Αυτός είναι ο Εσιέν: Από τις αλάνες στα πλούτη και από τη φτώχεια στην φιλανθρωπία

Το ποδόσφαιρο με γυμνά πόδια στις αλάνες, ο θάνατος του αδερφού του, η μητέρα που τον έμαθε να αγαπά το ποδόσφαιρο, το φιλανθρωπικό του έργο και η συμφιλίωση με τον πατέρα του λίγο πριν πεθάνει.

Αυτός είναι ο Εσιέν: Από τις αλάνες στα πλούτη και από τη φτώχεια στην φιλανθρωπία
© AP

Ο Μάικλ Εσιέν θεωρείται από τους κοσμοπολίτες Αφρικανούς. Του αρέσει η καλή ζωή, οι πλούσιες κατοικίες, τα ακριβά αυτοκίνητα, κάθε τι που μπορεί να... αντέξει η τσέπη του. Κάθε τι που δεν του θυμίζει τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε στην Γκάνα. Παρέα με μια μπάλα και τη μητέρα του να τον μαθαίνει να λατρεύει το ποδόσφαιρο.

"Έκανε τα πάντα για μένα", έχει δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις του ο Γκανέζος σταρ. "Πάντα φρόντιζε να έχω μια μπάλα για να μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο. Βέβαια, στη γενέτειρά μου δεν είχαμε μέρη με χορτάρι για να παίξουμε και ψάχναμε να βρούμε οποιοδήποτε μέρος. Αρκεί να είχαμε χρόνο και μπάλα".

H τραγωδία και το κίνητρο

Κάπως έτσι ξεκίνησε η αγάπη του για το άθλημα που τον έκανε διάσημο και πλούσιο. Τόσο ώστε να απολαμβάνει όλα όσα αναφέραμε στην αρχή του κειμένου -όταν έχεις κάνει συμβόλαιο με προϊστάμενο τον Αμπράμοβιτς, τότε έχεις και τα... τυχερά σου-, αλλά και να βοηθά τους ανθρώπους μέσω του ιδρύματος "Michael Essien’s Game of Hope". Μάλιστα, όταν ήταν στην Τσέλσι, ένας παίκτης -που για τον φίλαθλο του Παναθηναϊκού ήταν όνειρο να τον δει συμπαίκτη με τον Εσιέν- ο Τζιμπρίλ Σισέ, είχε χορέψει σε μια εκδήλωση για το φιλανθρωπικό ίδρυμά του.

Ο Εσιέν θα μπορούσε να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που γεννήθηκε στην Γκάνα. Σε μια χώρα όπου η φτώχεια είναι σε... ελεγχόμενα επίπεδα και πολλοί τη θεωρούν ως... την πλούσια πλευρά της Αφρικής. Ας είναι καλά η γεωργία. Ζούσε με τα απαραίτητα, είχε μια μητέρα να παλεύει για κρατήσει ενωμένη την οικογένεια -με τον πατέρα να τους εγκαταλείπει- και τον πιτσιρικά Εσιέν να γίνεται ο άνδρας του σπιτιού, βοηθώντας στα προς το ζην.

Αυτός είναι ο Εσιέν: Από τις αλάνες στα πλούτη και από τη φτώχεια στην φιλανθρωπία

Η τραγωδία της οικογένειας με τον θάνατο του αδερφού του, όταν ο Μάικλ δεν είχε γεννηθεί ακόμα, άφησε πληγές, αλλά αποτέλεσε και το κίνητρο για να γίνει καλύτερος και να δικαιώσει όσους έλεγαν ότι του μοιάζει. " Έχασα τον αδερφό μου πριν γεννηθώ. Δεν είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και ό,τι έμαθα γι' αυτόν, ήταν από τη μητέρα μου. Μου έλεγε ότι ήταν καλός ποδοσφαιριστής και ότι του μοιάζω. Αυτό ήταν το κίνητρο για μένα", δήλωνε αρκετά χρόνια αργότερα για τον αδερφό που δεν γνώρισε, αλλά αγάπησε.

Η αναγνώριση

Το ποδόσφαιρο είχε μπει στη ζωή του σαν απόδραση από τα καθημερινά προβλήματα. Δεν άργησε η στιγμή που θα έμπαινε και στη ζωή του. Από τη σχολική ομάδα και τα παιχνίδια ξυπόλυτος σε αλάνες, έφτασε στη Λίμπερτι Προφέσιοναλς που του προσέφερε συμβόλαιο -στα 13 του- και του έδωσε δικαίωμα στο όνειρο. Σιγά-σιγά, ο Εσιέν κέρδιζε εμπειρίες και ευκαιρίες. Ήρθε η εθνική Εφήβων της Γκάνας και μετά η Ευρώπη με τη μεταγραφή στην Μπαστιά. Κάπου εκεί άρχισε να γράφεται το βιβλίο με τα σπουδαία κατορθώματά του. Από την Μπαστιά στη Λιόν, στη συνέχεια στην Τσέλσι του Μουρίνιο, στη Ρεάλ, στη Μίλαν και τώρα, λίγο πριν γραφτεί ο επίλογος, ο Γκανέζος σούπερ σταρ αποφάσισε να αφιερώσει κι ένα κεφάλαιο στον Παναθηναϊκό.

Όσοι τον γνωρίζουν, λένε τα καλύτερα για τον χαρακτήρα του. Ευγενικός, χαμογελαστός, αλλά δύσκολος στο να ανοιχτεί στον άλλον αμέσως. Πρέπει πρώτα να γνωρίσει τον απέναντί του και μετά μπορεί να γίνει χαλί να τον πατήσεις. Ο Τόνι Αμόφα, ποδοσφαιρικός αναλυτής στην Γκάνα, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τον Εσιέν από τότε που πρωτοέπαιξε στην εθνική της πατρίδας του, είναι από τους πλέον κατάλληλους να μιλήσουν για εκείνον: "Δεν του αρέσει ιδιαίτερα η δημοσιότητα. Αν μπορούσε, θα έπαιζε κάθε μέρα ποδόσφαιρο. Ζει γι' αυτό. Όταν είναι σπίτι, παρακολουθεί αγώνες. Δεν διαβάζει εφημερίδες, δεν θέλει να ξέρει τι γράφουν γι' αυτόν και το μόνο που τον απασχολεί είναι να γίνεται καλύτερος στο χορτάρι". Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις το 1957 ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Βρετανούς. Ε, δεν θα μπορούσε να μην αγαπήσει το ποδόσφαιρο...

Η συμφιλίωση

Με τον πατέρα του, Τζέιμς, η σχέση ήταν... περίπλοκη, όπως λένε και στο facebook. Δεν του συγχώρεσε ότι τους εγκατέλειψε. Από την άλλη, ο πατέρας του φρόντισε να δώσει θέμα στον "κίτρινο" Τύπο της Γκάνας, όταν βρέθηκε απέναντι από τον γιο του και του επιτέθηκε για τον εξαθλιωμένο τρόπο ζωής του. " Με έχει ξεχάσει. Μόνο μια φορά μου είχε στείλει 400 δολάρια. Με έχει εγκαταλείψει. Δεν μου έχτισε ένα σπίτι, κοιτάξτε που μένω", έλεγε σε σχετικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί το 2010 και είχε προκαλέσει σάλο, κυρίως λόγω των παρακάτω φωτογραφιών:

Αυτός είναι ο Εσιέν: Από τις αλάνες στα πλούτη και από τη φτώχεια στην φιλανθρωπία
Αυτός είναι ο Εσιέν: Από τις αλάνες στα πλούτη και από τη φτώχεια στην φιλανθρωπία

Λίγο πριν από τον θάνατό του, όμως, ο Μάικλ φρόντισε να συμφιλιωθεί μαζί του. Τον συνάντησε, μίλησαν, έβγαλαν από την ψυχή τους ό,τι κρατούσαν θαμμένο και στη συνέχεια είπαν το στερνό αντίο. Ποτέ δεν έχει μιλήσει γι' αυτόν. Προτιμά να αναφέρεται με κάθε ευκαιρία στη μητέρα του. Τον φύλακα-άγγελό του, τον άνθρωπο που του έδειξε το δρόμο της ζωής.

Αυτός είναι ο Εσιέν: Από τις αλάνες στα πλούτη και από τη φτώχεια στην φιλανθρωπία

Από το χωριό της Γκάνας και την ποδοσφαιρική καταξίωση, ο δρόμος οδήγησε τον Μάικλ Εσιέν στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες λένε πως ο Γκανέζος διάλεξε την πρόταση του Παναθηναϊκού γιατί έμαθε τα καλύτερα για τη χώρα μας. Θα μπορούσε να πάει στην Αμερική ή στο Ντουμπάι και να εξασφαλίσει ένα καλό εφάπαξ, όταν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Προτίμησε, όμως, την Ελλάδα γιατί θα του προσφέρει πολλά περισσότερα από το ποδόσφαιρο που αγαπά. Και είπαμε: ο Εσιέν θεωρείται κοσμοπολίτης...

Διαβάστε ακόμα:

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Εσιέν

News 24/7

24MEDIA NETWORK