"Μαύρη τρύπα" μέχρι και 8.000.000 ευρώ στα ταμεία του Παναθηναϊκού

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα της φετινής σεζόν, η οποία κοστίζει μέχρι στιγμής πάνω από 7.000.000 ευρώ στους "πράσινους".

"Μαύρη τρύπα" μέχρι και 8.000.000 ευρώ στα ταμεία του Παναθηναϊκού
Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

Στο "κόκκινο" θα κλείσει η φετινή σεζόν του Παναθηναϊκού, μετά και από την καταδικαστική απόφαση (σε πρώτο βαθμό) για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αφού τα ταμεία της ομάδας θα στερηθούν ένα ποσό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει και τα 8.000.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους "πράσινους "από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, σε συνδυασμό με τις ρήτρες βίας και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στο "Απόστολος Νικολαΐδης" εκτοξεύουν στα ύψη τις απώλειες του συλλόγου από τη φετινή σεζόν.

Τα πρόστιμα του αθλητικού δικαστή: 283.500€

Η απόφαση που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας καλεί τον Παναθηναϊκό να καταβάλλει πρόστιμο 190.000 ευρώ, κατόπιν συμψηφισμού όλων των προστίμων που του επιβλήθηκαν για κάθε παράβαση για την οποία κρίθηκε ένοχος.

Η ΠΑΕ τιμωρήθηκε με 20.000 ευρώ για τη μη τέλεση του αγώνα, με 20.000 ευρώ για ρίψη αντικειμένων πριν από την έναρξη του αγώνα, με 30.000 ευρώ για μεμονωμένα επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου και στις κερκίδες, με 10.000 ευρώ για εισαγωγή στο γήπεδο και άναμμα πυρσών (ήταν υπότροπος) και με 150.000 ευρώ για εκτεταμένα επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου, στις κερκίδες και εντός αγωνιστικού χώρου.

Το σύνολο των προστίμων ανέρχεται σε 230.000 ευρώ, ωστόσο βάσει του άρθρου 4, παράγραφος 4 του Πειθαρχικού Κώδικα, εφόσον η τιμωρία αφορά άνω του ενός πειθαρχικά παραπτώματα, διατηρείται η ποινή του μεγαλύτερου ποσού και μειώνονται κατά το ήμισυ οι υπόλοιπες.

Επιπλέον, οι "πράσινοι" έχουν τιμωρηθεί ήδη με 23.500 ευρώ πρόστιμο τη φετινή σεζόν, από προηγούμενες ποινές του αθλητικού δικαστή στην Ελλάδα.

Τέλος, πρόστιμο επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό και τον Σεπτέμβριο, από την UEFA αυτήν τη φορά, για τα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι των πλέι οφ του Europa League με αντίπαλο την Καμπάλα. Οι "πράσινοι" πλήρωσαν πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ για πανό, άναμμα πυρσών, ρίψη αντικειμένων, είσοδο στον αγωνιστικό χώρο από οπαδούς και για ανεπαρκή οργάνωση αγώνα.

Το πρόστιμο του υφυπουργού: 10.000€ - 1.000.000€

Με βάση τον νέο αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2015, ο εκάστοτε υφυπουργός αθλητισμού έχει το δικαίωμα να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα σε αθλητικούς συλλόγους, ανεξαρτήτως ποινών από τα αρμόδια όργανα κάθε αθλήματος.

Εν προκειμένω, ο Σταύρος Κοντονής έχει δικαίωμα να τιμωρήσει τον Παναθηναϊκό με ένα πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ για όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στις τάξεις των "πρασίνων", πάντως, δεν θεωρούν ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα του υφυπουργού, ειδικά μετά από τη βαριά τιμωρία που επιβλήθηκε από τον αθλητικό δικαστή. Υπολογίζουν, μάλιστα, στη μη επιβολή κανενός επιπρόσθετου προστίμου.

"Μαύρη τρύπα" μέχρι και 8.000.000 ευρώ στα ταμεία του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Οι ρήτρες βίας: 490.000€ - 680.000€

Ο Παναθηναϊκός δεν θα βγάλει χρήματα από τα ταμεία του μόνο, αλλά δεν θα βάλει κιόλας, όπως προβλέπεται από τις ρήτρες βίας που έχουν τοποθετηθεί στα συμβόλαια της Super League με τους "αιμοδότες" χορηγούς.

Ένας τέτοιος είναι η "Nova", η οποία αναμένεται να ενεργοποιήσει τη σχετική πρόβλεψη που της δίνει το δικαίωμα να μην καταβάλλει 300.000 ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε ομάδα η οποία αποδείχθηκε υπαίτια για τη μη διεξαγωγή ενός αγώνα.

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο ισχύει με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος -τουλάχιστον μέχρι την έφεση που αναμένεται να ασκήσει- θεωρείται υπεύθυνος για τη ματαίωση του ντέρμπι.

Αντίστοιχη ρήτρα προβλέπεται και στη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός έχει δικαίωμα να μην καταβάλει στον σύλλογο ένα ποσό που ανέρχεται από το ύψος του προστίμου που του επιβλήθηκε μέχρι το διπλάσιό του, ήτοι από 190.000 ευρώ μέχρι και 380.000 ευρώ.

Τα διαφυγόντα κέρδη: ≈ 200.000€

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το "τριφύλλι" θα εκτίσει ποινή τεσσάρων αγωνιστικών δίχως φιλάθλους, εάν δηλαδή, δεν μειωθεί ή καταπέσει οι ποινή σε δεύτερο βαθμό, τότε οι κερκίδες του "Απόστολος Νικολαΐδης" θα μείνουν άδειες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει -εκτός όλων των άλλων- ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει εισπράξεις από εισιτήρια και από τα γενικότερα έσοδα που συνοδεύουν κάθε εντός έδρας παιχνίδι από την παρουσία φιλάθλων (μπουτίκ κλπ.).

Το εν λόγω ποσό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ωστόσο υπολογίζεται περίπου στις 200.000 ευρώ, ήτοι μία ακόμα πολύ σημαντική απώλεια για τα ταμεία της ομάδας.

Τα έσοδα που χάνονται δεν σταματούν εδώ. Βάσει του νέου αθλητικού νόμου, ο υφυπουργός αθλητισμού έχει δικαίωμα να επιβάλει, εκτός από διοικητικό πρόστιμο, και το κλείσιμο θυρών ενός γηπέδου μέχρι το τέλος της σεζόν ή για έναν χρόνο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο στον Παναθηναϊκό, αυτό θα αφορά τις θύρες 13 και 14 στις οποίες οφείλεται ο κύριος όγκος των επεισοδίων.

Εφόσον ληφθεί απόφαση για κλείσιμο των συγκεκριμένων θυρών, τότε είναι πιθανό να υπάρξει μείωση της προσέλευσης στο γήπεδο και παράλληλα συρρίκνωση των εσόδων.

"Μαύρη τρύπα" μέχρι και 8.000.000 ευρώ στα ταμεία του Παναθηναϊκού

Το κόστος των ζημιών: ≈ 100.000€

Η αποτίμηση των ζημιών στο "Απόστολος Νικολαΐδης" μετά από το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ, προκάλεσε ακόμα έναν "πονοκέφαλο" στους "πράσινους".

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, αφαιρέθηκαν μεταλλικές σχάρες από το αποχετευτικό σύστημα του αγωνιστικού χώρου και το μεταλλικό σύρμα των θυρών 13 και 14, σχίστηκε το προστατευτικό δίχτυ στο πέταλο, λύγισαν ή αποκόπηκαν κάγκελα και αποκολλήθηκαν κομμάτια τσιμέντου από τις κερκίδες. Επιπλέον, έχει καταγραφεί η χρήση πυροσβεστήρων, η καταστροφή του πλεξιγκλάς στις θύρες 1 και 12 και το ξήλωμα δερμάτινων και πλαστικών καθισμάτων σε πολλές από τις εξέδρες.

Μαζί με τον καθαρισμό του χλοοτάπητα από όλα τα "πολεμοφόδια", το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών εκτιμάται στις 100.000.

Οι απώλειες εσόδων από την Ευρώπη: ≈ 6.000.000€

Η μεγαλύτερη οικονομική ζημιά για το "τριφύλλι", πάντως, συνετελέσθη τον Αύγουστο, μετά από τους δύο απανωτούς ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς της ομάδας. Κι αν οι όμιλοι του Champions League είχαν εκ των πραγμάτων μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αυτοί του Europa League φάνταζαν πιο βατοί και κατά συνέπεια τα έσοδα της UEFA βέβαια.

Τα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, μάλιστα, είναι ευνοϊκά για κάθε συμμετέχουσα ομάδα, αφού αύξησε τα πριμ σε κάθε επίπεδο.

Η συμμετοχή και μόνο στους ομίλους της διοργάνωσης γεμίζει με 2.400.000 ευρώ τα ταμεία κάθε ομάδας. Από το market pool και μετά από τις νέες, βελτιωμένες τηλεοπτικές συμφωνίες, ο Παναθηναϊκός αναμενόταν να εισπράξει περίπου 2.000.000 ευρώ.

Σε αυτά τα ποσά, οι ιθύνοντες της ομάδας θα μπορούσαν να υπολογίσουν και τα έσοδα από τα εισιτήρια των τριών εντός έδρας αγώνων και φυσικά τα πριμ για κάθε νίκη (360.000 ευρώ) ή ισοπαλία (120.000 ευρώ) που προσφέρει η UEFA. Και φυσικά, αυτά τα χρήματα προκύπτουν από το χειρότερο σενάριο, ήτοι του αποκλεισμού των "πρασίνων" στη φάση των ομίλων, αφού στο καλύτερο, ο Παναθηναϊκός θα προκρινόταν και θα εισέπραττε επιπλέον πριμ.

"Μαύρη τρύπα" μέχρι και 8.000.000 ευρώ στα ταμεία του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Άθροισμα: 7.083.500€ - 8.263.500€

Η σεζόν βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, ωστόσο τα ταμεία του Παναθηναϊκού αδειάζουν με γοργούς ρυθμούς. Τα προσδοκώμενα ευρω-έσοδα καταρρακώθηκαν από τους αναπάντεχους αποκλεισμούς και τα πρόστιμα πάσης φύσεως επιδεινώνουν τη διαπιστωμένη δυσχέρεια της ομάδας.

Τα χρήματα που φέρεται να στερείται ο Παναθηναϊκός, ακόμα και με την πιο θετική προσέγγιση, άνευ προστίμου από τον Σταύρο Κοντονή και με μικρές ρήτρες βίας, ανέρχονται σε 7.000.000 ευρώ.

Ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τόσο για την αποπληρωμή των χρεών, όσο και για την ενίσχυση του ρόστερ με πολύ καλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Εξάλλου, ο MVP των "πρασίνων" τα τελευταία χρόνια, Μάρκους Μπεργκ, αμείβεται με 800.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο συμβόλαιο αυτήν τη στιγμή στην ομάδα είναι εκείνο του Μάικλ Εσιέν, που ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι καταστροφικές για το "τριφύλλι" σε οικονομικό επίπεδο και πλέον θα χρειαστεί εκ νέου ειδική και πολύ προσεγμένη διαχείριση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημήτρης Κριτής Ήξεις, αφήξεις ουκ, εν τω πολέμω θνήξεις

Η τιμωρία του Παναθηναϊκού: -3 βαθμοί, δεν γίνεται το ντέρμπι

News 24/7

24MEDIA NETWORK