Νικολαΐδης: "Μοναδικός υπεύθυνος είμαι εγώ"

Περίπου μία ώρα κράτησε η αυτοκριτική του Ντέμη Νικολαϊδη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου... "γιατί ήθελα να πω στον κόσμο ότι φταίω εγώ", όπως τόνισε. Τι είπε για τον Φερέρ και τον αντικαταστάτη του, ενώ ξεκαθάρισε πως τον ενδιαφέρει, "Να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Οποιος θέλει πρωτάθλημα ας γίνει Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός".

Περίπου μία ώρα κράτησε η αυτοκριτική του Ντέμη Νικολαϊδη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής "γιατί ήθελα να πω στον κόσμο ότι φταίω εγώ", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ αναγνώρισε τα λάθη του, δεν αποκάλυψε τους λόγους που έφυγε ο Φερέρ, έδειξε απογοητευμένος με την εικόνα της ομάδας και επανέλαβε πως έχει κατασταλάξει στον προπονητή που θέλει.


Αναλυτικα όλα όσα είπε:

"Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι η ομάδα μας να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Και αυτό δεν το έχουμε καταφέρει. Δεν έχουμε δώσει φέτος χαρά στον κόσμο. Ούτε οι ίδιοι έχουμε πάρει. Καταλαβαίνω ότι του χρόνου δεν θα έχουμε πολλά διαρκείας. Εχει απογοητευτεί ο κόσμος. Θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα τον ξαναφέρει στο γήπεδο.

H κριτική που δέχομαι από τον κόσμο και τους δημοσιογράφους είναι πολύ σωστή. Είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος. Δεν είμαι εδώ για να τάξω ή να πω πράγματα ώστε να κερδίσουμε την στήριξη του κόσμου. Ο κόσμος θα εμπιστευτεί την ομάδα μόνο με έργα.
Στόχος της ΑΕΚ είναι να παίζει καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο,τι και να γίνει τώρα, η αλήθεια είναι ότι στα 25 ματς δεν το καταφέραμε αυτό. Η κριτική που δέχομαι από τον κόσμο και τους δημοσιογράφους είναι πολύ σωστή. Είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος. Δεν είμαι εδώ για να τάξω ή να πω πράγματα ώστε να κερδίσουμε την στήριξη του κόσμου. Ο κόσμος θα εμπιστευτεί την ομάδα μόνο με έργα.

Το ρόστερ της ΑΕΚ είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Η ΑΕΚ παίζει κάθε χρόνο για να κερδίζει και να βγαίνει πρώτη. Σημασία έχει να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο. Και φυσικά είμαστε ΑΕΚ και θέλουμε τίτλους.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι η ομάδα μας να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Και αυτό δεν το έχουμε καταφέρει. Καταλαβαίνω ότι του χρόνου δεν θα έχουμε πολλά διαρκείας. Εχει απογοητευτεί ο κόσμος.
Το πιο καλό και σοβαρό σε μια ομάδα είναι να συνεχίσει ο βοηθός προπονητή και να βγάλει την περίοδο. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει την ομάδα, έχει παίξει σε αυτήν, έχει γνώσεις και τον εμπιστευόμαστε. Το να φέρναμε έναν καλό προπονητή για 3 μήνες ήταν δύσκολο. Το να φέρναμε έναν μέτριο θα ήταν ρίσκο. Κάνοντας λάθος, γιατί το να φύγει ο προπονητής μεσούσης της σεζόν δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία μας, δεν θα το διορθώναμε με ένα λάθος. Γι’αυτό το σωστό ήταν να συνεχίσει ο Νίκος (Κωστένογλου) στο τιμόνι της ΑΕΚ.

Πριν φύγει ο προπονητής μας, είχα σκέψεις ότι το καλοκαίρι πρέπει να συνεχίσουμε με άλλον προπονητή. Δεν φανταζόμουν ότι θα διώξουμε προπονητή στη μέση της χρονιάς. Άλλο να έχω σκέψεις ότι το καλοκαίρι πρέπει να αλλάξουμε προπονητή κι άλλο να τον διώξω μεσούσης της σεζόν. Δεν έχει να κάνει με τα αποτελέσματα το διαζύγιο με τον κ.Φερέρ. Αποδείχθηκε λάθος που ανανεώθηκε για 4 χρόνια το συμβόλαιό του. Τα κάναμε λάθος στην πράξη, ενώ στη θεωρία τα είχαμε καλά στο μυαλό μας.

Αυτή τη συνέντευξη Τύπου την κάνω γιατί ήθελα να πω στον κόσμο ότι φταίω εγώ. Είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας. Το να μπω σε μια διαδικασία να εξηγήσω τους λόγους που έφυγε ο Φερέρ, θα είναι σαν να προσπαθώ να δικαιολογήσω τον εαυτό μου. Αποδείχθηκε λάθος που ανανεώθηκε για 4 χρόνια το συμβόλαιό του. Τα κάναμε λάθος στην πράξη, ενώ στη θεωρία τα είχαμε καλά στο μυαλό μας.
Δεν ήταν λάθος η απομάκρυνση του Ιλια Ιβιτς. Είμαστε φίλοι με τον Ιβιτς, βρισκόμαστε. Για να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει θέμα. Φέτος ο κ.Φερέρ είχε αυξημένες αρμοδιότητες. Κάνοντας λάθη μαθαίνεις.

Ο Ριβάλντο έχει άλλον ένα χρόνο συμβόλαιο. Από τη θέλησή του στο γήπεδο είμαι ευχαριστημένος. Επειδή όμως αυτή τη χρονιά δεν παίξαμε καλά, πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες δεν έπαιξαν καλά. Δεν είναι όμως δική τους ευθύνη.

Το ποιον θα χρεώσει η αποζημίωση του κ.Φερέρ δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κάποιον. Δεν ενδιαφέρει πως θα πληρώσουμε την αποζημίωση.

Δεν γίνεται σωστή προετοιμασία στους Θρακομακεδόνες, αλλά δεν φταίει αυτό που δεν παίζουμε καλά. Γίνεται ένα πρωτάθλημα μετρίων και η ομάδα μας ακόμα και με αυτή την εικόνα θα μπορούσε να είναι πρώτη. Φέτος δεν δώσαμε ούτε πήραμε χαρά. Θέλω μια ομάδα που θα έχει κατοχή της μπάλας, θα παίζει επιθετικά, θα χαίρεσαι που θα βλέπεις ποδόσφαιρο. Όπως είχαμε μια ομάδα πέρυσι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Κάτι τέτοιο σε καλύτερη μορφή.

Κάνοντας λάθος, γιατί το να φύγει ο προπονητής μεσούσης της σεζόν δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία μας, δεν θα το διορθώναμε με ένα λάθος. Γι’αυτό το σωστό ήταν να συνεχίσει ο Νίκος (Κωστένογλου) στο τιμόνι της ΑΕΚ.
Τα προηγούμενα τρία χρόνια, ποδοσφαιρικά έβλεπα αυτό που ήθελα. Αν συνεχίζαμε και φέτος καλά και προγραμματισμένα θα ήμασταν μέσα σε αυτό που ήθελα. Φέτος πήγαμε λίγο πίσω.

Εκτός από τον Μπλάνκο, οι υπόλοιποι θα κριθούν στα υπόλοιπα 11 ματς αν παίξουμε πλέι-οφ, ή 5 αν πάρουμε το πρωτάθλημα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η έκθεση που θα μας κάνει ο κ.Κωστένογλου στο τέλος της σεζόν.

Ο Κωστένογλου είναι δύο χρόνια στην ομάδα και μπορεί να κρίνει την συμπεριφορά, τη διάθεση, τον χαρακτήρα και την καθημερινότητα ενός ποδοσφαιριστή. Όχι μόνο την αγωνιστική του αξία. Αυτό μπορεί να το κάνει ο κ.Κωστένογλου, ο οποίος έχει καθημερινή επαφή. Περιμένω από τους παίκτες να παλέψουν όλα τα παιχνίδια μέχρι τέλους.

Μετά την 7η αγωνιστική που είχαμε 20.000 κόσμο ενώ περίμενα 40.000 σκεφτόμουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Εκεί είχα μια απογοήτευση. Δεν ήμουν καθόλου ικανοποιημένος. Κάθε χρόνο πέφτουμε στον μέσο όρο εισιτηρίων. Τώρα καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει δίκιο να μην έρχεται γιατί δεν βλέπει κάτι που να του αρέσει. Δεν μου έχει περάσει από το μυαλό, ούτε κάποιων μετόχων, να παραιτηθώ. Ολη αυτή η φιλολογία ότι φεύγουμε, μας κάνουν προτάσεις για την ΑΕΚ... δεν ξέρω τις πηγές σας. Ψαχτείτε λίγο...

Γίνεται ένα πρωτάθλημα μετρίων και η ομάδα μας ακόμα και με αυτή την εικόνα θα μπορούσε να είναι πρώτη.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας της ομάδας θα είναι το προπονητικό κέντρο. Για το γήπεδο, τέλος αυτού του μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις. Για το προπονητικό κέντρο, όταν τελειώσουν τα πράγματα θα γίνει συνέντευξη Τύπου μόνο γι’αυτό. Σήμερα, όμως, θα ήθελα να επικεντρωθούμε μόνο στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Ούτε για τη Σούπερ Λίγκα θέλω να μιλήσω.

Εκτός από τον Μπλάνκο, οι υπόλοιποι θα κριθούν στα υπόλοιπα 11 ματς.
Οταν μίλησα μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο, πολλοί έγραψαν ότι η ΑΕΚ παίζει κακά, δεν φταίει η διαιτησία. Αλλο το ένα άλλο το άλλο. Σας το λέω και τώρα. Ακόμα και με αυτό το ποδόσφαιρο θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι. Δεν σημαίνει ότι όσα ματς χάνουμε φταίει πάντα η διαιτησία.

Δεν θέλουμε να έχουμε καλύτερη διαιτησία από τους υπόλοιπους, αλλά παίζοντας αυτό το ποδόσφαιρο δεν έχω διάθεση να μιλήσω για τη διαιτησία. Ο Πανιώνιος έπαιξε καλύτερα από εμάς και δικαιούταν να κερδίσει, αλλά και εγώ δικαιούμαι να παίρνω αυτό που πρέπει. Αν η ΑΕΚ χρειάζεται χρήματα, το ξέρουμε εμείς που τα δίνουμε. Η ΑΕΚ είχε πολλά χρήματα μπάτζετ για να πάρει ποδοσφαιριστή τον Δεκέμβριο, άλλο που δεν καταφέραμε να το κάνουμε.

Σας είπα ότι ξέρω ποιον προπονητή θέλω. Δεν είπα ότι έχω συζητήσει ή έχω συμφωνήσει. Οταν τελειώσει το πρωτάθλημα που εργάζεται θα τα πούμε.

Δεν θέλουμε να έχουμε καλύτερη διαιτησία από τους υπόλοιπους, αλλά παίζοντας αυτό το ποδόσφαιρο δεν έχω διάθεση να μιλήσω για τη διαιτησία.
Τα πρώτα δύο χρόνια είναι αλήθεια είναι ότι δεν είχα στο μυαλό μου ότι η ομάδα μου μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Από τον τρίτο χρόνο, ναι, άρχισα να το σκέφτομαι. Το αν θα τα καταφέρουμε, θα το δείξει η ιστορία.

Το ότι έφυγε ο Φερέρ νομίζετε ότι έχει να κάνει με το αν ξέρει ποδόσφαιρο; Σε πολύ μικρό ποσοστό είχατε πιάσει το πρόβλημα που υπήρχε με τον Φερέρ. Αλλα ήταν τα θέματα. Ο Φερέρ έχει 30 χρόνια εμπειρίας και ξέρει από ποδόσφαιρο περισσότερο απ’όλους εδώ μέσα.

Είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας. Το να μπω σε μια διαδικασία να εξηγήσω τους λόγους που έφυγε ο Φερέρ, θα είναι σαν να προσπαθώ να δικαιολογήσω τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει λόγος να μπω σε λεπτομέρειες, εκτός από την περιέργεια των Ελλήνων.

Σας είπα ότι ξέρω ποιον προπονητή θέλω. Δεν είπα ότι έχω συζητήσει ή έχω συμφωνήσει. Ούτε καν ξέρει ότι τον θέλουμε. Οταν τελειώσει το πρωτάθλημα που εργάζεται θα τα πούμε. Ξέρουμε πολύ καλά ποιον θέλουμε και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό.
Αν εσείς πιστεύετε ότι ΑΕΚτζής γίνεται κάποιος για να παίρνει το πρωτάθλημα, διαφωνούμε. Οποιος θέλει πρωτάθλημα ας γίνει Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός. Εγώ δεν έγινα ΑΕΚ όταν η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια ομάδα που θα είναι η καλύτερη στην Ελλάδα και θα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Το να μου λέτε ότι ο Ολυμπιακός παίρνει 10 χρόνια το πρωτάθλημα και τα παιδάκια γίνονται Ολυμπιακοί, τι θέλετε να σας πω; Τι να κάνουμε, μαγικά; Παρασκηνιακά τουλάχιστον δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τίποτα!

Οι μεγάλες μεταγραφές. έχουν να κάνουν πιο πολύ με το συναίσθημα, να τραβήξουν τον κόσμο. Το θέμα είναι να γίνονται μεγάλες και καλές μεταγραφές.

Εχω την εντύπωση πως η ΑΕΚ έχει πολύ καλό ρόστερ. Αν μπω στην ανάλυση, μοιραία θα πω πράγματα που έχουν να κάνουν με τον προπονητή. Πράγματα που δεν έχουν σχέση σίγουρα με παρασκήνιο.

Ο Παπασταθόπουλος όταν έκανε συμβόλαιο με την ομάδα μπορούσαμε να του κάνουμε συμβόλαιο 3 ετών. Το καλοκαίρι που είχε κλείσει τα 18 θελήσαμε να τον ανανεώσουμε. Δεν ήθελε νέο συμβόλαιο, αν δεν υπήρχε όρος πως θα είμαστε εμείς στην διοίκηση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα η ΑΕΚ με αυτόν τον όρο. Γιατί σας απασχολεί; Το ίδιο είχε κάνει ο Κατσουράνης. Να φύγω από την ΑΕΚ και να έχω κάτι στο μυαλό μου με κρατά δέσμιο. Οντως, το 1,5 εκ για την αξία του Σωκράτη είναι λίγο".