"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρώπης"

Αφιέρωμα στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού κάνει το βρετανικό δίκτυο BBC, το οποίο μάλιστα αποκαλεί ως το πιο τρελό της Ευρώπης, εξαιτίας των θερμόαιμων οπαδών των δύο ομάδων. Οι Ματ Ντάρμπισαϊρ και Λουκ Στιλ κλήθηκαν να μιλήσουν για τις εμπειρίες του από την Ελλάδα.

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρώπης"

Αφιέρωμα στο ελληνικό ντέρμπι "αιωνίων" έκανε το βρετανικό δίκτυο ΒΒC, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως το "πιο τρελό της Ευρώπης". Ο λόγος φυσικά είναι οι θερμόαιμοι οπαδοί των δύο ομάδων οι οποίοι μετατρέπουν κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση σε "κόλαση"!

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρώπης"

"Καλώς ήρθατε στο ντέρμπι της Αθήνας, όπου στις πρόσφατες αναμετρήσεις μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι οπαδοί ανάβουν φωτιές στις κερκίδες και προσπαθούν να πετύχουν τον προπονητή της αντίπαλης ομάδας.

Στην τελευταία αναμέτρηση των δύο μεγάλων δυνάμεων της Ελλάδας, τον Μάρτιο, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου έμεινε πεσμένος όταν χτυπήθηκε από αντικείμενο που εκτοξεύθηκε από το πλήθος", αναφέρει το βρετανικό αφιέρωμα.

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρώπης"

Ενώ συνεχίζοντας αναφέρει: "Οκτώ χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα χωρίζουν τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά. Ωστόσο, το μίσος είναι τέτοιο που εκτείνεται ακόμα και σε μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο. Τον Μάρτιο του 2007, ένας οπαδός του Παναθηναϊκού έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια συμπλοκής των οπαδών των δύο ομάδων προν από αγώνα βόλεϊ γυναικών. Δέκα μήνες αργότερα, ένας οπαδός μαχαιρώθηκε θανάσιμα και άλλος ένας τραυματίστηκε, μετά από νίκη του Ολυμπιακού με 4-0.

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρώπης"

Τον Μάιο του 2009 κληθηκαν τα ΜΑΤ, όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού πέταξαν μια φωτοβολίδα, πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στον πάγκο του Παναθηναϊκού κατά την διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν παρενέβη σε επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων ακόμα και αν υπάρχει απογόρευση στους φιλοξενούμενους. Δεν είναι να απορεί κανείς χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ντέρμπι της Ευρώπης.

Στον αγωνιστικό χώρο ο Ολυμπιακός είναι η κυρίαρχη δύναμη, με 41 πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα σερί τελευταία. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κερδίσει τον τίτλο από το 2010.

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρώπης"

Σοβαρές διαταραχές είχαν γίνει τον Μάρτιο του 2012 σε ένα ματς που είχε γίνει στην τότε έδρα του Παναθηναϊκού, το ΟΑΚΑ. Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου καθυστέρησε 45 λεπτά, διότι οι οπαδοί πετούσαν στην αστυνομία βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες, ενώ στην συνέχεια το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά. Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν πάνω από 50 συλλήψεις, ενώ τρία πυροσβεστικά οχήματα κλήθηκαν να σβήσουν τις φλόγες"

Στιλ και Ντάρμπισαϊρ μιλούν για το ντέρμπι "αιωνίων"

Γι' αυτό το λόγο κάλεσε δύο Άγγλους οι οποίοι είναι γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Ο ένας ήταν ο Ματ Ντάρμπισαϊρ, ο οποίος αγωνίστηκε μια διετία στο Λιμάνι και τον Ολυμπιακό (2009-11) και ο άλλος ήταν ο νυν τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Λουκ Στιλ.

"Οι οπαδοί είναι φανατικοί. Την εβδομάδα που γίνεται το ντέρμπι, όλοι σου λένε ότι πρέπει να νικήσεις. Κι αν δεν μπορείς να κερδίσεις, τότε -προς Θεού- να μη χάσεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού. Η μπάλα είχε περάσει μπροστά και κατευθυνόταν προς την εστία. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε κι εγώ σκόραρα παίρνοντας το "ριμπάουντ", ήταν τα λόγια του Ντάρμπισαϊρ.

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρώπης"

Ο Στιλ από την άλλη, που θα πάρει το "βάπτισμα του πυρός" αυτή την Κυριακή, σχολίασε: "Ήρθα αρχικά με μία βαλίτσα απλά για να συζητήσω, αλλά τελικά ήρθαμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα. Είναι μία όμορφη χώρα η Ελλάδα και νιώθω πολύ καλά εδώ. Κάνω μαθήματα ελληνικών μία φορά την εβδομάδα.

Είχα 1-2 ακόμα προτάσεις από την Τσάμπιονσιπ, αλλά προτίμησα τον Παναθηναϊκό. Βρισκόμουν στη Μπάρνσλεϊ για έξι χρόνια όπου η ζωή ήταν πολύ άνετη και ήθελα να νιώσω λίγο φόβο και να βγω... έξω από τα νερά μου".

News 24/7

24MEDIA NETWORK