Καρντόσο: Το "τανκ" που αλλάζει τα δεδομένα

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μία "ανάσα" απ' την απόκτηση του Όσκαρ Καρντόσο και το Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ του Παραγουανού στράικερ που "έσκισε" τα δίχτυα στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Μπενφίκα, αλλά τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση.

Καρντόσο: Το "τανκ" που αλλάζει τα δεδομένα

Ο τρόπος που ήρθε η πρόκριση επί της Αρούκα, αλλά κι η γενικότερη εικόνα του Ολυμπιακού στα προκριματικά τόσο του Champions League όσο και του Europa League επιβεβαίωσε την επιτακτική ανάγκη για ποιοτική μεταγραφική ενίσχυση.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ιθύνοντες της ομάδας του Πειραιά βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με μεταγραφικούς στόχους, καθώς θέλουν να ολοκληρώσουν τις κινήσεις το αργότερο μέχρι την προσεχή Τετάρτη (31/08), όταν κι ο ολοκληρώνεται η μεταγραφική περίοδος. Μεταξύ των ποδοσφαιριστών που εξετάζουν οι "ερυθρόλευκοι" και βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτησή του είναι κι ο επιθετικός της Τράμπζονσπορ, Όσκαρ Καρντόσο.

Ο αριστεροπόδαρος άσος αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για την κορυφή της επίθεσης, με πλούσιο βιογραφικό, τρομερή εκτελεστική δεινότητα και ξεχωριστή καριέρα στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Μπενφίκα. Με τους "Αετούς" της Λισαβόνας ο 33χρονος -πλέον- στράικερ διέλυε τις αντίπαλες άμυνες, με την εξαιρετική τεχνική κατάρτισή του, αλλά και τα μοναδικά τελειώματα.

Γι' αυτό το λόγο, το Conta.gr σκιαγραφεί το προφίλ του Παραγουανού άσου που μπορεί να αλλάξει επίπεδο τους "ερυθρόλευκους", βελτιώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα στην επίθεση.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΝΙΟΥΕΛΣ

Ο Όσκαρ Ρενέ Καρντόσο Μαρίν, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1983 σε μία φτωχογειτονιά της Χουάν Εουλόγιο Εστιγκαρίμπια στην Παραγουάη. Από πολύ μικρός έδειξε μία κλίση προς τον αθλητισμό και ιδιαίτερα προς το ποδόσφαιρο, στο οποίο και τα κατάφερνε εξαιρετικά. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, ο Όσκαρ ξεχώρισε από πολύ νεαρή ηλικία, με αποτέλεσμα σε ηλικία 20 ετών να υπογράψει συμβόλαιο με την Τρες ντε Φεμπρέρο.

Άμεσα έδειξε πως έχει μία ερωτική σχέση με τα αντίπαλα δίκτυα, αφού σε 34 αγώνες σημείωσε 20 γκολ. Παρά το ύψος του (1.94μ), ο Καρντόσο ξεχώρισε για την γρήγορη σκέψη και εκτέλεση, ενώ, όπως είναι λογικό, ήταν πολύ καλός στον αέρα. Τα κατορθώματά του με την Τρες ντε Φεμπρέρο, "ανάγκασαν" την Νασιονάλ Ασουνσιόν να ασχοληθεί με την περίπτωσή του.

Καρντόσο: Το "τανκ" που αλλάζει τα δεδομένα

Το 20004, ύστερα από δύο σεζόν στην Τρες ντε Φεμπρέρο, έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του (μέχρι το επόμενο), υπογράφοντας συμβόλαιο με τους "τρικολόρ", αγωνιζόμενος πλέον στο κορυφαίο επίπεδο της χώρας του. Πριν υπογράψει με την Νασιονάλ, είχε βοηθήσει τα μέγιστα προκειμένου η Τρες ντε Φεμπρέρο να πανηγυρίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία της Παραγουάης.

Στη Νασιονάλ συνεχίστηκε η ανοδική πορεία, αφού σε 63 αγώνες πέτυχε 22 γκολ, προκαλώντας για πρώτη φορά το ενδιαφέρον ομάδων απ' το εξωτερικό. Τελικά, αυτή που κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του ήταν η Νιούελς Ολντ Μπόις. Ο Καρντόσο μετακινήθηκε στην αργεντίνικη ομάδα στο δεύτερο μισό της σεζόν 2006/07 έναντι 1.000.000 ευρώ. Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του στο σκοράρισμα (11 γκολ σε 16 ματς), η σεζόν βρήκε τη Νιουελς να τερματίζει στην 18η θέση στο πρωτάθλημα Απερτούρα. Παρ' όλα αυτά, ο Καρντόσο κέρδισε τον τίτλο για τον κορυφαίο Παραγουανό ποδοσφαιριστή της χρονιάς (2006).

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Όσα κατάφερε με τη φανέλα της Νιουελς δεν ήταν δυνατό να αφήσουν ασυγκίνητες τις ευρωπαϊκές ομάδες. Τελικά, στις 21 Ιουνίου του 2007, η Μπενφίκα ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την απόκτηση του 24χρονου -τότε- επιθετικού, καταβάλλοντας 9.100.000 ευρώ για το 80% των δικαιωμάτων του. Το συγκεκριμένο ποσό τον μετέτρεψε αυτόματα στη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των "Αετών της Λισαβόνας" εκείνη την εποχή. Μόνο ο Σιμάο είχε καταφέρει να τον ξεπεράσει, καθώς αποκτήθηκε έναντι 13.000.000 ευρώ απ' την Μπαρτσελόνα το 2001.

Η πίεση ήταν τεράστια εξαιτίας του σημαντικού ποσού που κατέβαλαν οι Πορτογάλοι. Όμως, ο Καρντόσο δεν επηρεάστηκε καθόλου. Αντίθετα, κατάφερε να σημειώσει 17 γκολ σε 40 συμμετοχές, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Άμεσα κατάφερε να δημιουργήσει μία ξεχωριστή σχέση με τους φίλους της Μπενφίκα, αποτελώντας το αγαπημένο τους παιδί. Οι ιαχές "Καρντόσο, Καρντόσο" δονούσαν την ατμόσφαιρα του "Ντα Λουζ" σε κάθε επαφή του με την μπάλα.

Καρντόσο: Το "τανκ" που αλλάζει τα δεδομένα

Για τον ίδιο, το σημαντικότερο ήταν να φέρει ξανά στη Λισαβόνα το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Και τα κατάφερε εξαιρετικά, αφού τη σεζόν 2009-10 με τα 26(!) γκολ που σημείωσε σε 29 παιχνίδια, πήρε απ' το χέρι τους... πρωτευουσιάνους και τους οδήγησε στον τίτλο. Γενικότερα, εκείνη η σεζόν ήταν ονειρική για τον Παραγουανό, καθώς πέτυχε συνολικά 38 γκολ σε 47 συμμετοχές, με συνέπεια να αναδειχθεί για δεύτερη -και τελευταία φορά- στην καριέρα του κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χώρας του.

Στην επταετία που φόρεσε τη φανέλα των "Αετών", κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (2010, 2014), 1 Κύπελλο Πορτογαλίας, 5 Λιγκ Καπ Πορτογαλίας, ενώ δύο σερί χρονιές έφθασε μία "ανάσα" απ' την κατάκτηση του Europa League, αλλά η Τσέλσι (αρχικά) και η Σεβίλλη (στη συνέχεια) του έφραξαν το δρόμο.

Η ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ

Το καλοκαίρι του 2014, ύστερα από μία επταετία, είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Τα σημαντικά χρήματα που προσέφερε η Τραμπζονσπόρ τόσο στον ίδιο, όσο και στην Μπενφίκα (5.000.000 ευρώ), είχαν ως συνέπεια ο Καρντόσο να αποχωριστεί την αγαπημένη του Λισαβόνα. Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι Τούρκοι δικαιώθηκαν για την επιλογή τους, αφού σε 42 παιχνίδια σημείωσε 20 γκολ και μοίρασε 4 ασίστ. Όμως, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν έμεινε ευχαριστημένος απ' τη ζωή, αλλά και απ' τους στόχους της ομάδας (τερμάτισε στην 5η θέση).

Καρντόσο: Το "τανκ" που αλλάζει τα δεδομένα

Παρ' όλα αυτά, παρέμεινε και την επόμενη σεζόν. Αλλά, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που άρχισαν να ταλανίζουν την τουρκική ομάδα, είχαν ως συνέπεια να τερματίσει στην 13η θέση της βαθμολογίας. Ο Παραγουανός, παρότι προσπάθησε (8 γκολ και 2 ασίστ), χάθηκε στη γενικότερη μετριότητα. Το εφετινό καλοκαίρι είχε ξεκαθαρίσει στους διοικούντες την Τράμπζονσπορ πως δεν πρόκειται να παραμείνει στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την επιθυμία του και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στον να τον κάνει "δικό" του. Πρόκειται για μία εξαιρετική περίπτωση που, ακόμη και στα 33, μπορεί να κάνει τη διαφορά σ' αυτό το επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά διαστήματα είχαν ακουστεί φήμες περί ενδιαφέροντος της Λέστερ, της Έβερτον, της Κάρντιφ, ακόμα και της Μάντσεστερ Σίτι για τον έμπειρο στράικερ. Όμως, ποτέ δεν μετουσιώθηκαν σε επίσημη πρόταση. Τέλος, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μετράει 49 συμμετοχές και 9 γκολ με την Παραγουάη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτός είναι ο Ταρίκ Ελιουνουσί
Έρχονται Καρντόσο και Ελιουνούσι, σενάρια για Τιοτέ
Σχόλιο Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ξήλωμα και ράψιμο απ' την πρώτη βελονιά

News 24/7

24MEDIA NETWORK