ΠΑΡΑΚΑΜΕΡΑ: Όσα δεν είδατε από το ντέρμπι της ντροπής

Το Contra.gr βρέθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου και σας μεταφέρει το κλίμα πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τα εκτεταμένα επεισόδια. Οι κλειστοί δρόμοι, οι κλούβες της αστυνομίας, το "άκυρο" ζέσταμα των παικτών του Παναθηναϊκού κι αποχώρηση του πούλμαν του Ολυμπιακού.

ΠΑΡΑΚΑΜΕΡΑ: Όσα δεν είδατε από το ντέρμπι της ντροπής

Η κάλυψη ενός σπουδαίου ντέρμπι αποτελεί "ευχή" και "κατάρα" για ένα δημοσιογράφο. Το άγχος για το πώς θα αποτυπώσει σε γραπτό λόγο την ατμόσφαιρα του γηπέδου, τις αντιδράσεις του κόσμου, τη χαρά και τη λύπη των ποδοσφαιριστών -οφείλει- να το μετατρέψει σε δημιουργική σκέψη. Οι "ήρωες της μίας βραδιάς", ο "συνήθης ύποπτος", ο "αδύναμος κρίκος" κι άλλα τέτοια κλισέ εισχωρούν στα άρθρα των δημοσιογράφων, δημιουργώντας πολλές κι ενδιαφέρουσες ποδοσφαιριστές ιστορίες.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν πραγματικά να αποτελούν κομμάτι μίας -καθαρά- ποδοσφαιρικής συζήτησης αν ΔΕΝ αναφερόμασταν στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ, βασιλεύει η καφρίλα, η παρακμή, με συνέπεια πρωταγωνιστές να γίνονται οι "ανεγκέφαλοι" οπαδοί κι όχι οι ποδοσφαιριστές μέσα στις 4 γραμμές του αγωνιστικού χώρου.

Το Contra.gr βρέθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου και σας μεταφέρει όσα έλαβαν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τα εκτεταμένα επεισόδια σ' ένα σκηνικό ντροπής.

Μικρής έκτασης επεισόδια από νωρίς

Πέριξ του "Απ. Νικολαΐδης" το κλίμα ήταν εξ αρχής... ηλεκτρισμένο. Περίπου 2,5 ώρες πριν την έναρξη(;) του μεγάλου παιχνιδιού οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο είχαν κλείσει, οι διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν σε κάθε στενό, ενώ οι οδομαχίες, έστω και μικρής έκτασης, αποδείχθηκαν προφητικές. Περνώντας από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας περίπου στις 5.30 έβλεπες τον κόσμο να αδημονεί για τη σημαντική αναμέτρηση με... δάκρυα στα μάτια.

Όχι, δεν ήταν από τη συγκίνηση, αλλά από τα δακρυγόνα που έπεφταν στις συμπλοκές μεταξύ οπαδών και αστυνομικών δυνάμεων. Η χρήση μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων, αλλά και φωτοβολίδων κρότου-λάμψης ήταν άσκοπη, από την στιγμή που λίγα μέτρα πιο μακριά περνούσαν γονείς με τα παιδιά τους.

Εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας, μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων ταλαιπωρήθηκε στις ουρές, περιμένοντας να ανοίξουν οι θύρες ώστε να μπει στο γήπεδο. Παρόλα αυτά, η μουρμούρα, η γκρίνια και τα νεύρα, συνδυάζονταν... αρμονικά με ποδοσφαιρικές συζητήσεις για τη συμμετοχή του Εσιέν, το σύστημα του Στραματσόνι και την πίστη πως το εντυπωσιακό σερί του Ολυμπιακού θα λάβει τέλος στη Λεωφόρο.

Λίγο μετά τις 6.15, οι κλούβες της αστυνομίας αποχώρησαν, ύστερα από την ασφαλή άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού, κι έτσι οι φίλαθλοι εισήλθαν στο γήπεδο. Όμως, ο ελλιπής, όπως αποδείχθηκε, έλεγχος στις Θύρες των οργανωμένων είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν με πιστόλι ευθείας βολής φωτοβολίδες, οι οποίες βρήκαν τον άσο των "ερυθρόλευκων", Άλφρεντ Φινμπόγκασον.

Η διπλή προθέρμανση του Παναθηναϊκού κι οι συνομιλίες Βόκολου-Καραπαπά

Αμέσως οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν στα αποδυτήρια κι άρχισαν διαβουλεύσεις για την τύχη του αγώνα. Αντίθετα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ξεκίνησαν την προθέρμανση, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο, ο οποίος ζητούσε επιτακτικά τη νίκη. Λίγα λεπτά αργότερα, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν κι αυτοί πίσω στ' αποδυτήρια.

Όσο περνούσε η ώρα, η πραγματοποίηση του αγώνα συγκέντρωνε όλο και λιγότερες πιθανότητες. Λίγο πριν τις 7.30, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς, μαζί με τον αντιπρόεδρο της ομάδας, Σάββα Θεοδωρίδη βγήκαν από τη φυσούνα για να δουν πώς είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Μάλιστα, ο κ. Καραπαπάς συνομίλησε για λίγα δευτερόλεπτα με τον Τεχνικό Διευθυντή του Παναθηναϊκού, Λεωνίδα Βόκολο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, προτού επιστρέψουν κι οι δύο στα αποδυτήρια. Ήδη, στα δημοσιογραφικά υπήρχαν πληροφορίες περί οριστικής ματαίωσης του αγώνα.

ΠΑΡΑΚΑΜΕΡΑ: Όσα δεν είδατε από το ντέρμπι της ντροπής
INTIME SPORTS

Παρόλα αυτά, οι παίκτες του Παναθηναϊκού βγήκαν εκ νέου στο γήπεδο και ξεκίνησαν ένα δεύτερο γύρο προθέρμανσης. Όμως, ύστερα από λίγα λεπτά, ο αρχηγός των "πρασίνων" Κάρλος Ζέκα, έκανε νεύμα προς τους υπόλοιπους να επιστρέψουν στα αποδυτήρια. Ήταν εμφανές από τη γλώσσα του σώματος πως ο Πορτογάλος άσος δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το οποίο σήμαινε κατ' επέκταση πως είχε παρθεί οριστική απόφαση για την τύχη του αγώνα.

Οριστική ματαίωση, ντου και σοβαρές συμπλοκές

Περίπου 2-3 λεπτά αργότερα ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση από τα μεγάφωνα του συλλόγου, με τους υπευθύνους να ζητούν από τον κόσμο να αποχωρήσει. Τότε, οι οργανωμένοι οπαδοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία "καυτή" ατμόσφαιρα. Φώναξαν συνθήματα, "άναψαν" πυρσούς, όμως στη συνέχεια μία μικρή μερίδα προσπάθησε να σπάσει το "πορτάκι" που βρίσκεται στη Θύρα 13.

Η προσπάθειά της στέφθηκε με... επιτυχία κι οι πρώτοι χούλιγκαν έκαναν την είσοδο τους στον αγωνιστικό χώρο, εκτοξεύοντας φωτοβολίδες προς τα ΜΑΤ. Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Μάχες σώμα με σώμα, σοβαρές συμπλοκές και άτακτες οπισθοχωρήσεις συνέθεταν το σκηνικό της παράνοιας. Οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μέχρι το "πορτάκι" της Θύρας 13 κι ο τρόπος με τον οποίο συγκρούονταν με τους οπαδούς σε έβαζε σε άσχημες σκέψεις. Με βάση όλα όσα διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια μας, υπήρξε φόβος ακόμη και για νεκρό.

Επίθεση στα δημοσιογραφικά και χειραψία-"συμφιλίωσης"

Στα μπουθ, οι δημοσιογράφοι, "παγωμένοι" απ' όσα συνέβαιναν, τραβούσαν VIDEO από τις συμπλοκές. Η συγκεκριμένη κίνηση εξόργισε κάποιους οπαδούς κάτω από τα δημοσιογραφικά, με αποτέλεσμα να κινηθούν απειλητικά εναντίον μας, χτυπώντας τα πλέξιγκλας και απαιτώντας να σταματήσει η καταγραφή των γεγονότων με VIDEO.

Ένας εκ των συναδέλφων, διατήρησε την ψυχραιμία του και υποσχέθηκε στους "μαινόμενος οπαδούς" πως δεν θα υπάρξουν αλλά VIDEO ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο φόβος για το τι μπορεί να συμβαίνει έξω από το γήπεδο μάς "ανάγκασε" να παραμείνουμε στις θέσεις μας, έως ότου ηρεμήσει η κατάσταση.

ΠΑΡΑΚΑΜΕΡΑ: Όσα δεν είδατε από το ντέρμπι της ντροπής
INTIME SPORTS

Μάλιστα, γίναμε αυτόπτες μάρτυρες σ' ένα περίεργο συμβάν. Ένας εκ των οπαδών ζήτησε να μιλήσει με τον υπεύθυνο των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν εκείνη τη στιγμή μέσα στο γήπεδο. Για να πείσει πως δεν έχει σκοπό να τον πειράξει... σταυροκοπιώταν σ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Τελικά, ο... θρήσκος οπαδός συνομίλησε ειρηνικά με τον Αστυνομικό, του εξέφρασε τα αιτήματά του και στο τέλος δόθηκε χειραψία-"συμφιλίωσης". Σ' εκείνο το σημείο οι οργανωμένοι αποχώρησαν χωρίς περαιτέρω διενέξεις κι η κατάσταση, όσο ήταν δυνατό, ομαλοποιήθηκε.

Προσαγωγές κι αποχώρηση Ολυμπιακού, Παππά

Στη μικτή ζώνη τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Η αποστολή του Παναθηναϊκού έφυγε χωρίς "παρατράγουδα", με τους παίκτες του "τριφυλλιού" να μην έχουν διάθεση για δηλώσεις. Αντίθετα, η αποστολή του Ολυμπιακού χρειάστηκε να περιμένει περίπου 3 ώρες μέχρι να δοθεί το τελικό "ΟΚ" από την αστυνομία και να αποχωρήσει με ασφάλεια. Όση ώρα βρισκόμασταν έξω από τη μικτή ζώνη υπήρχαν διαρκείς διαβουλεύσεις μεταξύ των υπευθύνων της Αστυνομίας ώστε να μην συμβεί το παραμικρό κατά την αποχώρηση των "ερυθρόλευκων".

Παράλληλα, στο χώρο ήρθε ένα βαν της αστυνομίας, το οποίο πήρε τους 5 συλληφθέντες. Μάλιστα, ένας εξ αυτών εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά των δημοσιογράφων μέσα από το βαν, χωρίς όμως να ξεφύγει η κατάσταση.

Περίπου στις 22.20 έκανε την εμφάνισή του το πούλμαν του Ολυμπιακού. Πρώτα επιβιβάστηκαν οι ποδοσφαιριστές με το τεχνικό επιτελείο και στο τέλος ο Κώστας Καραπαπάς με τον Σάββα Θεοδωρίδη. Αμέσως μετά αναχώρησε κι ο διαιτητής της αναμέτρησης, Ανδρέας Πάππας, δίχως να υπάρξουν προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η συγκλονιστική περιγραφή του Τσάρλυ για τα επεισόδια της Λεωφόρου

Τι αναφέρει το φύλλο αγώνα του ντέρμπι

VIDEO ΣΟΚ από τα επεισόδια μέσα στη γήπεδο της Λεωφόρου

VIDEO που σοκάρει από τη Λεωφόρο: Μάχη σώμα με σώμα στη Λεωφόρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK