Σαντος: "Να παίξουμε με νεύρο, δύναμη, πάθος"

Τη συνταγή της νίκης στο ντέρμπι με τον Αρη κατ’ αρχήν στο πρωτάθλημα και στη συνέχεια στο κύπελλο αποκάλυψε ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός του ΠΑΟΚ μίλησε για τα στοιχεία που θέλει να δει από τους παίκτες του και τη γενικότερη αγωνιστική φιλοσοφία που επιδιώκει να βλέπει από την ομάδα, ώστε να πετύχει τους στόχους της.
"Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι μεταξύ δύο πολύ καλών ομάδων. Ξέρουμε ότι είναι ένα ντέρμπι πολύ σημαντικό για την πόλη και τους φιλάθλους των δύο ομάδων. Το κατανοούμε αυτό, αλλά δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο σημαντικό από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι".

"Ο ΠΑΟΚ έχει συγκεκριμένο πλάνο για να φτάσουμε στο σημείο να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Είμαστε στη μέση αυτού του πλάνου και θέλουμε όχι μόνο η ομάδα να βρίσκεται ψηλά στη βαθμολογία, αλλά και να αποκτήσει τη συνήθεια να παίζει πάντα για να κερδίζει. Με τον Αρη θέλω να δω μια ομάδα που θα έχει στόχο τη νίκη. Οι παίκτες μου το ξέρουν αυτό. Θέλουμε να δείξουμε τη φιλοσοφία πάνω στην οποία δουλεύουμε. Τη νοοτροπία μιας ομάδας δυνατής, συμπαγούς, που προσπαθεί να αμύνεται όσο πιο ψηλά γίνεται, πιο κοντά στην εστία του αντιπάλου, όχι όμως παθητικά, αλλά με στόχο την πίεση του αντιπάλου για να μην μπορεί να κάνει παιχνίδι και με καλή κατοχή της μπάλας, να κάνει ευκαιρίες για γκολ".

"Σε πολλά ματς δεν μπορούμε να το δούμε αυτό, γιατί είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Είμαστε σε καλό μονοπάτι, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Θα πάμε να δείξουμε τη φιλοσοφία μας ως ομάδα στο ‘Κλεάνθης Βικελίδης’. Εύκολα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν. Εχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου. Τους το είπα αυτό, ότι πρέπει να πάμε σε αυτό το ματς να παίξουμε με νεύρο, δύναμη και πάθος, αλλά χωρίς νεύρα και να τα δώσουμε όλα για τη νίκη χωρίς φόβο".

Σε ερώτηση για τα δύο συνεχή εκτός έδρας παιχνίδια με τον Αρη, τόνισε: "Παρότι είναι ο ίδιος αντίπαλος στην ίδια έδρα, είναι τελείως διαφορετικά παιχνίδια μεταξύ τους. Το πρώτο είναι ένα από τα πολλά ματς του μαραθωνίου του πρωταθλήματος και είναι σημαντικό για εμάς γιατί στόχος μας είναι να διατηρηθούμε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Την Τετάρτη είναι ένα άλλο ματς. Ή όλα ή τίποτα. Κάποια ομάδα θα κερδίσει σίγουρα. Και τα δύο θα τα αντιμετωπίσουμε με την ίδια θέληση. Θα δούμε εάν στο πρώτο ματς προκύψουν κάποιοι παράγοντες, όπως η κούραση παικτών, και θα αποφασίσουμε εάν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες αλλαγές για το δεύτερο παιχνίδι, χωρίς, πάντως, να αλλάξουμε τη φιλοσοφία της ομάδας".

Αναφορικά για το εάν υπάρχει περίπτωση αλλαγών σε σχέση με το πρώτο ντέρμπι, δήλωσε: "Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης παικτών από τώρα για το δεύτερο ματς. Προς το παρόν το ματς πρωταθλήματος είναι πιο σημαντικό για μένα. Βέβαια είμαστε σε μία περίοδο στην οποία πρέπει να προσέξουμε την κούραση των παιτκών και όχι τόσο λόγω των παιχνιδιιών, αλλά κυρίως λόγω των συνθηκών που γίνονται οι προπονήσεις. Τα γήπεδα στα οποία κάνουμε προπονήσεις είναι πολύ βαριά και είναι πολύ δύσκολο να προπονηθεί κανείς. Ισως εάν μειώναμε την ένταση κάποιων προπονήσεων να μειώναμε το πρόβλημα σε ορισμένους παίκτες. Εάν χρειαστεί, πάντως, έχουμε πλέον την ισορροπία που θέλαμε στο ρόστερ. Για μένα δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί. Είναι όλοι βασικοί".

Ακόμη...

- Για την αλλαγή προπονητή στον Αρη

"Μεγάλες αλλαγές με έναν προπονητή που έρχεται μεσοβδόμαδα δεν μπορεί να γίνουν. Ερχεται ένας νέος προπονητής και οι παίκτες θέλουν να δείξουν πράγματα, αλλά εμείς δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό. Ξέρουμε τη δυσκολία του αγώνα. Πρέπει να παρουσιαστούμε συγκεντρωμένοι και όχι με αλαζονεία. Να λέμε ότι είμαστε καλύτεροι και πάμε να κερδίσουμε και ό,τι και να γίνει θα κερδίσουμε".

- Για τον βαρύ αγωνιστικό χώρο που υπάρχει στα περισσότερα γήπεδα αυτήν τη στιγμή και ενδεχομένως και στο "Κλεάνθης Βικελίδης"

"Το βαρύ γήπεδο είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για εμάς. Οταν στον αγωνιστικό χώρο η μπάλα δεν κυλάει γρήγορα, το παιχνίδι πάει περισσότερο στη δύναμη και στην τύχη. Δεν μας ευνοεί ο βαρύς αγωνιστικός χώρος. Θα δούμε τις συνθήκες του αγωνιστικού χώρου και ανάλογα θα πράξουμε. Πάντως, ήδη έχω επιλέξει την ομάδα που θα παίξει στο Χαριλάου".

- Για το εάν θα γίνει τρίτη μεταγραφή μέχρι το τέλος του μήνα

"Δύσκολα θα κάνουμε άλλη μεταγραφή. Μάλλον όχι".

- Για το επεισόδιο με τον Μπακαγιόκο

"Είναι ένα ζήτημα εσωτερικό και θα λυθεί εσωτερικά".

- Για τον Βιερίνια

"Βρίσκεται σε καλό στάδιο ετοιμότητας".

- Για το τι χρειάζεται ακόμα η ομάδα για να γίνει πιο πλήρης

"Εχοντας ως βασικό στόχο του χρόνου να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα, θεωρώ ότι χρειαζόμαστε δύο με τρεις ποδοσφαιριστές ακόμα".

Για τις μεταπτώσεις της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια υπογράμμισε: "Πρέπει να μπαίνουμε σε όλα τα ματς με στόχο τη νίκη. Θεωρούσαμε ότι πλέον τα έχουμε κάνει όλα, αλλά είμαστε μόνο στη μέση του δρόμου και πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια ταπεινότητα και αποφασιστικότητα για να ωριμάσει η ομάδα. Το χειρότερο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να επαναπαυτείς. Ούτε οι φανέλες, ούτε τα ονόματα των παικτών κερδίζουν αγώνες. Οι αγώνες κερδίζονται δείχνοντας τη σωστή νοοτροπία στον αγωνιστικό χώρο, απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο".

Ερωτηθείς για τη νευρικότητα που διακατέχει την ομάδα στα τελευταία παιχνίδια, απάντησε: "Θεωρώ ότι η ομάδα έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να νιώθει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της, για όσα έκανε μέχρι τώρα. Η νευρικότητα που δείξαμε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονου του αγώνα με τον Πανθρακικό, όπου κάναμε ορσμένα πράγματα πολύ βιαστικά και αγχωμένα πχ. θέλω εγώ να κάνω γκολ, να δώσω τελική πάσα, να ντριμπλάρω, είναι μία χιονόμπαλα λαθών που γίνεται χιονοστιβάδα. Αρχίζουν να εμφανίζονται μικρότερα κρούσματα. Χάνουμε το μυαλό μας και πάμε στην αντίπερα όχθη. Εχω πει στους παίκτες μου ότι θέλουμε να είμαστε μια επιθετική ομάδα, αλλά όχι μια ομάδα χωρίς πειθαρχία. Είμαστε συγκεντρωμένοι στη δική μας ομάδα και όταν ασχολούμαστε με άλλους ξεχνάμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς από ένα σημείο και μετά ασχοληθήκαμε περισσότερο από ό,τι πρέπει με το τι λένε και κάνουν οι απ’ έξω κι έτσι χάσαμε την ουσία και το τι πρέπει να κάνουμε εμείς".

Για το εάν υπάρχουν δυσαρεστημένοι παίκτες που δεν παίζουν στην ενδεκάδα, σημείωσε: "Για μένα είναι ευχάριστος πονοκέφαλος να δυσκολεύομαι να επιλέξω ακόμα και 18άδα. Δεν γνωρίζω να υπάρχει παίκτης που να έχει υπογράψει συμβόλαιο που να λέει ότι πρέπει να παίζει κάθε Κυριακή. Εχω πει ότι τους βλέπω όλους με το ίδιο μάτι. Είναι επαγγελματίες και υποχρεωμένοι στις προπονήσεις να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αλλάξουν την οποιαδήποτε γνώμη του προπονητή γι’ αυτούς".

Αναφορικά με τους Ολιβιέ Σορλέν και Λίνο, τόνισε: "Θεωρώ ότι είναι παίκτες εγνωσμένης αξίας. Ο Σορλέν διαθέτει χαρακτηριστικά που μου δίνουν την ευχέρεια να εφαρμόσω κάποια άλλα συστήματα που θέλω, γιατί είναι καθαρός μέσος κι έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Κονσεϊσάο ή τον Βιερίνια πχ. και από τους άλλους μέσους που έχουμε. Οσον αφορά στο Λίνο, με την παρουσία του γίνεται μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός στην αριστερή πλευρά κι αυτό είναι σημαντικό".

Οσον αφορά στις κριτικές που δέχεται από μερίδα κόσμου που θεωρεί ότι ακολουθεί συντηρητική τακτική, είπε: "Εγώ το μοναδικό πράγμα που κάνω είναι να δουλεύω πολύ για το στόχο που έχω θέσει στον ΠΑΟΚ. Δεν είμαι εδώ για να με απασχολεί η κριτική. Σέβομαι τις κριτικές. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της γνώμης, αν και κάποιες κριτικές δεν τις καταλαβαίνω, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Δεν κατανοώ γιατί λένε ότι είμαι συντηρητικός. Δεν καταλαβαίνω εάν ο κόσμος θέλει να κερδίζουμε ή να πηγαίνουμε απλά για να παίζουμε. Εγώ θέλω να κερδίζουμε. Δεν με πληρώνουν για να προσφέρω θέαμα. Εάν συνδυάζεται η νίκη με το θέαμα, ακόμα καλύτερα, αλλά το να δίνω θέαμα και να χάνω δεν με ενδιαφέρει. Στο ποδόσφαιρο αυτό που μένει είναι τα αποτελέσματα".

Σε ερώτηση για το μέλλον του ΠΑΟΚ, δήλωσε: "Το πιο σημαντικό είναι να μείνουμε στο μονοπάτι που βαδίζουμε. Οι πρωταθλήτριες ομάδες δημιουργούν τη δίψα για νίκη και όποιος συνηθίζει στις νίκες θέλει να κερδίζει όλα τα παιχνίδια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας αρέσει να ζούμε για ένα-δύο παιχνίδια τη σεζόν, εάν θέλουμε έναν ΠΑΟΚ πρωταθλητή. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι θα κερδίσουμε τον Ολυμπιακό και τον Αρη και θα είμαστε εντάξει. Δεν περιποιεί τιμή αυτή η νοοτροπία για μία πρωταθλήτρια. Πέρυσι νικήσαμε τον Αρη και σε τι μας εξυπηρέτησε; Για του χρόνου έχουμε ήδη καλό ρόστερ. Θέλουμε να το κάνουμε ακόμα καλύτερο και να συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο που βρισκόμαστε".

Τέλος, για τις μεγάλες αποστάσεις των τριών γραμμών στα τελευταία παιχνίδια, τόνισε: "Δεν επιτιθέμεθα σωστά. Χάνουμε τη μπάλα πολύ εύκολα και αυτό κάνει την ομάδα να κόβεται στα δύο, ενώ και στην άμυνα μένουμε πολύ πίσω κι αντί να παίζουν οι τρεις γραμμές σε απόσταση 40-50 μέτρων το πολύ, παίζουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις 60 και 70 μέτρων. Τα χαρακτηριστικά των παικτών μας ταιριάζουν στο να είμαστε μία ομάδα που αναπτύσσεται με οργανωμένες επιθέσεις, αλλά λόγω βιασύνης στα τελευταία ματς, πάμε να γίνουμε μία ομάδα αντεπιθέσεων. Τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχουμε δεν μας επιτρέπουν να παίζουμε με αντεπιθέσεις, αλλά με οργανωμένες επιθέσεις".