Αρχιδιαιτητής της Super League ο Χιου Ντάλας

Ο Σκοτσέζος Χιου Ντάλας είναι ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστεύεται η Super League τις τύχες της διαιτησίας, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη, στο ΔΣ της ΕΠΟ.

Αρχιδιαιτητής της Super League ο Χιου Ντάλας

Ο Σκοτσέζος Χιου Ντάλας είναι ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστεύεται η Super League τις τύχες της διαιτησίας, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη, στο ΔΣ της ΕΠΟ.

Ο 56χρονος παλαίμαχος διαιτητής, με τις παρουσίες σε αρκετά σημαντικά παιχνίδια Μουντιάλ, Euro και Champions League θα συμμετέχει στην Κεντρκή Επιτροπή Διαιτησίας και θα ασχολείται με τους ορισμούς και την εποπτεία των διαιτητών αγώνων της Super League.

Από εκεί και πέρα, θα παραμείνει στην ΚΕΔ ο Δημήτρης Καλύβας, ο Θανάσης Μπριάκος θα ασχολείται μόνο με την εκπαίδευση των διαιτητών, ενώ προστίθενται οι Φραγκίσκος Σωμαρακάκης και Δημήτρης Γκρούτσης.

Το προφίλ του Σκωτσέζου αρχιδιαιτητή

Ο Ντάλας έχει σφυρίξει σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 1998 στη Γαλλία και το 2002 στην Κορέα-Ιαπωνία (μάλιστα ήταν τέταρτος διαιτητής στον τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης), στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996, στον τελικό του Κυπέλλου UEFA του 1999, καθώς και αρκετά παιχνίδια στο Champions League.

Τα παιχνίδια που τον σημάδεψαν αρνητικά

Παιχνίδι που τον σημάδεψε αναμφίβολα ήταν ο αγώνας Σέλτικ-Ρέϊτζερς για το σκωτσέζικο πρωτάθλημα το Μάιο του 1999. Η Σέλτικ ήθελε τη νίκη για να αποτρέψει τους Ρέιτζερς απ'το να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Στη διάρκεια του παιχνιδιού ένας οπαδός της Σέλτικ του πέταξε ένα κέρμα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά το παιχνίδι με τον ίδιο τον Ντάλας να βρίσκεται αιμόφυρτος στον αγωνιστικό χώρο.

HUGH DALLAS COIN
Blood pours from a cut on referee Hugh Dallas' head after he was struck by a coin thrown from the crowd
HUGH DALLAS COIN Blood pours from a cut on referee Hugh Dallas' head after he was struck by a coin thrown from the crowd EMPICS SPORTS PHOTO AGENCY

Το παιχνίδι τελικά τελείωσε με μεγάλη νίκη των Ρέιτζερς (3-0) οι οποίοι κατέκτησαν και το πρωτάθλημα. Ο Ντάλας απέβαλε τρεις παίκτες στη διάρκεια της αναμέτρησης (δύο από τη Σέλτικ,ένα από τους Ρέιτζερς) και κατελόγισε πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων. Τουλάχιστον τέσσερις οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του, ενώ το ίδιο απόγευμα ένα τούβλο έσπασε το τζάμι του σπιτιού του, πιθανότατα ως αντίποινα για τις διαιτητικές του αποφάσεις στο σκωτσέζικο ντέρμπι.

Στο Euro του 2000 και στο παιχνίδι ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία ο Ντάλας δέχτηκε σκληρή κριτική για το πέναλτι που έδωσε υπέρ των Ιταλών προς το τέλος της αναμέτρησης, πέναλτι που έκρινε το παιχνίδι καθώς με αυτό η "σκουάντρα ατζούρα" νίκησε με 2-1. Η απόφασή του αυτή εξόργισε τον προπονητή των Τούρκων, Μουσταφά Ντενιζλί, ενώ ακολούθησαν επικριτικά σχόλια εις βάρος του Σκωτσέζου και από συναδέλφους του στη Βρετανία. Η UEFA παρείχε αστυνομική προστασία στον διαιτητή μετά την αναμέτρηση.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν και στο παιχνίδι της Μίλαν με την Ντεπορτίβο λα Κορούνια για το Champions League της περιόδου 2000-01. Ο αγώνας ήρθε ισόπαλος 1-1, σκορ που απέκλεισε τους "ροσονέρι" από τη συνέχεια της διοργάνωσης. H αναμέτρηση έγινε στο Σαν Σίρο και ο Ντάλας κατελόγισε από ένα πέναλτι σε κάθε ομάδα, πέναλτι που αμφότερα χαρακτηρίστηκαν ως αμφισβητούμενα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι αποφάσεις του Σκωτσέζου εξόργισαν τους Ιταλούς φιλάθλους που άρχισαν τη ρίψη νομισμάτων, φρούτων, μπουκαλιών και αναπτήρων όταν εγκατέλειπε τον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη.

Η ζωή μετά από τη διαιτησία

Ο Ντάλας σταμάτησε να διαιτητεύει το Μάιο του 2005. Αμέσως μετά έγινε παρατηρητής διαιτησίας αρχικά του Σκωτσέζικου πρωταθλήματος και στη συνέχεια της UEFA.Από τον Ιούνιο του 2009 ως τον Νοέμβριο του 2010, ο Ντάλας ήταν υπεύθυνος διαιτησίας στην Σκωτσέζικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, μέχρι που η Καθολική Εκκλησία της Σκωτίας απαίτησε την απομάκρυνσή του μετά από ένα "χυδαίο" e-mail στο οποίο αναφερόταν στον Πάπα. Η . Ο Σκωτσέζος εργάστηκε και ως βραδινός σχολιαστής αγώνων, ενώ κατείχε και τη δική του κατασκευαστική εταιρεία μέχρι που αυτή πέρασε σε καθεστώς χρεωκοπίας το 2002.

News 24/7

24MEDIA NETWORK