Οι ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη του προπόνηση είναι σημαντικές, με τον Έλληνα τεχνικό και τους συνεργάτες του να προσπαθούν αφενός να περάσουν τη δική τους φιλοσοφία στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ και αφετέρου να μάθουν σχεδόν στον απόλυτο βαθμό τις δυνατότητες τους και φυσικά την αγωνιστική τους κατάσταση (στο πλαίσιο αυτό εξάλλου εντάχθηκε και η διπλή προπόνηση για 15 ποδοσφαιριστές την Τετάρτη). Στόχος, ποιος άλλος από το να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή 11άδα κόντρα στον Άρη και παράλληλα να γνωρίζει τη βοήθεια μπορεί να του προσφέρει ο κάθε παίκτης που έχει στη διάθεσή του.
Ουσιαστικά ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της Πέμπτης, κανείς – εκτός του ίδιου του Παπακώστα – δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ποιοι θα επιλεγούν για να ξεκινήσουν την αναμέτρηση, με ποιο σχήμα θα αγωνιστεί η ΑΕΛ και βέβαια ποιοι θα προτιμηθούν να είναι στην αποστολή. Μοιάζει πλέον η 11άδα της Κυριακής με ένα "σταυρόλεξο" για ιδιαίτερα δυνατούς λύτες, μιας και ο Έλληνας τεχνικός δοκιμάζει σχεδόν τα πάντα σε ότι αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι της κυριακάτικης ΑΕΛ.
Μονάχα πέντε ή έξι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να θεωρούν εαυτόν σίγουρο για την αναμέτρηση στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και οι υπόλοιποι καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πείσουν τον Γιάννη Παπακώστα ότι αξίζουν να μετέχουν στο βασικό σχήμα.
Ξεκινώντας, λοιπόν, από τον τρόπο αντιμετώπισης του κυριακάτικου αντιπάλου, ο Γιάννης Παπακώστας έχει εστιάσει την προσοχή του στα δυνατά σημεία της θεσσαλονικιώτικης ομάδας και αυτά θέλει να εξουδετερώσει. Οι "κίτρινοι" από τη στιγμή που στον πάγκο τους κάθεται ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, αρέσκονται να παίζουν ένα παιχνίδι κατοχής της μπάλας με καλό "πάσινγκ γκέιμ" και επιθέσεις από τα άκρα. Αυτό ακριβώς θέλει να το σταματήσει ο Έλληνας τεχνικός και γι’ αυτό θέλει να έχει η ομάδα του μέσους που θα έχουν καλή κίνηση αλλά και διάρκεια στο παιχνίδι τους, με στόχο να βοηθούν τους πλάγιους αμυντικούς και να μην επιτρέπουν στα μπακ των αντιπάλων τους να κινούνται επιθετικά.
Θα πρέπει μάλιστα να είναι ικανοποιημένος από την αμυντική λειτουργία της ομάδας του, μιας και στην προπόνηση της Πέμπτης επιτεύχθηκε μόλις ένα γκολ, ενώ επιθετικά ζητά από την ομάδα του να πιέζει ψηλά τους αντιπάλους και να προσπαθεί να κλέψει μπάλες και να βγαίνει έτσι πιο εύκολα στην επίθεση.
Αν θελήσουμε πλέον να μιλήσουμε για αρχικό σχήμα, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο και ουσιαστικά η μισή 11άδα είναι στον... αέρα. Σε σύγκριση με την πρόσφατη αναμέτρηση κόντρα στον Πανθρακικό δεν υπάρχει η διάθεση να αλλάξει κάτι στην αμυντική γραμμή των "βυσσινί" (έστω και αν παρουσιάζει κι αυτή προβλήματα δεχόμενη αρκετά γκολ) και θα αποτελείται από τους Σεμπαστιάν Βιέρα (η μαγνητική που υποβλήθηκε την Τετάρτη ήταν "καθαρή" και δεν υφίσταται καμία σκέψη απουσίας του), Χουάν Βελάσκο, Νίκο Νταμπίζα, Χρήστο Μελίσση και Παναγιώτη Κατσιαρό. Σίγουρος για το αρχικό σχήμα πρέπει να θεωρείται και ο Γιάν Μπλάζεκ.
Από κει και πέρα, για τις υπόλοιπες θέσεις αναμένεται να γίνει πραγματική μάχη στις δύο τελευταίες προπονήσεις – πλέον υπάρχουν και οι επιλογές – και δεν αποκλείεται να δούμε την ενεργοποίηση παικτών που στα τελευταία ματς δεν είχαν και πολλές συμμετοχές (βλέπε Τουάμα) ή παίκτες να αγωνίζονται σε άλλες θέσεις από αυτές που τους έχουμε συνηθίσει…
Το ευχάριστο φυσικά για τον Γιάννη Παπακώστα και τους συνεργάτες του είναι η απουσία σημαντικών προβλημάτων ή έκτακτων περιστατικών και στους μόνους που δεν μπορεί να υπολογίζει είναι οι Στέλιος Βενετίδης (έχει μπει στην τελική ευθεία της επιστροφής του), Αλεκσάνταρ Σίμιτς και Σιμόν Αμπουχατζίρα, ενώ στη διάθεσή του βρίσκεται και ο Ματίας Ιγκλέσιας που έχει εκτίσει την ποινή των δύο αγωνιστικών λόγω της συμπλήρωσης επτά κίτρινων καρτών.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ: