Η περίπτωση Κασάμι και ο "κόκκινος" σχεδιασμός

Τα μηνύματα που στέλνει ο Ολυμπιακός με τον Παϊτίμ Κασάμι, αλλά και με τον Πουλίδο. Η πρόταση-πρόκληση για Ελάνο και γιατί φαίνεται να απομακρύνεται η περίπτωση Φορτούνη. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει τη μεταγραφική προσέγγιση των "ερυθρολεύκων"

Η περίπτωση Κασάμι και ο "κόκκινος" σχεδιασμός

Αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που απασχόλησαν έως τώρα τον Ολυμπιακό ως υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι, άσχετα με το ποιοι από αυτούς θα πατήσουν λιμάνι ή όχι, καταλαβαίνει τους άξονες πάνω στους έχουν αποφασίσει να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιοι του συλλόγου.

Η περίπτωση Κασάμι που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο, αλλά και όσες προηγήθηκαν, όπως ο Μεξικανός Πουλίδο, οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα επενδύσουν κυρίως σε νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την… απογείωση.

Ο Ραϊόλα, ο Μέντες και οι ανοικτές πόρτες

Υπάρχει ξεκάθαρη λογική σε αυτό το πλάνο, η οποία είναι η εξής: Η διοίκηση έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με κορυφαίους μάνατζερ, οι οποίοι όχι μόνο έχουν πλούσιο πελατολόγιο, αλλά λύνουν και δένουν στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και όχι μόνο. Ο Μίνο Ραϊόλα, για παράδειγμα, δεν έχει πελάτη μόνο τον Ιμπραχίμοβιτς, ο οποίος, ούτως ή άλλως, θα ερχόταν στην Ελλάδα μόνο για διακοπές, αλλά αρκετούς ακόμη ποδοσφαιριστές, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο επιδιώκουν να φτάσουν στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το ίδιο ισχύει και για τον Πορτογάλο Χόρχε Μέντες, με τον οποίο συνεργάστηκε ο Ολυμπιακός, δύο φορές, μάλιστα, στην υπόθεση του Ρομπέρτο Χιμένεθ. Τη μία όταν ήρθε ο Ισπανός πορτιέρε ως δανεικός και τη δεύτερη όταν αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης…

Η περίπτωση Κασάμι και ο "κόκκινος" σχεδιασμός

Όπως, λοιπόν, ο Ολυμπιακός κινήθηκε πέρυσι για να αποκτήσει, με μεταγραφή ή με δανεισμό, ποδοσφαιριστές όπως ο Τζόελ Κάμπελ και ο Βλάντο Βάις, το ίδιο θα επιδιώξει και φέτος με ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση. Ο στόχος είναι μάλλον προφανής. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θέλει όχι απλά να ενταχθεί, αλλά να μονιμοποιηθεί στο γκρουπ των συλλόγων, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους τοπ της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έχουν απλώσει τα δίχτυα τους σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 21 και 25 ετών, οι οποίοι έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να παίξουν μπάλα και να εξελιχθούν περαιτέρω, καθώς μέσα από αυτό το "σωλήνα" θα διεκδικήσουν κάτι καλύτερο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με αυτή τη λογική λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ομάδες όπως η Πόρτο, η Λιόν, η Μονακό, η Μπενφίκα, η Βαλένθια και αρκετές ακόμη. Γνωρίζοντας πως δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που θα ξοδέψουν σύλλογοι επιπέδου Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπάγερν, επέλεξαν να βρουν και να δημιουργήσουν τα "αστέρια του αύριο", ώστε και αγωνιστικό όφελος να αποκομίσουν, αλλά και οικονομικό.

Μέσα από αυτή τη μέθοδο ο Ολυμπιακός καταφέρνει να αποκτά παίκτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι έχουν και μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και παράλληλα να πουλάει τα "αστέρια" που ο ίδιος έκανε να λάμψουν, στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Η περίπτωση Κασάμι και ο "κόκκινος" σχεδιασμός
INTIME SPORTS

Τα παραδείγματα Μήτρογλου και Μανωλά

Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό κανείς δεν περίμενε ότι ο Μήτρογλου θα έκανε τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα μέχρι τον Γενάρη που θα "τρέλαινε" όλη την Ευρώπη, ούτε πως ο Κώστας Μανωλάς θα εκτοξευόταν τόσο ψηλά μέσα σε μια διετία, όταν κάποιοι… σιχτίριζαν στο άκουσμα της απόκτησής του!

Ακόμη και η Μπορούσια Ντόρτμουντ κάπως έτσι κινήθηκε πριν από μερικά χρόνια και πλέον βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο. Επένδυσε σε νέα παιδιά με πολύ ταλέντο, τα οποία δούλεψαν σωστά, εντάχθηκαν όπως έπρεπε στην παραγωγική διαδικασία και πλέον "απογείωσαν" και την καριέρα τους, αλλά και το σύλλογο που εκπροσωπούν.

Βέβαια, για να βρεθεί η σωστή χημεία και να πετύχει η συνταγή χρειάζονται και κάποιοι πιο έμπειροι, οι οποίοι θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην όλη προσπάθεια. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός γέμισε πέρυσι το ρόστερ του με αρκετούς προικισμένους πιτσιρικάδες, αλλά πόνταρε και σε "μπαρουτοκαπνισμένους" όπως ο Χαβιέρ Σαβιόλα και ο Τσόρι Ντομίνγκες, οι οποίοι έχουν και τις παραστάσεις και το επίπεδο να δώσουν όταν χρειαστεί το "κάτι παραπάνω".

Η περίπτωση Κασάμι και ο "κόκκινος" σχεδιασμός

Ο Εσιέν και ο Ελάνο

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και φέτος με έναν ποδοσφαιριστή επιπέδου Εσιέν για παράδειγμα, τον οποίο οι "ερυθρόλευκοι" τσέκαραν και τον προηγούμενο Γενάρη ή με τον Βραζιλιάνο διεθνή Ελάνο, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στην Φλαμέγκο και είναι ο ένας από τους τρεις "λάτιν" που έχουν προταθεί και εξετάζονται όπως σας ενημέρωσε σχετικά το Contra.gr.

Στα 32 χρόνια του ο Ελάνο, μετράει 50 συμμετοχές και 9 γκολ με τη φανέλα της "σελεσάο". Ανήκει, δηλαδή, στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να απασχολήσουν σοβαρά ομάδες επιπέδου Ολυμπιακού στην προσπάθειά τους να έχουν σταθερά καλή παρουσία στο Champions League.

Από ‘κει και πέρα, στελέχη της ΠΑΕ ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει θέμα Ρομπίνιο (σ.σ. μέχρι στιγμής τουλάχιστον), ενώ φαίνεται να απομακρύνεται και ο Κώστας Φορτούνης. Κάποιοι λένε ότι ο νεαρός διεθνής τελικά δεν αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές του Μίτσελ και κάποιοι άλλοι ότι το θέμα "κόλλησε" επειδή ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν έχει καταλήξει ακόμη στο τι θέλει σχετικά με το αγωνιστικό του μέλλον…

Υ.Γ.: Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η παραχώρηση του Πάουλο Μασάντο στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK