Για ρίψεις αντικειμένων οι ποινές σε ΠΑΟ, ΠΑΟΚ

Γιατί δεν αφαιρέθηκαν βαθμοί από τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ για τα γεγονότα της Λεωφόρου; Πώς αναλύεται η ποινή των δύο αγωνιστικών, ποια η ερμηνεία της και ποιο το σκεπτικό; Ήταν τελικά τα επεισόδια εκτεταμένα; Ποιος ο κίνδυνος να... καθίσουν εκ νέου στο σκαμνί οι δύο ομάδες; Όλες οι απαντήσεις!

Για ρίψεις αντικειμένων οι ποινές σε ΠΑΟ, ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμα 68.000 ευρώ και 65.500 ευρώ αντίστοιχα τιμωρήθηκαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Λεωφόρου στο μεταξύ τους παιχνίδι για τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ.

Ο Παναθηναϊκός θα δώσει κανονικά με τον κόσμο του το ματς της Κυριακής με τον Αστέρα Τρίπολης (πρέπει να μεσολαβεί πενθήμερο από τη μέρα της απόφασης), θα δώσει κεκλεισμένων των θυρών το παιχνίδι με τον Ατρόμητο την άλλη Τετάρτη και θα εκτίσει και μία αγωνιστική την επόμενη σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ θα εκτίσει και τις δύο αγωνιστικές την επόμενη σεζόν, αφού χθες με τον Ατρόμητο και την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, εκτίει την ποινή που του επιβλήθηκε για τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Η ερμηνεία

Η πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας στις δύο ομάδες για εκτεταμένα επεισόδια, έγινε εν μέρει δεκτή από την πειθαρχική επιτροπή της λίγκας. Επί της ουσίας, η επιτροπή απέρριψε το κομμάτι που αφορά τα εκτεταμένα, διότι απλούστατα δεν τα θεώρησε τέτοια λόγω έλλειψης των απαιτούμενων προϋποθέσεων. Γι' αυτό και δεν αφαίρεσε βαθμούς.

Κράτησε όμως ορισμένες από τις πράξεις που περιγράφονται στη δίωξη, αλλά και άλλες πράξεις που αναφέρονται στο αρχικό κατηγορητήριο και τιμώρησε τελικά τις ομάδες βάσει του άρθρου 15, παράγραφος 3, εδάφιο στ' του Πειθαρχικού Κώδικα που αναφέρεται στις " ρίψεις αντικειμένων στον κυρίως χώρο του γηπέδου ή από μία κερκίδα σε άλλη".

Η εν λόγω διάταξη αναφέρει συγκεκριμένα: " Εάν η ρίψη των αντικειμένων πραγματοποιείται πριν την έναρξη ή μετά τη λήξη του αγώνα, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους από 20.000 έως 120.000 και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από 1 έως 3 αγωνιστικές, ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης".

Η επιτροπή έκρινε τις ρίψεις αντικειμένων ως μια (1) πράξη που τελείται κατ' εξακολούθηση, ενώ επέβαλλε και άλλα μικρά πρόστιμα για άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων και βεγγαλικών στις κερκίδες χωρίς να υπάρξει ρίψη αυτών, καθώς και για υβριστικά συνθήματα και λέιζερ.

Σωρρευτικά για όλα τα παραπάνω, επιβάλει 68.000 ευρώ πρόστιμο στον Παναθηναϊκό και 65.500 στον ΠΑΟΚ.

Έφεση οι ομάδες ή... ο εισαγγελέας;

Το αν θα ασκήσουν έφεση οι ομάδες για να μειώσουν τις ποινές τους, θα το αποφασίσουν οι ίδιες, χωρίς να έχουν γνωστοποιήσει ακόμη τις προθέσεις τους. Υπάρχει πάντα όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο: να παρέμβει αυτεπάγγελτα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ και να ασκήσει ο ίδιος έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Να θεωρήσει δηλαδή την απόφαση λανθασμένη και να στείλει εκ νέου τις δύο ομάδες στο "σκαμνί"!

Θα ρωτήσει κάποιος... "και γιατί να το κάνει αυτό ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας"; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να το κάνει, διότι το έχει κάνει δεκάδες φορές στο παρελθόν, σε περιπτώσεις που οι πειθαρχικές επιτροπές τον έχουν -κατά κάποιο τρόπο- αδειάσει! Του έχουν απορρίψει, δηλαδή, τις πειθαρχικές διώξεις που ο ίδιος άσκησε για εκτεταμένα επεισόδια, όπως συνέβη στην προκειμένη.

Το αν θα συμβεί αυτό, θα φανεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ και η απόφαση για τα γεγονότα στον τελικό του Κυπέλλου. Για την υπόθεση αυτή (όπου και πάλι έχει ασκηθεί δίωξη για εκτεταμένα επεισόδια) αναμένεται να επιβληθεί στις δύο ομάδες ένα βαρύ πρόστιμο.

Διαβάστε ακόμη:

* Γλίτωσαν την αφαίρεση βαθμών, από δύο αγωνιστικές σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ

* Τι έγινε στην εκδίκαση της ΕΠΟ και τι στην εκδίκαση της Super League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK