Η γνώμη του ειδικού: Έπρεπε να μετρήσει το γκολ της ΑΕΚ ή όχι;

Πολλή κουβέντα προκάλεσε η φάση που προηγήθηκε του γκολ της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ. Έκανε πέναλτι στον Γκάλο ο Περιστερίδης; Έπρεπε να δοθεί συνέχεια; Πως προβλέπεται να πράττει ο διαιτητής σε ανάλογες περιπτώσεις; Ο καθηγητής διαιτησίας, Ναούμ Μιντιούρης, απαντά.

Η γνώμη του ειδικού: Έπρεπε να μετρήσει το γκολ της ΑΕΚ ή όχι;

Το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ ήταν γεμάτο από φάσεις που πυροδοτούν τη συζήτηση για τη διαιτησία την επόμενη μέρα. Από τη σκοπιά του διαιτητή, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο σε ένα τέτοιο ματς και όταν έχει να διαχειριστεί τόσες καταστάσεις, να πάρει στο 100% ορθές αποφάσεις.

Η φάση που προκάλεσε ωστόσο τον περισσότερο ντόρο, κυρίως λόγω του θολού τοπίου που υπάρχει σχετικά, ήταν αυτή που προηγήθηκε του γκολ που σημείωσε ο Πέκχαρτ για την ΑΕΚ.

Για όσους δεν την είδαν, ο Περιστερίδης έκανε τραγικό λάθος, χάνοντας την μπάλα μέσα από τα χέρια του στην προσπάθειά του να την αποκρούσει. Ο Γκάλο που βρισκόταν δίπλα, κατάφερε να κλέψει με το μυτάκι και στη συνέχεια ο γκολκίπερ του ΠΑΣ ανέτρεψε με τα δύο χέρια τον μπακ της Ένωσης, η μπάλα ωστόσο κύλησε, έφτασε στα πόδια του Πέκχαρτ, ο οποίος αμαρκάριστος, πάνω στη γραμμή, την έσπρωξε στα δίχτυα με τον διαιτητή Τριαντάφυλλο Τίκα, που αρχικά φάνηκε να δίνει πέναλτι, στη συνέχεια έδειξε σέντρα και μέτρησε το γκολ υπέρ των "κιτρινόμαυρων".

Τα ερωτήματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

α) Από τη στιγμή που υπήρχε πέναλτι, έπρεπε να συνεχιστεί η φάση;

β) Ο Περιστερίδης έπρεπε να δεχτεί κόκκινη;

Ζητήσαμε τον καθηγητή διαιτησίας, Ναούμ Μιντιούρη, να μας εξηγήσει πώς οφείλουν να πράττουν οι διαιτητές σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπάρχει πλεονέκτημα στο πέναλτι, το αναφέρει κάποιος κανονισμός η κάποια οδηγία;

"Από τη στιγμή που υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα, δηλαδή στο επόμενο δευτερόλεπτο η μπάλα μπαίνει γκολ, σωστά ενήργησε ο διαιτητής. Αυτή είναι η οδηγία. Αν δεν μετρούσε το γκολ θα ήταν σαν να τιμωρεί την ΑΕΚ που σκοράρει στην εξέλιξη".

Αν δεν έμπαινε γκολ, θα ήταν πέναλτι και κόκκινη για τον τερματοφύλακα;

"Ναι, αν δεν έμπαινε γκολ, θα έπρεπε να αποβληθεί ο τερματοφύλακας και να δοθεί πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ".

Από τη στιγμή όμως που μέτρησε το γκολ και ο Περιστερίδης δεν αποβλήθηκε, δεν ζημιώνεται η ΑΕΚ;

"Εδώ είναι το λάθος του Τίκα. Θα έπρεπε να δείξει κίτρινη κάρτα από τη στιγμή που μέτρησε το γκολ".

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Ως συμπέρασμα, αποδεικνύεται λοιπόν ότι πλεονέκτημα στο πέναλτι -υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις- σαφώς και υπάρχει.

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τον νέο κανονισμό, που αναφέρει ότι ο παίκτης που μαρκάρει αντικανονικά αντίπαλο μέσα στην περιοχή ο οποίος βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ, δεν προϋποθέτει κόκκινη κάρτα, η ερμηνεία σε αυτή την περίπτωση έχει έναν αστερίσκο. Ποιος είναι αυτός; Είναι κίτρινη κάρτα αν ο αμυνόμενος έχει πρόθεση να πάει στην μπάλα, και κόκκινη κάρτα όταν πρόθεσή του αμυνόμενου είναι να εμποδίσει τον αντίπαλο να σκοράρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Έγκλημα" Αραβίδη και... τιμωρία με γκολ οφσάιντ στο 94'

News 24/7

24MEDIA NETWORK