτο του Πρωταθλητή Ευρώπης με τη Λίβερπουλ, Ιγκόρ Μπίστσαν. Ο διεθνής Κροάτης άσος ήρθε για να αποτελέσει, μαζί με τον Φλάβιο Κονσεϊσάο, το δίδυμο στα χαφ, με τους "πράσινους" να στηρίζονται στην εμπειρία του απ' το κορυφαίο επίπεδο. Τελικά, ο 27χρονος -τότε- άσος πέρασε και δεν... ακούμπησε. Ύστερα από δύο απογοητευτικές σεζόν με το "τριφύλλι" αποτέλεσε παρελθόν.

ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

O Σεμπάστιαν Λέτο θεωρήθηκε ένα απ' τα μεγαλύτερα ταλέντα του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, έχοντας εξαιρετική παρουσία με τη φανέλα της Λανούς. Γι' αυτό το λόγο η Λίβερπουλ κινήθηκε για την απόκτησή του και το 2007 τον έκανε "δικό" της. Όμως, εξαιτίας του ιδιότυπου τρόπου μεταγραφών στην Αγγλία, δεν είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί με τους "κόκκινους" έως ότου εκδοθεί η άδεια εργασίας του, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός στον Ολυμπιακό.

ÊÕÐÅËËÏ ÏÕÅÖÁ / ÏÓÖÐ-ÍÏÑÔÆÅËÁÍÔ / UEFA CUP / OLYMPIAKOS-NORDSJAELLAND
ÊÕÐÅËËÏ ÏÕÅÖÁ / ÏÓÖÐ-ÍÏÑÔÆÅËÁÍÔ / UEFA CUP / OLYMPIAKOS-NORDSJAELLAND ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τους "ερυθρόλευκους" πραγματοποίησε αρκετά καλά παιχνίδια, αγωνιζόμενος στα άκρα της επίθεσης μαζί με τον Λουτσιάνο Γκαλέτι. Οι Πειραιώτες προσπάθησαν να τον κρατήσουν στο δυναμικό τους, όμως οι υψηλές οικονομικές απαιτήσεις της Λίβερπουλ έβαλαν... φρένο. Τελικά, ο Παναθηναϊκός κινήθηκε αστραπιαία, κατέβαλε 4.000.000 ευρώ στους Άγγλους και τον ενέταξε στο δυναμικό του. Ο Λέτο αποτέλεσε βασικό μέλος του νταμπλ το 2010, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε ηγέτη του "τριφυλλιού', μέχρι να αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2013 εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Απ' τον περασμένο Γενάρη ανήκει και πάλι στο ρόστερ των "πρασίνων", γεμίζοντας με ενθουσιασμό τους φίλους του Παναθηναϊκού που τον λατρεύουν.

ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Η εποχή της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό είχε την... υπογραφή του Τζιμπρίλ Σισέ. Ο πρόεδρος της "πρασίνων", Νίκος Πατέρας κυνήγησε παρά πολύ την περίπτωση του Γάλλου επιθετικού, με παρουσία σε Οσέρ, Λίβερπουλ, Μαρσέιγ και Σάντερλαντ και εν τέλει κατάφερε να τον ντύσει στα "πράσινα". Ο Παναθηναϊκός κατέβαλε 8.000.000 ευρώ στους Μασσαλούς και τον έκανε "δικό" του. Και δικαιώθηκε απόλυτα για την επιλογή του, αφού ο Γάλλος στράικερ διέλυσε τα αντίπαλα δίχτυα, σημειώνοντας 29 γκολ σε 46 συμμετοχές και βοηθώντας τα μέγιστα προκειμένου το "τριφύλλι" να πανηγυρίσει το νταμπλ. Αποχώρησε ύστερα από μία διετία για χάρη της Λάτσιο, αφήνοντας ως παρακαταθήκη 55 γκολ και 16 ασίστ σε 89 αγώνες.

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΝΕΜΕΘ (ΑΕΚ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

Από το Λίβερπουλ στην Ελλάδα... 13 παίκτες δρόμος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κρίστιαν Νέμεθ ήρθε το καλοκαίρι του 2009 στην Ελλάδα και την ΑΕΚ ως αντάλλαγμα (δανεικός) για τη μεταγραφή του Σωτήρη Κυργιάκου στη Λίβερπουλ. Ο Ούγγρος επιθετικός έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής, αλλά αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών, με αποτέλεσμα να χάσει πολλά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ύστερα από ένα χρόνο επέστρεψε στο Λίβερπουλ, αλλά δεν έμεινε για πολύ, αφού ο Ολυμπιακός τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή (1.200.000 ευρώ). Παρ' όλα αυτά, δεν του δόθηκαν ποτέ οι ευκαιρίες που περίμενε. Τον Ιανουάριο του 2011 δόθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ το ίδιο καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος απ' τους "ερυθρόλευκους".

ΣΑΡΛ ΙΤΑΝΖ (ΚΑΒΑΛΑ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, ΠΑΟΚ)

Η επιστροφή της Καβάλας στη Super League το καλοκαίρι του 2009 συνδυάστηκε από αρκετές ενδιαφέρουσες μεταγραφικές κινήσεις. Μεταξύ αυτών κι ο Καμερουνέζος γκολκίπερ, Σαρλ Ιτάνζ, ο οποίος παραχωρήθηκε στην επαρχιακή ομάδα με τη μορφή δανεισμού απ' τη Λίβερπουλ. Το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψε στο "Άνφιλντ", αλλά δεν ήταν στα πλάνα των διοικούντων την αγγλική ομάδα, με συνέπεια να μείνει ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2011 και να επιστρέψει στην Ελλάδα για χάρη του Ατρόμητου. Οι καλές εμφανίσεις με τους Περιστεριώτες του έδωσαν την ευκαιρία να πάρει μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ, όπου έμεινε για μία διετία, έχοντας 40 συμμετοχές και κρατώντας για 15 ματς ανέπαφη την εστία του.

ΝΤΑΜΙΕΝ ΠΛΕΣΙ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Από το Λίβερπουλ στην Ελλάδα... 13 παίκτες δρόμος

Το καλοκαίρι του 2010 ο Παναθηναϊκός έκανε την έκπληξη τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Νταμιέν Πλεσί απ' τη Λίβερπουλ έναντι 800.000 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, ο Γάλλος μέσος δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες, αλλά και τα χρήματα που δόθηκαν για χάρη του. Γι' αυτό το λόγο, ύστερα από ένα χρόνο αποχώρησε ως ελεύθερος για την Αρλ Αβινιόν.

ΑΛΜΠΕΡΤ ΡΙΕΡΑ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

Ο Ολυμπιακός "μάτσαρε" την επικοινωνιακή ήττα με την απώλεια του Σεμπάστιαν Λέτο, προσφέροντας 6.000.000 ευρώ στη Λίβερπουλ για τον Άλμπερτ Ριέρα. Ο Ισπανός άσος είχε εντυπωσιάσει με τη φανέλα της Εσπανιόλ, με τους "κόκκινους" να δίνουν 10.000.000 ευρώ στους Καταλανούς για τον 26χρονο -τότε- άσο. Σε ό,τι αφορά στους "ερυθρόλευκους" είχε μία ικανοποιητική παρουσία (6 γκολ σε 26 συμμετοχές), χωρίς ποτέ να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Έτσι, όταν ήρθε η πρόταση απ' τη Γαλατασαράι, ένα χρόνο αργότερα, ο Ολυμπιακός τον παραχώρησε... μετά βαΐων και κλάδων.

ΧΟΣΕΜΙ (ΗΡΑΚΛΗΣ, ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ, ΞΑΝΘΗ)

Από το Λίβερπουλ στην Ελλάδα... 13 παίκτες δρόμος

Όπως οι Λουίς Γκαρσία, Ιγκόρ Μπίστσαν και Τζιμπρίλ Σισέ, έτσι κι ο Χοσέμι αποτέλεσε μέλος της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Λίβερπουλ το 2005. Πέντε χρόνια αργότερα ήρθε στην Ελλάδα για χάρη του Ηρακλή, όπου παρέμεινε για μία σεζόν προτού επιστρέψει στην πατρίδα του και την Καρταχένα. Το καλοκαίρι του 2012 επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για τον Λεβαδειακό, ενώ ακολούθησε η Ξάνθη. Στην τριετία που αγωνίστηκε επί ελληνικού εδάφους είχε μία αξιόλογη παρουσία για τα δεδομένα της Super League.

ΛΟΥΙΣ ΓΚΑΡΣΙΑ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Αν δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τραυματισμών, ο παλαίμαχος -πλέον- επιθετικός πολύ δύσκολα θα ερχόταν στη χώρα μας και τον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως βρισκόταν σε καθοδική πορεία η καριέρα του και τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2010 ως ελεύθερο απ' τη Ράσινγκ Σανταντέρ. Στον ένα χρόνο που έμεινε στο "τριφύλλι" παρουσίασε ψήγματα του σπουδαίου ταλέντου του, μετρώντας 25 συμμετοχές, 2 γκολ και 3 ασίστ.

ΓΚΡΕΓΚΟΡΙ ΒΙΝΙΑΛ (ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ)

Από το Λίβερπουλ στην Ελλάδα... 13 παίκτες δρόμος

Πρόκειται για μία απ' τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις του "πέρασα και δεν ακούμπησα". Ήρθε στην Ελλάδα το 2010 για τον Ατρόμητο, όμως ύστερα από μόλις έξι μήνες έμεινε ελεύθερος, αφού δεν παρουσίασε καλή εικόνα, δικαιώνοντας το τίτλο του "γυρολόγου".

ΝΑΜΠΙΛ ΕΛ ΖΑΡ (ΠΑΟΚ)

Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός ήρθε τον Αύγουστο του 2010 στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, αλλά αγωνίστηκε κυρίως ως αλλαγή χωρίς να θέλξει με την απόδοσή του. Αποτέλεσμα, μετά την ολοκλήρωση του μονοετούς δανεισμού να επιστρέψει στη Λίβερπουλ. Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει μία ενδιαφέρουσα πορεία στη La Liga, με τη Λεβάντε (αρχικά) και την Λας Πάλμας (στη συνέχεια).

ΑΝΤΟΝΙ ΛΕ ΤΑΛΕΚ (ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ)

Από το Λίβερπουλ στην Ελλάδα... 13 παίκτες δρόμος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ατρόμητος αναζητούσε έναν ποδοσφαιριστή που θα λύσει το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας και τον βρήκε στο πρόσωπο του Αντονί λε Ταλέκ. Ο Γάλλος άσος είχε πλούσιο βιογραφικό, αγωνιζόμενος στην Αγγλία με τη φανέλα των Λίβερπουλ, Σάντερλαντ και στη Γαλλία με τη Σεντ Ετιέν, τη Σοσό, τη Λε Μαν και την Οσέρ. Παρά το "μουδιασμένο" ξεκίνημα, ο Λε Ταλέκ ολοκλήρωσε με εξαιρετικό τρόπο τη χρονιά, πετυχαίνοντας 8 γκολ και 2 ασίστ σε 38 αγώνες.

ΝΤΑΒΙΝΤ ΕΝΓΚΟΓΚ (ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ)

Last but not least, o Νταβίντ Ενγκόγκ. Ο Γάλλος άσος είχε όλα τα φόντα να πραγματοποιήσει μία αξιόλογη καριέρα στο κορυφαία επίπεδο, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες. Μετά από μία τριετία στη Λίβερπουλ με 9 γκολ σε 63 αγώνες, πήρε μεταγραφή για την Μπόλτον, ενώ ακολούθησαν οι Σουόνσι και Ρεμς. Πλέον, θα φορά τα "κυανόλευκα", με τους φιλάθλους του Πανιωνίου να ελπίζουν πως θα τους "αναγκάσει" να σηκωθούν πολλές φορές μέσα στη σεζόν απ' τις καρέκλες του, με τα κατορθώματά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το πάρε δώσε στη Super League

News 24/7

24MEDIA NETWORK