Μπέντο:"Ημουν σίγουρος για τα νέα παιδιά"

Μία ημέρα μετά τη μεγάλη πρόκριση επί της Οσμανλισπόρ, ο Πάουλο Μπέντο μίλησε στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού για τις επόμενες προκλήσεις αλλά και την καθιέρωση των νέων παιδιών στην ομάδα.

EUROPA LEAGUE  /  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
EUROPA LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ EUROKINISSI SPORTS

AΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κύριε Μπέντο ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μπεσίκτας στη φάση των 16 του Europa League. Θα ήθελα, καταρχάς, την άποψή σας γι' αυτό το πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι.

"Η Μπεσίκτας, όπως περιμέναμε, είναι ένας δύσκολος αντίπαλος. Οποιαδήποτε ομάδα σ' αυτή τη φάση της διοργάνωσης θα μας δημιουργούσε δυσκολίες. Προφανώς, όμως, υπάρχουν ομάδες διαφορετικής δυναμικότητας. Η Μπεσίκτας είναι μία πάρα πολύ δυνατή ομάδα. Προέρχεται απ' το Champions League, όπου έφερε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί. Έφερε πολύ καλά αποτελέσματα κόντρα στην Νάπολι, ενώ δεν έχασε απ' την Μπενφίκα. Είναι μία ομάδα με πάρα πολύ καλή ποιότητα, με γρήγορους ποδοσφαιριστές και καλή τεχνική κατάρτιση. Είναι η πρωταθλήτρια της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε ένα δύσκολο έργο. Όχι πως δεν θα ήταν δύσκολο μ' οποιοδήποτε άλλον αντίπαλο. Μέχρι τότε έχουμε παιχνίδια σε διάφορες διοργανώσεις που είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε και να είμαστε συγκεντρωμένοι".

Το πρόγραμμα δυσκολεύει τις υποχρεώσεις του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, αφού πριν το πρώτο παιχνίδι με την Μπεσίκτας παίζει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και μετά τη ρεβάνς στην Κωνσταντινούπολη ακολουθεί το ματς στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Ποια είναι η απόψή σας;

"Πράγματι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έχουμε να παίξουμε με τον Ατρόμητο σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Πάράλληλα, έχουμε τα δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό κι έχουμε και την Κυριακή το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Θα έχουμε απώλεια δυνάμεων, τόσο σωματικών όσο και πνευματικών. Όμως, θα είμαστε έτοιμοι. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν τέτοιες στιγμές μέσα στην χρονιά. Γι' αυτό πρέπει να διαχειριστούμε σωστά την κόπωση και το πρόγραμμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας συμβαίνει αυτό. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και τον Ιανουάριο. Όμως, τότε ήταν στην ομάδα κάποιοι ποδοσφαιριστές που είχαν πολύ μεγάλη σημασία για εμάς. Πλέον, δεν βρίσκονται μαζί μας (σ.σ. Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε). Ήταν ποδοσφαιριστές που επηρέαζαν πάρα πολύ την ισορροπία της ομάδας. Παρ' όλα αυτά, θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε την κατάστασή μας, όσο πιο καλά μπορούμε".

Απ' τη σεζόν 2010-11, ο Ολυμπιακός αποδεικνύει πως ξέρει να διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά στη συνέχεια στα νοκ άουτ αντιμετώπιζε προβλήματα. Μόνο το 2012 κατάφερε να πετύχει μία πρόκριση κόντρα στην Ρούμπιν Καζάν. Τα κατάφερε πάλι τώρα με την Οσμάνλισπορ. Τι αλλάξατε κι η ομάδα πετυχαίνει τον στόχο της;

"Πράγματι, μου είχε γίνει η ίδια ερώτηση πριν το πρώτο παιχνίδι με την Οσμάνλισπορ. Ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί τις προηγούμενες χρονιές από ομάδες όπως η Λεβάντε κι η Άντερλεχτ. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συνέβαινε στη φιλοσοφία της ομάδας, καθώς δεν βρισκόμουν εδώ. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι πως έχει αλλάξει το αποτέλεσμα. Έχουμε καταφέρει αυτή την στιγμή να προκριθούμε γιατί έχουμε προσπαθήσει απ' τον Αύγουστο να κάνουμε την ομάδα να παίζει όσο το δυνατόν καλύτερα σ' όλα τα παιχνίδια. Γνωρίζω πως τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα τα καλύτερα.

Η ομάδα, όμως, πάντα προσπαθούσε να παίξει μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο, να μείνει πιστή στη φιλοσοφία του παιχνιδιού και να προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Είμαστε μέσα σ' όλους τους στόχους. Δεν είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν πως το πρωτάθλημα έχει τελειώσει ή θα κριθεί τις επόμενες 2-3 αγωνιστικές. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι να παίξουμε με τον Ατρόμητο. Το 0-0 του πρώτου αγώνα μάς δίνει πολλές πιθανότητες να συνεχίσουμε στη διοργάνωση".

Πως ήχησαν στα αυτιά σας τα λόγια του κ. Μαρινάκη στην πρόσφατη εκδήλωση των Ακαδημιών του Ολυμπιακού, όπου σας ευχαρίστησε δημοσίως επειδή είστε ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία που τόλμησε να αναδείξει τα παιδιά των Ακαδημιών και να γίνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα;

"Καταρχήν εκείνους που θα πρέπει να ευχαριστήσουμε είναι τους ποδοσφαιριστές, για τη συμπεριφορά τους, για την τεχνική τους, για τον τρόπο που έχουν δουλέψει για να αναδείξουν το ταλέντο τους. Είναι εκείνοι που όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει με τη δουλειά τους να φθάσουν στο σημείο που είναι τώρα. Στη συνέχεια θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους προπονητές οι οποίοι έχουν δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια με αυτά τα παιδιά, που ανακάλυψαν το ταλέντο τους, το ανέδειξαν. Είτε πρόκειται για το σωματικό τους ταλέντο, για την τεχνική τους, για το μυαλό τους, για την ψυχή τους, για το χαρακτήρα τους. Κατάφεραν να τους βελτιώσουν και να τους φτάσουν ως εδώ, έτοιμους για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Ο σύλλογος που έχει όλες αυτές τις παροχές στους ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας, τους δίνει τα πάντα για να καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Από ‘κει και πέρα, εγώ και οι βοηθοί μου πιστεύω πως είμαστε απλώς ο μηχανισμός που πήρε έτοιμα αυτά τα παιδιά και τα βοήθησε να κάνουν το επόμενο βήμα. Αυτή είναι η δουλειά του προπονητή. Πρέπει να βλέπει για να διαλέξει ότι καλύτερο υπάρχει για τη δική του ομάδα, φυσικά με ένα ρίσκο. Όμως το ρίσκο αυτό υπάρχει σε όλες τις αποφάσεις ενός προπονητή. Έχω μάθει να ζω με αυτό.

Ήταν μία απόφαση για την οποία ήμουν σίγουρος. Ήξερα πως υπάρχουν κίνδυνοι σε μία τέτοια απόφαση. Όμως, πρέπει να τολμήσεις. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μία ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός που έχει τη φιλοσοφία της αξιοποίησης αυτών των παιδιών των Ακαδημιών, θα πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Βρισκόμαστε σε μία χώρα, σε ένα πρωτάθλημα που η υπομονή είναι πολύ λίγη. Κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες και άλλα πρωταθλήματα. Έτσι αυτό το ρίσκο μεγαλώνει.

Υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία και μεγάλη κουβέντα όταν γίνεται κάτι τέτοιο, όταν ρισκάρεις τόσο πολύ και όταν προσπαθείς να κάνεις ένα τέτοιο βήμα. Όμως αυτό συμβαίνει γενικότερα, όχι μόνο στην ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και σε άλλες ομάδες άλλων χωρών. Είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ζει ένας προπονητής. Αυτό που έχει συμβεί είναι καλό για τους ποδοσφαιριστές, είναι καλό για το ποδόσφαιρο, για την ομάδα μας και φυσικά για το σύλλογό μας".

Οι επιτυχίες είναι το οξυγόνο κάθε ομάδας και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μάθει να πορεύονται στο μονόδρομο της νίκης. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες τους και ιδιαίτερα για τους προπονητές τους. Εσείς αισθανθήκατε έλλειψη οξυγόνου σε δύσκολες στιγμές της σεζόν;

"Για εμένα το οξυγόνο μου είναι η συνείδησή μου. Η συνείδησή μου όταν μου λέει ότι έχω κάνει τη δουλειά μου όπως έπρεπε. Όταν είμαι σίγουρος για τις αποφάσεις μου και για το πώς πρόκειται να τοποθετήσω την ομάδα μου και για το πώς θα σχεδιάσω τη στρατηγική για κάθε παιχνίδι. Όχι μόνος μου φυσικά, αλλά και με τη βοήθεια των συνεργατών μου, οι οποίοι είναι επίσης υπεύθυνοι για τις επιτυχίες, αλλά και με τους ποδοσφαιριστές γιατί όλοι μαζί δουλεύουμε. Τότε νιώθω πως έχω αέρα να αναπνεύσω. Όταν αισθάνομαι πως έχω κάνει ότι καλύτερο μπορώ, πως έχω πάρει τις σωστές αποφάσεις για να μπορέσω να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Ότι έχω προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα.

Μέσα σε αυτή τη χρονιά έχουμε περάσει στιγμές όπου ο καθένας χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής. Υπήρχε δυσκολία σε διάφορες περιόδους της χρονιάς. Όμως αυτή τη στιγμή αισθάνομαι πλήρως προσαρμοσμένος στην κατάσταση αυτή. Απολαμβάνω τις επιτυχίες για πάρα πολύ λίγο χρόνο, γιατί έτσι είναι η κατάσταση. Έχουμε πάρα πολύ λίγο χρόνο για τις ωραίες στιγμές. Πάντα προχωράμε στο επόμενο βήμα, προσπαθώντας να δουλέψω όσο πιο καλά μπορώ, για να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη πως έχω αποφασίσει σωστά, έχω επιλέξει σωστά και έχω τοποθετήσει την ομάδα μου στο επόμενο παιχνίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Την Κυριακή η ομάδα σας έχει ξανά αγώνα με υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς ο αντίπαλός σας, ο Πανιώνιος βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την ομάδα της Νέας Σμύρνης που φέτος εντυπωσιάζει με την πορεία της στο πρωτάθλημα.

"Νομίζω πως αυτό είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Εκεί θα πρέπει να συγκεντρωθούμε απόλυτα. Είναι το επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Παίζουμε απέναντι σε μία ομάδα η οποία σίγουρα θα μας δυσκολέψει. Μία ομάδα η οποία κάνει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, με μεγάλο τους όπλο τις αντεπιθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο έχει καταφέρει να βάλει τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει στο πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να προσπαθήσουμε να περάσουμε αυτό το εμπόδιο. Να ξεχάσουμε αυτό που συνέβη στην Τουρκία. Αυτό που συνέβη εκεί, ανήκει στο παρελθόν. Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στο επόμενο βήμα μας. Θα προσπαθήσουμε μέσα στο γήπεδό μας, όπως και σε όλα τα παιχνίδια μας, να διατηρήσουμε και σε αυτήν την περίπτωση να αυξήσουμε τη βαθμολογική διαφορά".

News 24/7

24MEDIA NETWORK