Τα πέντε ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός που έμειναν στην ιστορία

Εν αναμονή της μεγάλης "μάχης" AEK και Παναθηναϊκού για την 24η αγωνιστική της Super League, το Contra.gr θυμάται πέντε ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων που έμειναν στην ιστορία.

Τα πέντε ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός που έμειναν στην ιστορία

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Κυριακής στο κλασσικό αθηναϊκό ντέρμπι. Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 109 φορές για το πρωτάθλημα (από τη σεζόν 1959-60 μέχρι σήμερα) με την Ένωση να έχει πάρει τη νίκη 32 φορές, άλλα τόσα ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ 45 νίκες μετράει το "τριφύλλι". Αρκετοί παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων, όμως μόνο ο Νίκος Λυμπερόπουλος κατάφερα να σκοράρει σε μεταξύ τους ντέρμπι και με τις δύο ομάδες!

Στο πρώτο ματς της φετινής περιόδου έλειψαν τα γκολ με το 0-0 να είναι το τελικό σκορ. Η στατιστική λοιπόν λέει ότι αυτή τη φορά θα δούμε τέρμα ή τέρματα. Με αφορμή λοιπόν την μεγάλη αναμέτρηση της 24ης αγωνιστικής της Super League, το Contra.gr θυμάται πέντε ιστορικές αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

1982-83 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 4-1

(17', 86', 88' Μαύρος, 40' Αρδίζογλου-56' Θ. Δημόπουλος)

Γυρνάμε πίσω το χρόνο και πάμε στη σεζόν 1982-83. Ήταν 3 Απριλίου όταν η ΑΕΚ υποδέχθηκε στο γήπεδό της τον Παναθηναϊκό για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ένα ματς που δύσκολα θα ξεχάσουν οι παλαιότεροι φίλοι της Ένωσης. Ένα ματς στο οποίο ο Θωμάς Μαύρος έκανε "όργια" μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Το σκορ άνοιξε στο 17' λοιπόν ο Μαύρος, ενώ πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο (40'), ο Αρδίζογλου έγραψε το 2-0. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Θανάσης Δημόπουλος μείωσε σε 2-1, όμως ο Μαύρος με δύο δικά του γκολ σε δύο λεπτά στο φινάλε (86' και 88') πραγματοποίησε χατ-τρικ και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ΑΕΚ.

1993-94 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0

(75' Κοπιτσής, 84' Αλεξανδρής)

Στις 23 Ιανουαρίου του 1994, η πρωταθλήτρια τότε ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό του Ίβιτσα Όσιμ στο γήπεδό της για την 21η αγωνιστική. Το ματς ήταν αρκετά αμφίρροπη με τις δύο ομάδες να μάχονται σκληρά για τη νίκη και το 0-0 να παραμένει για 75 λεπτά.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο όμως ο Χάρης Κοπίτσης ανοίγει το σκορ, ενώ περίπου 9 λεπτά αργότερα ο Αλέξης Αλεξανδρής με δικό του τέρμα γράφει το 2-0 και "κλειδώνει" τη νίκη για την Ένωση.

1994-95 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0-1

(20' Καλιτζάκης)

Ένα χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός πήρε την εκδίκησή του. Το συγκρότημα του Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε κάνει εκπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν έχοντας πετύχει επτά νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές και πήγε στη Φιλαδέλφεια με αποκλειστικό στόχο τους τρεις βαθμούς.

Χάρη σε γκολ του Γιάννη Καλιτζάκη μόλις στο 20ο λεπτό του αγώνα, ο Παναθηναϊκός ανοίγει το σκορ και καταφέρνει να το κρατήσει μέχρι τέλους. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να επιστρέψει και έφυγε με το κεφάλι σκυμμένο.

2004-05 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0

(85' Λυμπερόπουλος, 88' Τσάνκο, 90' Λάκης)

Η ΑΕΚ με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της. Έβδομη αγωνιστική της σεζόν 2004-05 και οι "κιτρινόμαυροι" μετρούν επτά βαθμούς σε έξι αγωνιστικές, την ώρα που ο Παναθηναϊκός με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι δεν δείχνει να είναι και στα καλύτερά του.

Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ οι "πράσινοι" ήταν καλύτεροι και έχουν τις φάσεις. Άνοιξαν μάλιστα και το σκορ με γκολ του Γκέκα, που όμως τελικά ακυρώθηκε γιατί ο Λαρισαίος φορ ήταν σε θέση οφσάιντ. Κι ενώ ο Παναθηναϊκός έχανε τις ευκαιρίες, η ΑΕΚ βρήκε τον τρόπο να σκοράρει με τον Λυμπερόπουλο στο 88ο λεπτό. Πριν οι φιλοξενούμενοι καταλάβουν από πού τους ήρθε, δέχθηκαν και δεύτερο τέρμα από τον Τσάνκο! Ένα σπάνιο γκολ από μακρινή απόσταση με σουτ στην κίνηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 90' ο Λάκης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0.

2006-07 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-4

(89’ Καπετάνος – 3’ Γκούμας, 8’ Νίνης, 24’ Σαλπιγγίδης, 66’ Ιβανσιτς)

Τελευταίο χρονικά ντέρμπι που χάρισε πολλές συγκινήσεις ήταν αυτό της σεζόν 2006-07. Οι δύο ομάδες είχαν μείνει αρκετά πίσω στη βαθμολογία από τον Ολυμπιακό, ωστόσο η νίκη σε ένα ντέρμπι έχει πάντα μεγάλη σημασία.

Οι "πράσινοι" του Βίκτορ Μουνιόθ ξεκινούν δυναμικά και μόλις στο 3' ο Γιάννης Γκούμας με καρφωτή κεφαλιά ανοίγει το σκορ. Ο ανερχόμενος τότε Σωτήρης Νίνης, πέντε λεπτά αργότερα με πανέμορφο γκολ κάνει το 0-2, ενώ στο 24' ο Σαλπιγγίδης ανεβάζει το δείκτη του σκορ στο 0-3, δίνοντας από νωρίς... τέλος στην αναμέτρηση. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός κατέβασε ταχύτητα, αλλά κατάφερε να βρει και τέταρτο τέρμα με τον Ίβανσιτς (66'). Η ΑΕΚ το μόνο που κατάφερε ήταν να πετύχει το γκολ της τιμής με τον Παντελή Καπετάνο στο 89ο λεπτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK