Το φερ-πλέι του... προηγούμενου αιώνα σε ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ

Ο πάντα αντισυμβατικός Ίβιτσα Όσιμ κατάφερε να γράψει ιστορία σε ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ, ενώ η ομάδα του είχε μόλις ηττηθεί στον αγωνιστικό χώρο. Διαβάστε το πως και το γιατί στο ρετρό θέμα του Contra.gr που ακολουθεί.

Το φερ-πλέι του... προηγούμενου αιώνα σε ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ
osim bajevic EUROKINISSI

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990 τα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ έκριναν εν πολλοίς και τον τίτλο, αφού οι δύο μονομάχοι μονοπωλούσαν τα πρωταθλήματα από το 1989 έως και το 1996.

Το ματς του πρώτου γύρου της σεζόν 1993-1994 δεν θα μπορούσε φυσικά να κρίνει τόσο πρόωρα τη μάχη, κατέδειξε όμως με τρόπο εμφατικό ότι η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν μπορούσε να παιχθεί στα ίσια από καμία ελληνική ομάδα εκείνη την εποχή.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 11 Σεπτεμβρίου του 1993 η Ένωση έκανε μία... ωμή επίδειξη δύναμης, νίκησε τον Παναθηναϊκό 2-1 και παρά το γεγονός ότι από το 56' αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο στο γήπεδο (λόγω αποβολής του Καραγιάννη) έδειχνε πάντα πιο ομάδα στο χορτάρι. Άλλωστε, προερχόταν από δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του τίτλου, το 1992 και το 1993.

Αυτό όμως που ξεχώρισε εκείνο το σαββατιάτικο βράδυ στο ΟΑΚΑ δεν ήταν τόσο η εμφατική νίκη της ΑΕΚ (των 10 παικτών), αλλά η εκπληκτική κίνηση φερ-πλέι του Ίβιτσα Όσιμ μετά το τέλος του ματς.

Ο Βόσνιος προπονητής του Παναθηναϊκού, γνωστός για το ήθος και τους τρόπους του, πήγαινε πάντα κόντρα στο ρεύμα. Έτσι και τότε θεώρησε υποχρέωσή του να περιμένει στη φυσούνα μετά το σφύριγμα της λήξης και να χαιρετίσει έναν προς έναν τους ποδοσφαιριστές, τα μέλη του τεχνικού τιμ αλλά και της διοίκησης της ΑΕΚ! Ασύλληπτο, ειδικά για τα δεδομένα της εποχής!

Το φερ-πλέι του... προηγούμενου αιώνα σε ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ

Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε πρωτοσέλιδος τίτλος από το περιοδικό "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" (αθλητικό ένθετο που έβγαινε μαζί με το "Εθνος" κάθε Δευτέρα και έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο του αθλητικού Τύπου). Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1993 το εν λόγω περιοδικό κυκλοφόρησε με τον εξής χαρακτηριστικό τίτλο: "Νίκησαν η ΑΕΚ και ο Οσιμ. Ο πράσινος προπονητής στήθηκε στη φυσούνα για να συγχαρεί τους αντιπάλους!"

Στο σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Γαλάτση διαβάζουμε σχετικά: " Ήταν μία κίνηση που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στις τάξεις των κίτρινων οι οποίοι απένειμαν δημόσια στον Οσιμ τον τίτλο του σερ μέσα στους πανηγυρισμούς τους. Ως διοίκηση, θέλουμε να συγχαρούμε αυτόν τον άνθρωπο που μας περίμενε για να μας δώσει συγχαρητήρια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Νίκος Στράτος, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα ο πρόεδρος Γιάννης Καρράς, σχολιάζοντας την ενέργεια του Οσιμ, έλεγε: "Τελικά, δεν έφυγε χαμένος από το γήπεδο γιατί κέρδισε την εκτίμησή μας".

Το φερ-πλέι του... προηγούμενου αιώνα σε ντέρμπι Παναθηναϊκού - ΑΕΚ

Ο ίδιος ο... σερ Όσιμ παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι: "ο αντίπαλός μας νίκησε δίκαια και εμείς χάσαμε δίκαια". Αργότερα, ο προπονητής του Παναθηναϊκού τα άκουσε από φίλους της ομάδας του που τον περίμεναν έξω από τα αποδυτήρια. "Μας έχετε αρρωστήσει, εμείς την πονάμε την ομάδα", του φώναξε ένας από τους... οργισμένους του πλήθους για να πάρει την πληρωμένη απάντηση του Βόσνιου τεχνικού: "εγώ στενοχωριέμαι περισσότερο από εσάς γιατί το ποδόσφαιρο είναι όλη μου η ζωή".

Στην εξέλιξη της σεζόν, ο Οσιμ απολύθηκε από τον Παναθηναϊκό, λίγο μετά την ήττα από την ΑΕΚ στο δεύτερο γύρο (2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με γκολ των Κοπιτσή και Αλεξανδρή) και στον πάγκο των πράσινων τον αντικατέστησε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Κατά γενική ομολογία όμως ο άλλοτε τεχνικός της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας είχε συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία της ομάδας που την επόμενη διετία σάρωσε τα πάντα στην Ελλάδα και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στον αγώνα της 11η Σεπτεμβρίου του 1993 το σκορ για την Ένωση άνοιξε ο νυν γενικός αρχηγός της Βασίλης Δημητριάδης ενώ κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο νυν προπονητής τερματοφυλάκων της Κ-20 Ηλίας Ατματζίδης. Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού Μαρίνος Ουζουνίδης κάθισε στον πάγκο καθώς προτιμήθηκε το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Καλιτζάκη και Μαυρίδη. Βασικός ήταν φυσικά ο νυν επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος Δημήτρης Σαραβάκος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK