Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Εν αναμονή της μεγάλης "μάχης" μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την 26η αγωνιστική της Super League, το Contra.gr θυμάται δέκα "αιώνια" ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία. Από το το σόου Σαραβάκου και τα επεισόδια της Ριζούπολης, στις "πιστολιές" Μήτρογλου και την "άλωση" του "Καραϊσκάκης" από τον Παναθηναϊκό.

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

O Ολυμπιακόςυποδέχεται τον Παναθηναϊκό το βράδυ της Κυριακής (13/3) στο κατάμεστο "Γ. Καραϊσκάκης" στο μεγαλύτερο ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, τόσο σε συγκομιδή τίτλων και διακρίσεων, όσο και σε μαζικότητα φιλάθλων που τις ακολουθούν.

Συνολικά έχουν αναμετρηθεί 114 φορές για το πρωτάθλημα ανεξαρτήτου έδρας, με τον Ολυμπιακό να μετράει 42 νίκες, τον Παναθηναϊκό 28, ενώ 44 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Συνήθως οι μεταξύ τους αγώνες χαρακτηρίζονται από το πάθος, την ένταση, τα νεύρα, τα γκολ, αλλά δεν λείπουν και τα... επεισόδια.

Εν αναμονή της μεγάλης "μάχης" λοιπόν, το Contra.gr θυμάται δέκα "αιώνια" ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία:

1985-86: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2

Είναι από τα ματς εκείνα όπου ο Δημήτρης Σαραβάκος έβαλε την προσωπική του πινελιά. Ο μεγάλος "μικρός" του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε σκοράρει δις στο συγκεκριμένο ντέρμπι, με το δεύτερο γκολ να μνημονεύεται ακόμα και σήμερα. Να σημειωθεί ότι ο Σαραβάκος αποτελεί και τον πρώτο σκόρερ σε ντέρμπι "αιωνίων", μετρώντας συνολικά 16 γκολ!

Το highlight όμως του αγώνα ήταν η κίνηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα να δώσει το χέρι του στον διαιτητή, ο οποίος δευτερόλεπτα πριν του είχε δείξει την κόκκινη κάρτα.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Παπαμιχαήλ, Αποστολάκης, Μίχος, Κασδοβασίλης (66' Λεμονής), Μπάριος, Ξανθόπουλος, Σεμερζίδης, Σέστιτς, Αναστόπουλος, Κοκολάκης, Μητρόπουλος

Παναθηναϊκός: Σαργκάνης, Γεροδόδωρος, Καρούλιας, Μαυρίδης, Βαμβακούλας, Πατσιαβούρας, Αντωνίου, Ρότσα, Σαραβάκος, Δημόπουλος (78' Δοντάς), Καραβίδας (65' Κάβουρας)

1987-88: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-4

Το ντέρμπι του Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι. Οχι γιατί ο Πολωνός γκολκίπερ ξεχώρισε για τις επεμβάσεις, ακριβώς το αντίθετο. Ο... Κοστάντσο της δεκαετίας του '80... βοήθησε τα μέγιστα ώστε ο (τυπικά φιλοξενούμενος) Παναθηναϊκός να φύγει θριαμβευτής από το ΟΑΚΑ επικρατώντας 4-1 του Ολυμπιακού.

Δύο σοβαρά λάθη όπου ήρθαν ισάριθμα γκολ από τους "πράσινους" και η γενικότερα κακή εμφάνιση του Καζιμιέρσκι ήταν αρκετά για να μπει στο... χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Στο τέλος της χρονιάς, η ΑΕΛ ήταν αυτή που κατέκτησε το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός βγήκε στο Κυπελλούχων επικρατώντας του Ολυμπιακού στον τελικό του... Κοσκωτά και ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός Ευρώπης.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Καζιμιέρσκι, Αποστολάκης, Αλεξίου, Μίχος, Ξανθόπουλος (62' Χάβος), Καπουράνης, Μπονόβας, Παπαχρήστου, Τόγιας, Ζελιλίδης, Κοκολάκης (45' Βαϊτσης)

Παναθηναϊκός: Μήνου, Μαυρίδης, Βαμβακούλας, Γεωργαμλής, Χατζηαθανασίου, Καλιτζάκης, Βλάχος, Γεωργακόπουλος (79' Δημόπουλος Θ.), Αντωνίου, Δημόπουλος Χ., Σαραβάκος

1989-90: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-4

Τι να πρωτογράψεις για αυτό το παιχνίδι; Επτά γκολ σε ντέρμπι δεν βλέπουμε συχνά, πόσω μάλλον όλα στο δεύτερο ημίχρονο! Ενταση, επεισόδια, τραυματισμός του πιτσιρικά (τότε) Αντώνη Νικοπολίδη (ο οποίος εκφράζει τα παράπονά του στο σχετικό video) και τον κόσμο να αναρωτιέται αν "είναι στημένο" λόγω της εξέλιξής του (θα το θυμούνται οι άνω των 30, τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να φωνάζουν "είναι στημένο;" και αυτοί του Παναθηναϊκού να απαντούν καταφατικά).

Πάντως, βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν υπήρχε, αφού ο Παναθηναϊκός είχε ουσιαστικά καθαρίσει το πρωτάθλημα (την ίδια χρονιά κατέκτησε και το κύπελλο). Μία νίκη, όμως, στην έδρα του "αιώνιου" αντιπάλου έχει πάντα σημασία.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Καραταϊδης, Αλεξίου, Παχατουρίδης, Αποστολάκης, Ντέταρι, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Χαντζίδης (70' Δρακόπουλος), Κωφίδης, Μαυρομάτης (45' Σαββίδης)

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης (65' Αμπαδιωτάκης), Χατζηαθανασίου, Καλιτζάκης, Γεωργαμλής, Κουρμπανάς, Αντωνίου, Μαραγκός, Κόλεφ (72' Γεωργακόπουλος), Σαμαράς, Βαζέχα, Σαραβάκος

2000-01: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0

Το ντέρμπι του Ζιοβάνι. Μπορεί ο Βραζιλιάνος να μην άρχισε βασικός, μπήκε όμως και μέσα σε δύο λεπτά έβγαλε τη μαγική μπαλιά στον Τζόρτζεβιτς για να "καθαρίσει" το ντέρμπι (1-0).

Είναι η χρονιά που ο Ολυμπιακός θα φύγει με το ιστορικό 1-4 από τη Λεωφόρο στον αγώνα Κυπέλλου, είναι η χρονιά όπου κατακτά και πάλι το πρωτάθλημα. Στο συγκεκριμένο ντέρμπι βλέπουμε από τις λίγες φορές τον Τζόρτζεβιτς να αστοχεί σε πέναλτι. Τον είχε νικήσει ο Αντώνης Νικοπολίδης.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Καραταϊδης (56' Πατσατζόγλου), Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Νινιάδης, Γιαννακόπουλος (73' Αντζας), Γεωργάτος, Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Αλβες (67' Ζιοβάνι), Αλεξανδρής

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Γκούμας, Σάριτς (70' Λυμπερόπουλος), Φύσσας, Γκαλέτο, Φλίπσεν (63' Καραγκούνης), Μπασινάς, Βλάοβιτς (54' Βαζέχα), Νασιόπουλος, Ολισαντέμπε

2002-2003 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0

Ένα ντέρμπι που οι περισσότεροι θα ήθελαν να ξεχάσουν κι όχι να θυμηθούν. Όχι για τα όσα συνέβησαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν την έναρξή του. Στις 11 Μαΐου του 2003 λοιπόν ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό σε ένα ντέρμπι το οποίο έκρινε τον τίτλο. Οι "πράσινοι" βρίσκονταν στο +3 στην πρώτη θέση και πήγαιναν για ισοπαλία, νίκη, ακόμη και ήττα με 1 γκολ διαφορά, ενώ αντίθετα οι "ερυθρόλευκοι" ήθελαν μόνο τη νίκη και με καλό σκορ.

Μόλις στο 3' ο Ζιοβάνι άνοιξε το σκορ, ενώ ο Γιαννακόπουλος διπλασίασε τα τέρματα του Ολυμπιακού στο 15'. Στο 48' ο Stelios γράφει το 3-0 και στην ουσία "κλειδώνει" το ματς και το έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα για τους "ερυθρόλευκους".

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Κατεργιαννάκης, Βενετίδης, Αμανατίδης (61’ Ανατολάκης), Άντζας, Κωστούλας, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Ζέτερμπεργκ, Χούτος (66’ Νινιάδης), Ζιοβάνι (75’ Οφορίκουε)

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης (77’ Σάριτς), Κυργιάκος, Φύσσας, Κόλκα (54’ Γκούμας), Μικάελσεν (54’ Κωνσταντίνου), Μπασινάς, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε

2004-05 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0

Ήταν το πρώτο "αιώνιο" ντέρμπι του Ριβάλντο από τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού. Οι φίλαθλοι των "ερυθρόλευκων" το περίμεναν πως και πως γιατί ήξεραν πως παίκτες σαν τον Βραζιλιάνο "ζουν" για τέτοια ματς. Ο "Ρίμπο" τους επιβεβαίωσε.

Στο 30' οι γηπεδούχοι κέρδισαν φάουλ σε πολύ καλό σημείο έξω από τη μεγάλη περιοχή. Όπως ήταν φυσικό, ο μετρ του είδους έστησε τη μπάλα και πήρε φόρα για την εκτέλεση. Με το "γλυκό" του αριστερό πόδι, την πέρασε πάνω από το τείχος, νίκησε τον Χαλκιά και άνοιξε το σκορ τρελαίνοντας το "Γ. Καρασϊσκάκης". Το 1-0 έμεινε μέχρι τέλους με τον Ριβάλντο να αναδεικνύεται σε MVP.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Βάλλας (90΄ Κουλουχέρης), Βενετίδης, Τζόρτζεβιτς, Καφές(94΄ Μάριτς), Στολτίδης, Καστίγιο (60΄ Γεωργιάδης), Ριβάλντο, Τζιοβάνι

Παναθηναϊκός: Χαλκιάς, Χένρικσεν (80΄ Ολιζαντέμπε), Γκούμας, Κυργιάκος, Βύντρα, Μινχ (61΄ Παπαδόπουλος), Μπασινάς, Μάριτς, Σκάτσελ, Γκονζάλες, Κωνσταντίνου

2005-06: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-2

Άκρως απολαυστικό ήταν το ντέρμπι της σεζόν 2005-06 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Στο ξεκίνημα λοιπόν του αγώνα και πιο συγκεκριμένα στο 19ο λεπτό, οι "πράσινοι" κερδίζουν πέναλτι σε ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Νικοπολίδη μέσα στην περιοχή. Ο Έκι Γκονσάλες ανέλαβε την εκτέλεση και έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 1-1 στο 38' με γκολ του Ριβάλντο, ενώ ο Βραζιλιάνος ήταν αυτός που έφερε "τούμπα" το ματς στο 57' με δεύτερο προσωπικό του τέρμα. Χωρίς να αφήσουν το πόδι από το γκάζι οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν και σε τρίτο γκολ στο 72' με κεφαλιά του Μιχάλη Κωνσταντίνου. Ο Κύπριος επιθετικός σκόραρε εις βάρος της πρώην ομάδας του. Ο Φάνης Γκέκας έκανε το 3-2 για τον Παναθηναϊκό ένα λεπτό αργότερα, αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το comeback.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Ανατολάκης, Σούρερ, Πάντος, Μπουλούτ, Στολτίδης, Γεωργάτος (59' Καστίγιο), Ριβάλντο (93' Κωστούλας), Οκκάς (88' Καφές), Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου

Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Βρύντα, Μόρις, Μπίσκαν, Δάρλας (78' Μάντζιος), Κονσεϊσάο (70' Λεοντίου), Τζιόλης, Σέρις (56' Χαραλαμπίδης), Παπαδόπουλος, Γκονσάλες, Γκέκας

2009-10: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-0

Το "αιώνιο" ντέρμπι πρωταθλήματος στο "Καραϊσκάκης" της σεζόν 2009-10 είχε... ονοματεπώνυμο κι αυτό ήταν "Κώστας Μήτρογλου". Ο νεαρός τότε επιθετικός του Ολυμπιακού έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής, καθώς με δύο δικά του, πανέμορφα γκολ, έκρινε την αναμέτρηση. Μέχρι το 45' οι "πράσινοι" φαίνονταν πιο φρέσκοι και δραστήριοι στον αγωνιστικό χώρο, άλλωστε είχαν δύο πολύ καλά σουτ με τους Σαλπιγγίδη και Βύντρα σε αυτό το διάστημα.

Το κόλπο γκρόσο όμως το έκανε ο Ολυμπιακός στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους αφού οι Μέλμπεργκ (σε πρώτη φάση) και Ντουντού (σε δεύτερη) εξέθεσαν την αντίπαλη άμυνα και έδωσαν την ευκαιρία στον Μήτρογλου να γράψει το 1-0 από κοντά. Το δεύτερο μέρος άρχισε όπως τελείωσε το πρώτο, με γκολ του Ολυμπιακό. Όταν ο Μήτρογλου σκόραρε με εκπληκτικό τρόπο για το 2-0 στο 55', οι "ερυθρόλευκοι" αισθάνθηκαν πλέον πολύ πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και απέκτησαν την πολυτέλεια να μεταφέρουν ολοκληρωτικά το άγχος στον αντίπαλο.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός:Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ (28' Α. Παπαδόπουλος), Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος, Ραούλ Μπράβο (63' Ντομί), Ντουντού, Μαρέσκα, Λεονάρντο (69' Πάντος), Ζαϊρί, Όσκαρ, Μήτρογλου

Παναθηναϊκός:Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Σεϊταρίδης, Βύντρα, Σαριέγκι, Κατσουράνης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο (63' Νίνης), Γκάμπριελ (55' Λέτο), Σαλπιγγίδης (75' Χριστοδουλόπουλος), Σισέ

2010-11 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-1

Ένα ντέρμπι που σήκωσε τεράστια συζήτηση για τις διαιτητικές αποφάσεις. Το γκολ του Κώστα Κατσουράνη από κανονική θέση που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, το στιγμάτισε, ενώ έγινε χαμός στα social media με τη φράση "κάλυπτα και εγώ τον Κατσουράνη". Στο 20ο λεπτό της αναμέτρησης ο Μιραλάς άνοιξε το σκορ και έβαλε σε θέση ισχύος τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισοφαρίσει οκτώ λεπτά αργότερα μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σεμπάστιαν Λέτο, όμως δεν φάνηκε να είναι καλύτερος στον αγωνιστικό χώρο. Στο 82' βρήκε την ευκαιρία και με τον Κατσουράνη από κοντά πέτυχε γκολ που κακώς ακυρώθηκε! Κι ενώ το παιχνίδι βάδιζε για την ισοπαλία, εκείνος που την ύστατη στιγμή έδρασε ήταν ο Ράφικ Τζεμπούρ. Στο 91’, μετά από αναταραχή στην άμυνα των "πράσινων" και σε μια περίεργη φάση, ο Αλγερινός πλάσαρε τον Τζόρβα και χάρισε τη νίκη τίτλου στον Ολυμπιακό.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός:Πάρντο, Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης, Ιμπαγάσα, Μοδέστο, Ριέρα (90' Πάντελιτς), Μιραλάς (77' Ζαϊρί), Φουστέρ (61' Ντουντού), Τζεμπούρ

Παναθηναϊκός:Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Καντέ, Βύντρα, Ζιλμπέρτο, Καραγκούνης (80' Σιμάο), Κατσουράνης, Λέτο, Νίνης (66' Γκοβού), Σισέ

2013-14 Ολυμπιακός Παναθηναϊκός 0-3

Μπορεί το ματς να μην είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς ο Ολυμπιακός είχε ξεφύγει πολλούς βαθμούς στην κορυφή του πρωταθλήματος, όμως ένα ντέρμπι έχει πάντα γόητρο για το νικητή. Οι "ερυθρόλευκοι" του Μίτσελ, λίγες ημέρες μετά την τεράστια νίκη με 2-0 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσδοκούσαν σε μια ακόμη επικράτηση.

Ο Παναθηναϊκός όμως "πάγωσε" το γήπεδο στο 44' χάρη σε γκολ του Ντάνιελ Πράνιτς. Κι ενώ ο Ολυμπιακός πίεζε για την ισοφάρισε, στο 68' έρχεται και δεύτερο σοκ, αυτή τη φορά με τον Μπεργκ να νικά τον Ρομπέρτο για το 0-2. Δέκα λεπτά αργότερα, οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι και ο Ντομίνγκες ανέλαβε την εκτέλεση, προκειμένου να βάλει ξανά την ομάδα του στο παιχνίδι. Ο Αργεντινός όμως έστειλε τη μπάλα άουτ και στο 89' ο Καρέλης ολοκλήρωσε τον θρίαμβο για τον Παναθηναϊκό, διαμορφώνοντας το τελικό 0-3.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Σαλίνο (65' Φουστέρ), Μανωλάς, Μαρκάνο (46' Παπαδόπουλος), Χολέμπας, Μανιάτης, Εντινγκά, Ολαϊτάν (35' Βαλντές), Πέρες, Ντομίνγκες, Κάμπελ

Παναθηναϊκός: Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Κουτρουμπής, Σίλντεφελντ, Νάνο, Λαγός (90' Μαρινάκης), Πράνιτς, Ατζαγκούν (86' Καρέλης), Ζέκα, Αμπέντ, Μπεργκ (76' Πέτριτς)

News 24/7

24MEDIA NETWORK