Το "ψαράκι" του Μπορέλι, το αήττητο που δεν… έσπασε και το "ξέσπασμα"!

Οι ξεχωριστές "πράσινες" ιστορίες στα μεγάλα αθηναϊκά ντέρμπι με την ΑΕΚ από το μακρινό 1924 μέχρι σήμερα. Το ματς… ωδή στο ποδόσφαιρο, οι πρώτες κόντρες, η διαδήλωση κατά των Γερμανών και η κεφαλιά… τίτλος του "Χότα-Χότα".

Το "ψαράκι" του Μπορέλι, το αήττητο που δεν… έσπασε και το "ξέσπασμα"!
domazos bobek boreli

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας, μετά το "clasico" των "αιωνίων". Το μεγάλο παιχνίδι της Αθήνας, που πάντοτε κρύβει μεγάλες στιγμές, αλλά και ματς που έμειναν χαραγμένα στα βιβλία της ιστορίας, είτε για πολλά ξεχωριστά περιστατικά, είτε για το σασπένς και το σπουδαίο θέαμα που προσέφεραν. ΤοContra.grθυμάται τα ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ που άφησαν το "σημάδι" τους στο πέρασμα των τελευταίων 93 ετών…

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η… ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥΣ

Η παραχώρηση της Λεωφόρου και το 1-0 στον τελικό

Η κόντρα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, μετράει κάτι παραπάνω από 93 χρόνια! Οι δύο μονομάχοι του κλασικού αθηναϊκού ντέρμπι, συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε φιλικό αγώνα, τον Μάιο του 1924, ένα μήνα μετά την ίδρυση της ΑΕΚ, στην οποία μάλιστα οι "πράσινοι" παραχώρησαν για κάποιο διάστημα το δικαίωμα να προπονείται και να αγωνίζεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που μόλις είχε δημιουργηθεί.

Τα πρώτα επίσημα… κονταροχτυπήματά τους ήταν στην περίοδο 1924-25, στο 2πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΕΠΣΑ. Ο Παναθηναϊκός ήταν το μεγάλο φαβορί και στην προκριματική φάση νίκησε εύκολα την ( τυπικά γηπεδούχο) ΑΕΚ με 2-0 στη Λεωφόρο στις 6 Ιανουαρίου 1925. Οι δύο ομάδες έφτασαν λίγο αργότερα και στον τελικό, με το "τριφύλλι" να επικρατεί στο παιχνίδι που έγινε στις 8 Μαρτίου 1925 με 1-0, χάρη σε ένα τέρμα του μεγάλου Απόστολου Νικολαΐδη.

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ "ΞΕΣΠΑΣΜΑ" ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Το ματς που έμεινε στην ιστορία, παρότι δεν… διεξήχθη!

Υπάρχει ακόμη μία πολύ "διαφορετική" ιστορία αθηναϊκού ντέρμπι, που έμεινε στην ιστορία και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Ήταν το ντέρμπι εν μέσω της κατοχής που έφερε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα κατά του γερμανικού "ζυγού". Το 1942 εν μέσω μίας προσπάθειας αναγέννησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, προκειμένου να δοθεί μία μικρή ψυχαγωγία στον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, δημιουργήθηκε η "Ένωση Ελλήνων Αθλητών" που διοργάνωνε αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Την άνοιξη του 1942, προγραμματίστηκε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου. Μια επιτροπή από ποδοσφαιριστές ( Τάσος Κρητικός απ’ τον Παναθηναϊκό, Τζανετής και Κλεάνθης Μαρόπουλος από την ΑΕΚ) πήγαν στο γραφείο του τότε προέδρου των "πράσινων", Απόστολου Νικολαΐδη και ζήτησαν μέρος από τις εισπράξεις να δοθεί στο νοσοκομείο "Σωτηρία" για τους ασθενείς με φυματίωση, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί αθλητές.

Ο Νικολαΐδης τους ενημέρωσε ότι το γήπεδο το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν σκοπό να κρατήσουν τα κέρδη, επιβάλλοντας μάλιστα ως διαιτητή έναν Αυστριακό αξιωματικό των δυνάμεων Κατοχής. Οι δυο σύλλογοι αποφάσισαν να μην παίξουν, με τους παίκτες να βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, να ανεβαίνουν στις κερκίδες και να ενημερώνουν τον κόσμο για το τι είχε συμβεί.

Οι 15.000 φίλαθλοι που είχαν κατακλύσει τη Λεωφόρο, εξοργίστηκαν και κατέστρεψαν τα πάντα μέσα στο γήπεδο, με τα επεισόδια να παίρνουν μεγάλη έκταση. Οι παίκτες και οι φίλαθλοι των δύο ομάδων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας με τελικό προορισμό την Ομόνοια, στην πρώτη μεγάλη κίνηση κατά της κατοχής. Η διαδήλωση διαλύθηκε βίαια απ’ τους Γερμανούς, ωστόσο ήταν η πρώτη κινητοποίηση κατά των κατοχικών δυνάμεων…

ΟΤΑΝ… ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΟΥ ‘64

Το απίστευτο 5-4 της Λεωφόρου!

Θεωρείται από πολλούς (κι όχι άδικα) ως "…το ματς του περασμένου αιώνα" , ως προς την εξέλιξη, τις ανατροπές συναισθημάτων και τη σημασία που είχε ο αγώνας. Αν υπήρχε ένα ματς στο οποίο να "κινδύνεψε" το αήττητο ρεκόρ, της απίστευτης ομάδας του Στέφαν Μπόμπεκ, του Παναθηναϊκού της περιόδου 1963-64, ήταν εκείνο το ντέρμπι με την ΑΕΚ στις 29 Σεπτεμβρίου 1963, που έληξε 5-4 (!) υπέρ του "τριφυλλιού".

Οι δύο καλύτερες ομάδες της εποχής, που είχαν σηκώσει τα τέσσερα πρώτα πρωταθλήματα της Α’ Εθνικής (3 ο Παναθηναϊκός, 1 η ΑΕΚ), αναμετρήθηκαν σ’ ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία. Νωρίς-νωρίς στη σεζόν, μόλις στην 3αγωνιστική, οι "πράσινοι" μετά από εκκίνηση με δύο διπλά σε Θεσσαλονίκη (1-0 τον Άρη) και Πειραιά (2-0 τον Εθνικό), υποδέχθηκαν τους "κιτρινόμαυρους" (που μετρούσαν δύο ήττες από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό) στο γήπεδο της Λεωφόρου και τους έθεσαν νοκ-άουτ απ’ το πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ εντούτοις, ήταν εκείνη που έβαλε "φωτιά" στο ματς, παίρνοντας "κεφάλι" στο σκορ με 2-0 στο… πεντάλεπτο, χάρη στα γκολ του Κανελλόπουλου (2’) και του Παπαϊωάννου (5’). Στο 14’ ο Δομάζος μείωσε σε 1-2, όμως ο Νεστορίδης έκανε το 1-3 στο 37’. Πριν βγει όμως το ημίχρονο, το… πείσμα του Δομάζου, οδήγησε στη μεγάλη "πράσινη" αντεπίθεση. Στο 39’ ο "Στρατηγός" και στο 45’ ο Σταματιάδης, οδήγησαν τις ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια. Στο β’ ημίχρονο ο Παναθηναϊκός πέτυχε πολύ νωρίς άλλα δύο γκολ (Παναγιωτίδης στο 50’ και Πανάκης στο 58’), με την ΑΕΚ να μειώνει στο 86’ με το δικό της μεγάλο αστέρι, τον Μίμη Παπαϊωάννου…

Ο «ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΜΠΟΡΕΛΙ

Η αλλαγή που δεν έγινε κι έδωσε τον τίτλο

Την περίοδο 1995-96, ο καταπληκτικός Παναθηναϊκός που έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League και η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς που έπαιζε εξαιρετική μπάλα, μονομάχησαν μέχρις… εσχάτων για τον τίτλο.

Σ’ εκείνο το ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής όλα κρίθηκαν από μία… συγκυρία και μία απόφαση του… δευτερολέπτου απ’ τον τότε τεχνικό του "τριφυλλιού" Χουάν Ρότσα. Με τον φωτεινό πίνακα κολλημένο στο 0-0, ο Ρότσα είχε σηκώσει για αλλαγή τον Νιόπλια στο 78’ για να περάσει στη θέση του κουρασμένου Μπορέλι. Ο Κοζανίτης μέσος μάλιστα είχε πάρει θέση κοντά στον 4ο διαιτητή, όμως ο Ρότσα ζήτησε να περιμένει για λίγο, διότι ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει ένα φάουλ.

Από την απόκρουση της μπάλας, η ΑΕΚ ανέβηκε ψηλά, όμως ο Γιώργος Γεωργιάδης του Σάββα με μία εντυπωσιακή κούρσα από τα δεξιά, πέρασε όποιον βρήκε, σέντραρε και ο Μπορέλι με κεφαλιά-ψαράκι έδωσε τη νίκη στους "πράσινους" με 1-0. Δύο λεπτά μετά ο "Χότα-Χότα" αντικαταστάθηκε απ’ τον Νιόπλια, έχοντας πετύχει ένα καθοριστικό γκολ που οδήγησε ξανά τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, στο +1 απ’ την ΑΕΚ. Προβάδισμα που κράτησε ως το φινάλε του πρωταθλήματος…

News 24/7

24MEDIA NETWORK