Αποστολάκης: "Ο Μπεργκ μπορεί να κρίνει το ντέρμπι"

Ο Στράτος Αποστολάκης μίλησε για το ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε στις διαφορές των δύο ομάδων, τα λάθη των "πρασίνων" την εφετινή σεζόν, αλλά και τα σημεία που θα κριθεί η αναμέτρηση.

Αποστολάκης: "Ο Μπεργκ μπορεί να κρίνει το ντέρμπι"
INTIME SPORTS

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, Στράτος Αποστολάκης φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Ανατροπή και πέναλτι" με τους Σταύρο Γεωργακόπουλο, Ευάγγελο Μίχο και Γιάννη Σερέτη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το ποιο ευρωπαϊκό ντέρμπι θα έβλεπε: "Το ισπανικό Clasico. Η Premier League μας προσφέρει κάθε εβδομάδα συγκινήσεις, ενώ στην Ισπανία περιμένουμε αυτά τα παιχνίδια, διότι είναι πιο σπάνια".

Για το ελληνικό ντέρμπι: "Πάντα υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Ποτέ τα ντέρμπι δεν είναι ίδια. Έχουν το δικό τους χαρακτήρα. Ο Παναθηναϊκός θα πάει με καινούριο προπονητή και πρέπει να δούμε τι έχει προλάβει να κάνει αυτό το 10ήμερο, καθώς διαβάζω και για αλλαγή συστήματος. Από τη μεριά του Ολυμπιακού πρέπει να δούμε κατά πόσο θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στο παιχνίδι, αφού έχει το μυαλό του στην Ευρώπη, έχοντας πάρει μεγάλη διαφορά στο πρωτάθλημα. Βέβαια, το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι το ματς με την Άρσεναλ, που είναι το ματς της χρονιάς. Στην Ελλάδα, η Λεωφόρος είναι η τελευταία δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, διότι έχει κερδίσει και στην Τούμπα και αν κάνει το διπλό θα πάρει με μεγαλύτερη άνεση το πρωτάθλημα".

Για το αν η διαφορά των δύο ομάδων είναι τόσο μεγάλη, όσο παρουσιάζεται στη βαθμολογία: "Δε νομίζω ότι έχει ανοίξει τόσο πολύ η… ψαλίδα. Ο Παναθηναϊκός στην αρχή της χρονιάς παρουσιάστηκε κατώτερος του αναμενομένου. Έριξε το βάρος στην Ευρώπη και του κόστισε πολύ ο αποκλεισμός τόσο στο οικονομικό όσο και το αγωνιστικό κομμάτι, καθώς ήθελε να αποδείξει ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίσα τον Ολυμπιακό. Οπότε ξεκίνησε με ένα ντεσαβαντάζ. Επίσης, φέτος, βλέπουμε μία διαφορετική προσέγγιση στον Παναθηναϊκό. Πέρσι έτρεχε πάρα πολύ, κάτι που δε τον βλέπουμε. Έχει υπάρξει κάποια μετάλλαξη. Κάτι έγινε διαφορετικά. Δεν ξέρω κατά πόσο ο νέος προπονητής, σε αυτές τις λίγες ημέρες, θα καταφέρει να επανεκκινήσει την ομάδα για να τρέχει περισσότερο και να είναι ανταγωνιστική. Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός σίγουρα έχει πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν έχει τεράστια διαφορά σε σχέση με πέρσι, όταν κέρδισε τη Γιουβέντους και την Ατλέτικο. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός είναι χειρότερος από πέρσι. Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν αρκετά από τον Παναθηναϊκό, διότι ο Παναθηναϊκός είχε τρεξίματα. Τώρα που δεν τα έχει και δεν έχει την ποιότητα θα υπάρχει πρόβλημα και είναι ένα ζήτημα που χρήζει διερεύνησης. Πάντως, μπορεί να δούμε διαφορετικά πράγματα από τον Στραματσόνι. Ο Αναστασίου είχε εμμονές σε πολλά σημεία του αγώνα και στην κατάρτιση της ενδεκάδας. Αυτά τα έχουν οι προπονητές. Μπορεί το Σάββατο να δούμε καλύτερο και πιο ορθολογικό Παναθηναϊκό, ο οποίος σε κάποια παιχνίδια έπαιζε ανορθόδοξα και είτε το διόρθωνε είτε όχι. Αυτά είναι τρικ που τα χρησιμοποιεί ο προπονητής όπως θέλει. Στο ντέρμπι της Κυριακής δε θα παίξουν ρόλο οι λεπτομέρειες. Θα παίξει ρόλο η ετοιμότητα των ομάδων και η διάθεση που θα δείξουν ο Παναθηναϊκός για να επανακάμψει και ο Ολυμπιακός για να καθαρίσει, διότι έχει δύσκολο γκρουπ αγώνων στη συνέχεια. Περιμένω ένα σφικτό παιχνίδι και όποιος καταφέρει να βάλει το γκολ θα πάρει τη νίκη".

Για το αν το παιχνίδι θα κριθεί στο σύνολο ή τις μονάδες: "Η μονάδα είναι μέρος του συνόλου και μέσα από αυτό μπορεί να βρει κάποιος την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά. Με προβληματίζει ότι ο Μπεργκ, το βαρύ… όνομα του Παναθηναϊκού έρχεται από δύο παιχνίδια υψηλής έντασης και ταξίδι και θα είναι ταλαιπωρημένος. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα βρεθεί, αλλά αυτός θα μπορούσε να κρίνει το παιχνίδι. Είναι φόβητρο. Δεν μπορώ να διακρίνω κάτι ανάλογο για τον Ολυμπιακό, διότι έχει αρκετούς παίκτες σε καλό επίπεδο. Αν παίξουν συλλογικά θα κρίνουν την αναμέτρηση. Ο Παναθηναϊκός έχει λιγότερους τέτοιους παίκτες και ο Μπεργκ μπορεί από… καμία φάση να βάλει γκολ. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι, στο γκολ και το χαμηλό σκορ, διότι σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει ένα ντέρμπι. Στην συνέχεια της σεζόν, ο Παναθηναϊκός θα παίξει καλύτερα, διότι δε γίνεται να παίζει ανορθόδοξα, αργά και να ταλαιπωρεί την μπάλα. Τέλος, δε θεωρώ ότι θα κρατήσει πάρα πολύ η φόρμα του Ολυμπιακού".

Για τα λάθη που έκανε φέτος ο Παναθηναϊκός: "Δεν ξέρω αν ο Αναστασίου θα μπορούσε να διαχειριστεί την ομάδα, τουλάχιστον από όσα μπορώ να μάθω και εγώ. Το αρνητικό σημείο είναι ότι δεν μπόρεσε να βάλει στην ομάδα τις μεταγραφές, που ήταν στοχευμένες. Έγιναν εκεί που πονούσε η ομάδα, είχε γνώση, άρα είχε και μερίδιο σε αυτές. Δεν έπαιξε κανένας. Δεν μπορεί να πάει ο Αλαφούζος να πει στον Σάντσεθ να μην έχει νεύρα. Αυτό είναι δουλειά του προπονητή. Ο μοναδικός τραυματίας ήταν ο Εσιέν και για αυτό δεν μπορείς να κατηγορήσεις τη διοίκηση. Αν, όλοι, ήμασταν στη διοίκηση, θα απαντούσαμε θετικά στην απόκτηση Εσιέν, καθώς για εκείνη τη θέση υπήρχε μόνο ο Λαγός. Το θέμα είναι με την ιατρική γνωμάτευση. Αν υπήρχε ή αν ο ποδοσφαιριστής προσπάθησε να κρύψει τον τραυματισμό του. Ο Πανθηναϊκός δεν έχει τις χιλιάδες επιλογές, καθώς έχει αρκετά χρόνια να παίξει και στο Champions League. Αυτού του επιπέδου οι παίκτες σίγουρα έχουν προβλήματα και για αυτό επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα. Έχουν κάνει εγχειρήσεις και είναι επιβαρυμένοι.

Δεν υπήρχαν πολλές επιλογές στον Παναθηναϊκό, αν αναλογιστούμε και το κόστος. Μετά υπεισέρχονται οι ιατρικοί και προπονητικοί παράγοντες. Όταν ο Σάντσεθ παίρνει κόκκινη κάρτα στον πρώτο αγώνα, φροντίζεις να του συμπεριφερθείς και να τον διαχειριστείς σωστά, για να καλμάρει τα νεύρα του και να είναι έτοιμος όταν τον έχει ανάγκη η ομάδα. Αυτό είναι θέμα του προπονητή και όχι του προέδρου, του γενικού αρχηγού, του τεχνικού διευθυντή. Θεωρώ ότι ο Αναστασίου δεν μπορούσε να συνεχίσει, εδώ και πολύ καιρό. Ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων. Ο Γιάννης είχε φθαρεί ειδικά από την αποτυχία στην Ευρώπη και αν έμενε κι άλλο θα ήταν κακό και για τον κόσμο και για την ομάδα. Και όλο το κλίμα αλλάζει μόνο διώχνοντας τον προπονητή, όχι τον γιατρό ή το βοηθό και το φροντιστή. Χρειαζόταν ένα γερό ηλεκτροσόκ για να ταρακουνηθούν κάποιοι και αυτό γίνεται μόνο με αλλαγή προπονητή".

Για την πρόβλεψή του στο ντέρμπι: "Δε βλέπω κάτι. Γενικά για την εικόνα του ποδοσφαίρου είναι καλό να γίνει ένα όμορφο παιχνίδι που το έχει ανάγκη το άθλημα στη χώρα μας. Μακάρι να κερδίσει ο Παναθηναϊκός, διότι το έχει περισσότερο ανάγκη, ενώ θα είναι καλό και για τον Ολυμπιακό να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Χρειάζεται να αλλάξει η εικόνα του ποδοσφαίρου. Τώρα δε γεμίζει το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και να ξεφύγει κι άλλο ο Ολυμπιακός θα χάσει το ενδιαφέρον του το πρωτάθλημα".

Για το αν ο Παναθηναϊκός έχει ελπίδες για το πρωτάθλημα: "Δε πρέπει να ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα κανέναν στον Παναθηναϊκό, ούτε τον κόσμο. Αυτό που πρέπει να νοιάζει τους οπαδούς είναι να πηγαίνουν στο γήπεδο και να βλέπουν καλή μπάλα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αν το παιχνίδι έχει και βαθμολογικό ενδιαφέρον τόσο το καλύτερο. Χρειαζόμαστε ωραίες εικόνες για να αλλάξει κάτι στο δύσμοιρο το ποδόσφαιρο. Αν είναι να πλακωθούν οι οπαδοί και να αναλάβουν οι φανατικοί την κατάσταση δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Ο κόσμος άλλωστε θυμάται τα παλαιότερα παιχνίδια και τους πρωταγωνιστές τους".

Για τις διαφορές που έχουν τα παιχνίδια σε σχέση με αυτά της δεκαετίας του 1980: "Υπάρχουν και ομοιότητες και διαφορές. Τότε υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μπορούσαν να σταματήσουν τα πάντα. Τώρα μπορεί ο μισός κόσμος να δει το ισπανικό ντέρμπι και όχι το ελληνικό. Του κόσμου του αρέσει να βλέπει ποδόσφαιρο και για αυτό ευθυνόμαστε εμείς, που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο. Στα δικά μου τα χρόνια, όταν ξεκινούσα κυρίως, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Πλέον πρωταγωνιστές είναι τα επεισόδια και οι διαιτητές. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Πρέπει να στεκόμαστε στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, που μπορούν να μας χαρίσουν ωραίες στιγμές, όπως είναι οι ποδοσφαιριστές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Σεβασμός στην ιστορία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού"

Γιαννακόπουλος: "Δεν μπορώ να ξεχάσω το 1-4"

News 24/7

24MEDIA NETWORK