Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Εν αναμονή της μεγάλης "μάχης" Ολυμπιακού και ΑΕΚ για την 7η αγωνιστική της Super League, το Contra.gr θυμάται δέκα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων που έμειναν στην ιστορία. Η τραγωδία της θύρας 7, η επιστροφή Μπάγεβιτς, οι πυροβολισμοί, ο Ριβάλντο και ο τελικός των τελικών.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

O Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ το βράδυ του Σαββάτου (17/10 - 20.30) στο κατάμεστο "Γ. Καραϊσκάκης" σε ένα ντέρμπι που έχει πάρει διαστάσεις άγριας κόντρας τα τελευταία χρόνια. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου του 1960 με την Ένωση να παίρνει τότε τη νίκη με 1-0.

Έκτοτε έχουν αναμετρηθεί άλλες 130 φορές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο με τους "ερυθρόλευκους" να μετρούν 53 νίκες ανεξαρτήτου έδρας, η ΑΕΚ 42, ενώ 36 ματς έληξαν ισόπαλα. Ως γηπεδούχος ο Ολυμπιακός σε 66 παιχνίδια μετρά 33 νίκες, 15 ισοπαλίες και 18 ήττες, ενώ η ΑΕΚ στην έδρα της έχε απολογισμό 24 νίκες, 21 ισοπαλίες και 20 ήττες.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Η μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στους "κιτρινόμαυρους" ήταν το 6-0 που σημειώθηκε δύο φορές, μία το 1981 και άλλη μία 30 χρόνια αργότερα, το 2011. Από την άλλη η μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ είχε σημειωθεί το 1978 σε ματς Κυπέλλου όπου επικράτησε με 6-1.

Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων χαρακτηρίζονται από το πάθος, τα γκολ και την αγωνία, ωστόσο δεν λείπουν φυσικά τα επεισόδια, οι διακοπές και οι εντάσεις. Πάμε όμως να θυμηθούμε αναλυτικά τα δέκα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ ανεξαρτήτου έδρας που έμειναν στην ιστορία.

1977-78: Η ιστορική νίκη της ΑΕΚ

Έχοντας το πάνω χέρι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1977-78 η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στη Φιλαδέλφεια στις 17 Μαΐου σε αγώνα νοκ-άουτ για το Κύπελλο, επιδιώκοντας να κατακτήσει το νταμπλ. Το γήπεδο κατάμεστο, όμως οι "ερυθρόλευκοι" παγώνουν νωρίς νωρίς την ατμόσφαιρα με γκολ του Σπενς στο 13ο λεπτό.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Ωστόσο το τέρμα αυτό ξύπνησε την ΑΕΚ και παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο δεν κατάφερε απλά να γυρίσει το παιχνίδι, αλλά να πετύχει και μια ιστορική νίκη, τη μεγαλύτερη της κόντρα στον Ολυμπιακό. Δύο λεπτά χρειάστηκε ο Μπάγεβιτς για να ισοφαρίσει σε 1-1, ενώ στο 19' ο Μαύρος έδωσε το προβάδισμα στην 'Ένωση". Πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι είχαν πετύχει ακόμη ένα τέρμα με τον Τάσο. Μια από τα ίδια και στο δεύτερο μέρος. Το γήπεδο κατηφόριζε και η ΑΕΚ πέτυχε άλλα τρία γκολ. Ο Νικολούδης από φάουλ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-1, ενώ δύο τέρματα του κορυφαίου στο ματς, Μαύρου, έγραψαν το τελικό 6-1.

Όπως ήταν φυσικό η νίκη αυτή έδωσε τροφή για σχόλια στις εφημερίδες της εποχής, με τίτλους όπως: "Η ΑΕΚ ήταν Βραζιλία". Στη συνέχεια οι "κιτρινόμαυροι" κατέκτησαν το Κύπελλο επικρατώντας στον τελικό του ΠΑΟΚ με 2-0, πετυχαίνοντας το νταμπλ.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

1980-81: Η τραγωδία της Θύρας 7

Εκατομμύρια Έλληνες φίλαθλοι περίμεναν εναγωνίως το μεγάλο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ στο γήπεδο "Καραϊσκάκης". Οι εφημερίδες μιλούσαν τη "μητέρα των μαχών", ενώ η ατμόσφαιρα από νωρίς το πρωί της Κυριακής (8/2) στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου θύμιζε γιορτή. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο και οι παίκτες του Ολυμπιακού κυριάρχησαν από το πρώτο λεπτό του αγώνα. Οι Γαλάκος με χατ-τρικ, ο Κουσουλάκης, ο Ορφανός και ο Βαμβακούλας δίνουν απέραντη χαρά στους οπαδούς τους, "σκορπίζοντας" την ΑΕΚ με 6-0!

Το πλήθος παραληρεί και θέλει να τρέξει προς τα είδωλά του. Οι περισσότεροι οπαδοί που βρίσκοντα στη Θύρα 7 έτρεξαν ώστε να φτάσουν στην Θύρα 1. Και κάπου εκεί ξεκίνησε η τραγωδία. Ένας εκ των φιλάθλων γλιστράει και κυλάει στα σκαλιά, φτάνοντας μπροστά από την πόρτα. Αυτή, κλειστή για μερικούς, μισόκλειστη για άλλους, εμπόδιζε την αποσυμφόρηση του χώρου. Κατεβαίνοντας οι φίλαθλοι, ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο, αφού δεν μπορούσαν να δουν τι συμβαίνει μπροστά τους. Επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Οι φίλαθλοι πέφτουν και καταπλακώνονται μεταξύ τους και η τραγωδία παίρνει σάρκα και οστά. Οι αστυνομικοί ξεριζώνουν την πόρτα για να βγουν όσοι μπορούν. Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Λίγο αργότερα ένα ακόμη άτομο άφησε την τελευταία του πνοή στο "Τζάνειο" νοσοκομείο του Πειραιά, ενώ έξι μήνες αργότερα προστίθεται κι άλλος στη μοιραία λίστα, καθώς δεν ξύπνησε από το κώμα στο οποίο έπεσε. Η πιο μαύρη ημέρα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν γεγονός.

1990-91: Επεισόδια και διακοπή

Ακόμη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου γράφτηκε με αφορμή ένα ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 η Ένωση υποδεχόταν τους "ερυθρόλευκους" στη Φιλαδέλφεια, με την κατάσταση να μυρίζει "μπαρούτι" από νωρίς. Οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν στους δρόμους γύρω από το γήπεδο, με αποτέλεσμα ένα 16χρονο παιδί, ο Γιώργος Παναγιώτου οπαδός του Ολυμπιακού να χάσει τη ζωή του από φωτοβολίδα.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Το παιχνίδι τελικά άρχισε όμως δεν τελείωσε ποτέ. Ο Ολυμπιακός βρισκόταν μπροστά στο σκορ με τα γκολ του Τσιαντάκη (6') και Τσαλουχίδη (54') ενώ για την ΑΕΚ που αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μανωλά, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Γεωργιάδης (13'). Στο 82ο λεπτό πέφτει ένα δακρυγόνο στον αγωνιστικό χώρο κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Άλλοι ισχυρίζονται πως έπεσε από την αστυνομία κι άλλοι από την Σκεπαστή. Ο διαιτητής Ζακεστίδης αναγκάζεται να διακόψει την αναμέτρηση, ο κόσμος εισβάλει στο γήπεδο και επικρατεί χάος. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ Στράτος Γιδόπουλος κατηγορεί την αστυνομία, ενώ ο Αργύρης Σαλιαρέλης, πρόεδρος του Ολυμπιακού μιλά για προβοκάτσια.

Τελικά το παιχνίδι διεξήχθη από την αρχή (11 εναντίον 11) στη Ρόδο στις 6 Φεβρουαρίου 1991 και η ΑΕΚ κέρδισε με 1-0 χάρη σε γκολ του Μπατίστα στο 90'.

1996-97: Η επιστροφή του Μπάγεβιτς

Ίδια ημέρα με το επεισοδιακό ματς του 1991 έμελλε να διεξαχθεί και το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού για τη σεζόν 1996-97. Ένα ντέρμπι όμως διαφορετικό καθώς σημαδεύτηκε από την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια αυτή τη φορά ως κόουτς στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Ο Σερβοέλληνας τεχνικός αποτελεί στόχο των οπαδών της Ένωσης. Ένα πανό με πολύ σκληρές φράσεις είχε αναρτηθεί στις κερκίδες, ενώ δεν δίστασαν να κρεμάσουν και ψεύτικα πεντοχίλιαρα, ως απάντηση στην κίνησή του να αφήσει την ομάδα τους για τους "ερυθρόλευκους".

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ κερδίζει με 2-0 χάρη σε γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη στο 43ο λεπτό και του Χρήστου Κωστή στο 67'.

1999-2000: Η διαιτησία και οι πυροβολισμοί

Στις 15 Νοεμβρίου 1999 στην άδεια λόγω τιμωρίας Νέα Φιλαδέλφεια, ο Αλμπέρτο Μπιγκόν έκανε ντεμπούτο στον πάγκο του Ολυμπιακού, έχοντας πληροφορηθεί για τις ιδιαιτερότητες του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ωστόσο έγινε μάρτυρας ενός απίστευτο σκηνικού. Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 2-0 χάρη σε γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (74') και του Τζιοβάνι (πεν.) στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως κάποιες αποφάσεις του διαιτητή κ. Δημητρόπουλου, ξεσηκώνουν θύελλα διαμαρτυριών από τους παίκτες της ΑΕΚ.

Αρχικά οι "κιτρινόμαυροι" διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε τράβηγμα του Μαλαδένη από τον Ελευθερόπουλο την ώρα που το ματς ήταν 0-0, ενώ νέες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στο 64ο λεπτό για την αποβολή του Γιάννη Καλιτζάκη με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Τα αίματα άναψαν και ο Μιχάλης Κασάπης κλότσησε τον διαιτητή, μια κίνηση για την οποία αργότερα τιμωρήθηκε με την εξοντωτική ποινή των 23 αγωνιστικών με αποτέλεσμα να χάσει όλη τη σεζόν. Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η NetMed εκδίδουν ανακοίνωση κατά της διαιτησίας μετά το ματς και οι διεθνείς της "Ενωσης", Νικολαΐδης, Κασάπης και Ατματσίδης, ανακοινώνουν ότι αποχωρούν από την Εθνική ομάδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς όμως ήταν οι πυροβολισμοί στο Members Club, από τον προσωπικό φρουρό του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου, Νίκο Γιαννουδάκο. Ο φρουρός πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα, μετά από διένεξη του τότε προέδρου της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ.

2001-02: Ο αγώνας που έκρινε το πρωτάθλημα

Δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σε έναν αγώνα που έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς. Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονταν μόνο νίκη, ενώ η "Ένωση" ήταν ικανοποιημένη -υπό προϋποθέσεις- ακόμα και με την ισοπαλία. Οι "κιτρινόμαυροι" ευτύχησαν να προηγηθούν στο 24ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα, τον οποίο είχε ανατρέψει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ένα λεπτό νωρίτερα. Δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου ο Αλέξης Αλεξανδρής θα φέρει το ματς στα ίσα με ένα υπέροχο γυριστό, ύστερα από σέντρα του Χρήστου Πατσατζόγλου.

NewSports             20/4/2002
O¤YM¦IAKOª - AEK.1ï ¡KO¤ O¤YM¦IAKOY,A¤E¥AN¢PHª.
NewSports 20/4/2002 O¤YM¦IAKOª - AEK.1ï ¡KO¤ O¤YM¦IAKOY,A¤E¥AN¢PHª. INTIME SPORTS

Ο μέσος του Ολυμπιακού στο 52' από δημιουργός θα γίνει εκτελεστής και με κοντινή κεφαλιά, ύστερα από αδράνεια των αμυντικών της ΑΕΚ, θα δώσει το προβάδισμα στους "ερυθρόλευκους" με 2-1. Στο 58', ο Αλεξανδρής θα εκμεταλλευτεί την ασυνεννοησία των Χιώτη και Φερούζεμ και θα τριπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του. Η ΑΕΚ στην συνέχεια ανέβασε απόδοση και κατάφερε να μειώσει σε 3-2 με δεύτερο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα στο 76ο λεπτό. Το πέναλτι είχε κερδίσει νωρίτερα ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης από ανατροπή του Γεωργίου. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς θα δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του Ολυμπιακού, κάνοντας το 4-2, ενώ το μόνο που κατάφερε η ΑΕΚ ήταν να μειώσει με τον Βασίλη Λάκη σε 4-3 στο 94.

2007-08: Η απάντηση του Ριβάλντο

Με άγριες διαθέσεις περίμενε ο Ριβάλντο τον Ολυμπιακό στο πρώτο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ που ο Βραζιλιάνος φορούσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Το πρώτο ημίχρονο βγήκε από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά όνειρα των οπαδών της Ένωσης. Πως αλλιώς να περιγράψεις αυτό που εκτυλίχθηκε στο χορτάρι; Η Ένωση παρατεταγμένη με 4-4-2 κυριάρχησε απόλυτα στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησε σαν κόμπρα τον Ολυμπιακό.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Ειδικά το πρώτο τέταρτο εξελίχθηκε σε ΑΕΚ...show. Oι παίκτες του Ολυμπιακού πιάστηκαν στον ύπνο σαν πρωτάρηδες. Η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου έβαλε φωτιά στο γήπεδο με το πρώτο γκολ στο 9’ (σέντρα Εντίνιο, κεφαλιά Μπλάνκο) και πριν καλά-καλά καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός πέτυχε και δεύτερο τέρμα στο 13 όταν ο Εντίνιο εκμεταλλεύτηκε την πάσα ακριβείας του Ριβάλντο.

Στο 32' ο Λυμπερόπουλος με ένα ασύλληπτης ομορφιάς τέρμα έγραψε το 3-0. Αφού ζύγισε το πόδι του, εξαπέλυσε έναν κεραυνό έξω από την περιοχή και έστειλε την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Νικοπολίδη. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Ριβάλντο έδωσε κάθετη πάσα "πάρε-βάλε" στον Καφέ ο οποίος τελείωσε όμορφα με πλασέ τη φάση για το 4-0 και έβαλε "φωτιά" στο πρωτάθλημα.

Η εικόνα του Ριβάλντο με τα 4 δάχτυλα μετά τη λήξη του αγώνα έχει μείνει ως σήμα κατατεθέν εκείνης της βραδιάς, με τον ίδιο να δίνει τις απαντήσεις που ήθελε προσωπικά προς τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / SUPERLEAGUE / AEK-ASTERAS TRIPOLIS
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / SUPERLEAGUE / AEK-ASTERAS TRIPOLIS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας:

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

2008-09: Ο τελικός των τελικών

Θεωρείται, κι όχι άδικα, ο καλύτερος τελικός Κυπέλλου όλων των εποχών. Σε ένα ματς για γερά νεύρα, με απίστευτες συγκινήσεις, ανατροπές, κοντράστ συναισθημάτων ο Ολυμπιακός κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι μετά από 34(!) εκτελέσεις. Η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στον αγώνα και πριν συμπληρωθεί 10λεπτο προηγήθηκε με 2-0, με σκόρερ των δύο τερμάτων τον Ίσμαελ Μπλάνκο. Ο Ολυμπιακός, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου μείωσε το σκορ, με τον νεοεισελθόντα Ματ Ντάρμπισιρ.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Στο 70ο λεπτό ο Ντουντού Σεαρένσε, ύστερα από φάση διαρκείας στα καρέ της ΑΕΚ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2. Ο Ολυμπιακός πίεσε για την ολική ανατροπή, αλλά ο Σεμπάστιαν Σάχα απέκρουσε τα σουτ των Ντάρμπισιρ και Τζόρτζεβιτς. Στο 90ο λεπτό ο Νάτσο Σκόκο ήταν αυτός που πέτυχε το γκολ της βραδιάς! Πήρε την ασίστ από… πλάγιο του Ζεράλδο, απέφυγε με έξοχο τρόπο Παπαδόπουλο και Άντζα και πλάσαρε υποδειγματικά τον Αντώνη Νικοπολίδη, κάνοντας το 3-2!

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Όλα έδειχναν ότι ο τελικός είχε κριθεί, αλλά στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντάρμπισιρ με κοντινή κεφαλιά (από κεφαλιά πάσα του Ντιόγο) ισοφάρισε σε 3-3 και έστειλε το ματς στην παράταση. Ο Γκαλέτι στο 102’ από έξοχη πάσα του Τζόρτζεβιτς βρήκε κενό χώρο και πέτυχε το 4-3. Ο Αργεντινός το πανηγύρισε βγάζοντας τη φανέλα και αυτό του στοίχισε τη δεύτερη κάρτα, με συνέπεια να αποβληθεί. Στο τελευταίο τέταρτο της παράτασης ο Ολυμπιακός έπαιξε με 9 παίκτες, καθώς αποβλήθηκε και o Aβραάμ Παπαδόπουλος με δεύτερη κίτρινη.

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύθηκε αυτό το αριθμητικό πλεονέκτημα και ισοφάρισε στο 107’ με καταπληκτικό πλασέ από αριστερά του Σκόκο στην κλειστή γωνία του Νικοπολίδη κι ενώ όλοι περίμεναν να κάνει σέντρα. Ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί, ύστερα από 34 εκτελέσεις, ο Αντώνης Νικοπολίδης χάρισε τον τίτλο στους "ερυθρόλευκους" με 15-14, έχοντας αποκρούσει πρώτα το πέναλτι του Πελετιέρι.

2010-11: "Εξάρα" 30 χρόνια μετά την τραγωδία

Τριάντα χρόνια μετά το "αιματοβαμμένο" ματς της σεζόν 1980-81, ο Ολυμπιακός γιόρτασε την κατάκτηση του 38ου τίτλου του με νέα "εξάρα" κόντρα στην ΑΕΚ στο Φάληρο. Ο πιο καταιγιστικός Ολυμπιακός του πρωταθλήματος, βρήκε απέναντί του ένα συνονθύλευμα παικτών που αποτελούσαν την Ένωση και μέσα σε 20 λεπτά είχε φροντίσει να στολίσει την τούρτα που θα γιόρταζε την κατάκτηση του τίτλου.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Όλα τελείωσαν στο "Καραϊσκάκης" πριν καλά καλά αρχίσουν. Ο Ράφικ Τζιμπούρ άνοιξε το χορό των γκολ μόλις στο 2ο λεπτό για να το μιμηθεί ο Όλαφ Μέλμπεργκ πέντε λεπτά αργότερα και να έρθει ο Νταβίντ Φουστέρ στο 20΄προκειμένου να συμπληρώσει την “ερυθρόλευκη τριλογία” του πρώτου ημιχρόνου.

Το πάρτι όμως είχε και συνέχεια. Και το σύνθημα το έδωσε και πάλι ο Ράφικ Τζεμπούρ με το υπέροχο γκολ που πέτυχε, κάνοντας τα πάντα μόνος του στο 61ο λεπτό.

Ακολούθησε ένα ακόμη καυτό “ερυθρόλευκο” δεκάλεπτο όπου έφερε ακόμη δυο γκολ για τον Ολυμπιακό, το 5-0 με την σφραγίδα του Κέβιν Μιραλάς και το 6-0 με τον Χολέμπας να ανοίγει λογαριασμό στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας:

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ
Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

2013-14: Το γκολ που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Στις 11 Μαρτίου του 2014, ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν στον επαναληπτικό των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ από χιλιάδες Ενωσίτες. Στο πρώτο ματς στο "Καραϊσκάκης" η ΑΕΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία (1-1), οπότε η πρόκριση παίχτηκε στα ίσια. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο θύμιζε γιορτή, καθώς η δίψα του κόσμου ήταν τεράστια. Ήταν άλλωστε το πρώτο ντέρμπι της νέας εποχής για την Ένωση.

Το 0-0 παραμένει για 89' λεπτά. Ένα σκορ που βόλευε τους παίκτες του Τραϊανού Δέλλα. Ωστόσο η "λύτρωση" για τους "ερυθρόλευκους" ήρθε με ένα γκολ από τον Χάρα. Ο Αφελάι έκανε το γέμισμα από τα δεξιά, ο Φορτούνης με κεφαλιά πάσα βρήκε τον Χάρα στη μικρή περιοχή κι αυτός με το στήθος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ανέστη.

Το γκολ ξεσήκωσε αντιδράσεις από πλευράς γηπεδούχων, καθώς οι "κιτρινόμαυροι" διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον διαιτητή του αγώνα, για χέρι του παίκτη του Ολυμπιακού. Κάπως έτσι δεν αποφύγαμε τα... δυσάρεστα ούτε σ' αυτό το ματς. Μετά το 0-1, φίλοι της ΑΕΚ πέταξαν αντικείμενα στους "ερυθρόλευκους", ενώ κάποιοι εξ αυτών εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο προκαλώντας την διακοπή του αγώνα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK